Home > WoRD LiFe > Yamaha Lagenda 115Z

Yamaha Lagenda 115Z

Salam.

Kira-kira seminggu yang lepas (kalau tak salah aku), Yamaha Malaysia telah melancarkan satu model motosikal baru. Bukan 100% model baru, tetapi hanya memperkenalkan satu model yang dinaiktaraf daripada model yang terdahulu.

Yamaha Lagenda 115Z merupakan satu model yang diperkenalkan oleh Yamaha dalam usaha memberi nafas baru dalam dunia motosikal dan sekaligus memberi saingan kepada pengeluar yang lain yang terlebih dahulu memperkenalkan model masing-masing dalam kategori kelas 115cc.

Secara ikhlas, model terbaru ini aku rasakan sangat cantik. Tarikan yang utama sudah tentulah lampu hadapan yang banyak itu. Lampu utamanya tidak jauh beza daripada model 110cc, tetapi yang amat menarik perhatian aku ialah lampu-lampu lain yang diletakkan kat fairing depan Lagenda itu seakan-akan seperti lampu model Yamaha R1. Sangat cantik!

Di khabarkan harga jualan bagi model ini adalah di bawah RM5000. Ada terdapat perbezaan dari kuasa enjin dan yang paling ketara sudah tentunya rekaan bentuk cover set yang bercirikan moden dan sungguh menarik minat anak-anak muda untuk memilikinya. Berikut adalah spesifikasi motosikal Lagenda 115Z ini.

Jom layaannnn…


Categories: WoRD LiFe
  1. an9949
    June 7, 2010 at 8:39 AM

    pakai EX5 la ranggi.

    • garry
      April 19, 2012 at 3:03 PM

      sujang dik nyak

  2. June 7, 2010 at 9:10 AM

    yaaa pakei la EX5 ranggi bersama ngan helmet power rangers!! hooreyyyy!!

  3. Joe
    July 5, 2010 at 10:56 AM

    da beli ke?

  4. kotak biru
    July 5, 2010 at 3:23 PM

    salam…saya orang baru ni…tak tau nak pilih moto…ade minat gak nak beli moto 115z tpi tak tau plak brape harga smua skali…kiranye brape overall budget kalau nnt jumpa jpj tak kene saman…

    • July 5, 2010 at 3:37 PM

      Legenda 115z ni harga dia dari RM4300-5300.
      tgk la spec nk angkat tu camne, kick starter ke electric starter.
      tp moto ni dh cantik, takyah modified giler2 pon takpe….
      bila jumpa JPJ hati pon senang, tarak hal punyaa….

      • anasmujahid
        March 21, 2013 at 11:16 PM

        Mne nk cari tail lamp protector ngan indicator ganish tuu

    • WUG
      October 26, 2010 at 7:54 PM

      Kotak Biru: nasihat saya jgn beli Yamaha Lagenda 115Z…kelajuan hanya 100km je di highway…Body gegar…Motor lagenda 110 buruk pun boleh potong tau…

      • mark
        October 30, 2010 at 9:05 PM

        saya pun mengalami kesan yang sama apabila saya menggunakan kenderaan ini untuk jarak jauh. modifikasi luaran shj tak cukup. rugi rm5000.00 saya

        • December 18, 2012 at 12:10 AM

          tkar sproket..moto aku bley pegi 140km/j….sproket depan 15 blakang 35..memang cntik la..higway x gegar,,syok bwak

          • December 22, 2012 at 12:48 PM

            bende len ko x tukar kah or block x kacau kah?

          • fitri
            February 25, 2013 at 3:10 PM

            syazwan,aku pkai 4 bulan pon problem.bwk 60 pon dh nak sangkut2..kes apa xtau

        • December 22, 2012 at 8:49 PM

          tk pndai rider moto tu mmg la tk laju…

      • 115 laju
        December 20, 2010 at 5:06 PM

        haha.. petition salah.. lagenda 115z saya boleh je lari 125km/j ats highway.. kalo naik 2 orang baru 100 – 110 km/j.. memang meter nampak perlahan sebab meter dia berat..

        • garry
          March 31, 2012 at 9:25 PM

          knpa tak peng meter? hahahaha

      • 115z je
        February 16, 2011 at 10:52 PM

        Tgk keadaan gak bro..kalau pulas full throttle leh kot potg..hehe

        • garry
          April 19, 2012 at 2:53 PM

          cam ni jer bro,wak try tkr CDI TCB n COIL TcB ,head wak tu jgn d korek.gosok jer gn krtas pasir smpai licin thn wak bli carb uma 24or 28mm aha pakai low cam

          • azhar
            July 23, 2013 at 8:55 AM

            CDI racing khaa.

      • 115z je
        February 16, 2011 at 10:53 PM

        Tgk keadaan gak bro..kalau pulas full throttle leh kot potg balik..hehe

      • shingu
        March 4, 2011 at 2:27 PM

        tul la… aku pakai yamaha lagenda 115z..baru 2 minggu..bila bawak laju gegar la… rase nak antar balik je kat syarikatnye..erm…body cantek dah..

        • October 21, 2012 at 5:27 AM

          rosal woo enjin kaw kalu bru beli kaw full pulas .. gile. patot arr motor kw lambat.. aku guna 115zr ok je . sampai 110 g meter aku.. kdg2 lebih g

      • March 17, 2011 at 5:25 PM

        wahh blh thn komenn mgutuk npkkkk heheh

      • izam
        May 18, 2011 at 12:02 PM

        ala..btol 2..tp aku bwk leh la 120km/h..asal ko bwk 100 je

      • zul
        June 29, 2011 at 5:06 PM

        mmg semua motor langenda mcm 2 semua gegar. tp lagenda 1 edition yang paling ok

      • putra
        August 10, 2011 at 4:40 AM

        aku pakai motor lagenda 115 zr leh cecah 120km kau kata x laju ker motor x modified cuma tukar spoket belakang jer

        • puyukaloi
          October 29, 2013 at 5:12 PM

          lg on die dah cut tang exzos…

      • legend hitam
        October 27, 2011 at 6:24 PM

        moto masih dalam pantang..mane leh pecut sampai 160km/h…..yang aku punya..huh…dah leh pecut 140 lebih…blum modified laagi..kalau modi terbang kut…

      • NCJ
        February 6, 2012 at 2:21 PM

        jum try..aq nye legend 115z pown blh tapaw LC..wkaakaaa

        • lagendamerah
          October 16, 2012 at 11:22 PM

          kau tukar pe bole tapaw lc ? spoket kau turun berapa ?

        • razak21653
          May 9, 2013 at 1:04 AM

          tipu

      • August 27, 2012 at 10:44 PM

        moto aku boleh naik 125 ke 130 km/j..ikot owner jugak layan moto macam mana..lagenda baru ni tuka spoket pon dah boleh naikkan top speed..yang paling penting spoket depan jangan tuka..bia mantain pakai 14..

        • rafiqimohd
          November 2, 2012 at 7:55 PM

          kalau depan pakai spoket 14..belakang pakai spoket brapa..?

          • razak21653
            May 9, 2013 at 1:12 AM

            klu tmpat mcm sy…byk trun naik bukit.atau membonceng dgn badan besar..pakai 14-42..untuk kuat p-up..tapi klu highway atau tak membongceng pakai 14-36…smpai 140 km/j

    • mental
      February 11, 2011 at 3:17 AM

      layan lagenda 2 kena dgn rim samurai ka 3 btg enkei ka 6 btg enkei perghhhhhhhhhhhhh….sempoi doe….x rugi lau beli….standard lagenda la lau gegar…nak laju kasi upgrade ckit….

      • 115z je
        February 16, 2011 at 10:52 PM

        Rim 3 batang mmg style bro hehe..

  5. fahmi
    July 30, 2010 at 11:06 PM

    aku beli kick starter 4800 mahal ke? cash bro

    • July 31, 2010 at 9:46 AM

      ok la tu bro.. nanti make-up la kasi cantik lg.. huhu

  6. fahmi
    July 31, 2010 at 10:17 PM

    ekor dia panjang la

  7. kristar_rider
    August 19, 2010 at 12:21 AM

    jiran aq ade angkt 1 mto ni… jelez aq tgk….. bdk ni mang xrti ptang moto.. smnggu bli da lnjan.. mto ni punya pikap leh tapau lc..xjauh mane, lbh kurng sedepa.. tp msok gear 3 lc dok dpn r…… same2 stndrt…

    • August 19, 2010 at 9:10 AM

      ye ke? kira sedap main pikap la moto ni ek?
      aku pon berkenan gak ngan moto ni, tgk la kalo ada rezeki nk angkat sebijik. huhu..

      • zackpadia
        August 20, 2010 at 1:00 PM

        aku dah angkat tp xnaik lg..ptg ni br dapat.. price RM 4880 cash..tp aku xde cash aku byr d/p RM 1800 + ins A/R RM 304 + P/A RM13 = RM 2117.. RM 169 x 24bulan..

    • 115z je
      February 16, 2011 at 10:55 PM

      hehe penah try mmg betol bro :D

    • perakguy
      June 29, 2011 at 4:56 PM

      sebab sprocket moto ni besar…ak bli moto ni sprocket dia 40…sbb 2 pikap sedap..tp long kurg ar…

    • NCJ
      February 6, 2012 at 2:23 PM

      ko bg thu dyer…kasi setting blok n cdi skit lar..jgn bnyak2…wkaakaaa

  8. August 20, 2010 at 2:39 PM

    perghhh.. best tu. selamat melayannn… hehe

    • zackpadia
      August 23, 2010 at 5:11 PM

      aku rasa mcm kna tukar spoket blkg la..

      • 115 laju
        December 20, 2010 at 5:07 PM

        betol.. saya ada tukar sprocket dia 1 set sama cam lc.. 15/39-415.. pick up dengan top A+

  9. the killer
    October 9, 2010 at 8:13 PM

    pikup p0wer..t0p x ley bla..cdi kne cut..ak ad sbji kaler pth..ak cat sp0trim caler 0ren…m0t0 ni wt jlan jauh sdap la.x g0yang..yamaha 115z

    • October 11, 2010 at 8:28 AM

      komen yg bagus. tp tahap ‘kepanasan’ moto ni camne la agaknya ek?
      takut jadi motor panas cam LC je, naya je kalo kena curi… hehe

      • NCJ
        February 6, 2012 at 2:26 PM

        btol2..aq pown risaw gak nie…moto duk dlm umah kowt..wkaakaaakaaa…

    • Yoots Aasfolks
      September 18, 2011 at 3:17 PM

      Bro.. Aku ad lagen 115,Betol² Power,Pikup pun Mantap.. Aku tuka Block sma cam. Km160.. Guna Rim Racing Boy lagi sedap..

      • legend hitam
        February 25, 2012 at 9:07 PM

        block apa yang you guna

  10. Daniel
    October 17, 2010 at 10:42 PM

    Where can the 115z Extra Visor,and the Tail Light Cover

    • Daniel
      October 17, 2010 at 10:44 PM

      where can get the 115z Visor and the Tail Light Cover

      • BOY
        October 19, 2010 at 11:53 PM

        aku baru 3 hari pakai . first day aku tuang RM 7.50 minyak mahal . hehehehh . penuh tank . saje nak sukat kilo .. fuh … 181 km . power gila . top speed tak tau lagi .. masih dalam pantang 60 km/j . pasal body tu … selera masing2 .. aku suka

  11. October 20, 2010 at 8:40 AM

    ok la tu, kira moto ni save la.
    sesuai utk org2 yg nk guna moto utk pegi keje. jimat dan praktikal. =)

    • putra
      August 10, 2011 at 4:47 AM

      aku kuar motor dah 3 minggu hari petama motor baru kuar kedai jer aku enjut 100km hari kedua aku try dpt 110km try lg x nk naik aku tukar spoket belakang motor aku leh pergi 120km power ar 3 minggu aku pakai minyak hitam aku tukar dh 3kali nk kasi enjin sedap lg katakan

  12. cpol81
    October 21, 2010 at 6:08 AM

    SALAM..AKU SEORG PEMILIK 115Z BRU GUNA 2BLN TAPI SGT2 X PUAS HATI..DLM RODA2 KATA TOP SPEED 110 TP BILA LPS GUNA 2BLN SLOW GILE!TOP SPEED 85 PASTU BODY GEGAR ABIS.SUSPENSION TERUK!AKU G HONG LEONG SG BULOH G SERVIS N BGTAU OLEH MEKANIK MOTO NI UTK JLN DLM BANDAR N TAK BLE LAJU!LG SAKIT HATI BILA MOTO LAIN POTONG AKU TKBLE KEJAR!!MENYESAL AKU BELI 115Z!!!!TOLONG AKU MCMNA NAK BG 115Z LAJU N POWER BLIK…

    • October 21, 2010 at 9:33 AM

      Hahaha. lawak la kalo hong leong jwb camtu.
      kes terpencil ni, jarang2 aku dengar kes camni.
      ko kena selalu wat follow up ngan SC yamaha la bro.

      • WUG
        October 26, 2010 at 7:46 PM

        mmg betul cakap cp0181…itu lah jawapan yang dia org bagi…aku pun baru beli yamaha lagenda 115z..dah 2000 km…top speed boleh sampai 100 je…tapi yg paling aku bengang bila motor lagenda 110 buruk je potong aku…aku nak kejar x de power langsung 115z…harap body je cantik kelajuan hampeh …nasihat aku jangan la beli Yamaha Lagenda 115Z…

        • jebon
          December 22, 2012 at 12:23 PM

          sama cam aku jgk,lagenda115z aku,bleh lari smpai 100km jer,ader spe2 bleh tolong kah,bagi tips kah tau nasihat.:[

          • phantome
            December 22, 2012 at 11:32 PM

            tukar ea sprocket 33-15.. tukar block n high cam.. kadang2 bwk moto ikot berat rider gok.. klo rider berat moto un lmbt ea g…

          • razak
            May 11, 2013 at 7:43 PM

            Tukar kabarete TS jenama mikuni pakai rim aloi…mesti laju punya

      • garry
        April 19, 2012 at 3:00 PM

        untak ndak manah dik nyak kih hahahahahahahha gik sa ko ya bro

    • WUG
      October 26, 2010 at 7:51 PM

      Mmg betul kata awak cpo181…saya pun menghadapi masalah yg sama mcm awak…rasa dah menyesal beli yamaha lagenda 115z ni…Top speed 100 je…tak boleh nak perah lagi trottle …bila bawa rasa bergegar motor…rasa bengang je…Cadangan aku ialah kita kondem habis-habisan motor Yamaha Lagenda ni biar tercemar nama Hong Leong Motor…

      • October 27, 2010 at 9:19 AM

        ooo ye ke? camtu ceritanya. nampaknya takde la ok sgt brand yamaha ni. baik beli modenas CT110 je, stakat ni takde org komplen pon. buleh gak pegi 110-120 standard. enjin pon takde masalah panas. huhu

      • 115 laju
        December 20, 2010 at 5:11 PM

        lagenda 115z aku 1st model boleh je follow lc dari gear 1 sampai top.. pastu baru kne tggal sebab cc lc tinggi

      • legend hitam
        October 27, 2011 at 6:54 PM

        kalu gt100 dengan lagenda baik aku pilih lagenda..sebab…140 gt 100…lgend baru je 100 lebih….fuh memang power la…semua ori….

    • teruna
      March 6, 2011 at 4:30 PM

      kepada yg pki motor legenda baru memang tdk laju, laju g motor legenda lma disebabkan byk kemalangan berlaku motor skang kna kurang kan laju… kpd abg yg mgalami masalh motor slow mybe abg tdk lakukan heart break , 2 yg motor lembab … bgs bli gt 128 facelift jimat minyak tdk gegar selekoh ok.. tp sya tdk dpt komen legenda 115z sbb sya blm try

      • October 15, 2011 at 2:17 PM

        Yamaha Lagenda 115Z, enjin cpt panas..jln dekat ja pn bleh panas..wa bru guna motor ni 5 ari..body mmg cantik lh…

    • June 16, 2012 at 1:20 PM

      Aq pakai 115 ni tp aq dh uat abis sampai aq punya top naik 210 laju x laju sgt lh….abis tiap2 ary aq kne titik dgn moto lagenda SRL115 singapor sape ati x panas…last2 aq anta kdai makeover abis2 aq sendiri pn puas aty hahahahahahaha aq titik moto singapor yg selalu bwk laju….huhuhuhu

    • joey1513
      September 2, 2013 at 4:13 AM

      moto aku standard, tuka spoket, jaga myk hitam, sbulan skali tukar, boleh je tapau modenas ct, wave dash ngn ex5..top speed naek bukit 119kmh trun bukit 135kmh, jalan straight 127kmh

      • pmilik legend 115 2 taun
        November 24, 2013 at 8:34 PM

        Salm….saiz spoket dpan blakng bapew?

  13. arif
    October 24, 2010 at 2:09 AM

    salam..gua da angkat moto ni..sedap juga lah bwk jlan jaoh.tp enjin cpt pnas

  14. BOY
    October 24, 2010 at 9:08 PM

    hari ke 8 – pergh .. aku tambah kelajuan sehingga 80 km /j lepas meter 300 kilo . selamba je .. tapi engine dah mula lahap minyak , tank penuh RM7.5 leh pg 170 km (mugkin sebab jalan sesak . pasang gear 4 walau jalan pelan- malas tuko gear .. hhahahaha ). :: cpol81 :: aku ade cadangan . kasi rendah fork depan . reason : mungkin beban (badan) diatas sit terlalu berat menyebabkan motor anda terjongkit . spoket belakang depan adjust balik . kalau selalu naik berdua . pakai la tayar besar sikit . pakai aloi ke . kena cermat sikit . cuba double stand . tengok bulat lg ke tak .moto ni ok je . pikirkan lah — kalau kris 100cc aku leh bawak 140 km/j duk blakang bus kat plus samapi api turun kat bal .. pastu leh pg balik mlaka -kl tiap2 minggu .. usia dah 6 taun lagi tu . . keprihatinan anda kestabilan 115z

    • October 25, 2010 at 10:06 AM

      bagus bro. kasi report buat tatapan semua geng2 bikers..

    • 115 laju
      March 19, 2011 at 3:38 AM

      sokong BOY

    • arif
      September 20, 2012 at 4:23 AM

      lagenda ni xla truk sgt..ok je. sy da gne 10 thun sejak thun 2003..biasa je…
      meter mmg da jauh xbley nk ckp..tp still pikap smpai ai ni..lw stakat naik 100 tu skali pulas je myk..berat sy 101 (jujur) …
      sy gne lagenda 110z je…terbaekk… sume standart.. biasa la cm enjin pnas ckt..myk jimat la jgk..hehehe

  15. kamekaze
    October 28, 2010 at 7:08 PM

    pada pandangan aku la, lagenda 115z ni memang bergegar mcm yg lagenda lama jugak. tapi klu bab pikap memang power boleh follow lc. tapi klu top speed habis meter stay kat 110 km sahaja. gentlement cakap ok..lc mmg power tapi blok lembut mudah jammed walaupun guna cooler n kena tukar block lain x leh overhole..lagenda 115z ni klu nk laju x nk gegar senang aje..tukat spocket belakang 37 and depan 14…cdi kena tukar ambik brand thailand punye dlm rm150 punye..byk brand taiko, lc115 dll.klu dah tukar baru boleh blah g 140km..x caya cuba korang try…tapi tayar kena 90/80 dpn blkg..jgn besar sgt..sbb aku tau la aku pun pakai lagenda 115z ni..lg pun aku makenik yamaha kat sg buloh…hehehehe

    • legend!
      November 19, 2010 at 1:50 PM

      slm bro…mane nk dpt cdi racing 115z ni???
      klu pkai ade pape efek kat enjin x??
      maintenance die cmne???
      minyk itam ape plg seswai???

      • 115 laju
        March 19, 2011 at 3:40 AM

        try order kat kedai.. bnyk mekanik dah syorkan cdi jenama BRT. tak mahal sgt tapi berbaloi

      • aril
        January 22, 2012 at 2:37 PM

        salam…aq pon pkai lagenda115..lau nk sdap naek,,tkar sporket dpan saiz 15 blakang saiz 35..top speed 140km…pikup kurang ckit..tpi bwak sdap…gear 1 ley cpai 30km,.gear 2 70km,gear 3 100km..gear 4 long 137km -140km…….:)

    • Pizi
      January 30, 2011 at 9:48 AM

      kamikaze aku nk tanya ko..betul ke org cakap kalu pakai arlam waranty yamaha x valid sbb kacau CDI.. betul ke harap dapat komen

    • 11zr tantrums zr r1
      June 1, 2011 at 3:03 PM

      letak sistem nos untuk motor leh x..bgi laju

    • zaidi
      August 5, 2011 at 12:32 PM

      ape brand cdi dari thailand tu? brt tak ok ke? kat kedai spapart senang dapat ke

    • jeb
      August 8, 2011 at 12:22 PM

      ak pakai 36, x bla pon…… 100 jer….

    • azuan zubir
      August 8, 2011 at 4:16 PM

      mmg coverset lagend gegar cket..tp pndai2 la cri inisiatif xbg gegar..aku pn pkai lagend..dh 5thn..ok je..aku lapitkan getah tiub kt celah2 coverset..tp bwt cun2 la..aku pulas (180/190km/h 125Z) xde gegar pn…

    • alif
      January 22, 2012 at 3:17 PM

      bro kamekaze,bengkel katne??sy dok sg.buloh gak..mmg nak buat sikit lagenda 115 sy ni..top xleh bla la..tp kalau boleh,xnak usik engine,block (bnde2 yg leh wat cpt rosak) sbb nak pakai moto long distance gi keje..

    • December 22, 2012 at 1:03 PM

      brO block ko x kacau ker?

    • joha
      March 21, 2013 at 3:10 PM

      terbaik bro

    • razak21653
      May 9, 2013 at 1:43 AM

      ni baru pandai pakai motor…..tahniah

  16. RJ
    October 28, 2010 at 11:54 PM

    aku tension r..nape lagenda suka gegar2 ar??aku owner legend 115z.yg aku panas bila berenti kat trafic light moto aku gegar mcm dok kat tempat gempa bumi aje…yg lain aku puas at tp bab gegar2 ni aku……….sape tawu xnak kasi gegar camna?

    • 115 laju
      December 22, 2010 at 11:10 AM

      aku pakai da 6bulan dari beli bulan 6 aritu takde gegar pon

    • azuan zubir
      August 8, 2011 at 4:22 PM

      mmg coverset lagend gegar cket..tp pndai2 la cri inisiatif xbg gegar..aku pn pkai lagend..dh 5thn..ok je..aku lapitkan getah tiub kt celah2 coverset..tp bwt cun2 la..aku pulas (180/190km/h 125Z) xde gegar pn…

  17. October 29, 2010 at 11:07 AM

    tu abg mekanik ada beri komen. buleh terus tanya dia la bro. bukan calang2 org tu, mekanik yamaha sg buloh tu. hahhaha

    • wak
      October 29, 2010 at 8:33 PM

      salam..senang aje..bg aku la ko tukar aje lagenda dgn LC mesti puas hati punye…Kat highway pehh punye la laju..aku pernah kejar naik kereta myvi aku 110km motor tu masih depan lagi..berapa agaknya km boleh pergi tu…mungkin 140 km kot..tapi nk buat macamna kan ko dah beli motor baru 115z..x apala pakai ajela mungkin gegar tu dari engine kot sbb setau aku la kan tny kat pomen2, lagenda 115z ni touqe dia tinggi klu tukar spocket n coil api plug boleh pergi smp 140km..x tau la aku tuu sbb dgr pomen cakap ..sbb aku pun x pernah pakai lagenda ni…tp nk jugak rasa yg model baru ni 115z…

  18. R1
    October 29, 2010 at 4:50 PM

    salam, aku rasa betul kata makenik tu..2 bulan lepas aku dah angkat lagenda 115z ni buat g keje aje. mmg gegar semacam aje mtr ni.. lepas tu aku g kat yamaha service kat petaling jaya tny depa apa masalah nya sebenar..aku pun tukar la CDI racing termasuk coil api sekali..plug pun aku tukar jenis 2 head borch. spocket aku tukar 14/37.. skrg ni ok jugak la boleh belah 140km ,aku x tau la sbb depa kata CDI ni utk control api kat plug..tp x boleh selalu perah sbb block standard lg cepat panas..klu mtr baru mmg gegar semacm lagenda 115z ni..bila dah bw smp 200km engine pun dah stabil..minyak kena la pakai jenis 20-50 punye x leh pakai jenis lembut sbb block bukan jenis tahan panas…x tau la itu pengalaman aku la sejak pakai lagenda ni…

  19. cronix
    October 31, 2010 at 9:23 AM

    aku baru jer booking moto ni..mule2 nk angkt gt128.tp x jd la..byk sgt probnye..
    wlwpun cantik n menjimatkan..aku amik 115z,aku dgr klw nk msk sport rim x sesuai tuk moto ni..betul ker? aku bab kelajuan ni x kisah sgt..aku nek ex5 maintain 60 km/j palaing lju 80 huhu..

    • November 1, 2010 at 9:17 AM

      GT128 pon not bad gak sbnrnya. bkn semua ada problem. tambah2 lg modenas br bwk kuar model facelift GT yg baru, maybe kelemahan yg ada sebelum ni dh diperbaiki.
      kalo aku amek GT je, support local brand!! huhu

    • mental
      February 11, 2011 at 3:50 AM

      kna dgn sport rim la lg cun…pakai la rim samurai…..knpem mat rempit tgok tabik lah….

