Home > WoRD LiFe > UNDER 18 FEARLESS

UNDER 18 FEARLESS

Salam.

Kali ini aku nak reviu satu komik yang menarik untuk di baca. Untuk pengetahuan korang semua, aku memang penggila komik sejak dari sekolah rendah lagi. Beratus-ratus komik telah aku beli sejak dari sekolah rendah sehinggalah kini.

Walaupun dah dewasa, aku tetap masih fanatik dengan komik. Dan keterujaan aku terhadap komik lebih menggemparkan dengan adanya kertunis yang menghasilkan karya-karya yang aku cukup minat. Antaranya ialah seperti Aie, Zint dan lambok.

Haritu aku ada singgah di satu kedai runcit kat Shah Alam untuk membeli zip seluar. Ketika hendak membayar, aku ternampak satu edisi komik UNDER 18 yang terbaru. Tanpa ragu-ragu aku terus capai dan beli komik tersebut. Begitulah taksubnya aku dengan komik ni kerana edisi-edisi yang sebelumnya semuanya telah aku beli. Dan karya-karya Zint seperti komik UNDER 18, BODYGUARD.COM, 2 DUDES, 2 DUDES FOR LIFE, KO KING dan sebagainya memang cukup menarik untuk di baca. Sekian.

Hasil tangan kartunis Gempakstarz, Zint kembali memaparkan kisah Siv dan Aken. Kali ini mereka berdepan dengan sebuah kumpulan gangster yang menggelarkan diri mereka sebagai Metalroll. Kehadiran kumpulan Metalroll yang mempunyai objektif mulia tetapi melalui perlaksanaan yang menyimpang dari moral masyarakat telah mengundang konflik besar kepada Siv dan Aken. Sementara itu, Aken menerima kejutan terbesar apabila mengetahui kedudukan Lam di dalam organisasi kumpulan Metalroll. Manakala Siv berdepan dengan situasi yang bakal membuka lembaran baru di dalam dia menghadapi dunia kedewasaan.

=======================================================
D’AMieN Copyright © 2008

Categories: WoRD LiFe
  1. August 22, 2008 at 6:54 AM | #1

    aku dah lama x baca komik dl aku suka baca doraemon LOL LOL LOL aci x?

    rep: ooiiiiii keji ek..ciss !! mencik tau.. oleh kerana ko dah lukakan hati ku :P ko kena denda buat tag ini !!!

  2. August 22, 2008 at 7:18 AM | #2

    alamak, mama sue dah marah..
    aa yok yok, tak tau.. nandre, tolong uruskan!

  3. puan suli…
    August 22, 2008 at 8:09 AM | #3

    woi amin kur kur……

  4. August 22, 2008 at 1:02 PM | #4

    Hai Jer Jer… Long time no see…. hehe

  5. hinata
    September 3, 2008 at 12:54 PM | #5

    best..

  6. hinata
    September 3, 2008 at 12:55 PM | #6

    under18 story dia mmg best.. pkbr semua??

  7. hinata
    September 3, 2008 at 1:03 PM | #7

    da… myfriendster “sitimarzianamarjani@yahoo.com.my.. t add la kat aku ekk.. juz pren.. story ttg under18.. apa2 jer…

  8. hinata
    September 3, 2008 at 1:03 PM | #8

    da.. chow arr

  9. September 4, 2008 at 2:29 AM | #9

    selamat datang kepada cik hinata…
    mudah-mudahan selalulah jenguk blog saya ni. kalo singgah letak la komen skali…
    tolong-tolong la promote blog ni kat naruto, sasuke, kakashi, shikamaru, neji n lee ok? hahahaha

  10. faiz
    September 5, 2008 at 1:33 PM | #10

    camne bang nk bace komik online free….
    nk bli buku xde duit….
    hehe…

  11. “EiKa”
    September 10, 2008 at 12:09 AM | #11

    hye allz… leh join x.?

  12. ayob
    September 17, 2008 at 7:43 AM | #12

    bagero….. wa kasi pancung kapara

  13. gg
    November 1, 2008 at 6:48 AM | #13

    wehh..
    gya bdak br.
    mau tny ktner eh ade jual lg karya2 zint??
    dh lame gua x bc

  14. November 3, 2008 at 5:17 AM | #14

    ya cik gg..
    terima kasih kerana melawat blog ni..
    karya-karya zint masih lagi terjual di kedai-kedai buku di seluruh negara..
    cuba try cari kat mph etc, mesti ada punya…

  15. November 14, 2008 at 8:04 AM | #15

    hellllooooooo

  16. November 14, 2008 at 8:07 AM | #16

    karya zinta best arrrr…. suka sangat dgn citer under18 yang dah bersiri2… 2dudes… k.o king gak….suka watak2 utama dia… ada g karya dia yg mantap2…………………………………..