  20. cronix
    October 31, 2010 at 9:33 AM

    lagi 1 aku nak tanye la..elok ker pakai minyak tuk rawat enjin.yg kene campur same ngan minyak itam tu..aku ni baru jer nak kenal2 moto ni..kang len lak jadi..plz bagi cadangan skit

  21. 115z
    November 13, 2010 at 9:50 PM

    semua motor ada kelemahan….kalau nak yg baik punya..g beli R1 je..haha…aq pun dah order motor ni..mggu depan sampai la….

    • November 15, 2010 at 10:36 AM

      betul2.. tak pon beli kawasaki zx-10r versi 2011… mmg mengancam siot.. huhu

  22. shah
    November 14, 2010 at 9:38 PM

    aku sg pakei legend 115z(merah)…aku la..aku boleh ja belah dlm 110 tu..gegar cket la…..aku mcm nk tarok sport rim..agak2 korg sport rim pe sesuai ar??

  23. legend!
    November 19, 2010 at 1:43 PM

    aku dh 2 bulan pkai lgend115z ni…sume stndrd…just msuk sportrim 5 btg je…pikap mmg cun r…tp long ssh la…nek tkt 105kmj je…tp aku ade try ngn GT128,meter aku 100kmj,die dh 130kmj…aku rase meter sume xtpat…kne test ngn mto len bru tau..bro kamekaze,bleh rekemen x mnyak itam ape seswai???

    • November 22, 2010 at 11:47 AM

      meter moto ni mmg lain2 speed dia. tk sama antara 1 model ngan model lain.. huhu

  24. kamal
    November 24, 2010 at 3:50 PM

    btul ke motor lagenda115z ni bergegar bile berhenti,,ak bru je nak angkat satu motor ni,,lagi satu dorg cakap kelajuan motor ni akan berkurangan,,
    klu dorg ckp macam 2 mcm x jdi jee nak angkat motor ni,

    • November 24, 2010 at 4:47 PM

      ada org komen camtu, tk tak tau la berlaku kat semua moto atau tak.
      kena test ride dulu la baru buleh nilai. selamat membeli!! hehe..

    • legend115zr
      May 4, 2012 at 4:02 PM

      aku dh pki moto ni br sbulan lbih, dh 5k..top mmg 100..tukar spocket blakang 37 br leh dpat 105..tp xde la gegar cam gempa bumi..

  25. maG5sis
    December 10, 2010 at 10:19 PM

    aku pn ada sebiji mtr ni..pkai dah msk 5bln..tp aku pn mcm xpuas ati jg dgn top speed mtr ni..aku dah tkr sproket..tp top masih jg 120km/j..rasanya meter mtr ni berat nak naik lbh dr 120km/j..tp aku pn xto laa..pd aku 4stroke ni sumanya sama ja..mmg xlaju pn,sesuai utk jln slow ja..nk laju bli la R1…xpn gna laa 2stroke mcm rxz ato 125z..tp aq pnah jln sama2 dgn Lc..mtr ni xdpt laa kejar Lc,tp Lc 2pn xjg dpt tinggalkn lagenda115 ni biarpn pecut mtr ni stakat 110-120km/j..

  26. maG5sis
    December 10, 2010 at 10:36 PM

    masa 2 sproket mtr ni masih stendet lg..Lc 2 pn stendet jg..sm2 dah ckup 3bln guna..mmg bla aku speed pas 2 tgk pla meter mmg aku kecewa jg laa..tp bla aku try speed dgn lc kwn aq mmg xmengecewakan laa..lps aq tkr sproket ni pla aq xto la klu ble kejar Lc kwn aq 2..aq blm pnah try lg sjak aq tkr sproket ni..

  27. Ee
    December 22, 2010 at 9:17 PM

    GT128 dgn Lagenda 110 mana lagi best?

  28. ayie
    December 24, 2010 at 9:08 PM

    Lagenda lg best…lagenda lg tahan dr GT 128..GT juz power kat jalan ja…aku pnah pkai dah…leh pcut 160 km/h..LC standard leh ptong cm tu je…tp lbeh bek amek lagenda la…lagenda ni tahan lasak..pkai 3-4 thun pn still ok lg..GT ko pkai 1thun pn dah x sdap nek dah…ssuai bwa p kdai ja…hahaha

    • December 27, 2010 at 9:58 AM

      ye ke bro? member aku ramai yg pakai T128 1st edition smpai skrg maintain je… takde hal pon..

      • ayie
        January 8, 2011 at 12:42 PM

        mula2 x da hal la der…aku da pkai GT lama dah…mula2 GT 1st model kuar aku dh bli…mklum la umah aku dkat ngn kilang modenas…hahahaha…

    • teruna
      March 6, 2011 at 4:36 PM

      sory sapa kata gt 128 1 thn tdk sedap dah slh lh org ckp 2… tgk mana byk komen gt kew legenda lue fikir lh sendiri

      • December 22, 2012 at 12:33 PM

        tpi bro yg betul lah,aku pun prna ade gt128 2nd edetion,baru pkai 8 bulan aku dah jual kt org,nak start pun ssah blik2 mti jer,mau bgi pnas ingen luk baru leh jln,kdg2 kat lampu isyarat pun dia mti gk,x puas hati aku cerai dah dia.

  29. ayie
    December 24, 2010 at 9:12 PM

    lagenda 115z lau modified body mmg lawa…aku ada tukar mudguard lagenda 115z aku…aku psg mudguard LC…perghh,mmg cun ar…pastu aku turunkan folk dpan aku…mmg aerodinamic la…120 km/h mantain kat highway..tu blum tukar CDI ngn spoket lg…lau tkar mmg power ar….

    • ryu
      January 2, 2011 at 2:45 AM

      pergh….
      kalo gtu aku pon nk buat gak r…
      bley jd nie…

      • January 3, 2011 at 10:56 AM

        buat jgn tk buat… huhu

      • Aku Amy
        January 16, 2011 at 4:54 PM

        Bro,Leh post pic tak?

    • 115z je
      February 16, 2011 at 11:08 PM

      Care la bro, pasni nak try buat mcm ni..then tukar CDI ngan spoket..pergh brape agak2 leh g? 160 km/h?? hehe

      • blowjob
        February 6, 2012 at 2:38 PM

        160??OMG x kowt..huhu..

    • April 11, 2011 at 11:47 AM

      brape kuar duit bt suma 2 ?

    • johnny
      March 10, 2012 at 7:31 PM

      motor standard lg ke bro ?

    • shafiq
      June 10, 2012 at 4:48 AM

      folk tuka ke standard??? huhu,,, nk tuka gk mudguard LC,,, hahaha

  30. 115z
    January 4, 2011 at 12:45 AM

    uh…aqu dh beli motor 115z..pehhhh perah lbh dari 80KM..minyk mcm air jew.lahap tol minyk…
    bro…..mcm mne nk bg save miyk……………………….lgi satu minyk hitam ape yg elok untk motor nie….

  31. ayie
    January 8, 2011 at 12:40 PM

    mna ada lahap minyak lagenda ni…ko salah pkai minyak itam la tuh…dlu aku pkai yamalube,tp minyak mmg mkn gila2 pnya la…pas tu aku tukar shell advance VSX trus…baru la ok pastu…mmg sib arh…x caya ko try la…

    • roy legend
      April 13, 2012 at 8:34 PM

      pakai motul 3100 10-40 ok?

      • January 28, 2013 at 2:54 AM

        motul stakat ni ok.. yg tak ok kalo ko tukar shell x7 SAE punya.. nk guna Shell Advance x7 tp jgn ade SAE.. SAE haram jadah buat rosak enjin moto aku bodo.. lagi2 buatan thailand.. lagi satu kalo nk beli semi guna je semi jgn ngengade tukar ke fully plak habih jahanam enjin moto karang kalo tak caye test le.. rosak beli motor baru.. tak tergamak nk repair enjin tu… beli pastu try jln jauh pastu rasakan bunyi2an dlm enjin anda wakakaka

  32. January 10, 2011 at 9:11 AM

    ayie :
    mula2 x da hal la der…aku da pkai GT lama dah…mula2 GT 1st model kuar aku dh bli…mklum la umah aku dkat ngn kilang modenas…hahahaha…

    ooooo ye ke? tp yg latest model GT facelift ni org ckp ok.
    dh takde masalah cam 1st model. layaannnn…

    • ayie
      January 11, 2011 at 10:10 PM

      yup…yg baru ni bleh tahan la…lg laju dr yg 1st model…tp modenas skg tgah mngalami msalah…moto diorg dh x laku…

  33. paan
    January 11, 2011 at 8:14 PM

    ak da beli moto ni colour merah..tp spotrim x ade la..klo nk pakai spotrim dan colour spotrim ape yg kene dgn moto ni erk…

    • ayie
      January 11, 2011 at 10:12 PM

      lau wrna merah elok rim hitam la…tp lau ko nk bg menyerlah ko pkai wrna putih or merah la…x pn ko pkai rim hitam ko ltak stiker rim wrna merah kliling rim tu…

      • 115z je
        February 16, 2011 at 11:11 PM

        betul tu bro..aku sokong hehe

    • 115z je
      February 16, 2011 at 11:10 PM

      Aku motor kaler merah..aku pakai sportrim kaler hitam pastu letak sticker merah tu…tukar tayar besar skit..mmg style kalau turun kan fork mmg cun la..hehe

  34. iwan
    January 12, 2011 at 12:37 AM

    saya pakai lagenda 115z ni sejak julai 2010. sekarang ni ada masalah yg sangat pelik iaitu susah nak hidup di awal pagi walaupun dah tarik choke dan rajin tukar minyak hitam, filter n plug. body mmg gegar la. kelajuan dah berkurangan berbanding masa awal2 beli. kedai cakap pakai minyak RON97. Tp sesudah sebulan pakai motor ni bila tgk buku manual baru perasan buku tu kata jangan guna RON97 kerana boleh menyebabkan piston ring rosak. tp mmg motor ni cun depan sebab byk lampu n lampu belakang macam arrow mmg cun

    • January 12, 2011 at 2:00 PM

      try refer kat hong leong la bro…

    • ayie
      January 13, 2011 at 1:46 PM

      moto aku x da msalah pn…ko try g kdai yamaha la…x pn ko bwa ja moto ko g kdai yg ko bli tu,ko claim warranty kt diorg…

      • legend from the sky
        August 15, 2011 at 11:59 AM

        manual cakap jgn gune diesel. bace betul2 manual tu.

        • joha
          March 21, 2013 at 3:30 PM

          manual ade mulut ke bleh brcakap?

  35. bob 586
    January 13, 2011 at 4:26 PM

    aku tencen sangat nganmoto ni….dah la tak laju,,,pastu body bergegar2….cover pasang tak kemas…longgar sana sini…sekarang ni…penutup hujung ekzos aku plak jatuh tengah highway…enjen dah mula berbunyi…

    • ayie
      January 15, 2011 at 1:22 PM

      len kali ko welding ja pnutup ujung exzos tu…x la jatuh…member aku psg bnda tu kat LC pn jatuh,last skali dya welding trus…x la jatuh…jgn nk slah kan moto tu der…moto aku x da hal pn…

  36. January 17, 2011 at 10:38 AM

    Aku Amy :

    Bro,Leh post pic tak?

    p/s: bro ayie, ini moto ko kan? pinjam pic ye? hehe

    • buluh
      May 4, 2011 at 8:13 PM

      Yo bro, accessories 115z dh da ke blum kat kedai2?

    • wan_p3nang
      May 19, 2011 at 10:42 AM

      disc kecik ja?fork 2 ptong cket msti cun..ak dh wat xD

    • joha
      March 21, 2013 at 3:31 PM

      makgard lc ke tu?

  37. ayie
    January 19, 2011 at 2:28 PM

    korg nk wat pe ngn pic moto aku tuh..nk wat sample ke??hahaha…aku x abeh modified lg tuh..

    • mad
      March 12, 2011 at 8:26 PM

      bro,duk kt ner??law dekt,leh r repair sme2..huhu

    • paez
      April 19, 2011 at 1:47 PM

      ko budak kemunting ke? aku rasa aku ada nampak moto sbijik macam ni kt kamunting perak

    • joha
      March 21, 2013 at 3:32 PM

      lc nye makguard ke?

  38. Pizi
    January 20, 2011 at 3:23 PM

    aku nk tanya ni…. ok ke x sebenarnya lagenda 115z ni… aku baru ingat nk angkat sebiji yg zr punya… tp tgh pening antara lagenda 115zr atau modenas GT128.. mana lg ok… aku nk cari motor yg sedap naik, ngan minyak save je dan tahan lama…

  39. ayie
    January 21, 2011 at 12:18 AM

    bg aku dua2 ok…cma beza cc ja…lau ko lbeh ska cc yg bsar,ko angkt GT la..dua2 save minyak…tp GT kna pndai jga la…ko pham2 la modenas pnya mto…lau nk tolak kt kdai blik mmg x laku la..GT aku dlu aku nk tolak kt kdai x smpai 2k..last2 aku jual kt org…aku angkt Lagenda 115zr trus…

  40. Pizi
    January 21, 2011 at 2:21 AM

    tu yg aku x berape nk ambik GT tu harga cepat jatuh… tp yg x sedap ati sbb ramai ckp kuat bergegar betul ke… dah berapa lama ayie pakai lagenda…puas ati ke… sbb kalu nk laju aku xder hal sbb aku ader sebijik lg 125z yg tu mmg stok naik laju… tp rasa mcm nk pakai motor yg sedap di bwk ngan save minyak jer skg ni

    • January 21, 2011 at 11:01 AM

      GT128 facelift yang baru dengar cerita mmg ramai puas hati
      tak macam yang 1st edition dulu, modenas dh byk buat pembaharuan
      yg baru diaorg siap kasi tayar IRC, bateri lagi power, tayar tubeless, abs kayaba etc
      tapi bab nk tolak kedai tu mmg tak dpt tolong, modenas mmg cepat drop harga…

      • ayie
        January 21, 2011 at 12:54 PM

        mmg…byk pmbahruan,spare part pn murah…aku dlu bli spare part trus dr kilg ja..tp 1 ja moto modenas ni,lau dh bli tu kna pkai seumur idop la…lau nk jual mmg x da hrga…

    • ayie
      January 21, 2011 at 12:51 PM

      taw x pa…mmg bgegar ckit moto lagenda ni…tp ko kna tkar CDI n coil la lau x mau bg gegar…pastu adjuz timing ckit…moto ni gegar bkn apa,juz sbb timing dya tggi…tp yg untung,wlaupun timing tggi tp still save minyak der…drp ko nk angkt GT bek ko angkt LC trus…coolant pn ada…

      • January 21, 2011 at 2:37 PM

        pilihan di tangan masing2 der
        kita just boleh kasi pandangan berdasarkan pengalaman masing2..
        it’s up for you to decide.. huhu

  41. Pizi
    January 21, 2011 at 3:09 PM

    ooo yeke… kira kalu xnk kasi gegar mmg kena tukar lah CDI ngan Coil dia baru ok… lps buat semua tu berapa agak2 top speed dia…. LC aku mmg berminat tp aku takat pakai dlm bandar je skg ni… tq sbb bg nasihat pasal lagenda ni… tp kalu kira mmg puas ati lah pakai lagenda ayie

    • ayie
      January 24, 2011 at 4:42 PM

      top speed asal 120 km/h ja…lau ko dh tkar CDI ngn coil suma leh up smpai 140 km/h…tu blum tkar spoket lg…member aku wat moto ni smpai pecut 160 km/h doh…tp pkai byk modal der…aku puas ati la jga moto ni..wlaupn byk kekurgan pd awalnya…mcm bro amien ckap la..plihan d tgn msing2…ko pndai2 decide la…

      • lagenda merah
        March 10, 2011 at 1:23 AM

        member ko buat cmne smpai dpt 160km..ce cite..ce cite..

  42. Pizi
    January 24, 2011 at 9:36 PM

    ok thanks for the information… anyway aku mmg dah nk angkat lagenda ni…nk ambik 115zr ok x harga kalu byr cash rm5700…ciap ngan free gift lg

    • joha
      March 21, 2013 at 3:41 PM

      klau xbg free gift ko bakar kedai yg cekik darah tu

  43. ayie
    January 25, 2011 at 5:47 PM

    welcome der…mhal la rm5700…moto aku rm5470 ja…ko g servey dlu kt kdai2 len…kot2 ada murah…free gift aku pn dpt…

    • 115 laju
      March 19, 2011 at 3:43 AM

      aku angkat kat penang rm5200 ngam2 je.. skali 1st pati insurans.. harap korang dapat cari kedai murah lain kali

    • 11zr tantrums zr r1
      June 1, 2011 at 2:45 PM

      rm5200.

  44. Pizi
    January 25, 2011 at 11:38 PM

    yeke… aku dah servey dah.. mungkin harga kat sini mahal kot… kat kelantan yg paling murah dlm rm5650 tp free gift sikit.. yg paling mahal rm5800.. last aku nk tanya ko aku..sbb ko dah pakai dua2 model ni (GT128 n lagenda 115zr) antara dua tu yg mana lg bg ko puas ati

    • ayie
      January 27, 2011 at 7:24 PM

      owh x pa la…bg aku dua2 ok…dua2 save minyak…tp aku lbeh ska model yamaha coz kualiti dya trjamin…wat msa la,moto aku xda hal lg la…ari tu aku nk angkt LC dah tp duit x ckup plak…so aku angkt GT,tp bla aku eksiden,trus moto tu jd hampeh…last2 aku angkt model lagenda 115 ni la…

      • 115z je
        February 16, 2011 at 11:17 PM

        2 kali dah 115z aku terbabas tgh jalan..still ok..cume gegar tu dah kebiasaan bg semua lagenda..

  45. kyo86
    January 27, 2011 at 1:34 AM

    bro mcm mn nak msuk madgad lc,blh tlong ajar x

    • ayie
      January 27, 2011 at 7:30 PM

      ko nk psang jga…haha..tmpat aku dh rmai org tiru dh…sng ja lau ko nk psg…ko ada 2 plihan…1st,ko nk kos yg mhal…2nd kos yg murah…kos yg mhal pstinya trjamin..hahaha..tp brgntung pd khandalan ko psg la…haha….1st,lau yg mhal ko kna bli klip folk yg ada jual kt kdai spare part moto…ko tnya je tokey tu klip yg utk psg madgat LC..hrga lbeh kurg <rm20 ja…pastu pndai2 la ko psg…x pn ko bli ja folk LC trus…2nd,yg murah ko juz psg besi klip hose ja yg org psg kt paip besi..bnda ni ada jual kt kdai hardware…tp pkai bnda ni x kukuh…ko pkai 2,3 mggu pastu madgad ko luruh la…aku syorkan ko bli folk LC trus or pkai ja klip folk cm aku…hahahaha…selamat beramal…

  46. Pizi
    January 27, 2011 at 8:16 PM

    thankz ayie… aku tgh tunggu nk angkat je motor ni… cuma tgh cari harga yg ok sikit utk model ZR… kalu x terpaksalah ambik model biasa

  47. January 28, 2011 at 8:57 AM

    aku nasihatkan jgn pakai besi hose tu sbb tak selamat.
    moto bila kita bwk akan ada gegaran, pastu besi tu akan jatuh ke bawah.
    member aku dh kena, pasang mudguard LC kat GT. pastu beli tu jatuh terus jatuh mudguard tu. nasib baik dia bwk slow, kalo tak maunya tersungkur ciom jalan tar.
    just sharing….

    • ayie
      January 28, 2011 at 10:39 AM

      btol tu bro…aku pn dh kna skali…last2 aku psg klip folk trus…konfom kuat klau pndai psg…

  48. pejal
    January 28, 2011 at 10:36 AM

    membe aku pkai gt cmne lak bole tapaw lc ngn 125z?? bli moto ikut luck la.. tak sume y keluar tu bgos2..(hasil pengalaman kje kilang) setting carb sket2 ngn tukar sprocket je.. nk laju.. aku cdgkn bli suzuki fx125 dohc.. 14hp,dohc,5speed hand clutch,4valve..

    • ayie
      January 28, 2011 at 10:45 AM

      ala…x smstinya der…lau ko nk kta cm tu,mmber aku pn ada…pkai honda C70 ja…leh tapaw 125z…tggal jauh kt blakg…bnda ni brgntung pd kmhiran kita modified motor..modal pn power la…cc tggi x smstinya laju…cc 70 pn leh tapaw 125z der…apatah lg LC…tggal jauh kt blkg la…zzzzz

  49. pejal
    January 28, 2011 at 10:48 AM

    katagori moped rank bg aku.. ikut speed dan setting sket2 klu test highway..
    1.suzuki FX125dohc(cc mmng kecik tp hp lebih tinggi dr gt mahupon lc)
    2.modenas gt128(meter mmng ringan tp kne dgn setting mmng meremang tengkuk.. enjin kawasaki kaze.. phm2 jela)
    3.lc 135/wave 125(LC tempt ketiga sbb,harge mahal dan enjin x tahan-wave nk test kne tukar sprocket)
    4.lagenda 115z/suzuki smash 115(x ramai y test moto nie, mentang2 brand suzuki, korang pinggirkn.. tp believe me,top speed aku rse lg bgos dr lagenda115z/zr)

    • ayie
      January 29, 2011 at 12:23 PM

      bg ko mmg ko pilih suzuki…may b sbb ko pkai moto ni…sapa yg nk moto sndiri dok rank bwah der…lau aku pn aku ltak moto lagenda aku ngn GT aku atas skali…zzzz

  50. pejal
    January 28, 2011 at 10:51 AM

    btol tu.. cc bukan penentu.. tp c70 tu mesty da bikin habes.. maksud aku mode ringan2.. just usik setting carb,sprocket tanpa usik mesin(block,cam,crank&lain2)

  51. pejal
    January 28, 2011 at 10:56 AM

    masalah gegar pada lagenda 115 adalah d sebabkn oleh torque y tinggi..(torque tinggi ok laa.. pickup kuat)tukar cdi ngn sprocket mybe mslah korang bole settle.. jd berbangga la kerana anda salah seorang pemilik lagenda115.. tp x rse jijik ke ngn lampu belakang anak panah tu..

    • January 28, 2011 at 11:53 AM

      design moto ni sesuatu yg subjektif bro.
      ada org ckp cantik, ada plak yg ckp buruk.
      depend pd individu la, yg penting itu duit masing2.
      just my 20 cent. =)

    • ayie
      January 29, 2011 at 12:20 PM

      hahaha….apa2 pn aku lbeh suka kawasaki RR…ttg lampu anak pnah tu aku dh slesaikan…pa yg ssah sgt…palam ja lampu bwah tu…x nmpak cm ank pnah dah..jd lg stylo ada ar…

      • 115z je
        February 16, 2011 at 11:20 PM

        palam??cmne tu bro?ade gmbr?

    • 11zr tantrums zr r1
      June 1, 2011 at 3:11 PM

      ala tukar je lampu kpd lampu belakang lc135…ramai member dh buat

  52. Pizi
    January 29, 2011 at 1:40 AM

    bagi aku…design yg lagenda baru ni nmpak moden… mcm suzuki seakan sama je… suzuki best gak.. tp masalah dia spare part susah sikit..

    • ayie
      January 29, 2011 at 12:21 PM

      btoi2…aku x minat suzuki…enjin ok tp body x cntik…bg aku honda,yamaha n modenas lg ok…aku dh pnah test stiap model2 ni…

  53. Pizi
    January 30, 2011 at 9:16 AM

    aku sokong ayie… mmg kalu nk puas ati ambik yamaha lah… ni aku nk tanya aku ingat nk pasang arlam kat motor aku. tp ada satu kedai ni cakap x leh pasang sbb nnti dia kacau CDI n pastu waranty yamaha akan x valid.. lg pn dia cakap akan ada efek kat CDI… betul ker

  54. ayie
    January 30, 2011 at 1:26 PM

    yup…btol ckap kwn tu…mmg akan ada efek…member aku dh psg dh..ada skali tu moto dya tiba2 ja idop sndiri tnpa usik remote dya pn…abes litar dlm moto dya rosak…aku syorkan ko x yah buh la alarm…juz psg disc lock kt disc dpan..tu pn dh slamat…x pn ko psg suiz kedua kt bwah sit…lau ko nk psg jga alarm,ko g psg kt kdai yg ko bli moto tu…lau jd pa2 ko leh brunding ngn kdai tuh…jgn psg kt kdai len…tu ja aku nk psan…

  55. Pizi
    January 31, 2011 at 10:52 PM

    blh bg pendapat x… patut ke aku letak arlam atau x payah letak… sbb kedai ni bg arlam pekej bila beli motor kat kedai dia… aku dgr mcm x berapa ok je pasang arlam ni

    • ayie
      February 1, 2011 at 2:10 PM

      lau dya nk bg,ko psg ja la…lau kdai tu sndiri nk bg x pa…lau jd apa2 t ko leh trus g kdai tu g cover…cma jgn g psg kat kdai len…nnti ssah…diorg x mau claim kt ko…

  56. kushz
    February 1, 2011 at 11:42 AM

    bro2 sekalian,, leh tak bgtahu total sume cost untuk, cdi n coil racing utk yamaha115z?????

  57. ayie
    February 1, 2011 at 2:14 PM

    total aku xtaw…yg aku taw CDI kos 150 n ke atas made in thailand pnya…coil aku x taw la…coil ni lbeh elok ko psg jnama faito…pastikan yg ORI…jgn pkai local,lau x abes moto ko t…

  58. pejal
    February 3, 2011 at 1:50 AM

    yeke,bg aku lak,2stroke yamaha(ss,125z,rxz)pling bgos.. moped 4stroke aku xminat dr sr-x sampai la lc.. xtaw nape.. rse cm x fun lak..(mybe sbb da bersepah atas jln) yup,design suzuki sangat kureng.. tgok pon x minat,tp bile da test ride dye ade klas tersendri.. modenas kriss110,100 gt128 aku minat.. enjin tahan.. y kurengnye coverset sng patah.. bak kate pepatah,tepuk dada tanya selera..

  59. Pizi
    February 3, 2011 at 9:09 AM

    betul… masing2 ada kelebihan tersendiri… 2stroke yamaha mmg best lah sbb aku dah pakai ss two, ngan 125z enjin tahan laju2 pn laju… suzuki kalu naik mmg best…tp kureng bab design sikit ngan spare part…tp kriss x pernah try,…tp aku rasa ok gak kriss ni

  60. ayie
    February 3, 2011 at 4:04 PM

    may be btol jga ckap korg…aku pn minat 2 stroke ni…dlu aku pnah pkai dh…aku pkai yamaha 125z…tp dh accident byk kali…last2 aku jual…antara moto yamaha yg bhya bla ada kt jlan rya moto 125z la…coz reka bntuk dya trlalu aerodinamic…mmbhyakan pnunggang doh…pastu aku serik dh nk pkai moto 125z ni…dr aku pkai moto tu lbeh bek aku angkt superkit RR ka,R1 ka…

  61. Pizi
    February 6, 2011 at 9:55 AM

    betul… aku pn dah byk kali accident ngan 125z aku… tp silap org lah bkn aku… cuma aku nk tau, betul ke org cakap lagenda l10 lg best dr 115z yg skg ni…apa pendapat bg korang dah pakai motor 115z ni

  62. Pizi
    February 6, 2011 at 9:57 AM

    aku pn dah byk kali accident ngan 125z aku… tp silap org lah bkn aku… cuma aku nk tau, betul ke org cakap lagenda l10 lg best dr 115z yg skg ni…apa pendapat bg korang dah pakai motor 115z ni

    • ayie
      February 6, 2011 at 11:38 AM

      sma ja aku tgok dua2 model ni…bg aku lagenda 115 ni lg rancak…layan pickup der…110 ok tp pickup x kuat…lau ko nk taw lbeh byk ttg lagenda 115 ni..ko bka FB ko search lagenda 115z/zr…

  63. basyir
    February 7, 2011 at 12:15 AM

    salam semua,ak dh tngok moto 115zr ak tngok head da mmng brbza dgn head lagenda 110
    head 115zr mmg besar,sbb da cc besar,ttpi tntang carb nye pula carb lagenda 110 throttle panjang dari throttle 115zr,cdi lagenda 110 lebih power lgi dari 115zr

  64. Pizi
    February 7, 2011 at 11:36 AM

    mmg design dia berbeza terus dari yg seblm ni…. dia seakan moden sikit. mmg aku dgr byk org dok kata top speed dia x power mcm lagenda 110… tu yg buat aku lemah semangat sikit nk ambik 115z ni. tp ape2 pn aku tetap ngan yamaha…

  65. ayie
    February 7, 2011 at 1:01 PM

    psal top speed tu bleh bikin der….tkar sprocket ja dh leh pcut 130…lau tkar CDI confirm leh ptong lc ah…mmber aku wat full throttle tkar cdi,spoket,coil ngn spark plug leh tapaw 160km/h…leh kjar 125z…tp cucuk blakg ja la…

  66. Pizi
    February 7, 2011 at 2:44 PM

    aku sokong ayie… aku beli motor ni pn sbb malas dah nk bwk laju2 cuma kalu aku bikin pn tukar spoket jelah.. agak2 spoket saiz berapa yg ok utk lagenda 115z ni nk naik smpai 130kmh

  67. ayie
    February 7, 2011 at 6:33 PM

    hmm…standard 15-37 la…balanced antara pickup n long…lau ko nk pickup ko pkai 15-35…tp ikot kssuaian pnunggang jga la…sstgah tu ska sproket dpan 16…tp lau aku,aku ska 15…blakg aku ltak 36 or 37…

  68. Pizi
    February 8, 2011 at 7:50 AM

    tq ayie… akhirnya kluar jgk motor ari ni… x sabar nk bwk.. betul ke adik aku kata kalu buat suis pendua ni ada risiko shock… sbb dia kata member dia tiba2 mati enjin check2 sbb suis tu…

    • ayie
      February 8, 2011 at 6:13 PM

      mna ada…aku wat jga suis pendua…x da hal pn…kna cari kdai yg pndai psg la…lau x mmg shock la…

  69. Pizi
    February 8, 2011 at 12:03 PM

    akhirnya aku berjaya gak memiliki 115zr… cuma yg kureng puas ati sikit dia punya getaran kuat lg lah dr 110… yang aku puas ati design dia buat semua org tegur td…

    • February 8, 2011 at 1:34 PM

      tahniah bro.
      tak kisah la kita beli motor apa pon, janji ada respek sesama geng2 moto…
      have a safety ride dude!!

    • ayie
      February 8, 2011 at 6:14 PM

      mmg la getaran dya kuat…sbb moto ni api dya kuat…psg CDI ok la…

  70. Pizi
    February 9, 2011 at 10:01 AM

    kau dah tukar ke ayie CDi… berapa kos dia.. brand ape yg ok

  71. ayie
    February 9, 2011 at 1:44 PM

    x tkar lg der…duit x da…kos dya mmber aku ckap rm150 lbeh ja…model thailand…brand dya aku lupa…nnt aku cek tgok…

    • mental
      February 11, 2011 at 4:02 AM

      kalau guna cdi motor laen xleh ka…cam rxz ka…125 ka…x sma ka cdi dia??????? lau coil lak nak pkai yg cmna????????

  72. ayie
    February 13, 2011 at 5:35 PM

    x leh…mna sma…len moto,len la brg dya…gpn moto lagenda 115 ni api dya kuat….

  73. MiLo
    February 14, 2011 at 11:40 AM

    bro ayie,
    aku nak tnya ckit la.. aku baru amek 115Z.. xsmp seminggu pun lagi.. dara lagi ni.. kaler kelabu putih.. xmampu lak 115ZR.. heheheh… skg sprocket standard aku tgk belakang 40.. depan xnmpk lak.. soalan aku:

    1) moto dara ni seelok2nya boleh lenjan maximum baper? skg aku bwk 80 je.. kadang2 je up 90.. boleh up lagi ke ckup dulu smp 1000km?
    2) klu aku nak tmbah skit speed, aku tgk ko suggest tukar sprocket 15-36/37 kan? baper boleh pegi speed moto klu setakat tukar sprocket tu? (klu boleh xnak usik CDI ngn coil lagi)

    saper2 yg tau gak, boleh tlg info aku.. tq..

    • 115 laju
      March 19, 2011 at 3:57 AM

      bro.. nak kasi taw sket.. takyah sayang moto to.. lenjan je baru beli pon.. sblom moto tu anta g kdai utk dijual, puspakom dah test lenjan dah utk check ketahanan enjin moto.. so nasihat saya takyah sayang la moto baru beli.. saya sndri baru keluar kedai tros lenjan 100 ats h’way..
      utk std tuka sprocket 14/37 atau 15/38 sudah cukup.. skrg lagenda 115 saya pakai sprocket 15/37.. pickup ada dan top sekitar 130km/j (cdi saye tak usik pape lagi cume tuka ekzos LC sahaja)

      • 11zr tantrums zr r1
        June 1, 2011 at 2:07 PM

        abis cam mana km dia boleh jadi 000.

  74. ayie
    February 14, 2011 at 5:50 PM

    1)psal speed tu bleh…msa meter ko dh ckup 1500 atau lbeh ko dh bleh bwa top speed…kna ajar enjin tu slow2 tp jgn slalu la bwa top speed selagi ko x tkar minyak enjin…lpas tkar ko leh la rembat….
    2)lau tkar spoket cm yg aku syorkan kt atas tu leh up top speed smpai 140km/h…tu pn lau enjin moto dh btul2 matang or dh lma gna…lau bwu2 ni dlm 130km/h cm tu ja…lma2 t bwu dya nek…lau ko + CDI + coil leh tapaw 160km/h or mgkin lbeh…tp brgantung pd jnis CDI ko pkai la…

    • wan
      March 3, 2011 at 5:33 PM

      lau 1050km gi service mcm mana??enjin terencat or lambat mtang x?

    • December 22, 2012 at 1:55 PM

      mekom,,,ayie nak tnye skit,motor standard tukar sporket jer kah bleh lari 130-140km,yg len x payah kacau kah?

    • azam gd
      December 27, 2012 at 11:43 AM

      klu nk long distanse maen kat high way nk pakai spoket ape ea pening ni nk pkir klu ley xnk usik bnde lain xde modal sngt…tolong ea bro ayie

  75. MiLo
    February 16, 2011 at 10:19 AM

    ok tq bro.. nnt ada apa2, minta bantuan ko lagi.. hehehe… tq..

  76. 115zr
    February 17, 2011 at 11:20 AM

    115zr user bleh join x discussion ni haha….

    da gna 4 blan dh…sume standard lagi…mmg gegar skit ngan mkn mnyak kuat…lpas tkar gna shell advance ultra ok je…mnyak pn da sib…gegar pn krang tpi still ada la….tpi yg x puas ati skit…top speed motor aku tkat 100 KM/H je…x bleh pi lbih dh…tensen btol

    nk tnya
    Klu tkar sprocket + CDI + coil brapa kos dia sume ek…bleh pi smpi brapa top speed dia…

    tensen tgk Kriss lama ptong slambe je haha..

    • ayie
      February 17, 2011 at 12:28 PM

      mmg la…moto ni api dya kuat der….ko tkar spoket ja dh ckup…dh leh kurgkan gegaran n top speed pn up lg…tkar spoket up 140km/h…leh cucuk lc lg…

    • 11zr tantrums zr r1
      June 1, 2011 at 2:44 PM

      hahaha..kriss lama pun ptong slambe je….

  77. Pizi
    February 17, 2011 at 3:23 PM

    betul ke tukar shell advance jd safe minyak… aku baru je beli 115zr… aku isi satu tangki penuh leh jalan 160 kilo…agak2 jimat x… sbb aku x biasa pakai motor 4 lejang

  78. MiLo
    February 17, 2011 at 7:29 PM

    bro 115zr / bro ayie,
    nak tnya sikit.. minyak shell advance tu minyak per? minyak hitam ker petrol? hehehe.. sori tnya.. cam confuse lak.. klu petrol lak ko guna minyak apa? ron?
    utk lagenda 115z ni, minyak hitam & minyak petrol apa yg paling baik? (dari aspek save minyak & enjin pun ok)

  79. ayie
    February 17, 2011 at 7:29 PM

    shell advance model pa ko gna???lau nk gna,gna shell advance VSX or AX7…mmg save minyak n sedap enjin bunyi…asa lancar ja…

    • MiLo
      February 17, 2011 at 7:34 PM

      ooo… ni kira minyak hitam la ni….. petrol lak apa yg elok? ron?

  80. MiLo
    February 17, 2011 at 7:46 PM

    aku ada dgr, minyak yamalube pun ok.. btol ker 115zr’ian semua?

  81. 115zr
    February 18, 2011 at 12:00 AM

    aku gna shell advance ultra…minyak lak gna pnya ron95 je haha mrah skit…

    bdasarkan pengalaman gna yamalube…minyak cm bro ayie ckp lahap btol…

    org pomen ckp kalu bleh mnyak itam ngan petrol bagi jenama sama…klu petrol pkai shell mnyak itam pn pkai shell gak…bru mnyak sib…tpi x thu la teori dia tu btol ke x…

  82. ayie
    February 18, 2011 at 12:15 AM

    btl apa yg ko ckap tu…tpat skali…yamalube ok tp minyak mmg x leh save la…yamalube ni utk racing ja…lau racing mmg power…tp utk tunggangan besa ni pkai shell dh ok..gpn minyak shell ni berkualiti n bg enjin lancar…

  83. Pizi
    February 18, 2011 at 1:29 AM

    tp bila leh start tukar minyak itam tu.. aku punya mile baru 160 je… nk tau gak berapa baru leh tukar

  84. 115zr
    February 18, 2011 at 9:03 AM

    slalunya dlm lpas 1000KM pertama or dlm stu blan lpas trikh beli tu dh bleh tkar…dpend kpada kdai la

    time gi service tu ko sruh la pomen gna shell advance

    tpi aku rasa kalu beli trus tkar pn x jdi msalah rsanya…aku pn x psti…

  85. ayie
    February 18, 2011 at 12:30 PM

    tggu ckup 1500 atau 2000KM dlu….

  86. ayie
    February 18, 2011 at 12:31 PM

    tggu ckup 1500 or 2000km dlu…lau x enjin lambat matang….

  87. wan KCV
    February 18, 2011 at 1:51 PM

    ayie ang dok area kilang modenas??? ang org gurun ka???
    Mana nak cari CDI racing lagenda… moto aku standrd p 120 ja… xdak gegar2 pn…

  88. ayie
    February 19, 2011 at 2:42 PM

    dlu aku dok sna la…la ni aku dok SP….
    CDI lagenda?cari blah perlis ada ar…cari model thailand….ang tkar la spoket dlu…try top dpat bpa…

    • alif
      March 2, 2011 at 3:06 AM

      ayie,,
      sp dok na?
      saya pon dok sp gak,tmn sejati…
      owner 115z…
      tengah dok cri cdi 115 siam punya,,

  89. Pizi
    February 20, 2011 at 3:47 PM

    ayie kalu lps tukar spoket pn mmg masih kuat ke rasa getaran dia…
    ingat malas lah nk kacau CDI ngan Coil

    • ayie
      February 20, 2011 at 11:40 PM

      kurg dh getaran dya…tp bergegar tu ada la ckit2….

  90. Pizi
    February 20, 2011 at 3:52 PM

    satu lg… betul ke ayie kalu tukar minyak itam shell Vsx jd save minyak… byk ke beza dgn pakai yamalube

    • ayie
      February 20, 2011 at 11:44 PM

      yup…aku dh try dua2 minyak itam ni…ternyata shell VSX lg save minyak…yamalube ok tp utk racing or short distance…lau long distance ssuai pkai shell…

  91. MiLo
    February 21, 2011 at 7:56 PM

    wah… info menarik ni.. tq2.. at least aku pun boleh guna utk 115z aku.. tq for the info guys..

  92. MiLo
    February 22, 2011 at 9:03 AM

    ayie,
    1) first aku nak tukar minyak itam bila? ko suggest 1500km-2000km.. bagi enjin tu matang sikit.. tapi tokey kedai moto aku beli tu cakap kena tukar 1000km.. mna lagi elok? 1000km ke 1500km?
    2) klu pkai petrol ron95 ni ok ker? aku dengar org ckp ron95 ni xelok utk enjin moto2 baru.. ko pkai ron baper & minyak apa? nak pendapat ko…

    tq..

    • ayie
      February 23, 2011 at 1:36 AM

      apa yg kdai tu ckap pn betul…tp lau ko tkar trlalu awal,nnt moto ko enjin jd lmbat matang n jd terencat…
      ron95 mmg x ok…tp aku pn pkai ron95 ja coz murah…pling elok n save minyak ron97 la…tp ron97 mhal…lau nk jga enjin,aku syorkan ron97 la…

  93. Pizi
    February 22, 2011 at 11:24 AM

    biasanyer mmg kena tukar 1000km… dari apa yg aku dgr motor 115z ni kena pakai ron95.. takut nnti rosak ape ntah… tp aku dgr org cakap jer

  94. zaidi
    February 22, 2011 at 5:44 PM

    beza banyak ker antara lagenda z dengan zr 115? lagenda 115z yang aku beli tak puas la pakai, kurang laju, 100 to 110 jer..ada sesiapa tau macamana nak kasi tambah power skit moto ni?

    • ayie
      February 23, 2011 at 1:42 AM

      tkar spoket ja…pkai 14-35 utk pickup….lau nk long distance pkai 15-36…

    • ayie
      February 23, 2011 at 1:46 AM

      lagenda 115z ngn 115zr ada byk beza jga…contohnya,ZR ada meter berlampu LED…mmg lawa la mlm2…ada stand yg boleh kepak…ZR ada sportrim ori lc..ada lampu kat dlm box bwah sit…n 1 lg ada absober gas….

  95. MiLo
    February 22, 2011 at 7:19 PM

    pizi,
    maknanyer ron95 lagi elok dari 97 laa? ko pkai 95 gak ker?

  96. Pizi
    February 23, 2011 at 8:02 AM

    x lah… mesti lg ok ron97… tp cuba ko tgk komen yg kat atas drpd iwan dia ckp dlm buku manual x leh ron97 menyebabkan ring piston rosak…. aku pakai ron95 jer….

    • legend from the sky
      August 15, 2011 at 12:07 PM

      dalam manual cakap jgn pakai diesel. iwan salah bace tu.

  97. February 23, 2011 at 11:55 PM

    sya mmg minat moto lagenda to prg kdai 2 kta kalau u boleh tahan bunyi cover dia u ambik lo….cbb kalau laju sikit je ada bunyi cover blakang ngn dpn…and dia kta bukan laju pn…kat trafficlight lagenda 115z dgn honda wave 110rs…drag….lagenda kna tinggal =(/….thn budak 2 jual xsampai 2 bulan beli moto ni….dia kta xkesah kalau rugi,tp malau 110cc potong mcm ni je…sbb 2 moto ni bnyk 2nd hand kt kdai….salam

  98. ayie
    February 24, 2011 at 11:57 AM

    tu sbb dya x pk panjg…aku pkai moto ni dh msuk 5 blan dah…x da msalah pn…tkar spoket slesai msalah….leh cucuk blakg LC…mmg moto lagenda 115 ni gegar sbb body dya yamaha x wat bg kejap…aku dh g pusat yamaha tnya…diorg kata ni teknologi jepun…lampu blakg gegar n x kjap sbb x mau bg bulb cpat terbakar…aku dh kaji siap dh…korang ja yg x taw nk pk pnjg…rugi2…moto ni lembab sbb spoket asal dya besar..moto ni ssuai pickup,so pkai spoket utk pickup la…NYON btol…

  99. seyes
    February 24, 2011 at 3:34 PM

    Salam,
    newnie di sini.
    Lagenda 115Z Merah/Hitam akan kuar kedai ptg ni…
    (tapi hujan plak…)…

    hehe.

  100. February 24, 2011 at 9:32 PM

    lol….so what shd i do…..takut ambiq2 moto ni…jadi serr….aku pn peminat lagend la….gila la kalau tolak lagenda =))))

  101. February 25, 2011 at 12:02 AM

    i nk long la…130 pn ok da….xkn hamaha xleh buat apa pasal cover 2,,,,

  102. ayie
    February 25, 2011 at 3:17 PM

    lol…coverset moto ni gegar coz api enjin moto ni kuat…lau x nk kasi gegar,kena tkar CDI ngn coil…

  103. Pizi
    February 26, 2011 at 10:25 PM

    aku rasa ok ape motor ni….mmg getar tp biasa je x lah smpai mcm gempa bumi… body dia panjang sedap sikit naik dua org… yg aku suka pick up motor ni…

  104. cct
    February 27, 2011 at 12:15 PM

    salam,aku baru pkai z115 ni,aku confius la…ron 97 mnyebabkn piston ring rosak??

  105. cct
    February 27, 2011 at 12:25 PM

    salam,aku baru pkai z115 ni,aku confius la…ron97 mnyebabkn piston ring rosak??btol ker…(baru dlm dunia permotoran)aku kurang sket bab2 ni…baru 16thun..baru sbulan aku pkai 115z ni

  106. ayie
    February 27, 2011 at 1:18 PM

    x la der…jgn isau…cma x ssuai ja…sstgah moto ssuai pkai ron97,sstgah tu x…tp aku syorkan pkai ron95 ja save bajet…minyak skg mhal…gpn moto ni kna pkai minyak enjin yg mhal bwu sdap nek…filter pn kna pkai yg ori…

  107. cct
    February 27, 2011 at 2:28 PM

    thanks bro..

  108. February 27, 2011 at 7:37 PM

    ingt kalau ada duit lc la terus….kalau xdak lagenda 115z gre la=)

  109. ayie
    February 28, 2011 at 3:23 AM

    lagenda 115 ni pn lbeh kurg lc la jga…cma beza cc ja…cba korang modified mudguard dya buh mudguard lc…sbji nmpak cm lc…

  110. cct
    February 28, 2011 at 4:35 PM

    adik kepada lc

    • 11zr tantrums zr r1
      June 1, 2011 at 2:37 PM

      adik kepada r1

  111. ayie
    February 28, 2011 at 7:01 PM

    kpd sesiapa yg bru pkai or gna moto lagenda 115 ni…jgn cpat kcewa ngn speed moto ni…mmg top speed asal moto ni 100-120km/h ja…moto ni ada cut off tu yg x leh blah tu….lau nk bg up ckit speed dya bleh,tkar ja spoket…trpulang pd msing2 la nk set long ka pickup…1 lg moto ni lau modi mmg lawa…lawa dya kalah lc…serius aku ckap..yg beza antara moto ni ngn lc hnyalah pd cc n coolant..lau nk buang cut off dya mmg abeh byk duit…kna tkar CDi,kna tkar coil,kna tkar spark plug…kpd ssiapa yg dh beli…hope korang enjoy ngn moto ni…aku bgga gila dpt moto ni…

    • judin
      February 5, 2012 at 6:17 PM

      mula2 rsa gyang gk nk amik 115z tau gt128 tpi sesudah gua bca smua kmen2 yg ada lam ni gua yakin yg gua akn agkt yamaha lagenda115z ni.. tmksh kt bro ayie n bro zul115z krna byk bgi pjlsan sal mdel 115z ni.. n kt kwn2 yg len gk.. tq2..

  112. cct
    February 28, 2011 at 7:33 PM

    yeah..aku bangga ada motor ni…stakat ni top speed ak bwk 100…blum tukar sprocket lg…blom ad duit lg huhuhuhu…bro ayie,klo tukar blok ngam x??

    • ayie
      March 1, 2011 at 5:09 PM

      himpun duit…aku pn tkar spoket blakg ja…dpan kkal spoket asal…tkar blok??blok racing ka??lau ko nk jalan jauh x yah la tkar2 blok ni…aku syorkan blok asal lg ok…lau juz nek kat town ja ok la…atas highway layan speed…

      • anasmujahid
        June 2, 2013 at 11:25 AM

        Bro ayie klau tkar spocket, block racing..karb.ngan exzos cobra ok x

  113. Pizi
    March 1, 2011 at 8:39 AM

    aku pun bangga dapat motor ni…. mula2 x berapa suka design dia… tp skg aku rasa design dia lg lawa dr model lama…. lg pn tempat simpan brg pn besqar dr model sblm ni… mmg puas ati lah

  114. hondasamah
    March 1, 2011 at 9:32 AM

    bro2 sekalian…gua nak angkat motor nie…tp gua x tau mnyk ape yg gua bleh pakai n cambest skali…murah n x rosak enjin…macamner plak ngan security nyer??terjamin ker??kalau x terjamin camner gua nak improve dier nyer security??

    • Pizi
      March 1, 2011 at 4:57 PM

      aku pakai minyak ron95 je sbb org kata minyak ron97 x berapa ok sikit ngan lagenda 115z ni…. cuma aku baru nk try tukar minyak itam shell VSX. ayie kata minyak jd safe… dr segi keselamatan lak.. aku pakai dua kunci.. satu Mangga Gudang.. yg satu lagi rantai.. dan aku letak arlam tp tu kena yg bg gift lah… arlam tu pn aku tgk tempat lah nk tekan… kalu nk selamat lg buat suis pendua

    • ayie
      March 1, 2011 at 5:12 PM

      pkai RON95 save…murah pn murah…moto ni dh dtg siap ngn security dh…sbb tu dya ada pnutup suiz…lau nk safety lg,psg suis pndua mcm pizi ckap tu…pastu psg disc lock….

  115. cct
    March 1, 2011 at 3:29 PM

    klo tukar blok ok ker??ad effect x??

    • ayie
      March 1, 2011 at 5:16 PM

      lau ko nk jalan jauh mmg ada efek…member aku dh besa tkar…dya bwa dr kedah ke perak..smpai ja jem trus moto dya…last2 tkar blok asal blik…

      ni aku ada 1 lg formula baru aku dpt nk dpt top speed 160km/h…
      1) tkar coil gna coil RXZ
      2) tkar spoket 14-35
      3) tkar CAM racing

      formula ni aku dpt dr member aku…lau nk taw cm na efek dya,try wat…mmg puas ati..