  17. November 14, 2008 at 8:10 AM | #17

    eh… masuk arrr g fs aku….. sitimarzianamarjani.com.my

  18. November 14, 2008 at 8:31 AM | #18

    salam…. byeeeeeeeee

  19. December 22, 2008 at 8:53 AM | #19

    woi!!!!!!!!! mantap nyer komik ko ….. fuyooo!!!!!!! bila ko buat yg seterusnya secepat nya k bab nda sabar mo tunggu…. n woi mana ko dpt idea mo ciplak ni… bab t’lampau syok…

  20. December 22, 2008 at 8:53 AM | #20

    keep up the gud n cool work…

  21. gaaranejtaoru
    January 1, 2009 at 5:26 AM | #21

    haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii……zint u ROCK man…….

  22. gaaranejtaoru
    January 1, 2009 at 5:30 AM | #22

    under age nanti buatlah sambungan nya…………

  23. MZAIART
    January 11, 2009 at 10:18 AM | #23

    is the most things i ever read i thing u should continue this………..i just love to read this kind of book.

  24. January 18, 2009 at 4:08 AM | #24

    tlong buat komik yang gmpak skit…..

  25. AKEN HELLSING
    February 6, 2009 at 12:53 PM | #25

    mane nak dapat gambar aken banyak yang cantik yer?

  26. February 9, 2009 at 6:48 AM | #26

    terima kaseh semua kerna melayari blog aku…
    sebenarnya aku bukan zint pelukis asal sumer komik yang gempak2 tu…
    aku hanya menulis dan membuat review tentang komik beliau…

    semoga kita semua enjoy baca komik beliau yang gempak…

    cayalah!!

  27. Candle Lilly
    February 13, 2009 at 4:23 AM | #27

    btol2…
    sbnarnya,dulu sy x minat baca komik..
    tp sejak tgk buku komik berlambak kt bilik adik, trus terpengaruh…
    hihi…
    karya zint mmg best! under 18 fearless pon best!!
    best sgt2!!!
    sy cuma baca dua jenis story tu jala…
    adik sy lg byk baca…mklumla,beliau br lps spm…byk masa nk baca komik!
    huhu~pitis pon byk…(still duk ngan parents la katakan)
    xheranla beliau berupaya nk beli komik penuh satu almari dlm msa setaun pon…
    huhu…

  28. April 2, 2009 at 2:44 PM | #28

    hidup lebih cool

  29. April 2, 2009 at 2:46 PM | #29

    saya ingin menjadi suri rumah sepenuh masa

  30. April 2, 2009 at 2:49 PM | #30

    saya ingin menjadi manusia paling hodoh

  31. April 2, 2009 at 2:50 PM | #31

    saya awek paling cun kat smkm

  32. April 2, 2009 at 4:00 PM | #32

    adik-adik…
    jangan gaduh2 dalam blog abg ni…
    apa la korang ni, tak syok la nak kecoh2…
    be cool ok?

  33. TheKHAI
    April 3, 2009 at 7:29 PM | #33

    Saye kalau komik keluaran Gempak saya minat Zoology, Le Gardenia(Ader kat saye 3 jilid), dengan karya jiwang Kaoru (Tp saya x le jiwang karat). Ade lg yg saye minat, tp luper tajuk daa..
    Bila tgk komik2 ni, sy teringat novel2 & komik2 keluaran Creative (syarikat penerbit majalah Gila-Gila)… Novel2 & komik2 die memang masterpiece… (Terutamanya cover depan novel karya En Taib (Nama penuh x ingat)). Antara tajuk yang saya ingat bg novel ialah Mem, ‘Letchumi’ (tajuk betul x tau), Diari Bonda, Di Sebalik Wajah…. Komik lak Malaysiaku Meriah, Lagak A. Mahmud, Kurma Daging Anita, GG Looks At Aza, Anak Tulakang, Bujang Senang…
    Tu baru komik keluaran Gila2, x termasuk lg Gelagat dgn Ujang… (Majoritinya saya x ingat). Kalau cerita die x menarik pun… lukisan2 die menarik… Malaysian oriented…
    Malangnya waktu tu saya kecik lg, jd x mampu nak beli… Saye rase cam nak nangis… Ari tu balik kampung ader la jumpa org jual kat R&R Tapah dengan Bukit Merah (Kalau x silap saya). Dan la beli Malaysiaku Meriah, Lagak A. Mahmud, Kurma Daging Anita, & GG Looks At Aza. Rase cam nak borong semua yg ader kat situ, tp malangnya saya bukan Donald Duck. Eh, silap. Donald Trump… saya harap karya2 tu, kalau x dicetak pun biarlah ade kat arkib negara ke… bleh gak generasi akan datang tgk karya2 bermutu dr dulu…
    ……..Korang semue!!! Bg saya tisu skrg!!! Wuuaaa!!!! Sedih tul x dapat beli komik2 & novel tu, terutamanya novel Mem & ‘Letchumi’!!! omaakkkk!!!! Waaaaa!!!!