      • 115z ahf
        March 16, 2011 at 8:05 PM

        bro ayie..nk tnye sket r..CAM racing tu mende..aku mukan tau sgt psal moto nie

      • ayen
        November 20, 2012 at 9:19 PM

        Bajet kalau nak bt smua nihh brapa ?

    • CBU614
      August 9, 2011 at 9:42 AM

      kne la jge mnyak hitam…kne slu cek..klu jln jaoh stnby mnyak hitam sbtol…
      aq pkai block racing jgk..boleh dikatakn kategori open..smua brg racing…tp moto aq 1st model lagenda z..

  116. Pizi
    March 1, 2011 at 4:54 PM

    kalu tukar blok aku x leh komen… yg aku tau kalu nk biar laju tukar CDI, Coil, ngan spoket naik lah dalam 160kmh….

  117. Pizi
    March 2, 2011 at 8:03 AM

    ayie x de efek ke kat motor kan x pasal2 jem

    • ayie
      March 2, 2011 at 1:49 PM

      x arh…ada member aku dh try kat legend 110…leh tapaw lc jga ar…lau tkar blok leh la jem coz melibatkan enjin n piston…lau tkar coil ngn cam ja x jd msalah…

  118. hondasamah
    March 2, 2011 at 8:30 AM

    pizi camner plak ngan shell vsx 2??kalau kita nak jln jauh pkai mnyak mane??jalan2 dalam bandar plak pakai myk mane??

  119. ayie
    March 2, 2011 at 1:51 PM

    skg org x gna dh shell vsx…shell dh kuar model bwu…gna shell AX7…lg power dr VSX…hrga dya pn beza rm1 ja…gna yg ni konfom sedap nek lau jalan jauh…aku taw la coz aku dh besa tkar…

  120. hondasamah
    March 2, 2011 at 4:27 PM

    oooo…tq ayie..

  121. cct
    March 2, 2011 at 5:00 PM

    kne sdiakn bajet nih….CDI,coil,cam racing total item ni bpe ha??

  122. 115zr
    March 2, 2011 at 7:01 PM

    total smua dpend on seller,brand and how much bleh nego

    prices vary ikut tmpat gak

    kalau try survey kt mudah.my…

    CDI Thailand – RM150+
    Coil RXZ (yg dicadangkan bro ayie ) – RM 100+
    CAM Racing ( ikut brand ) – RM 70 to RM 140+

    roughly about RM350+ jgak la including tkar spoket

    tpi cm aku ckp harga smua x sma

  123. cct
    March 2, 2011 at 8:05 PM

    mhl jgk ea kos nk bedah bini aku cik ct nih….haha thanks bro2 sekalian….aku try kumpol duet….huhuhu

  124. cct
    March 2, 2011 at 8:39 PM

    sohc tu ape ye??ape function dy??kliru lar

  125. zax
    March 3, 2011 at 4:19 AM

    Salam semua,
    Aku dah pakai moto ni lam 4 bulan, so far just tukar sprocket belakang jer 35. Tapi long still stuck kat 80km/h, tengok meter dia tak naik lebih 80 walaupun dah pulas abis minyak. Satu lagi, ada recommendation mane nak beli set sprocket depan belakang kat shah alam? byk kedai tgk jual yang belakang jer.

    • ayie
      March 3, 2011 at 11:42 AM

      biar btol moto ko ni…org len suma 100km/h-110km/h…x kan ko stuck kat 80km/h….
      maybe ko salah setting apa2 ni…ko tkar minyak itam pada KM bpa???try tkar spoket tgok..

  126. MiLo
    March 3, 2011 at 10:17 AM

    ayie,

    formula ko ni:
    ni aku ada 1 lg formula baru aku dpt nk dpt top speed 160km/h…
    1) tkar coil gna coil RXZ
    2) tkar spoket 14-35
    3) tkar CAM racing

    kena tukar semua ker baru dpt 160km/h? kalau takat tukar sprocket baper speed? mana yg lagi bgus sprocket ni? formula ko 14-35 tapi mesej ko sebelum2 ni ko suggest 15-36/37.. apa yg beza antara dua ni? aku mmg xtau.. tu yg nak tau tu..

  127. ayie
    March 3, 2011 at 11:39 AM

    haha…ni aku nk trangkan…15-36 tu utk long…lau pickup pkai 14-35 la…kbykan org ska layan pickup dr long…gpn formula asal dr rxz so,set pickup la…rxz kan pickup…kna tukar smua yg aku suggest kat atas tu bwu dpt 160km/h top speed…lau takat tukar spoket dpt la 130-140km/h…tkar spoket racing 1 set skali ngn rantai…

  128. cct
    March 3, 2011 at 8:29 PM

    x nk wat forum utk geng2 115z ker??cm geng2 fz150 kt fb..

    • ayie
      March 4, 2011 at 3:43 PM

      dh ada dh pn kat fb…korg like ja…admin page lagenda 115 tgah tggu member ckup 500 org dya nk wat club…nma club Beast Moped Community…sapa2 yg nk join page ni seacrh kat fb > lagenda 115z/zr

  129. Ash
    March 4, 2011 at 12:08 AM

    Salam,aku dah pakai 115z ni daripada tahun lepas,agak-agak dah 5 bulan aku pakai motor ni
    Aku pelik lah tgk korang ckp lagenda 110 kejar korang,aku boleh je kejar
    Aku bawak dah 5 bulan pun top speed aku 115km/h je,aku cuma nak up kan sikit je motor aku ke 140km/h
    Nak tukar sprocket,berapa ek?

    • ayie
      March 4, 2011 at 3:42 PM

      15-36 lau nk layan top speed…14-35 nk layan pickup,pickup dya lc pn kna tggal…

  130. 115zr
    March 4, 2011 at 8:23 AM

    formula for sprocket adalah

    Semakin rendah gear ratio,semakin tinggi top speed ( top speed,less acceleration )

    Semakin tinggi gear ratio,semakin rendah top speed (good accelerate, less top speed )

    Front teeth | Rear teeth= Gear Ratio

    15 36 = 2.4
    15 37 = 2.47
    14 35 = 2.5

    kalu ikut formula kt atas 14-35 tu dh ok…sbb gear ratio dia x tinggi n x rendah sgt

    pickup bleh…acceleration pn bleh

    15-36 tu pickup slow tpi bleh cpai top speed tinggi…

    sbb tu bro ayie ckp 15-36 tu utk long and 14-35 for pickup

    • mizie yamaha..
      June 18, 2011 at 9:58 AM

      bro..betul tu 14-35 untuk pickup…tp ham peh…top speed 110km/j..motor kurang gegar..pas nie nak tukar 15-33 apa akan jadi tunggu…

  131. cct
    March 4, 2011 at 1:22 PM

    bro ayie,btol ke ad org ckap coil rxz bleh myebabkn motor trbkar n kapasiti power x sama??

  132. ayie
    March 4, 2011 at 3:39 PM

    x arh…cma lau tkar coil rxz,pastikan tukar spark plug skali….

  133. Ash
    March 5, 2011 at 12:22 AM

    tapi aku ada kawan pergi tukar coil rxz,kena berhenti masa kat traffic light sebab terbakar
    aku agak aku nka tukar spoket ajela,tapi mahal tak?

  134. zax
    March 5, 2011 at 8:39 AM

    Bro Ayie,

    Lepas tukar sprocket 15-36 dah boleh dah pegi 110km/h standard. Agak pelik jugak elpas tukar je gear transmission jadi sedap, sebab sebelum ni gear kadang2 sangkut, tak masuk. First oil change 1000km. Cost tukar set sprocket dalam RM 30 je Ash.

    • Ash
      March 6, 2011 at 3:23 PM

      rm30 je eh? ohh aku punya motor ni dah dlm 4000km dah
      Kalau tukar spoket tak buat masalah kat motor kan? Aku ingat aku nak tukar 14-35

      • ayie
        March 7, 2011 at 1:23 PM

        yup…4000km bwu lg la…moto aku dh 13000km…ahaha…spoket 14-35 cun…sma ngn aku…tkar spoket SSS 1 set skali ngn rantai racing…

  135. ayie
    March 5, 2011 at 2:45 PM

    taw x pa…bla dh tkar spoket mmg asa len bla change gear…tp mmg asa lembab bla dh msuk gear 4..coz pkai spoket bsar mmg la…spoket bsar utk long ja…

    Ash: btl ckap zax tu…cost x mhal…lau spoket racing rm50 ja…

    • CBU614
      August 9, 2011 at 9:53 AM

      bg aq..spoket 15 dpan utuk motor y dh tkar byk brg racing je..klu motor std mmg xley blah..motor aq set 15-31(saiz rim’18’)..mse motor aq std dlu aq set 14-33..top speed mmg best 175km/h LC ats highway…

  136. ezad
    March 5, 2011 at 4:36 PM

    Assalamu’alaikum.. Erm.. Elok x kalu pkai spoket 15-33? Ak pn br start pkai mtor jgk neh.. Oh ya! Ada pmen ckap CDI racing ni x than lma, btul ke?

  137. ayie
    March 6, 2011 at 2:29 PM

    15-33 x ok…x balanced…blakg kecik dpan besar….lau nk ok pkai 14-33…bwu balance…cdi racing mmg la…utk pjalanan jarak dekat ja bleh…lau jarak jauh mmg x tahan,cpat terbakar…

  138. ezad
    March 7, 2011 at 10:19 AM

    Ooo.. Tenks ek.. Erm.. Spark plug yg ssuai dgn coil rxz? Spark plug jnis apa tu? Bleh trangkn x? Lg stu, Cam racing ngan High Cam tu sama ker??

  139. ayie
    March 7, 2011 at 1:20 PM

    gna BOSCH…api dya x kuat n x slow sgt….lau pkai coil rxz jgn tkar cdi racing…t tkot terbakar coz tkot karen x sma…cam racing ngn high cam tu aku x taw…

  140. Ash
    March 7, 2011 at 7:27 PM

    ayie kau tukar spoket 14-35 kan? Kau punya top speed berapa?

    • ayie
      March 8, 2011 at 12:25 AM

      120km/h kdg2 lbeh…brgantung pd angin…lau follow blakg lori dpt 130km/h….aku layan long bkn pickup….

  141. fursan
    March 7, 2011 at 11:37 PM

    salam,tumpang ty..kalau pakai rim lidi saiz 18inch spoket brp yang best utk moto 115 utk main top ngn pickup sbb aku da pakai yg skrg nih 15-38 brand rkm rantai besa,top ttp same 100-105km gak tgk keadaan kalau follow blkg lori ngn turun bukit leh la p 120km 2pn kadang2 leh dpt kalau pickupnye 2 sedap gak la..lgpn moto ni da 20+++km

  142. ayie
    March 8, 2011 at 12:28 AM

    spoket dpan 15 mmg utk pickup ja…ssuai pkai kat town ja…lau nk layan atas highway better pkai spoket dpan 14…blakg ltak la 34 or 36…trpulang la…lau x nk bg pickup ilang pkai 34 or 35…lau pkai lg besar pickup ilang…

  143. lagenda merah
    March 10, 2011 at 1:32 AM

    aku nk mtk pendapat korang sikit..aku ni lyn long ride..ats highway..tp aku nk pickup jgak sikit..bg cdgn sikit..nk kena tkr ape..

  144. March 11, 2011 at 12:40 AM

    iam getting this soon….woooha….kalau boh spoket 14-35 mcm ayie…thn tkr CDI RACING boleh p brapa?

  145. ayie
    March 11, 2011 at 11:51 AM

    top speed dpt 130km/h full throttle atas highway lau spoket cm aku….lau buh CDI racing dpt 150-160km/h…tp pastikan beli cdi yg x da cut off…x pn tkar ja carb lagenda 115 ni ngn carb lagenda 110

  146. cct
    March 12, 2011 at 10:37 AM

    spark plug ape yg aku patut pkai??

  147. ayie
    March 12, 2011 at 2:29 PM

    BOSCH atau Platinium….

  148. Ezad
    March 12, 2011 at 10:02 PM

    Erm.. CDI yg xde cut off tu cmna plak?? Than lma x? Brand yg elok?

    • ayie
      March 13, 2011 at 1:46 PM

      CDI yg x da cut off ni CDI yg mmbolehkan pengaliran elektrik dlm moto jd tggi n tmbah lg speed moto…lau yg ada cut off tu,dya sekat aliran elektrik yg tggi,tu yg mnyebabkan moto kita x leh p laju…CDI ni support karen dlm moto…tahan lama lau x jalan jauh2…stakat nk nek dlm town tu ok la…Brand yg elok gna LHK Thailand…hrga dr rm150 -rm250

  149. tresz
    March 12, 2011 at 10:47 PM

    aku dh pakai 115z hmpir 6 bulan….speed boleh smpai 120km/j kalo tukar spoket blkg jd kcik…yng lain tak perlu nk ubah….body….upgrade….mmg gmpak…..

  150. jebatderhaka
    March 15, 2011 at 11:38 AM

    hallo otai2 kat sini..aku nak tanya kalau nak kasi pickup pakai spoket depan n blakang bape ye..aku bawak gi keje je bukan long distance or atas highway..kira dalam bandar n jalan biasa je

  151. ayie
    March 16, 2011 at 2:25 AM

    15-34 or 15-35….pasti pickup…blakg ko ltak saiz kecik…dpan ja maintain 15…pickup gear 3 smpai 100km/h…gear 2 80km/h…

    • jebatderhaka
      March 16, 2011 at 2:32 PM

      yeke…ok2 mekasih bro ayie…tapi bro maybe next week aku nak pasang sportrim n pasang Givi box…ko rasa ada efek gak x kalo aku tukar spoket cam ko cakap tu

      • ayie
        March 16, 2011 at 7:47 PM

        lau ko nk pkai sportrim…aku syorkan ko tkar spoket 14-37 dlu…bg moto ko besa dlu…dlm sbulan lpas tu…bwu tkar spoket mcm aku gtaw kat atas tu…

  152. slehead
    March 16, 2011 at 4:18 PM

    salam, nk tanya antara 115z and 115zr mana satu lagi berbaloi?..pikir antara nk beli 2 model ini…n mana kedai yang boleh direkomen di area shah alam neh…

    • ayie
      March 16, 2011 at 7:49 PM

      yg tu trpulg pada ko la…lau aku,aku plih ZR la…coz ZR dya pya footrest leh kepak,meter dya ada lmpu LED mlm2 mmg cantik,ada sportrim ori n box bwah sit ada lampu…lau Z besa ja cm moto2 len…

  153. 115z ahf
    March 16, 2011 at 5:28 PM

    salam sume…aku da pkai 115z merah nie hmpir 7 bulan dh….mmg ader gegar sket..lagi2 klu kat trafic light..tp ak xkesah sgt pown,bkn gegar giler pown…moto ak penah tersungkur dah..tpi overall still ok..cuma ade parut skit kt body..aku gune g klas je pown..xgune jlan jauh,pling jauh penah g arau-alor star…pick up moto nie mmg mantop,leh tggal lc..tp ble gear 4 lc leh ptong blek r..mule2 ak bli,top speed 120km/h..tp skrng 105km/h..wlaupun 105 km/h tp ak race ngan kriss mmber ak,dier top speed 130km/h dh..tp ak bru 100km/h n still leh tggal dier lagi..xde pown moto biase yg len ptong aku xleh kejar(yg standard 120cc kebawah la) klau dgn wave 125cc mmg xleh ptong just leh cucuk blakang je,tu pun psal sume nyer yg ori lgi..xder tukar ape2 pown kt moto aku nie…ak cuma nk tnye klu nk tkar sporket saiz pe yg ok? klu sporket biase ok x? ke kene ade certain jenama…

  154. MiLo
    March 16, 2011 at 10:01 PM

    bro ayie,
    moto aku dah nak dekat 1000km nie.. aku igt masa first servis nnt nak terus tukar sprocket sekali.. pandangan ko,

    1) ok x kalau first servis trus tukar sprocket?
    2) klu tukar, apa yg terbaik (14-35 mcm ko @ 15-36)? FYI, aku slu g keje ikut highway.. klu highway, men top la best kan dari pick up? ko rasa?

    pls suggest bro.. tq…

  155. ayie
    March 17, 2011 at 2:24 AM

    tggu 1500km dlu…1000km awal sgt..t enjin terkejut…biar enjin besa dlu….
    ko pkai rim x?lau pkai rim,tkar spoket 14-37 dlu…pastu bwu tkar yg len…
    lau men highway tkar 15-36…pickup ada,long pn ada…tp long lmbat la ckit…lau nk long cpat,14-35 tp x power sgt top…

    • MiLo
      March 17, 2011 at 11:25 AM

      tgu apa 1500km tu? tgu servis ke tgu tukar sprocket? aku pkai sport rim.. pastu tayar depan belakang besar.. 80/90… sprocket apa best?

  156. ayie
    March 17, 2011 at 10:08 PM

    tggu enjin matang la…lau tkar awal2 t terbantut enjin ko…x leh nk bwa top speed…1500km tu tggu enjin matang n ckup tempoh tu ko g tkar la minyak itam…lau pkai sportrim tkar 14-37 dlu,pkai yg besa dlu yg murah2 sdah…dlm sbulan pastu tkar 15-36/37 gna brand SSS….

    • MiLo
      March 18, 2011 at 10:36 AM

      ok bro.. tq very much..

  157. doi
    March 21, 2011 at 10:00 PM

    aku baru tukar spoket ptg td…tp pki 15/38..aku pelik sbb ms try 37 tu,lubang skru die tak sama la..last2 aku pki 38 je..tp klu depan plak,pin yg tengah2 tu tak samela bile aku msuk 15..skru tak leh msuk..aku pki rxz nye..nape spec die lain ek..

  158. ayie
    March 22, 2011 at 12:23 AM

    yamaha skg suma wat baru…bnda2 baru dya psg kat lagenda 115z ni…lau nk snang,tkar ja hap spoket tu pkai hap spoket lc…suma spoket leh msuk…

  159. MiLo
    March 22, 2011 at 11:46 AM

    bro ayie,
    hap sprocket lc tu nak pkai brand apa? kena tukar depan belakang ker? tkot gak bila aku nak tukar sprocket nnt, x ngam lak.. nak tau gak klu aku nak tukar sprocket 15/36, apa lagi yg kena tukar sekali?

  160. ayie
    March 22, 2011 at 6:08 PM

    ko taw x hap tu apa?hap tu kaki utk psg spoket…kna tukar yg tu…hap spoket kat blakg ja la,mna da yg len lg…tkar blakg..hrga lbeh kurg rm20-25…tkar 1 set ngn rantai…gna brand yg sma….

    • MiLo
      March 22, 2011 at 8:49 PM

      hahahaha… aku mana la tau sgt psl part2 moto nie.. yg basic2 tu tau la.. yg len2 mna aku penah usik.. hehehehe… kena tukar semua brand sama? sprocket, hap & rantai guna brand sama ker? brand apa yg ko suggest?

      • ayie
        March 24, 2011 at 1:46 PM

        hahaha….sprocket n rantai ja brand sama…hap ikot ko la…lau bleh amek yg ori la….

    • nineim
      March 23, 2011 at 11:14 AM

      ayie. minyak itam castrol ok x

      • ayie
        March 24, 2011 at 1:47 PM

        x….gna shell VSX or shell AX7…x pn gna motul…jgn gna yamalube lau ko long distance…lau stakat nk g town ja x pa…

  161. nineim
    March 23, 2011 at 4:28 AM

    minyak itam castrol ok x ayie

    • zul115z
      March 27, 2011 at 4:17 AM

      minyak castrol ok je.. aku pon pakai yg RM12 je.. top speed tetap sama..

      • ayie
        March 28, 2011 at 1:56 AM

        castrol x elok la der utk moto yamaha…dr pkai castrol bek ang pkai yamalube coz dya pnya efek sma…top speed mmg sama tp kelancaran enjin beza…x caya ang try tkar pkai shell…

  162. cct
    March 23, 2011 at 4:16 PM

    ayie,top speed motor ka berape??

  163. ayie
    March 24, 2011 at 1:48 PM

    wat msa skg bwu 130km/h sja…aku x abeh modi lg…modal dah abeh..hahaha

  164. cct
    March 24, 2011 at 3:36 PM

    maaf ye ayie klau tnye hang sket no….berat ang bpa??

    • ayie
      March 24, 2011 at 8:15 PM

      berat aku?hahaha…berat la jga…standard org berisi…berat private…

    • zul115z
      March 27, 2011 at 4:15 AM

      berat ayie dgn aku lebih kurang 70kg-80kg.. haha ayie jgn mara ye..

      • ayie
        March 28, 2011 at 1:57 AM

        hahaha…x..lbeh kurg tu la…tp top speed aku power dr ang…hahahahahaha…jgn marah…

  165. MiLo
    March 24, 2011 at 4:30 PM

    ayie,
    aku baru pas tukar sprocket 15-36.. tapi xyah pun tukar hap… boleh je masuk.. cuma sprocket depan 15 tu je skru je kena tukar sikit.. tapi hap belakang xtukar pun.. btol ke ni? ko ckp kena tukar? minyak itam aku pkai shell ultra.. ok x? lagi satu, setiap kali servis kena tukar oil filter sekali x?

    • ayie
      March 24, 2011 at 8:20 PM

      sapa kata leh msuk?mmg leh msuk tp ssetengah tmpat ja ada spoket yg ngam2 ngn lagenda 115…lau nk sng tkar hap trus…ko pkai brand apa?…terpulang pada ko la nk tkar hap ka x…aku pn ingat nk tkar ja hap lc..sng…shell ultra ok…tkar la stiap kali servis..filter tu gna utk tapis minyak…tp pastikan tkar yg ori…

  166. MiLo
    March 24, 2011 at 4:32 PM

    ayie,
    sprocket ngn rantai brand RK-M ok x?

    • ayie
      March 24, 2011 at 8:22 PM

      boleh la…faito kurg bgus…ko pkai spoket racing ka besa?

      • MiLo
        March 25, 2011 at 9:09 AM

        aku pkai sprocket rk-m laa.. biasa jer..

  167. cct
    March 24, 2011 at 7:11 PM

    faito la hikhikhik gmpak sikit….RK-m ok lar…aku pkai sss

  168. nineim
    March 24, 2011 at 10:19 PM

    ayie. ko gn tayar ap? duro ke?

    • ayie
      March 24, 2011 at 11:32 PM

      FKR tubeless 80/90

  169. nineim
    March 25, 2011 at 12:24 AM

    ok ke tyr 2 ayie. corner ok ker

  170. ayie
    March 25, 2011 at 1:13 PM

    ok ja aku pkai…tp aku gna FKR besa sja x smpai rm100 pn…lau nk elok lg gna Maxxis or Michelin la…

  171. cct
    March 25, 2011 at 1:23 PM

    tapi kire ok la moto ka leh g 130 dgn berat ko ayie…

    • ayie
      March 25, 2011 at 4:32 PM

      haha…bleh la tahan…tu pn aku cucuk blakg lori…lau top speed besa dpt 120km/h ja…

  172. cct
    March 25, 2011 at 3:19 PM

    ayie,klo pkai mudguard lc kne tukar fork ker??

  173. ayie
    March 25, 2011 at 4:34 PM

    x…x perlu tkar lau psg bracket…lau byk modal leh la tkar…folk lc mhal doh lau ori…local bleh la rm100 lbeh ja…

  174. nineim
    March 25, 2011 at 11:32 PM

    ko taw x bpe harga tyr 2 ayie? mksd aku maxxis n machelin

    • zul115z
      March 27, 2011 at 4:07 AM

      niniem: tayar maxiss 80/89 cuma arroundd RM80-RM90 je.. kalo michelin pulak sekitar RM110-RM130.. better dapatkan belakang lagi besar dari depan.. cadangan aku maxiss diamond 80/90 belakang, 70/90 depan.. aku da pakai taya ni lepas 2 minggu beli moto. tak cepat haus dan grip pada pasir, tar jalan dan air dengan baik.. try it..!!

      • ayie
        March 28, 2011 at 1:59 AM

        tudya!! assisstant aku tlg bg jwpan…hahaha…ang tlg jwb kat depa zul lau aku x sempat…

    • zul115z
      March 27, 2011 at 4:08 AM

      sori salah eja nama.. :)

  175. zul115z
    March 27, 2011 at 4:13 AM

    amien7 : aku nak upload masok pic moto aku camner..? kalo bole tlg uploadkan.. ni gmbar moto aku kat fb.. bg kengkawan lain share tgk modofikasi awal moto aku..

    http://www.facebook.com/profile.php?id=100001081764537#!/photo.php?fbid=211647105517290&set=a.209512019064132.75454.182144648467536&theater

  176. Opan
    March 27, 2011 at 1:24 PM

    bro ayie,,
    kalo kt tempat ko,, brp harga bracket tuk pasang mudgard LC tu?? hehehe

  177. ayie
    March 27, 2011 at 7:12 PM

    rm15 ja…

  178. nineim
    March 28, 2011 at 4:19 PM

    tq bro ayie n asistantnya. lau kte pkai tyar besar cmne bro? lbh bsr dri 80/90

    • zul115z
      April 5, 2011 at 4:24 PM

      nineim.. aku tak syorkan tayar besar2.. kalo moto dah modi tu tak kesah.. tapi biar bersaiz sderhana ja.. depan 70/90 dan blakang 80/90.. tayar besar2 boleh pakai kalau muat spotrim.. tapi tayar besar cuma untuk perjalanan jauh sebab:
      1.tayar tebal dan lambat haus
      2.tak terok kalau pancit
      3.tayar besar ada tolakan lajak (lagi jauh gerak, lagi laju [bergantung pada enjin])
      so, takyah pening pasal smua tu..
      enjin kita dibuat semua sama.. cuma nasib la dapat moto yang betol2 baik or tak..

  179. ayie
    March 30, 2011 at 2:04 AM

    berat la…tp tayar tahan lama…

  180. MiLo
    April 1, 2011 at 8:44 AM

    ayie/zul115z,
    bro, moto aku dah tukar sprocket 15-36.. aku try test kat highway naik smp 110km/h jer.. klu aku nak up sikit lagi dalam 130km/h ker cne ar??

    • zul115z
      April 5, 2011 at 4:16 PM

      15/36 tu aku rasa berat sgt nak tarik top sebab kita punya moto stended.. cuba cm aku dulu pakai 15/37.. mungkin dia larat turun 120km/j. tapi satu yg aku nak ingatkan kena pandai main gear.. bila kompress dah kuat baru masok gear.. jangan kompress sikit atau dah over rev baru nak masuk gear mmg moto lambat tarik.. kat sini aku tak syorkan tukar plug platinum sebab plug tu api dya kuat.. moto kita standard dan kompress tak kuat cm moto modi.. takot berlubang ja piston kalau lama2 pakai. aku pakai plug std pon boleh dapat 130 gak.. just jaga minyak enjin dan pastikan rantai selalu dalam keadaan baik.. TQ

  181. ayie
    April 1, 2011 at 12:52 PM

    ko dh full throttle ka?dah down bdan?x try ikot blakg keta?lau bwa besa mmg dpt 110-120km/h ja…kna down dlu bwu dpt…lau x dpt gak,tkar plug…

    • MiLo
      April 1, 2011 at 4:54 PM

      plug aku pkai NGK platinum.. ok x? aku xtry lak ikut belakang kete ker, down badan ker.. mesti kena wat cmtu baru dpt 130km/h ker? hehehe.. kelakar la pulak.. cara len xder ker?

  182. ayie
    April 2, 2011 at 4:19 PM

    plug NGK ok…ko x try ptut ar…
    ingt sng2 ja ka nk dpt 130km/h…
    lau nk dpt top speed power tnpa down badan byk bnda nk kna wat…
    tu pn lau ko sggup…ni resipi dya:

    1)tkar ignition cable
    2)tkar CAM shaft racing
    3)set carb / set angin or tkar carb TS trus…

    lau ko wat bnda ni bkn stakat 130km/h dpt…160km/h pn leh capai…

    • MiLo
      April 4, 2011 at 8:36 AM

      orait bro.. tq so much..

    • johnny
      March 10, 2012 at 8:12 PM

      bro ayie stay mane? leh gak nak dtg setting2 mto ni :D

  183. April 4, 2011 at 1:52 PM

    aku pun mengalami masalah yg samo gak utk model yamaha lagenda baru ni..coz kelajuannya aq x brapa puas ati…minat aq kat model ni pun juz kat bodynye yg mantap dan cun..Ermm,,satu lagi..adakah moto ni sememangnya harus menggunakan minyak yamalube sebetul-betulnya sbab stiker yg ada kat model ni mengatakan ‘GUNAKAN YAMALUBE’…? or blh guna minyak jenis lain x?..hmmm..confuse ni…

    • 115zr tantrums zr r1
      June 20, 2011 at 9:55 PM

      minyak enjin total yang paling elok…untuk motor ni…..bleh speed laju 130 km/h tanpa sebarang modifikasi………..lepas service try naik highway….plus jgn masukkan gear awal sgt

  184. ayie
    April 5, 2011 at 3:18 AM

    mmg la klajuan moto ni x mmuaskan ati coz moto ni ada cut off…psal minyak itam tu trpulang la nk gna yg mna pn…yahama suh gna yamalube sbb tu produk diorg…tp rmai org x gna sgt…org byk gna SHELL…

  185. lagenda115kedah
    April 5, 2011 at 8:54 PM

    klu gna cdi brand indon n xtkr coil ok x ayie?

    • zul115z
      April 5, 2011 at 9:40 PM

      utk guna barang indon.. better dapatkan yang jenama BRT.. harga RM450 ja dan setting komputer..

  186. lagenda115
    April 6, 2011 at 1:08 AM

    test

  187. lagenda115
    April 6, 2011 at 1:10 AM

    test2

  188. lagenda115
    April 6, 2011 at 1:11 AM

    klu tkr cdi saje xtkr coil ok x?

  189. ayie
    April 6, 2011 at 3:13 AM

    nnt x balance….

  190. lagenda115
    April 6, 2011 at 5:34 AM

    apa efek dia nnt?

  191. zul115z
    April 6, 2011 at 2:25 PM

    bergantung pa da set la kalau tak tukar coil sume tu..
    kalo elok ok lah, kalo set tak cun tak leh belah jugak..
    kat sini aku nak tgaskan.. kalo nak modi moto 4stroke, jgn buat sikit2 cm tukar block racing je, or tukar kaburatoe je.. nak buat, buat teros 1 set..
    ingat, kita bukan 2stroke, modi cket dah bley laju.. 2 stroke nak buat senang, modal sikit tapi nak jaga susah, cepat jem. 4 stroke pulak nak buat susah, modal bnyk tapi nak jaga senang..

  192. Are jim
    April 6, 2011 at 4:49 PM

    Antara 115z/zr dgn Gt128 mana yg lebih bagus…aq nk angkat mana satu ni???
    Takut tersilap pilih motor pulak…Bape harga lagenda 115z dan 115zr. Harga Gt128.
    Harga termasuk On the Road,insurans and register. Harga mengikut Harga Selangor…
    Sekian Terima Kasih..dan sila beri pendapat…

  193. muhammad hafiz
    April 7, 2011 at 1:16 AM

    pe la aku ada masalah psl 115z…
    pe sal time aku kat trfik light tiba2 mati???
    pening kepala aku…lag satu napa ada rasa mcm gegar cikit bila dah smpi 120??

  194. lagenda115z
    April 7, 2011 at 2:08 AM

    ok tq zul.. slain cdi n koil, apa lg perlu wat utk dptkan set yg elk?

  195. zul115z
    April 7, 2011 at 3:20 PM

    lagenda 115: seeloknya nak bagi laju teros suma benda kena buat tmasuk tukar block, camshaft racing, clutch plate, caburator dll.. cuma nak nasihatkan tak payah modi banyak.. takot efek kat enjin utk jngka masa pnjg. buat masa skrg cuma jaga enjin dari segi pnggunaan petrol, minyak enjin, filter, clutch plate dan servis kaburator setiap 6bulan or setahun.

  196. zul115z
    April 7, 2011 at 3:30 PM

    Are jim: basic price utk lagenda 115 lebih kurang RM4950 (tak termasuk 1st party insurance). utk model ZR cuma tambah lebih kurang RM580. Bagi modenas gt 128 pon balam harga yang sama jugak RM4888 (tak termasuk 1st party insurance) (1st party insurance = RM310)
    bagi aku mana2 motor semua ok.. bergantung pada cita rasa dan kondisi motor.. aku pengguna lagenda 115z dari mula dilancarkan pada june2010 smpai skarang. n aku rasa moto lagenda ni ok dan stylo.. bagi peminat modenas gt128, moto ni pon tak menghampakan jugak sebab cc dia besar..

  197. zul115z
    April 7, 2011 at 3:35 PM

    muhammad hafiz:
    1) cuba hantar g kdai yg beli moto tu suro dye set balek timing.. tak pon servis teros kaburator tu.. rasanya timing rendah or timing tak lekat la tu..
    2)rasanya body utk lagenda tak gegar terok sebab aku pakai ok ja, tapi bab top speed gegar tu aku percaya.. smemangnya lagenda 115 ni ada cut off dia kat cdi. moto kita boleh lajak lagi cuma cut off kita yg buatkan moto bergegar. nasihat kat sini sama ada turunkan saiz sprocket blakang or tukar cdi yg takda cut off..

  198. Are jim
    April 7, 2011 at 4:12 PM

    ty kerana menjawab soalan sye..(zul115z)

    • zul115z
      April 7, 2011 at 5:06 PM

      ure wlcme are jim.. apa2 pertanyaan boleh ajukan kat sini.. mana taw kawan2 kita dlm ni boleh tolong jawabkan..

  199. ayie
    April 7, 2011 at 6:59 PM

    wah2…aktif ko skg eh zul….hahaha…ganti aku plak la…

  200. lagenda115z
    April 7, 2011 at 7:57 PM

    nk tya.. aku skrg gna sprket 14/36.. ok x?

  201. zul115z
    April 8, 2011 at 10:12 AM

    lagenda 115: owh.. ok gak setting tu.. pickup dgn top speed cepat dapat.. takyah cucuk angin keta pon boleh pegi 120kmh dah..

    ayie: haha.. nama assistant.. jwb je la dah rmai tanya ye dak..

  202. MiLo
    April 8, 2011 at 12:16 PM

    zul115z,
    aku lak pkai sprocket 15/36.. ok x? pas aku tukar 15/36, speed 110kmh.. cner nak up lagi?

    • zul115z
      April 13, 2011 at 8:38 PM

      tu utk jalan jauh ok la.. aku pakai 15/37 dapat je 125km/h.. skang tuka 14/37 bole lagi 120km/h.. cuma pickup dya ja lagi power..

  203. lagenda115z
    April 8, 2011 at 1:31 PM

    tq zul115z. nk tya lg ni.. hehe.. cubrtor TS ok? mkn minyak kuat x?

    • zul115z
      April 13, 2011 at 8:37 PM

      aku tak syorkan modifikasi awal kat sini sbb moto aku yg dah 10 bulan pon aku tak modi.. mmg aku pena pakai TS tu dan pickup n top sangat memberansangkan.. minyak tak kuat sangat bergantung pada setting la..

      • ady
        April 18, 2012 at 7:43 PM

        zul,ko pakai jetting karb TS saiz braper??top brapa naik?

  204. fursan
    April 8, 2011 at 5:08 PM

    nk ty ckit..ade efek tak kalu kita pakai myk itam kete kat moto 115 nih selain pakai myk vsx nih..sebab moto aku nih pn dah lame pakai myk itam kete stat dari tuka myk yamalube dulu sebab pki myk ymlube nih 2mggu je da out mksd aku bunyi enjin cpt kasar n myk cair sgt jdnyer

    • zul115z
      April 13, 2011 at 8:30 PM

      fursan: vsx tu ok tp aku ta pena pakai.. aku pakai yamalube je.. minyak enjin kreta aku taksyorkan sbb minyak kreta tu dia lebih likat lagi brbanding moto punyer.. takot berat enjin awk.

  205. fursan
    April 8, 2011 at 5:23 PM

    ha lagi satu..kalau pakai rim lidi 18″ taya beso 80/90(ade ker saiz tu) leh muat x kat belah dpn sbb skrg nih aku pki yg kecik ckit dalam 70/90 kot kalu tak silap la..syg mudgard der..brg ori..hihi

    • zul115z
      April 13, 2011 at 8:31 PM

      ada dijual dan boleh pakai.. tapi kne set sprocket la rasanya baru bole lari sebab rim 18” lajak dia lagi tinggi

      • fursan
        April 21, 2011 at 4:44 PM

        oo..agak2 set spoket brp yg best sbb aku tak penah g set turun dari 15-37 dari moto lame aku smpi yg skrg nih

  206. eiden 18
    April 8, 2011 at 8:06 PM

    <blockquote cite="#commentbody-3350"
    mahal skit tu dik oii abg amik br 4800 + 200 sport rim 6 btg br 5000

  207. cct
    April 8, 2011 at 8:55 PM

    klo nk tukar mnyk itam bpe kilometer???aku dah 2200…..cadang nk pkai vsx

    • ayie
      April 9, 2011 at 8:58 PM

      stiap 1500-2000km…ko nya dh lbeh tu…better p tkar,pkai shell vsx pn ok…

  208. eiden 18
    April 9, 2011 at 8:56 AM

    abg nk tanya…abg br amik lagenda 115z (kick starter) rim jejari biasa, trus tkr sport rim….x kacau ke waranti dia….pas2…cina kedai kata tkr rim x kacau enjin maa…takut juga..cina tu kelentong….minta bantuan….

    • ayie
      April 9, 2011 at 8:57 PM

      tkar rim x jd msalah…btul ckap cina tu,jgn kcau enjin dah la…lau kcau,nk claim warranty nnt ssah…

  209. eiden 18
    April 9, 2011 at 9:02 AM

    lg satu……abg pakai alarm, ok ke?….tp tul ke yg abg dgr lagenda ni x panas cam wave…..abis kena rembat je dia punya komponen……seelok2nya syor mangga apa yg bagus maksud abg brake disc lock ke….lock ketap ke atau rantau…..tlg bantu….

    • ayie
      April 9, 2011 at 8:56 PM

      pkai alarm ada efek ckit…sstgah kdai ja yg wat elok…ko wat kat mna bro?kat kdai ko bli moto tu or kdai len?lau kdai len ssah lau jd shock or litar pintas kat moto ko bro…pkai disc lock pn dh ckup,moto ni dh dtg ngn safety yg ckup cam kat kunci tu…ada pnutup kunci…

      • eiden 18
        April 10, 2011 at 4:51 PM

        tima kasih ……dr infor yg ayie berikan….

  210. alep
    April 9, 2011 at 5:10 PM

    ak seorang newbie di sini..
    em,bro-bro sekalian..nk tnye bole?
    ak da bli sbijik yamaha 115z ni sbijik..umo die da 2bulan gak la..
    lepas dapat je moto tu dari kedai, ak tros lenjan full throtle..
    dapat nek 100km/h je..
    ade efek x klu ak wt cmtu?
    n cmne nk up lagi speed ek?

    • ayie
      April 9, 2011 at 8:53 PM

      =.= awal2 lg ko dh lenjan dya…bleh trbantut kematangan enjin ko…tggu la dlm sbulan or 2 mggu cm tu…bwu la lenjan…x pn tggu pas tkar minyak itam…skg mmg x da efek,nnt dh lama2 ko taw la…nk bg up speed juz tkar spoket n rantai…

  211. alep
    April 9, 2011 at 9:19 PM

    yke?huhu..
    jahanam la moto ak cmtu.. :(
    em,nk tuka bpe?jename pe?

    org kate potong fork leh up speed jugak..
    cmne?

  212. ayie
    April 10, 2011 at 3:24 PM

    ya la….
    len kali ko jgn wat dah…
    lau ko amal tiap2 ari,x smpai 2,3 tahun moto ko dah semput…
    spoket tkar brand SSS or RK-M…tkar 15/37 utk long or 14/36 utk pickup….
    bkn potong la,juz bwa turun folk ja…lau ko pkai mudguard lc leh la turun ngn sng…
    tp lau ko gna mudguard asal,kna tebuk dlu mudguard tu…

  213. alep
    April 10, 2011 at 3:44 PM

    mne x nye bro, sy blaja kt sarawak…nk balek ke kolej sy tu jauh, so sy lenjan la tros..
    em,sori la..sy ni bru nk kenal dunia motor ni..tu yg men ckp je psl potong fork tu..huhu
    klu tuka 14/36 brape leh naek? n bpe kos die?

  214. ayie
    April 10, 2011 at 6:34 PM

    haha…xpa2…pelan2 belajar…aku pn dlu x taw pa2 lgsg…bla dah ada moto sndiri bwu la taw….14/36 ntah la…yg aku taw tu utk pickup la…kos tkar spoket x smpai rm50 slalunya…kcik or bsar slalu hrga sma ja…

  215. alep
    April 10, 2011 at 8:03 PM

    oo..ok2.ni yg smgt nk blaja ni..hehe
    em,klu bab turun folk tu?cmne?
    anta kedai je bole?tuka mudguard lc bpe kos?

  216. ayie
    April 11, 2011 at 1:42 PM

    turun folk x yah antar kdai lau ko pkai mudguard lc…turun sndri ja…bka 2 nat kat kaki tiga tu pastu tolak folk nek atas…lau ko pkai mudguard asal,kna g kdai la suh diorg tebuk mudguard…nk tkar mudguard lc ada byk kaedah…1st kja sng tkar folk LC trus n trus psg mudguard lc tp kos mmg tggi la..folk lc ori rm300++..2nd,cara ssah tp jimat kos coz juz bli bracket utk psg mudguard lc..tp nk psg tu mmg ssah..kos bwu rm35 cam tu…lau ko pndai wat la…

  217. alep
    April 11, 2011 at 3:50 PM

    bracket tu amende plak?
    leh anda pic x?nk tgk2 dlu..
    em,brape hrga bracket tu? dijamin slamat x pkai bracket tu?
    ade yg komplen mudguard still jatuh even da pkai bracket tu..

  218. ayie
    April 11, 2011 at 9:13 PM

    bracket tu alat nk tambat mudguard lc la…
    bka ni http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1598666205773&set=o.137903369597315&pid=31472003&id=1209546402
    harga rm15 kat tmpat aku…kat tmpat ko x taw la…
    aku jamin slamat lau ko PANDAI PASANG….
    yg komplen tu suma x reti nk psg elok2…
    aku psg ok ja…dh 2 blan aku pka bracket ni…terjun lopak dah bratus kali x pnah jtuh lg…shingga la aku jatuh lubang pling dlm smpai bengkok rim aku tp mudguard still lg kukuh n mantap…

  219. alep
    April 11, 2011 at 11:30 PM

    oh,ok2…
    em,yg aksesori yamaha 115z ni da kuar lom ek?
    tail lamp protactor n indicator garnish tu…smart la mende tu..

  220. ayie
    April 12, 2011 at 1:54 PM

    x kuar lg asanya…may be dlm proses pengedaran…coz moto ni msih bwu lg…tu yg diorg x kuar aksesori awal2 tkot x laku…

  221. eiden 18
    April 14, 2011 at 3:11 PM

    ayie…abg dh psg alarm dr kedai yg abg beli 115z katanya x usik cdi cuma samb. trus dr bateri…..ok ke ayie x de effect ke?…….tima kasih…

    • zul115z
      April 15, 2011 at 4:22 PM

      saya pon dah pasang lama dah alarm tu.. mmg tak kacau pon.. sapa cakap kacau tu?

  222. ayie
    April 15, 2011 at 10:02 PM

    bgus la…mmg x kacau pn…tp ada efek gak…pnah jd kat moto member aku…nsib bek jd kat dlm skolah…msa dya parking…tetiba ja moto dya idup sndiri pdahal dya x sntuh lgsg remote…last2 dya bka trus alarm tu..x psg dah…lau nk psg bleh tp psg kat kdai yg kita beli moto tu…lau jd pa2 leh claim trus…

  223. wan
    April 18, 2011 at 6:05 AM

    salam.bro gua ari itu baru ambil motor…lepas tu gua jalan la dalam 80 90 km..lepas 158 minlige gua rembat sampai 120km…okies tak..gua pakai lagenda 115zr warna biru tu

    • zul115z
      April 19, 2011 at 4:53 PM

      ok la tu.. lagend biru bukan semua org bleh dapat 120 set std.. untung giler.. set sprocket dgn plug sket da bole up 130 – 140

      • 11zr tantrums zr r1
        June 1, 2011 at 2:28 PM

        sah bohong tu
        x lebih pi pown

  224. are jim
    April 18, 2011 at 9:01 PM

    wan…
    sepatutnya kena tunggu smpai 1000 km baru blh rembat..
    kalau tidak motor anda akan menghadapi masalah enjin…

    • wan
      June 5, 2011 at 4:38 AM

      aku tak tipu la..aku dah rembat dah 120km motor aku boleh p la 120km sampai 120km aje lebih tak boleh

  225. paez
    April 19, 2011 at 1:53 PM

    ayie ko budak mane? leh aku dapatkan no ko? nak tanye pasal modified motor..

  226. azrie
    April 20, 2011 at 3:03 AM

    salam bro zul115z..sy ada amik 115zr lam bln 10 thn lps,br2 ni sy ada tukar sprocket 15/37 tp masih sama ar speed ..p mai p mai tang tu jgk..smpai 100km/hr trus maintain smpai ke sudah..hehehehe…so pe problem ekk..leh settle masalah gua x bro? Kerjasama ada bg jwpn amat2 dhargai…

    • cct
      May 3, 2011 at 7:57 PM

      pkai enjn lc la hehe….nih..meter moto ni bkn btol sgt….ad org crite kt ak,ad mamat ni bwk 130km/j dok cucuh lc…mse tu lc dh 150km/j…..x tau la crite ni btol atau x…

      • zul115z
        May 12, 2011 at 8:21 PM

        cct/azrie: mamat yg cakap follow LC 150 tu aku la.. dlm FB.. aku follow geng2 LC ke kemunting dari batu kawan..

        azrie: aku just tuka plug G-power, sprocket 14/36 & ekzos LC jew.. try la

  227. fursan
    April 21, 2011 at 4:52 PM

    aduh..cdi brand pe yg ngam kat moto nih,dh 5 bijik try pasang kat moto sume tak leh nk start,nk kata letak cdi racing pn xle idup gak,legenda model lain pn xle gak,ego 1st model pn xle gak,cdi thailand pn xleh gak..hmm..cmne nk wat??

    • ammarkadok
      September 10, 2011 at 4:54 PM

      yg ko main pasang jek cdi mmg lah xhidup bro..pakai yg sesuai utk model 115z ada jual,, setiap cdi lain-lain bukan sama,, cdi 2 khas utk satu2 model jek melainkan cdi yg mahal2 yg leh setting computer n mood

  228. 115zr
    April 25, 2011 at 7:12 PM

    salam

    nk tnya cover set for lagenda 115z/zr brapa ek smua skali kalu nk tkar…

    bru lpas eksiden moto suma okey…cuma cover je calar trok haha…

    brapa ek kos dia suma ??

  229. Are jim
    April 26, 2011 at 8:22 PM

    115zr.
    wslm..
    115z/zr kalau nk beli cover set yg ori harga dia RM350 dan RM 70 Sticker…

  230. amirul
    April 27, 2011 at 2:50 AM

    lagenda 115 zmuka 1500 bulan berapa 2thn

  231. 115zr
    April 27, 2011 at 12:30 PM

    aduh lbey krang 410 tu….

    nak perbetul fork lagi…bengkok…bwak motor pgang senget jer haha…

    thanks arejim

  232. Are jim
    April 28, 2011 at 7:55 PM

    Amirul…
    YAMAHA LAGENDA 115Z ELECTRICAL START(HAND STARTER)
    SKIM (A)DEPOSIT ATAS JALAN RM777.00 BERSIH SIAP DENGAN INSURANS,REGISTER FEES DAN JUGA SEMUA COSTING!!!!!!
    TEMPOH BAYARAN BULANAN
    24 X RM265.00
    30 X RM223.00
    36 X RM196.00
    42 X RM177.00
    48 X RM162.00
    SKIM (B)DEPOSIT ATAS JALAN RM1350.00 BERSIH SIAP DENGAN INSURANS,REGISTER FEES DAN JUGA SEMUA COSTING!!!!!!
    TEMPOH BAYARAN BULANAN
    24 X RM218.00
    30 X RM182.00
    36 X RM157.00
    42 X RM140.00
    48 X RM127.00
    SKIM (C)LOAN TERUS DENGAN KEDAI, BAYAR PUN TERUS KEDAI DAN TAK PERLU SLIP GAJI SEMUA!!! DEPOSIT RM 2500.00 BERSIH SIAP DENGAN INSURANS,REGISTER FEES DAN JUGA SEMUA COSTING!!!!!!
    TEMPOH BAYARAN BULANAN
    24 X RM170.00
    30 X RM142.00
    36 X RM123.00
    42 X RM110.00
    48 X RM100.00

  233. Are jim
    April 28, 2011 at 7:57 PM

    Are jim :
    Amirul…
    YAMAHA LAGENDA 115Z ELECTRICAL START(HAND STARTER)
    SKIM (A)DEPOSIT ATAS JALAN RM777.00 BERSIH SIAP DENGAN INSURANS,REGISTER FEES DAN JUGA SEMUA COSTING!!!!!!
    TEMPOH BAYARAN BULANAN
    24 X RM265.00
    30 X RM223.00
    36 X RM196.00
    42 X RM177.00
    48 X RM162.00
    SKIM (B)DEPOSIT ATAS JALAN RM1350.00 BERSIH SIAP DENGAN INSURANS,REGISTER FEES DAN JUGA SEMUA COSTING!!!!!!
    TEMPOH BAYARAN BULANAN
    24 X RM218.00
    30 X RM182.00
    36 X RM157.00
    42 X RM140.00
    48 X RM127.00
    SKIM (C)LOAN DEPOSIT RM 2500.00 BERSIH SIAP DENGAN INSURANS,REGISTER FEES DAN JUGA SEMUA COSTING!!!!!!
    TEMPOH BAYARAN BULANAN
    24 X RM170.00
    30 X RM142.00
    36 X RM123.00
    42 X RM110.00
    48 X RM100.00

  234. cik ti
    April 29, 2011 at 10:29 PM

    .aku dah beli moto yamaha 115z..so aku nak tukar macam model kat atas ni..perghh..

  235. cct
    May 3, 2011 at 7:51 PM

    ok lah bro2 sekalin….last question……sprocket brape yg best?????