  34. April 5, 2009 at 1:49 PM | #34

    pergghhhh…
    banyak juga info2 pasal komik n novel yg ko expose kat sini ye khai…
    sebenarnya fenomena komik kat malaysia ni tak begitu berkembang sgt. banyak lagi komik2 yg bagus dan menarik terdapat di pasaran. tapi kebanyakkannya datang dalam bahasa cina.
    kalo dapat ditranslate ke bahasa malaysia, dah tentu seronok aku nak beli komik2 tersebut…

  35. achu
    April 18, 2009 at 11:30 AM | #35

    syer dah bce komik nie nice….nnt wt smbgn dy k..jgn lpe syer 2gu

  36. hinata
    April 25, 2009 at 11:05 AM | #36

    em… ada sesiapa yang kat cni ada on9 mofetz.. untuk penguna maxis shj.. kikiki.. em.. apa2 pun zint tetap best!! amien.. bila nak ada baby?? kim slm kat is3 ya…

  37. hinata
    April 25, 2009 at 11:07 AM | #37

    layan komik ne best tau… membawa kita ke dunia baru

  38. April 27, 2009 at 3:44 PM | #38

    tq cik hinata…
    insyaallah tk lama lg ada la rezeki tu..
    n jangan lupa follow komik terbaru zint, ada 2 komik terbaru kat pasaran. tak ingat la apa tajuknya, nanti sy wat follow-up ok?

    long life zint!!

  39. DaWeY_fL!p
    May 15, 2009 at 3:21 PM | #39

    hYe ZINT !!! ada episot bru tntg k.o king .?.

  40. budakkelate
    June 7, 2009 at 6:42 AM | #40

    aku ni salah sorg peminat karya zint….aku ni minat tgk lukisan dia yang simple tapi penuh aksi….stakat ni setiap kali keluar komik karya zint aku mesti beli….x termasuk kisah cintan yg dia buat larrr….heheheheheh

  41. June 9, 2009 at 11:16 AM | #41

    yo bro..
    thanks sbb melawat blog aku..
    anyway, for ur info skrg komik terbaru daripada zint di pasaran ialah komik bertaju Kijiya deux…
    sila dapatkannya utk koleksi anda, ceh promote plak..

  42. Norita
    August 12, 2009 at 11:33 AM | #42

    Yeah..i got all his pieces too ;D
    neway..hv u read his Go Go Cha Cha Street???
    i laughed like crazy reading it.. ;D

  43. ana
    November 10, 2009 at 4:50 PM | #43

    im anna..sy minat gler komik karya zint..semua koleksi zint sy ada…paling sy syg smesti nya under 18

  44. liya_ziana
    December 1, 2009 at 8:16 PM | #44

    komik cam gile bangsat best

  45. rafiq
    January 4, 2010 at 4:03 PM | #45

    mmag cool gle cmic . ku dh bce kesemuanya [zint yu are the best cartunis ] dude

  46. rafiq
    January 4, 2010 at 4:05 PM | #46

    god luck cmoge ad lg komik lbih gempak

  47. adiaqeera
    August 13, 2010 at 9:25 PM | #47

    salam n slamat sejahtera…aku memng minat giler karya zint, dari under age sampai Under 18 end of year. komik die involved aksi, cinta n yang paling best persahabatan la..memang aku admire betul. memang gempak..komik lain pown best gak, n salah satunya K.O king..superb..hehe best of luck. hasilkan lagi komik2 yang gempak..see a..

    • August 14, 2010 at 9:10 AM | #48

      ya, mmg best hasil karya zint ni.. layann…

  48. acad
    September 22, 2010 at 4:49 PM | #49

    woit,idop under 18.. like zint..!!

  49. March 24, 2011 at 2:24 AM | #50

    pe komik tbru zint skrg????

    • March 24, 2011 at 11:00 AM | #51

      tak pasti la dik, cuba try selak2 majalah gempak.
      kat situ zint punya kartun byk… huhu

  50. cak
    January 7, 2013 at 11:46 AM | #52

    cm mana nak baca komik nhe abes uda d pasarasan.. Fu..!! Aku minat gak baca..

  1. January 3, 2011 at 11:36 AM | #1
  2. November 28, 2013 at 3:28 PM | #2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 48 other followers