  236. ayie
    May 4, 2011 at 4:26 PM

    sapa2 yg ada fb,add aku ya!… http://www.facebook.com/faezayie
    lau nk tnya pa2 ttg 115 ni,pm aku…aku akan tlg stkat yg aku taw…

  237. buluh
    May 4, 2011 at 8:17 PM

    ok bro malam ni aku add..

  238. syafieq
    May 14, 2011 at 4:51 PM

    pehhh…aku ni pasal moto.mmg tak tau ape2…huhu…
    tapi..
    minat 115z punya pasal…aku baca dari atas sampai bawah..an komen2 skali….
    aku rasa..ni pilihan tepat kot…
    nak pilih LC..mahal sangat….125zr tu lak,mahal…2 stroke lak tu..leceh..nak beli minyak 2t lagi…
    baek aku rembat 115z ni…ade kaler merah. 115zr takde.hehe. mlas la plak nak paint baru.ekekeke.
    thanks kwn2 bagi information n ape2 semua! :D

    • najmuddin
      May 14, 2011 at 8:23 PM

      oi, ko nak beli moto neh ea??!hahaha..nak bawak naek palam ke bang..kui3

  239. najmuddin
    May 14, 2011 at 8:22 PM

    hahaha..aku kai zr..so-so la…minyak pon save..design cun…nak laju2 pi amek moto gp la beb..byk bunyik plak masing2..kasi turun spoket da cukup..hehehe

  240. MiLo
    May 16, 2011 at 10:39 AM

    najmuddin:

    kalau turun sprocket tu, depan bape & belakang bape yg ko suggest? pastu agak2 bape naik meter? ni utk bwk kat highway.. aku nak balance top & pickup..

    • najmuddin
      May 16, 2011 at 6:57 PM

      aku bru try 15-40..saje try n error..tp kureng la, n aku try kat jalan kampung je…100++ jela..nt engt nak try 15-38…oke tak setting camni kawan2..?sile tolong ye..hehe

      • zul115z
        May 18, 2011 at 6:58 PM

        ratio kita lagi kecik dari lagenda 110.. so aku syorkan depan 14..

  241. buluh
    May 16, 2011 at 1:57 PM

    spoket 37/14 pun dah ok. bleh pi smpai 125km/h

  242. zul115z
    May 16, 2011 at 3:52 PM

    aku pon pakai 14/36 jew.. boleh 135km/h

    • red 115z
      May 17, 2011 at 2:09 PM

      cam na ang bleh dpt 135km/h? ang pkai sportrim x? ang tkar pa lg?
      cite kat aku sikit?

      • zul115z
        May 18, 2011 at 6:57 PM

        aku tuka paip LC, sprocket 14/36, plug G-power. rim 3 btg racing boy.. yg lain suma stndrd

  243. buluh
    May 17, 2011 at 1:55 PM

    Wei nk tya ang dok tkar spark plug G-power tu ok ke?
    kene brpa ringgit?

    • zul115z
      May 18, 2011 at 6:59 PM

      ok ja.. api dia kuat sikit dari plug std kilang.. hrga dlm 12 inggit ja..

      • red 115z
        May 19, 2011 at 2:54 PM

        Spark plug ni tahan lama x?
        Dia kacau piston x? ang guna minyak hitam apa?

  244. May 18, 2011 at 2:32 PM

    Assalamualikum WBT to All Lagenda Owner’s…… nak mintak pendapat sikit ler,, agak-agak ada masalah ke kalau kita guna minyak enjin Fully Sintetik?? Sekadar bertukar-tukar pendapat… Terima Kasih…

    • zul115z
      May 18, 2011 at 7:01 PM

      Mohd Fitri Al-Haj: fully syntethic adalah amat baik untuk menjaga enjin motosikal anda.. teruskan pakai ja kalo mampu sbb hrga dia bole tahan jugak.. tapi nak pesan jangan pakai yg fylly syntethic kereta punya.. sebab nanti enjin moto jadi berat.. compress kita tak sama dgn kereta..

  245. muhammad
    May 18, 2011 at 8:52 PM

    115 laju :
    haha.. petition salah.. lagenda 115z saya boleh je lari 125km/j ats highway.. kalo naik 2 orang baru 100 – 110 km/j.. memang meter nampak perlahan sebab meter dia berat..

    sya skong..sbb meter dia berat..sya main hgway meter 90 tp mber 135lc meter 110 dah…

    • ammarkadok
      June 6, 2011 at 9:12 PM

      maaflah kalu menyampuk huhu,,bg aku moto cc kcil cm kapchai xsesuai pakai fully syntenthic sbb enjin akn kurg pickup utk starting dan boleh mnyebbkn cluch slip sbb moto 4strok pkai cluch basah,,seeloknya just pakai semi syntethic terutama moto baru ,,breckin enjin pon baik dah kuasa moto xhilg utk jangka masa panjang..sblum enjin matang utk 5ookm pertama dn 1000km kedua pakai mineral dlu utk asah komponen dan buang habuk besi pas tukar utk 1500km baru pakai semi utk memastikan part dlm enjin xmudah haus dan rosak n enjin xhilg kuasa pada jgka masa panjang,,,secret breakin enjin haha,,

  246. MiLo
    May 18, 2011 at 11:34 PM

    zul115z:

    nak tnya skit..

    1) skg aku pkai sprocket 15/36, paip standard lagenda 115 & yang lain pun standard.. fyi, aku g keje lalu highway.. skg aku test kat highway dpt 115km/j je paling laju.. ko agak perlu ke aku tukar 14/36? boleh ke aku dapat 135km/j cam ko ckp tu?

    2) minyak hitam lagenda elok isi bape byk? 1 liter ke 0.8 liter?

    3) paip LC ngn paip standard lagenda 115 ni ada byk beza ke? klu aku tukar sprocket 14/36 tapi still guna paip standard lagenda 115, bape boleh pegi?

    tolong bg pendapat skit bro..
    tq..

    • zul115z
      May 19, 2011 at 6:14 PM

      milo: 1) sprocket 15 depan ni aku da try turonkan satu demi satu dari blakang 40 turon 39 turon 38 turon 37 turon 36. dn utk set moto aku paling baik aku rasa 14/36. aku bwk biase ats hway pon bleh dpt 115km/j takyah tundok.. so utk moto ko tu aku cadangkan 14/36 cm aku tgk..

      2) aku slalu pakai minyak yamalube ja.. stengah org syorkan shell ax7.. tu aku tak try lagi la.. selalu isian just masukkan 800 je dah cukop.. lebih tu simpan wat spare..

      3) yes. ada bezanya.. walaupon ekzos LC lagi berat dari 115 kita, tapi dalam ekzos tu ada catalyzer (utk ekzos ori jew).. just tuka manifold utk lagenda & welding kat ekzos tu da cukop..

      setakat no kondition moto aku tak bape elok.. auto clutch aku bunyi, clutch da meleret, rantai nak abes, kaburator tak servis lagi.. tapi still bole lari 130 camtu.. utk pngetahuan smua, bulan dpn (jun) genap la setahun moto aku tu..

  247. azrie
    May 19, 2011 at 11:23 AM

    zul115z…tq sbb jwb masalah gua… errr lc punya exzos bape harga ekk…gua nak wat cpt2.. bengang ni tau!…asyik sedup asap ex5 jek…hehehehe…..

    • zul115z
      May 19, 2011 at 6:17 PM

      ure wlcome azrie.. ekzos LC ori skang susah dapat.. kat aku ada 2.. tapi ayie dgn mmbe aku sorang lagi dah tempah.. harga utk 2nd hand punya sekitar 150 – 120 camtu ja.. haha.. jangan malu dengan ex5.. tuka sprocket jew da boleh babai diowang.. :D

  248. MiLo
    May 20, 2011 at 11:10 AM

    zul115z,
    thanx bro.. nampaknye aku kena tukar blk depan 14 la.. ok2 tq..

  249. zul115z
    May 21, 2011 at 6:18 PM

    ure wlcme milo.. kalo nak senang kontek, cari aku dlm fb..

    • red 115z
      May 23, 2011 at 8:02 AM

      Bagilh address fb..

  250. MiLo
    May 24, 2011 at 1:34 PM

    apa fb ko zul115z?

  251. MiLo
    May 24, 2011 at 1:38 PM

    zul115z,

    klu aku tukar sprocket 14/36, just pick up je kan? top xde ke klu 14/36 ni? skg aku pkai 15/36.. nak kata top, xde la top sgt pun.. paling2 pun 115km/j je.. malu ar.. hehehehe… cne nak dpt dalam 130km/j ke.. cadangan zul..

    • red 115z
      May 24, 2011 at 1:43 PM

      Milo: ko ada fb add aku skali.. share idea sekali. sharing is caring..hehe

    • zul115z
      May 24, 2011 at 10:11 PM

      pakai je 14/36.. aku dulu pakai 15 jugak, tapi top lambat sangat.. lepas tuka 14, senang2 je 120..kena ingat, ratio dan torque moto kita tak macam lgend110, kena taw sebab apa depa keluar kdai da pakai depan 15, kenapa kita pakai 14 masa std kuar kedai.. sebab torque kita kuat (pick up), lagend110 top kuat.. so cadangan aku, tuka sprocket 14/36, plug G-power n minyak enjin baru.. shari pas tuka g try hway tengok rasa camne..

  252. MiLo
    May 24, 2011 at 2:00 PM

    apa fb ko red 115z? add aku laa.. milo neslo..

  253. zul115z
    May 24, 2011 at 10:12 PM

    ni emel aku: vr_libra@yahoo.com

  254. MiLo
    May 25, 2011 at 5:18 PM

    ok zul.. aku dah add ko.. thanx for d info.. klu jadi ptg ni gak aku g tukar.. hehehehe

  255. ayie
    May 25, 2011 at 8:13 PM

    aktif nmpak ko zul skg…haha…p rehat dlu…pk sal moto kmudian la…hahaaha

    • zul115z
      May 25, 2011 at 11:31 PM

      aku just bantu kawan2 yg mana perlukan khidmat nasihat ja.. haha.. sambil2 tu bantu ang jugak.. kan ang sibuk keja..

  256. ayie
    May 27, 2011 at 8:19 PM

    haha…aku dah jrg dah bka web ni…nk brhubung ngn aku mlalui fb la….

    • shafiq
      June 11, 2012 at 6:12 AM

      fb ayie ape??? nk tnye macam2 nieee,,, haha

  257. 11zr tantrums zr r1
    June 1, 2011 at 2:17 PM

    115 zr saya langsung x gegar pun…..tp slow sikit la on highway…110km/h ja boleh..accesories seperti dalam gbar yang di atas untuk 115zr ada kerrr…..nk tukar lampu di fairing depan….kepada lampu biru…jenis&brand apa yg sesuai

  258. 11zr tantrums zr r1
    June 1, 2011 at 3:34 PM

    nk bagi ada bunyi superbike mcm mna… untk 115zr sye…ni…mcm mna nk nmpak berbeza berbanding 115zr sebelah rumah ni…

  259. zul 115z
    June 1, 2011 at 10:50 PM

    aksesories boleh cari je kat kedai.. banyak dah keluar skang.. utk modifikasi lain boleh konvert cam lc je.. nak bagi bunyi lain tukar ekzos je la..

  260. ammarkadok
    June 6, 2011 at 3:04 PM

    aku pon pkai moto ne gak tp enjin xpergi lah,,utk long peh mnykit hti jek bila nk kejar moto lain..makeup cantik 2 aku puji lah tp enjin xpower just 110 jek 2 pon hbis perah,,nk naik 100 berat gila tp pickup mmg kuat n masalh skrg gegar mmg xdpt nafikan dari kuantan ke pekan pon nk pakinson aku tngan lenguh kebas sbb aku rase togr dye tinggi,,cuma yg best moto ne masa lap mmg stabil n xmembuang,,rase yakin nk layan conner,,klo togr tinggi moto boleh naik meter age kalu tukar spoket yg sesuai

    • zul 115z
      June 6, 2011 at 10:46 PM

      try turunkan sprocket blakang.. pakai saiz 36 @ 37.. mugkn bole naik lagi meter tu.. meter kita mmg berat.. so jgn risau..

      • ammarkadok
        July 29, 2011 at 9:00 PM

        ok thankz zul :) tp aku nk tnye ne kalau kita tukar blok racing ok ke x ek? apa lg kene setting? cdi ,coil dan main jet pilot jet ea? boleh ke kalau tukar blok tp kalau carb standard? ..bnyak nk tnye ne huhu ..ingat nk tukar cdi racing tp betol ke piston boleh bocor?

  261. G
    June 7, 2011 at 8:15 AM

    Hi all, saya mau tukar CDI untuk lagenda 115z saya, tapi saya tidak tau CDI brand apa and jenis apa yang boleh dipakai untuk motor saya, siapa yang pro moto tu tolong2 lah bagi idea yah, and max laju moto saya 100 saja, maybe disebabkan oleh sport rim saya yang berat kot, haha

  262. G
    June 7, 2011 at 8:16 AM

    Hi all, saya mau tukar CDI untuk lagenda 115z saya, tapi saya tidak tau CDI brand apa and jenis apa yang boleh dipakai untuk motor saya, siapa yang pro moto tu tolong2 lah bagi idea yah, and max laju moto saya 100 saja, maybe disebabkan oleh sport rim saya yang berat kot, haha, thanks yah

  263. DIRR/ AHF
    June 13, 2011 at 2:35 PM

    allo geng..
    wah meriah betul forum ni..aku baru je terbuka site ni,
    aku pakai 115ZR dan boleh dikatakan orang pertama kat daerah Manjung yang beli motor ni..lepas seminggu je;meter pun tak sampai seribu lagi..aku jelajah pergi Taiping setel kan masalah rumah member aku kat sana.Kg aku kat Felda Trolak Selatan Sungkai, on da way balik ke Sungkai aku pergi pulak ke Pangkalan Hulu Kat Gerik nun saja jalan2…masa aku sampai kat Pangkalan Hulu ,ramai jugak org yang kerumun tengok termasuk la awek2 siam kat sana ,bangga la kejap sampai ada yang nak berkenalan pastu bagi no tel he hee, pas habis cuti on da way balik Manjung aku pi Cameron Highland uruskan apartment yang aku beli kat sana. speed memang kureng tapi pikap memang terbaik,ada sebijik LC follow aku masa naik bukit.Aku ikut je mula2 tu tapi lepas saja kat Lata Iskandar aku change gear 3 pulas minyak, masuk gear 4 balik sampai kat Tanah Rata dia tak dapat nak potong aku.cuma lepas dari Ringlet tu ada jalan lurus dia ada potong aku kejap.tapi naik bukit dia kena tinggal balik.Sekarang aku dah kena pindah ke Kota Kinabalu, nak layan motor ni pun dah tak best pasal kat sini selalu hujan selalu keluar ke KK naik kereta je.tapi kadang2 aku merempit la jugak sorang2 saja nak layan meter.spoket pun dah tukar 15/39 ok la, save sikit minyak tapi naik bukit dah tak best la.Sekarang ni kalau korang nak beli mana2 motor pun dah tak laju kecuali Yamaha 2 lejang, kilang dah cut off pasal tak nak budak2 eksiden kat jalan.nak laju tukar je coil api confirm mencanak pergi. tapi kalau nak tahan lama cari la yang bagus sikit.aku suggest Faito.masalah gegar tu memang da, tapi mana motor pun sama je. Design 115ZR ni dah cantik sangat2 tak payah la nak ubahsuai hanya buang side mirror pastu kalau ada Bran pakai footrest racing, pastu tak reti2 tukar tayar besar baru la best layan koner.ADIOS Selamat Menunggang

  264. 115zr tantrums zr r1
    June 13, 2011 at 3:08 PM

    same with me…la..115zr biru..sume standard…langsung x change anything….nk laju kena tahan pada pendikit tinggi….bru lekat

  265. 115zr tantrums zr r1
    June 13, 2011 at 3:12 PM

    gear 1 0-40kmh
    gear 2 40-70km/h
    gear 3 70-100km/h
    gear 4 100-120km/h…..laju ke x

    • cct
      June 27, 2011 at 12:48 PM

      uishh….gear 1 boleh narik smpai 40km/h???ko pakai ilmu ape??msti lahap mnyak….huhu

      • 115zr tantrums zr r1
        June 28, 2011 at 8:52 PM

        hye cct.x caya kerr..motor 115zr i boleh buat pun…..x lahap sgt sikit jerrr

  266. DIRR/ AHF
    June 13, 2011 at 3:34 PM

    120 ok la..nak laju macam mana lagi
    cuba ko test dengan 125z@rxz..minta dia dok tepi tengok mter ZR berapa
    aku rasa 130.meter ZR slow sikit naik

    • 115zr tantrums zr r1
      June 16, 2011 at 11:59 AM

      120 x ok pun…..bru service 5000km/h..betul 125zr masa itu memg 130….memang meter 115zzrr lambat pun……

  267. zul 115z
    June 14, 2011 at 12:30 AM

    meter kita mmg berat sket.. aku pena test dgn LC.. aku follow 150 lc, meter aku baru 130 je.. aku da pakai moto ni setahun.. skang top speed bole la tahan takat 140kmj.. tp sayang moto aku xcident.. mybe pas ni make up utk show je..

  268. 115zr tantrums zr r1
    June 19, 2011 at 10:40 PM

    xcident bila…..zul115z
    DIFF/AHF:kamu da fb…x nk show pics motor ni neh

    • Dirr
      June 21, 2011 at 8:24 AM

      ada..ko add Mahathdir Mahayuddin..,(gambar 2 org anak perempuan aku,rambut kerinting)
      aku ada plan nak pergi Hatyai..(ngan Family)
      ingat nak cuba ushar2 barang ZR dgn 125ZR kat sana..kalau bleh nak cari barang enjin..cam,connecting rod..piston..bearing gear box.dll la.
      duit pun dah spend sikit nak beli barang2 tu.tapi tarikh tak confirm lagi,pasal aku masih kat Sabah lagi..ada kerja belum setel.

  269. MiLo
    June 27, 2011 at 11:05 AM

    zul115z,
    moto ko dpt 140km/j kan? apa yang ko dah tukar @ buat?
    kongsi sikit.. semua yang ko dah ubah, ko kongsi la sikit..

  270. zul115z
    June 29, 2011 at 9:41 AM

    milo: aku tak buat pape pon.. cakap siang2, moto aku dari mula beli tak penah pantang.. baru kuar kedai aku dah bawak smpai 100kmj.. hari ke3 dah cari top speed dapat 122kmj je.. pastu aku set sprocket 14/36, tuka plug G-power, tuka ekzos LC 1st model.. pas 10 bulan aku servis karburator.. lastly aku test masa aku gather dgn budak2 aku.. kat hway mmg takde angin kuat, tu yg lekat 140kmj.. malangnya aku xcdent 8/6/2011 aritue.. sendi kaki aku tekeluar n moto aku hancur.. moto dlm proses pembaikpulihan lagi.. pasni wat sket utk sedap bawak n autoshow je.. sekian cite aku

  271. MiLo
    June 29, 2011 at 12:21 PM

    nampaknyer aku belum tukar ekzos je la.. yg lain dah sama dah.. aduh.. xcdent ke bro? cne boleh xcdent tu…. xpe la.. rest je la bro.. take care.. ;)

  272. haziq115z
    July 5, 2011 at 11:15 PM

    yamaha 115z bleh msok mudguard lc tnpa tkar fork x?

  273. DIR/AHF
    July 6, 2011 at 3:48 PM

    boleh masuk..ni contoh
    http://www.overstroke.net
    Yamaha Lagenda 115ZR Modification : Monster Energy Livery at Shah Alam Bike Week

  274. ayie
    July 6, 2011 at 7:47 PM

    haziq: leh je…tp kna psg bracket…nk mudah,gna mudguard gp la..siap dtg ngn bracket dah…plug n play je..lau psg bracket ssah ckit…

  275. haziq115z
    July 7, 2011 at 12:17 AM

    ouh..mhal x kos nk psang mudguard lc ngn bracket 2??

  276. khaliq
    July 9, 2011 at 6:19 PM

    salam bro… aku pny 115z still gune spoket asal (40) lg… leh ke trus tukar g 36?? or kene turunkan step by step…

    and lg satu.. perluke tukar spark plug?? untuk pe? n mase bile kene tukar?? aku baru pki 5 bulan mtr nie…

    tukar tyr tubeless bgus x? aku just gune utk pki2 biase je, xjalan jauh pun..

    suis pendua tu ape ek??

    ~~sorry banyak nau soklan aku…

  277. DIRR/AHF
    July 10, 2011 at 12:29 PM

    khaliq< kau mesti baru menceburi dunia moto ni,bnyak perlu kau belajar lgi..pasal spoket tu kau boleh ganti je terus ke 36 (kalau rantai ngan spoket dpn tak berapa nak elok kau tukar 1 set// spoket dpn belakang dgn rantai ),tak perlu nak buat step by step..

    spark plug kena tukar..tengok dlm buku manual bila sepatutnya tkar.kalau nak motor tu xada masalah akn dtng,mcm susah nak start;mati kat tgh jln ,aku nasihatkan bila kau tukar mnyk hitam kau tukar dgn spark plug.pakai yg biasa2 sja..NGk dlm 4-5rm satu.

    tubeless ikut kau pnya poket,rasa mampu pakai la.aku lebih suka pakai tubeless,itu pasal aku ambik ZR.jln pi mana pun konfiden..pakai tiub biasa ni selalu pecah..pastu jadi time xada duit,hujung bulan.10rm pun kalau terdesak bleh jugak buat makan2.
    tubeless ni plak selalunya org pakai spot rim,ada juga tubeless yg pakai rim lidi biasa tu.kalau nak thn lama tayar tu smpai botak pun tak pecah lagi aku cadang kau pakai spot rim..tpi duit pun kena lebih sikit la..nak beli tubeless spot rim,bearing.koman2 pun kt 300rm jgk la..depend kau nak tayar dgn spot rim yg mana satu.

    suis pendua ni selalunya org buat untuk elak dri kecurian..ada yg letak bwh seat(mcm suis lampu)jd selagi tak ON suis tu moto tk boleh start walaupun kunci utama dah ON.banyk kdai moto bleh buat..cubala tnya.

    k selamat menunggang

  278. khaliq
    July 10, 2011 at 7:02 PM

    DIRR/AHF~~ haha… betol la tu… aku baru lg nk kenal2 moto nie… sory la klo2 soklan aku cm budak kecik…

    aku ade bc spark plug tukar bile meter dah cecah 10k.. macam lame gile baru kene tukar…

    motor aku nie kekadang tu masuk gear xmenjadi la, kebiasaannye bile nk masuk dr gear 2 kpd gear 3… ade org kate clutch slip… mmg biase terjadi ke?

    • Dirr
      July 12, 2011 at 3:46 PM

      kena rajin baca manual..jgn simpan je,kt manual semua ada untuk maintenance moto.selagi boleh pakai spark plug tu pakai je la..duit pun save,tpi better tkar la..untuk elak masalah mcm aku citer sebelum ni.
      pasal gear tu jdi cam ner?
      kalau jd macm fre tu biasalah..gear tak baper nak masuk.kalau jd camtu ko kena pulas minyak pastu ikut ratio yg sesuai tuk msuk gear.dri gear 2 nak masuk gear 3 ko tarik sampai 40km/j..baru la gear masuk cantik je..

  279. fauzan
    July 11, 2011 at 5:06 PM

    nak tanya klau tukar carburator boleh tak…???

    • Dirr
      July 12, 2011 at 3:51 PM

      boleh bahh kalau kau..
      mau pakai carb apa?..banyak benda nak kena set kalau tkar carb,yg pling rumit nak set angin ngan minyak..
      set spoket je bro ngan koil api kalu nak laju..carb ni mula2 syok la tpi lama2 mcm2 masalah lain dtg.

  280. fauzan
    July 14, 2011 at 11:12 PM

    ermm ngat nk gne carb uma jew…ok x..??klau koil nk tukar jnis pew …???

  281. Korie Jupiter
    July 22, 2011 at 12:31 AM

    Hai olz..wah..hepi tul aku ngn korg sume yg wt discusion kt cni.actually aku x thu papepn psl mto ni.tp now byk bnd dh aku jd thu thru korg.thnks olz.tghari nnt (21/7) aku akn dpt 115zr yg aku book ptg td.hopefully korg leh guide aku nnt if aku ada pape prob.thnks again olz!!:)Hai olz..wah..hepi tul aku ngn korg sume yg wt discusion kt cni.actually aku x thu papepn psl mto ni.tp now byk bnd dh aku jd thu thru korg.thnks olz.tghari nnt (21/7) aku akn dpt 115zr yg aku book ptg td.hopefully korg leh guide aku nnt if aku ada pape prob.thnks again olz!!:)

  282. belalangtempur
    July 26, 2011 at 11:10 AM

    baru pakai zr dalam seminggu. kene bawak 60 kmsejam je ke awal2 ni? sampai bile?

  283. DIRR / AHF
    July 27, 2011 at 2:18 PM

    fauzan: carb uma tu carb racing, boleh je kalau nak pakai..cuba tanya kedai moto yg mahir..koil pun bnyak yg boleh guna tpi aku sugest FAITO..pasal dia ada waranti.nak laju bleh pakai BRT.Bintang Racing Team( made in indon).

    KORIE: BEst haa dpt motor baru,bawa moto elok2 jgn jatuh syang cover set,kunci beli bnyak2 sikit.ZR tengah hot sekarang ni.aku pakai moto ni dah setahun..so far tak ada masalah lagi.hang kena rajin basuh moto,tukar myk htam,filter,rantai..cukup lah tu

    belalang: bawa sampai 500km pastu tukar myk htam mineral dngan filter,pastu dah 1000km tukar myak hitam semi@fully sintetik dgn filter..dah lebih 1001 kau belasah la motor tu full trotel.
    moto baru ni enjin masih bersih..bila lepas 500km kau tukar myak htm mineral,myak tu nanti akn cuci semua bendasing yg dah terbakar dlm enjin.jenis2 myak htm pi kedai la tengok sendiri.

  284. fendy
    August 2, 2011 at 12:17 AM

    der..mne nk cri cover set cm lc tu?dn bpe hrga 1 set?

  285. cronix
    August 2, 2011 at 9:00 AM

    salam sume..aku ada 1 masalah..semalam aku pg tuka sporket pas bace segala info yg ader kat sini..aku tuka 14-37 sebelum ni aku nye 15/38 bleh pg 100 pulas bis kat highway..pas tukar 14/37 ngan kompiden nyer aku merembat kat highway..tp ngn begitu kecewa nyer pulas bis cume 85 jer..hampa ngan kucewa aku..nek be2 80 jer..lg 1 pagi2 moto aku susah nak start gune starter..kene cas bateri ker? meter aku dah 12riban air filter dah tukar,plug pown dah tukar,pe lagi yg aku kene wat nek 110 pun jadi la..

    • ammarkadok
      September 10, 2011 at 4:40 PM

      kalau pakai 14 megerang enjin over reng,,pakai 15 lg sesuai,,kalau boleh jgn selalu pakai stater sbb bateri cpt kong,,n pagi2 nk start pakai kick start..

  286. cronix
    August 2, 2011 at 9:09 AM

    g 1 aku ader pakai cover engine cam lc 2..ader paper efek x?

  287. hafiez7793
    August 2, 2011 at 2:14 PM

    moto aku 115zr aku angkat da genap setahun , maintain 120 paling blah pun .. sprocket depan 14 blakang 35..pickup mmg hampeh..ex5 pun boleh blah dulu tp long mmg terbaik..moto standart abis la..agak2 klau aku tukar ekzos lc ape effect nya ?

  288. zul115z
    August 3, 2011 at 3:11 PM

    cronix: mesin semua tak sama.. sprocket 14/37 adalah sukatan yang baik utk lagenda kita, faktor angin mugkn jadi pnyebab moto tak leh blah. cuba cari ekzos LC original, plug G-Power dan rendahkan fork..

    hafiez7793: cuba naikkan satu mata sprocket blakang kepada 36, plug G-power. ekzos sangat memainkan peranan penting sebanyak 80% untuk kuasa enjin dan ekzos yang disyorkan adalah ekzos LC yang original sebab ada catalyzer. chamber tidak digalakkan sebab paduan kuasa yang moto kita hasilkan adalah kecil untuk power dikeluarkan dari ekzos.

    p/s: utk pngetahuan ssaudara berdua, saya juga adlah salah seorang penunggang yamaha lagenda 115z keluaran pertama jun 2010.. buat masa skarang identiti moto terpaksa dirahsiakan sebab mengalami kemalangan jun 2011 yg lalu.. doakan moto saya cepat siap :(

  289. August 8, 2011 at 10:37 PM

    nk tnye skit pandangan korang mne bgos lagenda115zr ke honda wave dash (new) dgr cite lagenda 115zr ni gegar n slow tul ke……

  290. CBU614
    August 9, 2011 at 10:03 AM

    mmg smua model lagenda gegar cket…aq pkai lagend Z 1st model..gegar 2 ade..tp aq lapitkan getah tiub kt celah2 coverset..xde gegar lgsung…klu wave dash pn ok jgk..nk modif pn sng..byk spare part..coz enjin sme dgn wave 110..

  291. dee
    August 9, 2011 at 5:16 PM

    tumpang tnya, lagenda 115zr aku ggar jgk… kat trafic light lau benti gegar giler… mcm motor burok… pastu aku try slowkan enjin… setting skru kat caburator… jadi xgegar dah… tapi time brhnti je la… time jalan sama je gegar… ok ke?? xde effect pape ke slowkan enjin??

  292. 115zr
    August 10, 2011 at 5:04 AM

    aku kuar motor dah 3 minggu hari petama motor baru kuar kedai jer aku enjut 100km hari kedua aku try dpt 110km try lg x nk naik aku tukar spoket belakang motor aku leh pergi 160km power ar 3 minggu aku pakai minyak hitam aku tukar dh 3kali nk kasi enjin sedap lg katakan

    • hehehehe
      September 9, 2011 at 5:32 AM

      115zr: betul ke moto ko leh g 160km/h??? gile kentang…spoket dpn blkg ape? ade modi pape ag slen tukar spoket?

  293. CBU614
    August 10, 2011 at 9:32 AM

    dee;slowkn timing xde efek pape..jgn sntuh bhgn angin sudh la…tp klu dh tersntuh bhgn angin 2,setting blk la,,..besenye klu std pulas skru angin dua 1/2…

    115zr;enjin stil bru lg,mmg sdap bwt lnjan…hahaha…tp xperlu la smpai smggu skali tkar mnyk htam..tkar ikt kilometer lg save bajet..

  294. rayz
    August 10, 2011 at 5:43 PM

    115zr ; tul kew motor 115z ka leh g 160km…. ak dgr cite moto ni top speed 105 je…

  295. 115zr tantrums zr r1
    August 10, 2011 at 10:46 PM

    hey.saudara-saudara semua…kalau install lampu yang boleh kelip…pada lampu belakang ok…x..lagipun bru pasang tinted lampu belakang

  296. CBU614
    August 11, 2011 at 9:12 AM

    smlm aku blk keje..t’jmpe la mamat LC ni…naik double..aku pn double..dgn awek aku….
    bapaknye kerek…mcm nk race dgn aku je…
    hmm….dr pickup smpai top speed aku tggl die..hahahaha…lagenda 110Z je…huhuhu..bgge2…

  297. baru belajar
    August 18, 2011 at 1:49 AM

    salam semua..aku baru angkat motor ni..esok keluar..nak tnye bro2 smua..bleh x bg aku tips nak jaga motor baru ni, smpai enjin jadi matang org kata?..lagi satu, yg bro ayie suggestkan tu tukar sprocket 14-35 utk pickup n 15-36 utk top tu aku mmg berminat..tp masalahnyer motor baru ni, boleh ker aku trus nak tukar? lagi satu, aku nak tnya pantang2 motor baru ni..aku mmg lost gila bab2 motor manual cmni..sbb aku dulu pakai scooter..baru je nak jinak2 ngn 4 stroke..harap dpt beri pandangan shabat smua..

  298. CBU614
    August 19, 2011 at 9:32 AM

    nk enjin jd matang, just jgn melenjan lg la awl2 ni….
    psl nk tkar sproket 2 xjd mslh lgsung..

  299. wan
    September 8, 2011 at 1:01 AM

    q pgguna lagenda 115z jga….bgi q plak guna mtor nie puas hati…memng ad gegar lah ckit…klajuan nya tbukti jga…q bawa mtor nie dgn awek yg dok blkang blh lari sampai 120km…klau sendri x pasti g mkin blh up g ke 140km…..mtor q standard g…blum kcu sproket n cdi g…..

  300. ammarkadok
    September 10, 2011 at 5:05 PM

    siapa2 yg area kuantan n pahang leh lah join group BMC pahang ne alamat FB

    http://www.facebook.com/groups/136539423105352/

  301. September 14, 2011 at 12:39 AM

    k aku da bace gak komen korg…. ni ape aku da wt kt 115zr aku… aku tkr carb wave 125 x. spocket dpn 15 blkng 36….. sng je gear 3 dok 100… p masuk gear 4 dpt dok 110 je… cz cdi kacau cut kt si2…. psni aku nk tkr cdi thailand….. aku pki tyr besar… kire ok la dpt 110 2… g un aku pon berat hahaha… best la… meter die un berat je aku tngok….

  302. September 17, 2011 at 1:26 PM

    senang cite yg pakai 115..
    # first tukar spocket mcm bro lain ckp 14/37 atau stay asal 15/37or33
    # second pakai lah CDI cauze 115 mmg cut off untill 120 km/h
    # third try lah min kat highway meter mmg tunjuk 140 km/h cuba ajak sblah kwn lc try min die punye meter dh 160 km/h tak caye cuba..
    # fourth cite pasal gegar n slow top leh dpt 90 below tu..nasib uhh lau beli lc pun sme ade yg le dapt 130 km/h and ade je yg dpt 110 km/h
    # conclusion (follow the fate) ikut nasib la.. tapi 115 ni mmg ble tahan la

  303. Yoots Aasfolks
    September 18, 2011 at 3:25 PM

    Bro.. Aku ad lagen 115,Betol² Power,Pikup pun Mantap.. Aku tuka Block sma cam. Km160.. Guna Rim Racing Boy lagi sedap.. Spocket 13/26 Lagi mantap.. Kalau tak cya,TRY..Gear 3 BetuL² Panjang… Gear 1-60-Gear 2-100-Gear 3-?-Gear 4 ?… Try Try.. Try.. Try… Try… Try…

  304. zaidi
    September 21, 2011 at 11:28 AM

    13/26? aku pakai 35/15 pun dah macam kura2 jer… top sedap la..

  305. zul
    September 22, 2011 at 2:05 PM

    relax la bro.. bkn naik utk berlumba pown.. untuk kmudhan kte je pown…

  306. nazarock?
    September 23, 2011 at 5:12 PM

    aku dh beli moto ni…bru 500km jalan
    utk standard lg ni…aku mmg x puas hati…
    sbb bwk 70km/j dh gegar…perah abis pun…dlm 90km/j je.
    apa pun..tgu 1000km jln nnti..aku tukar spoket..
    kita tgk cmne plak…aku update

  307. 125z
    September 26, 2011 at 1:40 PM

    motor 115zr baru kuar…
    test top speed
    spoket 14/40 dapat 100kmh jer
    spoket 15/40 dapat 105kmh..tunduk dapat 115kmh…

    any suggestion please.. tenkiu… berat badan 60kg jer..

  308. nazarock?
    September 30, 2011 at 2:11 PM

    aku dh tukar spoket..
    14/36…top dpt la 110km/j..tp pickup xde …teruk ….nk jauh betul..bru dpt top..
    nk try tukat 14/38 plak..
    update lg nnti

  309. October 7, 2011 at 10:03 PM

    Bro aku nak tanya?aku ni dah lima bulan guna lagenda 115z tapi kalo aku bwk kat highway paling kuat sampai 120km tapi kalo jln tak jauh sgt 100km je boleh sampai…aku ada tanya kedai motor katanya motor ni ada cut off deme suruh aku tukar sproket one set lagenda 110 dgn cdi racing…. ada orang kenalan aku jumpa yang dah gune lama lagenda 115z ni die kata dah tukar sproket 13-37 dgn masuk cdi Lc first model baru sedap paling kuat dia bwk kat highway 160km…ada lagi sorang kira kenalan jugalah yang dia masuk manual clutch tangan keluaran terbaru dari yamaha khas utk lagenda 115z boleh tahan jugalah dia bwk motor dia boleh sampai 170 km…..

  310. aril
    October 16, 2011 at 10:47 AM

    salam..xpaka lagenda115z pkai manual clutch tgan??xkna sman ka??

  311. azrie115zr
    October 17, 2011 at 5:38 PM

    bro..moto aku leh g 100km/hr jer….dh mcm2 dh tukar…bengang tul lah

  312. azrie115zr
    October 17, 2011 at 5:41 PM

    leh msk ngam ke CDI lc ngan lagenda?

  313. epoi
    October 20, 2011 at 8:54 AM

    salam..,aku nk tnye,.,spoket yg btul2 ngam tok lagenda 115zr yg biru tu brape..,yg leh dpat top ngan pick up..,sori la sbb tnye aku bru lgi psal mto ni..,

  314. sep verom
    October 27, 2011 at 9:51 AM

    aq ad legend 115z 1.. first model.. dh pkai stahun.. 120.. top.. smpai skrg..
    xtukar ape2.. tpi ad nmpak spoket 40 blkg.. dpn xthu.. try dgn 135lc smpai gear 3 klah..

  315. ben
    November 2, 2011 at 1:19 AM

    bro ayie saya pkai 115zr…..tayar blkg 90/80, dpn 80/90…..top speed boleh pergi 100 je…..
    cadang nak tukar spocket, tapi tak tahu nak pakai size brp??……motor masih dlm pantang,
    mileage tak sampai 500km….ade cara tak nak cecah 130kmh

  316. epol
    November 5, 2011 at 10:48 PM

    a’ah..sye pnye pun leh g 100 km je..cm ne nk wt

  317. November 9, 2011 at 12:03 AM

    muto aku tukar rim alloy racing boy size dpn 1.4 blkng 1.5 tyr 60/80 dpn blkng …. spocket 14 /36 lpas tu korek tekok carburetor sikit setting angin ….elok2 jea tepet dgn lc … meter 140km-150km tu x smpai 1kilo bley naek … try skill aku comfom puas hati pnye la … trime kasih ..selamat mencuba ….

  318. amy
    November 9, 2011 at 9:28 AM

    salam otai2 sume….kalu turunkan kan fork depan 2,boleh ka? br blaja nek moto nh…
    ha lepas 2,spoket kena 2ka depan blakang eh kalu xnak gegar? bpe ek cost sume? lagi 1 otai2,tayar ape ek yg bgus? ade org gtao sy,tyar fkr sy pkai nh x elok….
    help~~~

  319. ahmadzainin
    November 16, 2011 at 9:14 PM

    aku punya la jage 115z ni elok2.. da setahun pakai. last org len yg bt jatuh.. rase mcm ape tah……

  320. DJ Y!NG
    November 24, 2011 at 6:27 PM

    huhu… top mdel motor nie arr.. huhu. good2.. bangga sy kjap… hehe.. 115 bleh thanlah.. dah ku try bwa test.. hehe.. nce mtor..

  321. DIRR / AHF
    November 29, 2011 at 10:55 AM

    halo..geng,
    mana2 moto yang tak bleh blah tu..cuba tengok2 kabel trotel..kadang2 ada jarum yang tak sampai atas bila pulas..setting balik.
    aku dah tukar spoket 37-14 motor bleh p sampai 130km/j siap tunduk dan, turun bukit bleh cecah 140km/j.Motor masih standad xada tukar ape2 lagi.berat badan aku 70kg tinggi 172cm..aku rasa 140 tu dah laju sgt2 rasa kalau bawa 125z kat 155-160km/j.

  322. Ismi Are Mal
    December 1, 2011 at 11:00 PM

    salam,
    mana nak dapatkan kan cover lampu belakang, depan, visor dan panel meter macam dlam gambar tu. lagi satu aku pon mempunyai masalah yg sama. org kata tuka sportket bley pegi. tapi tak. spoket aku 14/36. top dia tetap 100km/j. penin ar
    tolong jawabkan

  323. fahni
    December 4, 2011 at 4:58 AM

    pakai blok 57 ar tp kne bsr kn gerensap sbb piston dh bsr beban gerensap ringan mtor jd kosong..aq pkai gerensap lc modifat msk kt lagenda jek rod 3mm..ok jew meter smpai putus..

  324. azrie115zr
    December 4, 2011 at 1:29 PM

    Dirr/Ahf… tul kew? aku lum try tgk lg jarum ok ke x?

  325. sep0i
    December 4, 2011 at 7:53 PM

    dol moto aku leh cecah naik 150km kt hw PLUS… lek je dari KL sampai JB… tp dok atas Hilux la, pepandaila ko ejas letak moto tu… wakakakakaka

  326. Epoi
    December 5, 2011 at 12:18 AM

    aku pnye mto pulas abis pun..,ttap dpat 100km je,,npe ek..,kdang ble bwak 100km kriss ptong rlek je..,ade cdangn tk spye aku pnye bleh nek smpai 120km ke 130km ke…tlong la

    • Hadi malik
      December 24, 2011 at 9:36 PM

      Klau modal kecik maen spoket je..mcam akupakai 15/35..jgan stay dpan 14 nanti pickup ko ilang..ex5 da tkar cam ngan carb ko bleh ptong ngan kris yg da fully modi..ajak men long..pickup kite klah..long kite mnang..tpi pickup ade sbab dpan pkai 15..lc standart pown ko boleh maen..pastikan standad dan maen long distance..meter kite mmg dgil nk naek..tpi meter motor laen da nk ptus jarum..jgan men gear 4 sbab nanti klajuan akn brkrang..stay gear tiga je..brat ak 95..klau ko rngan lgi pergi..gudluck..

  327. nineim
    December 5, 2011 at 2:45 PM

    kabel trotel kt copretar ke tmpat pulas minyak 2 dirr

  328. rock
    December 9, 2011 at 11:30 AM

    salam smue….aku bru angkat moto 115z…….2 bln dah tp bleh bwk 100 abs pulas……

  329. rock
    December 9, 2011 at 11:36 AM

    lagenda 115z ni g mna buat power?????????? bleh bg cdgn…..aku mmang mnt ngan lagend nie….

  330. legend77
    December 12, 2011 at 5:12 PM

    Salam,

    Aku ader prob dengan motor aku.. lagenda 110z..
    Time konering macam tak stabil.. org kata tukar rim( sebab rim bengkok) aku dah tukar.. Org kata tayar depan tak rata, aku tukar jugak.. tapi tak stabil jugak.. tension aku.. any petua from otai2.?

  331. orewa
    December 14, 2011 at 10:32 AM

    mm nk tanye ni … klu sbgai plajar ok x angkat yamaha lagenda 115z ? ?
    ramai komen bggar la .. slow laa .. tap yng komen tu ntuk kgnaan atas highway ..
    klu nk g sklah ni ok x gne legend ?

  332. Ediey
    December 14, 2011 at 4:09 PM

    kalau nak tukar cam racing ni, barang pe lg yang bersangkut paut time nak tukar tu?aku bajet nak mintak member aku tolong pasangkan nih

  333. rock
    December 14, 2011 at 9:21 PM

    klau g sklh bro…pwer….klau ade angkat awek
    lg pwer bwk bro orewa…..

  334. rock
    December 14, 2011 at 9:35 PM

    Hri itu….rock try sme mmber……msh ore sme ore brg lwn ct modennas 100…gua tggal stngah tiang bro….arrrgh…aku plas smpai 90 gear 3 x dpt kjar…apapun ttp lagend brands bro……

    • Hadi malik
      December 21, 2011 at 5:58 AM

      Moto aku da 5000 km..ak pkai spoket 15/36..gear1-50,gear2-80,gear3-100,gear4-110..x bole lari lgi..mmber ak ckap pkai cdi lc da bole lari 160..tapi ak blum try..

  335. DIRR / AHF
    December 14, 2011 at 10:21 PM

    salam semua..pasal throttle tu kadang2 tak betul..moto aku pun dulu bleh blah 100km/j je.tali minyak tu pun aku rasa dulu sikit sangat bila pulas..bila aku betulkan balik baru ok.senang citer korang bawa pi kedai suruh pomen buka kabereter..minta dia setting balik jarum .,pulas minyak hingga jarum tu sampai kat atas..spring jarum betul2 main turun naik.
    kalau tak jadi jugak..korang pi tolak kedai jelah..ambik moto lain..LaiCi ke..125 jack ke..confirm laju tak payah nak setting2.

  336. DIRR / AHF
    December 15, 2011 at 2:27 PM

    rock tel gua,lu sembang dalam ni tak bagitau gua,..013-448….

  337. December 16, 2011 at 11:35 AM

    moto aku semua standard,,bleh pegi sampai 119km/j ja..lepas tu cut off tu function..rasa mcam moto nk mati,,kna slow speed skit baru bleh p plak..mmg function very well la cut off moto aku ni..

    • Hadi malik
      December 21, 2011 at 6:02 AM

      Mcamane nk cut of function?

  338. azrie115zr
    December 18, 2011 at 7:14 PM

    ni laa moto yg plg bangang!! g 100km jer walau dh mcm2 tukar…nsb bk x knl org yg cipta moto ni..klau x mmg dh jd mendiang punye….

  339. Qojie
    December 19, 2011 at 10:56 PM

    yes,aku sokongmu..azrie.ngoks ngoh sape yang design. spatutnya kna wat tunjuk prasaan kat dpan kilanh dia. x pun pakat2 wat tuntutan tribunal pengguna.ha3..

  340. dino
    December 21, 2011 at 7:25 PM

    nk tnya skit…knapa moto aku asa berat sgt….mileage bru 8++km..sblom ni ringan skit…dok bwak dlam 60-80 jer….kna tuka minyak enjin waktu smpai 1000km ker?

  341. 115z
    December 22, 2011 at 3:13 PM

    hye salam,semalam baru keluar 115z hitam/gold.meter baru 50lebih. dari 125z turun ke lagenda limeted 110,turun ke ex5.dan akhirnya kembali pada lagenda semula..
    sape2 yg duduk area kl,cheras,kajang dan berdekatan.kalau nak beli harga murah.pergi sg chua petaling utama.banyak interchange..115z kick 4600 cash..electric 4800-4900 xsilap.115zr 5300 cash, sy beli hutang ,total untuk hutang rm5200-5300 cmtu.xingt plak.
    siap otr 1st party. d/p 2400 bulan2 140 2tahun.total 5760.termasuk interest.ok x???

    • fidz
      February 20, 2013 at 8:32 AM

      115z kluarkan motor nie pkai slip gaji ngan bank statement ke??? ade spe2 yg taw kedai x pkai ni smua x??

  342. 115z
    December 22, 2011 at 3:20 PM

    legenda77
    try check fork.ade bengkok atau x,center ke x.kalau ok cek bearing tayar dah kong ker,atau batang shaf.takot dah makan.kalau dah makan leh jadi gak tayar rase lari2 bile bawak.

  343. 115z
    December 27, 2011 at 11:11 PM

    nak tanya korg sume,mase korg baru keluar moto ni moto ni standard mmg ade bunyi tepet ea??ke senyap sunyi mcm lagenda 110 punya engine mase keluar kedai??

  344. January 1, 2012 at 2:28 PM

    aku pkai moto ntuk jalan jauh..kalo aku nk tuka cdi pe lg yg aku kne tuka??

  345. January 1, 2012 at 2:29 PM

    n bole bgtau jename cdi yg patut aku gne?? n jenis coil, cam, n plug yg kire match n sesuai ntu jalan jauh?

  346. zack115zr
    January 2, 2012 at 5:23 PM

    kpada yg kate tuka cdi 2 bleh laju jgn nk mngarut laa…
    ak dh tuka mcm2 kt 115zr ak..antaranya:

    caburator 28mm uma
    block racing 58mm
    coil plug racing uma
    cdi brt smart click
    hicam

    tp same jew..mmg bleh naik 120km/h jew..
    cuma pikap jew ade bagus skit…
    member ak pakai ex 5 pstu msuk brg2 mcm yg ak msukkan kt atas 2 slambe jew bleh tapau 115 zr ak..siot jew..

  347. azrie115zr
    January 6, 2012 at 6:59 PM

    yes! aku stuju 500% dgn en.zack115zr kita ni..memang enjin 115zr ni hampeh..btul2 nak meyenangkan pihak berkuasa jek…huhuhu

  348. January 18, 2012 at 4:52 PM

    walaupun ex5 100cc, tapi ia ringgan.. lebih lagi kalau dia guna rim aloy… sah-sah ex5 boleh makan lagenda yang guna sport rim + break disk depan.. lebih 15cc utk nampung berat tu je…

    kepada yang dah tukar spocket dan cdi tapi xpower jgk, cuba check korang punya brek depan dengan belakang.. lihat cengkamannya.. kalau ketat semacam, pegi try hantar servis… servis sekali air filter dan carb…

  349. rds 115z
    January 19, 2012 at 9:03 PM

    mtr gua ade bunyi timing chain la..mileage bru 6rts lbh..dh tukar minyak shell ax7..lau enjin panas msti kuar bunyi tu..hampeh

  350. ah seng
    January 26, 2012 at 2:31 AM

    moto lagenda burung antu aq ley naek l60~170..modal ckit je standard modi…115 nie klau wat lg kncang msuk blok 60….

  351. mael
    January 26, 2012 at 2:40 PM

    lagenda 115 nie x leh tkar lampu blakangnya ke g bentuk yg len…cm motor honda Ex5 blh tkar cm lagenda 110 pnya lampu??

  352. Kisei 115z
    January 26, 2012 at 6:52 PM

    115z sekarang berape?ok ke motor ni?save minyak?..

  353. February 1, 2012 at 9:55 AM

    rds 115z : aku rasa semua motor mempunyai masalah yg sama, bunyi timming chain… bila aku tanya pomen, depa cakap ia ‘normal’… maybe motor skrg ni berkonsepkan ‘janji siap’… =P

    ah seng : Laju tuuu… tapi bahaya kalau long distand… nanti enjin blh jem..

    Kisei : kalau kedai kat Kajang, Rm4900 cash on the road.. Save minyak? faham sendiri laa… hehehe… kalau nak save, tambah sikit utk GT128…

  354. epul si lesen P
    February 7, 2012 at 9:44 AM

    mana lagi berbaloi? beli legenda 115z n letak sport rim LC or beli Lagenda 115zr trus? kos nak letak sport rim LC tu brapeek otai2 sekalian? aku mmg minat ngn legenda ni…

  355. February 8, 2012 at 9:36 AM

    kalau nak sport rim, baik beli saje satu set (ZR)..
    risau sport rim lain tak ngam dengan lagenda kita..
    hal ni pernah terjadi kat aku, tayar belakang motor aku jadi terlalu ketat..
    akibat dari hub brek ori tak ngam dgn hub sport rim..

    tapi kalau tak berminat dgn rim ori tu, beli je yg lain.. =P

  356. mohamad aififi
    February 11, 2012 at 4:53 AM

    block saiz 58, cam racing, exos LC, kaberator RXZ. cuba try. haha

  357. jo bramboi
    February 14, 2012 at 9:11 PM

    lagend 115 spoket dpan x bley tukar ar. bley pakai yg 14 jeeee…. 15 tarak. cmne nk lajukan lg mtor nie???? blkg nk tkar spoket saiz pe arr??

  358. azrie77
    February 15, 2012 at 1:35 PM

    x yah laa pakai moto ni wat bazir duit jer…

  359. February 21, 2012 at 5:18 PM

    azrie… hang naik beskal bmx ka?

  360. epul si lesen P
    February 22, 2012 at 10:10 AM

    aku baru je angkat lagenda 115zr…. so far aku puas hati sgt dgn motor ni…laju aku xkisah mana sbb aku pakai dalam kg je pun…kalau bawak motor ni,mesti org akan pandang 2 kali…hahah,,,bangga2..

  361. February 22, 2012 at 11:47 AM

    pandang 2x sbb cun xpe, bro… risau pandang 2x utk tgk barang baru.. panas woo.. hehehe

  362. epul si lesen P
    February 22, 2012 at 12:37 PM

    tu yang aku risau bro…..asal malam je aku parking motor dalam umah sewa aku….. lantak la jiran nak cakap ape…aku beli bukan pakai duit gaji dorg….jnji motor aku selamat dari kene rembat

  363. February 22, 2012 at 2:26 PM

    ooo.. kalau camtu, ok laa… motor yamaha mmg panas sikit.. nak singgah kedai kejap pun, hati risau kat motor… Jangan lupa lock pada kunci pendua motor tu (innition lock)… kalau lock leher je, mmg senang je nk patah.. =)

  364. kira yamato
    February 23, 2012 at 9:55 PM

    lagenda110z aq…..bole g 145km straight dri tol tangkak ke melaka

  365. epolkapax
    March 6, 2012 at 5:48 PM

    salam….aku nyer 115zr ade problem starter. susah nk idup, asyik kena pakai kick je. bateri dh cas. dah berlaku dlm hampir setahun. (aku beli ogos 2010). Camner eh?

  366. shyanbey
    March 8, 2012 at 1:18 AM

    salam ak org sabah lagenda115 ak xkuat la leh alri 160 jak, byk tukar da la.. ekzos yy pang,rim lc,matgad lc,lowet.. ak nk moto ak 2 terbang bha huhu

  367. shama49
    March 8, 2012 at 9:29 PM

    tkr spoket je..ak pkai 15-33 blh la nek 120
    nk sdp tkr tayar bek cikit
    klu vee rubber mmg xsdp..ak pn bru kuar 2mggu trus tkr michelin(seken suda)
    wat lap..halamak..sdp siot

  368. shogun rider
    March 12, 2012 at 9:22 AM

    epolkapax :salam….aku nyer 115zr ade problem starter. susah nk idup, asyik kena pakai kick je. bateri dh cas. dah berlaku dlm hampir setahun. (aku beli ogos 2010). Camner eh?

    w’salam…
    camne kalau guna penendang?
    kalau ok, cuba check plug…
    kalau plug masih ok bermakna mgkn ada kerosakkan pada plug coil atau wiring..

    • epolkapax
      March 12, 2012 at 9:33 AM

      haha..guna kick ok jer. tp malas ar.
      plug dah tukar..bateri dh cas…ari tuh pomen sibuk suruh tukar bateri…malas aku.
      kalo gtu kena suruh pomen check kat plug coil la ek..?

  369. shogun rider
    March 13, 2012 at 10:20 AM

    hehehe… bukan apa… saje suruh test guna penendang..
    kalau penendang ok bermakna xde kerosakkan pada enjin..
    xperlu check plug coil… sbb penendang ok..

    susah jgk nk kesan kalau susah nk start ni..
    kena check satu persatu..
    kalau pandai bukak carb, cuba check diaphrgram..
    betulkan aligment dalam tu… kalau xbrani bukak, minta member yg pandai bukak..
    kekadang ada pomen gatal tangan bukak benda tu pastu pasang xbetul…

    pasal bateri pulak…
    bateri mmg akan cepat rosak kalau ada starter..
    kena pulak kalau rider tu maleh nk panaskan enjin time pagi2.. =P
    kalau lampu asyik terbakar je, sah kena tukar bateri..
    kalau cas pun, xguna kalau bateri tu dh rosak..
    kalau ada duit lebih, tukar yg jenis gel… insya-Allah, tahan lama.. =)

    Antara masalah starter melibatkan kerosakkan pada:
    1) Suiz starter
    2) Wayar coil atau coil plug
    3) Bateri
    4) Wiring
    5) CDI
    6) Setting carb xbetul.. kurang set angin
    7) Air filter xpernah tukar … =P
    8) Plug dh kotor
    9) Enjin starter (bawah enjin) dh rosak

    Semua ni kena check satu persatu.. Kalau nak suruh pomen check, konfem dia suruh tinggalkan motor tu seharian di bengkel.. hehehe
    kalau ada masa, tunggu je sana.. tgk camne dia buat.. esok-esok kita blh cuba buat sendiri kalau problem ni berulang..

    • epolkapax
      March 16, 2012 at 6:51 AM

      oo..ok. kalo bateri gel tu brand ape eh..? how much?

      smua tu aku dh wat kecuali air filter (xnah tukar lg), carb (rasa slow jer timing, selalu mati time kat traffic light).. motor aku dh cecah 10,430.

  370. shogun rider
    March 13, 2012 at 10:24 AM

    shyanbey :salam ak org sabah lagenda115 ak xkuat la leh alri 160 jak, byk tukar da la.. ekzos yy pang,rim lc,matgad lc,lowet.. ak nk moto ak 2 terbang bha huhu

    kalau nk terbang, kena modified letak sayap boeing 747…
    tapi duit la terbang.. motor langsung xboleh gerak… hahaha..

  371. nieyza
    March 15, 2012 at 11:54 AM

    guys, sy girls .. tak tahu sgt pasal motor motor nie .. sy guna jgk 115z.. da 5 bulan da..berulang alik setiap minggu Batu Pahat-Muar , setakat nie paling laju meter boleh pergi 110km je .. spoket turun 1 mata .. tp tak ingat pulak berapa.. hihi.. so , nak tnya pendapat la , mcmane cara nak bagi motor nie up sikit kelajuan nya .. bagi la 120/130km ke .. ok la jgk .. tak best la slow..

  372. karim
    March 16, 2012 at 9:17 PM

    Aku br beli lagenda 115z kick starter.. harga RM4400.. mahal x? ke aku kena kencing dgn tokei kedai?

    • jie
      June 28, 2012 at 3:14 PM

      murah giler.kau beli kat mne?

  373. shogun rider
    March 19, 2012 at 9:55 AM

    nieyza :guys, sy girls .. tak tahu sgt pasal motor motor nie .. sy guna jgk 115z.. da 5 bulan da..berulang alik setiap minggu Batu Pahat-Muar , setakat nie paling laju meter boleh pergi 110km je .. spoket turun 1 mata .. tp tak ingat pulak berapa.. hihi.. so , nak tnya pendapat la , mcmane cara nak bagi motor nie up sikit kelajuan nya .. bagi la 120/130km ke .. ok la jgk .. tak best la slow..

    Hi, Nieyza..
    hehehe.. camne boleh xtau saiz spocket baru tu… kalau tau, senang abe-abe kat sini beri cadangan..
    Sebenarnya saiz spocket bergantung pada berat badan kita… kalau bawah 70kg, boleh try 15 (depan) -34 (belakang) nk lagi kecik pun xpe.. janji saiz rider pun kecik..
    kalau lebih 70kg, try 14-34 atau 35…
    kalau dah tukar saiz spocket tapi camtu jgk, nieyza boleh try tukar cdi (bajet rm170-rm200)..
    kalau bajet kecik, cuba tukar plug jenis G-Power…
    Saya nasihatkan jgn sentuh part-part enjin dan carb.. semua tu laju sekejap je..

  374. shogun rider
    March 19, 2012 at 10:11 AM

    karim :Aku br beli lagenda 115z kick starter.. harga RM4400.. mahal x? ke aku kena kencing dgn tokei kedai?

    ok la tu… =)

    Yamaha Lagenda 115z
    * Harga: RM 4,876 (kick starter)
    * Harga: RM 5,189 (electric starter)

    Yamaha Lagenda 115ZR
    * Harga: RM 5,504

  375. March 19, 2012 at 6:11 PM

    aku pnya yamaha 115z leh lari 120 km je..aku bru guna 1 bulan haha

  376. are_min
    March 19, 2012 at 11:24 PM

    assalamualaikum……bole join kha dgn korang

  377. fursan
    March 20, 2012 at 12:58 AM

    salam,nak mintak pandangan kat kengkawan sume..kalu kita tukar bearing asal kepada bearing racing yg ada kat dalam enjin tu ok x??ade pape perubahan x agak2??ngan tukar skali spring racing yang kat mangkuk clutch 2..agak2 enjin jadi ringan tak??

  378. shogun rider
    March 20, 2012 at 10:34 AM

    fursan :salam,nak mintak pandangan kat kengkawan sume..kalu kita tukar bearing asal kepada bearing racing yg ada kat dalam enjin tu ok x??ade pape perubahan x agak2??ngan tukar skali spring racing yang kat mangkuk clutch 2..agak2 enjin jadi ringan tak??

    w’salam…
    kelebihan
    ringan, laju dan performen pun naik..

    kekurangan
    bunyi bising, kalau xpasang betul, boleh rosakkan part-part lain terutamanya tork..
    dan paling penting, part racing bkn utk long distance..

  379. yamaha xbest
    March 22, 2012 at 12:48 AM

    115z – kick stater
    jalan straight full throttle 120kmj
    turun bukit 130-140 je.. enjin meraung habis, boleh up lagi ke?

    • yamaha xbest
      March 22, 2012 at 12:52 AM

      spoket depan 15
      blakang aku tak ingat, 36 kot. byk kali sgt tukar,

  380. shogun rider
    March 23, 2012 at 5:26 PM

    yamaha xbest :spoket depan 15blakang aku tak ingat, 36 kot. byk kali sgt tukar,

    berat bro brape? kalau bawah 75kg, boleh kecikkan lagi saiz belakang kpd 34..

  381. ex-125zr
    March 26, 2012 at 10:32 PM

    test top speed
    spoket 14/40 dapat 100kmh jer
    spoket 15/40 dapat 105kmh..tunduk dapat 115kmh…
    spoket 16/40 dapat 110kmh….. gear 3 tarik panjang xingat.

    any suggestion please.. tenkiu… berat badan 60kg jer..

  382. shogun rider
    March 28, 2012 at 5:08 PM

    ex-125zr :test top speedspoket 14/40 dapat 100kmh jerspoket 15/40 dapat 105kmh..tunduk dapat 115kmh…spoket 16/40 dapat 110kmh….. gear 3 tarik panjang xingat.
    any suggestion please.. tenkiu… berat badan 60kg jer..

    Saiz spocket belakang dibahagikan dengan saiz spocket depan..
    nilainya tu akan memberikan jawapan dengan apa yg kita mahu..
    semakin kecil nilai tu, semakin tinggi top speed akan terhasil..
    tetapi kualiti pick-up akan menurun.. oleh itu, pilih saiz mengikut kesesuaian dgn berat badan kita..
    aku tunjuk beberapa contoh saiz yg biasa rider buat..

    depan/belakang
    33/15= 2.200 (more top speed, less pick up)
    34/15= 2.266
    35/15= 2.333
    33/14= 2.357
    36/15= 2.400
    34/14= 2.428(RR)
    35/14= 2.500(SP)
    33/13= 2.538
    36/14= 2.571
    34/13= 2.615
    35/13= 2.692
    36/13= 2.769 (less top speed, more pick up)

    dalam kes saudara ex-125zr, cuba tukar saiz spoket belakang kepada saiz 34… kalau nk lagi power, tukar saiz 33 dgn 32.. depan letak 15..
    ada bengkel yg hanya jual satu set sekali rantai… cari bengkel yg boleh beli spocket shj..

  383. khairul
    March 29, 2012 at 10:34 PM

    nak tanya sikit speed limit motor ni time pantang brape eh?

    • shogun rider
      March 30, 2012 at 5:28 PM

      kalau berat badan 75kg, speed cuma dalam 60-70km/j utk 800km pertama..
      800km-1200 km = 80km/j.. dah lebih, baru boleh pulas penuh..

      itu cara aku laa.. kalau org lain, mgkn lebih dari tu..
      tapi kalau nk enjin tahan lama, kena ikut pantang yg betul.. =)

  384. remy
    April 1, 2012 at 10:53 PM

    perh! ma aku beli moto 115z 7000,,mahal asal korang belie murah jep,,

  385. ju,1
    April 2, 2012 at 11:32 AM

    saya pun nak kuar kn lagenda 115zr…. so far mcmna motor tu, law xkacau ape2, boleh tahan lama x?? sbb pasal laju aku tak kesah sangat lah….hehe

  386. shogun rider
    April 3, 2012 at 10:35 AM

    remy :perh! ma aku beli moto 115z 7000,,mahal asal korang belie murah jep,,

    rm7k? dh boleh rembat lc… =P

  387. shogun rider
    April 3, 2012 at 10:53 AM

    ju,1 :saya pun nak kuar kn lagenda 115zr…. so far mcmna motor tu, law xkacau ape2, boleh tahan lama x?? sbb pasal laju aku tak kesah sangat lah….hehe

    selalunya motor yamaha masalah leaking minyak itam..
    ia disebabkan masalah gegar terlalu kuat pada enjin terlalu lama…
    gegaran tu mungkin disebabkan pertukaran alat ganti yg tidak sesuai dan bawak laju secara berterusan atau terlalu laju..

    kalau jaga masalah tu, insya-Allah, ok..

  388. ex-125zr
    April 3, 2012 at 9:30 PM

    shogun rider :

    ex-125zr :test top speedspoket 14/40 dapat 100kmh jerspoket 15/40 dapat 105kmh..tunduk dapat 115kmh…spoket 16/40 dapat 110kmh….. gear 3 tarik panjang xingat.
    any suggestion please.. tenkiu… berat badan 60kg jer..

    Saiz spocket belakang dibahagikan dengan saiz spocket depan..
    nilainya tu akan memberikan jawapan dengan apa yg kita mahu..
    semakin kecil nilai tu, semakin tinggi top speed akan terhasil..
    tetapi kualiti pick-up akan menurun.. oleh itu, pilih saiz mengikut kesesuaian dgn berat badan kita..
    aku tunjuk beberapa contoh saiz yg biasa rider buat..
    depan/belakang
    33/15= 2.200 (more top speed, less pick up)
    34/15= 2.266
    35/15= 2.333
    33/14= 2.357
    36/15= 2.400
    34/14= 2.428(RR)
    35/14= 2.500(SP)
    33/13= 2.538
    36/14= 2.571
    34/13= 2.615
    35/13= 2.692
    36/13= 2.769 (less top speed, more pick up)
    dalam kes saudara ex-125zr, cuba tukar saiz spoket belakang kepada saiz 34… kalau nk lagi power, tukar saiz 33 dgn 32.. depan letak 15..
    ada bengkel yg hanya jual satu set sekali rantai… cari bengkel yg boleh beli spocket shj..

    bro ape maksud RR dgn SP tuh? skang ni tgh guna 16/40 = 2.5 still dapat 110kmh jer..

  389. nas
    April 5, 2012 at 10:56 PM

    salam….nak mntak pendapat bro2 sekalian….aku pnye moto yamaha lagenda 115zr meter dah cecah 3800km tp topseed cume bole blah 90km jer ….nape ek…sproket bru tukar blkg 37 tp still same result.. mintak pendapat korang camner nak up speed lg..tenkiu..

  390. shogun rider
    April 6, 2012 at 5:11 PM

    ex-125zr :

    shogun rider :

    ex-125zr :test top speedspoket 14/40 dapat 100kmh jerspoket 15/40 dapat 105kmh..tunduk dapat 115kmh…spoket 16/40 dapat 110kmh….. gear 3 tarik panjang xingat.any suggestion please.. tenkiu… berat badan 60kg jer..

    Saiz spocket belakang dibahagikan dengan saiz spocket depan..nilainya tu akan memberikan jawapan dengan apa yg kita mahu..semakin kecil nilai tu, semakin tinggi top speed akan terhasil..tetapi kualiti pick-up akan menurun.. oleh itu, pilih saiz mengikut kesesuaian dgn berat badan kita..aku tunjuk beberapa contoh saiz yg biasa rider buat..depan/belakang33/15= 2.200 (more top speed, less pick up)34/15= 2.26635/15= 2.33333/14= 2.35736/15= 2.40034/14= 2.428(RR)35/14= 2.500(SP)33/13= 2.53836/14= 2.57134/13= 2.61535/13= 2.69236/13= 2.769 (less top speed, more pick up)dalam kes saudara ex-125zr, cuba tukar saiz spoket belakang kepada saiz 34… kalau nk lagi power, tukar saiz 33 dgn 32.. depan letak 15..ada bengkel yg hanya jual satu set sekali rantai… cari bengkel yg boleh beli spocket shj..

    bro ape maksud RR dgn SP tuh? skang ni tgh guna 16/40 = 2.5 still dapat 110kmh jer..

    sori.. rr/sp tu model utk motor shogun..
    dulu aku pernah guna lagenda, jadi aku boleh cuba tolong member2 di sini.. =)

    camne pun, aku nak beritahu semua setting spocket ni bergantung pada individu itu sendiri..
    sama ada nak laju atau pikap… kalau nk laju, nanti pikap kurang…
    kalau nak pikap, nanti laju jadi kurang..
    semakin besar saiz spocket belakang, semakin pikap… tapi top speed down..
    semakin kecil saiz spocket belakang, semakin tinggi top speed.. tapi nanti pikap kurang..
    pikap bermaksud sikit lambat utk capai kelajuan.. tapi bila dh laju, sedap.. =)

    16-40.. saiz belakang tu masih besar.. boleh cuba saiz 36 atau 34…
    boleh cuba 36 dulu… kalau agak enjin tu mengerang, saudara boleh cuba 34..
    kalau 34 pun mengerang jgk, boleh try 32.. rasanya 60kg, masih boleh pakai saiz tu..

    semua ni try n error.. kena cuba-cuba tukar… biar lambat asalkan syok..
    nak syok, kena berkorban sikit.. semua otai akan buat perkara yg sama..
    bila dh dapat kelajuan yg kita nak, hati pun best..

  391. shogun rider
    April 6, 2012 at 5:20 PM

    nas :salam….nak mntak pendapat bro2 sekalian….aku pnye moto yamaha lagenda 115zr meter dah cecah 3800km tp topseed cume bole blah 90km jer ….nape ek…sproket bru tukar blkg 37 tp still same result.. mintak pendapat korang camner nak up speed lg..tenkiu..

    meter baru cecah 3800km.. kira masih baru lagi tu.. lubang piston masih ketat…
    bila dh ketat, pergerakkan enjin agak terbatas..
    aku boleh beri tips nk kasi ‘dara’ tu ilang tapi hati mau kering..
    masa tukar gear 3 kepada 4, kena lama sikit… tukar gear 4 semasa gear 3 capai 80km/j..
    tapi jgn lama sgt.. 2 saat pun dh cukup..
    bila dh sampai gear 4, bawa full speed sepanjang 2 km..
    bila dh sampai 2km, bawa speed 80km/j balik.. ulang-ulang..
    elakkan bawa full speed terlalu lama..

    lupa nak beritau, cara di atas kena ada pengeras.. hehehe
    pengerasnya tak boleh malas tukar myk itam.. kalau boleh tukar setiap bulan..
    dan pengeras lain, digalakkan guna semi atau full sintentik..

    err.. berat saudara brape?

  392. prince19
    April 6, 2012 at 9:44 PM

    salam bro…ak own lagenda 115 zr ni sejak januari 2012..mileage baru 3600…
    nk ty otai2 sini…
    ak bajet dalam rm1000 lbey g2.
    target nk modify moto ni kasi dia tahan lama + sesuai utk long distance travel…
    apa yg boleh korg bole advice utk kasi moto ak ni dlm keadaan mantap sebegitu rupa?

  393. shogun rider
    April 9, 2012 at 9:35 AM

    prince19 :salam bro…ak own lagenda 115 zr ni sejak januari 2012..mileage baru 3600…nk ty otai2 sini…ak bajet dalam rm1000 lbey g2.target nk modify moto ni kasi dia tahan lama + sesuai utk long distance travel…apa yg boleh korg bole advice utk kasi moto ak ni dlm keadaan mantap sebegitu rupa?

    w’salam, prince..
    kalau nak mantap, xperlu modified apa-apa… mmg engin motor standard boleh tahan lama dan boleh bawa long distand.. lagi besar cc, lagi cantekk..
    kalau nk motor tahan lama dan utk perjalanan jauh, kekalkan keadaan enjin, jaga myk itam, jgn kerap bawa motor laju, servis carb, jaga angin tayar, ketengangan rantai motor stabil dan guna tayar tubeless.. xperlu modified apa2, itu semua utk race short distand je..
    perlu tahu, part racing bukan utk long distand.. =)

    • prince19
      April 9, 2012 at 6:04 PM

      terima kasih bebyk bro atas komen yg membina..itulah, laju bukanlah segala-galanya kan….nk laju simpan duit, beli superbike baru tahu merasa apa itu kelajuan.
      cam ak bukan kesah kan performance nk mantap, asalkan jentera ini kelihatan lebih cantik + selesa ditunggang.
      cam sekarang trend org psg madgard lc kat jentera ini. :D

  394. shogun rider
    April 12, 2012 at 11:06 AM

    prince19 :terima kasih bebyk bro atas komen yg membina..itulah, laju bukanlah segala-galanya kan….nk laju simpan duit, beli superbike baru tahu merasa apa itu kelajuan.cam ak bukan kesah kan performance nk mantap, asalkan jentera ini kelihatan lebih cantik + selesa ditunggang.cam sekarang trend org psg madgard lc kat jentera ini.

    hehehe.. sbb tu saya xkan nasihat tukar part2 enjin.. bila dh usik, akan jadi barah pada enjin..
    tukar saiz spocket dan plug pun dh ok…

    pasal madgard lc tu, byk model lain nak pakai mcm lc… nampak cun..
    kalau lagenda, mungkin xperlu modifed.. kalau model lain, leceh sikit…

    • prince19
      April 14, 2012 at 9:57 AM

      tpkan…mcm mana pulak dengan tukar ekzos? contohnya seperti brand leo vince/yoshimura? ada org kata ianya sesuai ngn enjin standard…

  395. r-Mar
    April 16, 2012 at 4:02 AM

    Salam otai2 lagenda di sini..baru je beli lagenda ni..ada pape tips leh share? and aku still baru dlm dunia permotoran ni..hehe..by da way,berat 80kg..hehe

  396. shogun rider
    April 16, 2012 at 12:20 PM

    prince19 :
    tpkan…mcm mana pulak dengan tukar ekzos? contohnya seperti brand leo vince/yoshimura? ada org kata ianya sesuai ngn enjin standard…

    xkisah jenis enjin apa pun.. ex5 pun boleh… =P
    biasanya rider suka guna ekzos besar cam yushimura sbb pengaliran udara keluar dari enjin lebih lawas..
    cuma masalah sekarang sama ada pihak berkuasa benarkan benda2 camni atau tidak..
    ada member kata boleh, ada member kata xboleh…
    risau jgk bila terserempak dgn roadblock.. kalau kita pandai cakap dgn polis tu, kira ok..

  397. April 18, 2012 at 4:37 AM

    sape nk jual spot rim lagenda kale biru ak nk beli la..area kl

  398. Hareyz
    April 21, 2012 at 7:31 PM

    salam saya guna lagenda 115zr ,selalu guna untuk long distance .nk mintak formula untuk kasi laju n sedap,skrg moto saya semua stnd lg .atas highway boleh 100km/j je .berat saya 85kg.kalau boleh tolong list kan barang yg perlu tuka dan harga sekali ,takut kena tipu dengan kedai .thanks bro .

    • bassman
      April 22, 2012 at 4:21 PM

      Ada sesape bleh tlg bg solution ttg problem sy nih.. enjin moto 115zr sy sering mati di traffic light. sblm tu timing akan tetiba jadi slow, bila nk pulas throttle mati plak. sy perasan jd gitu bila dh bwk laju2 @ jln jauh dlm sejam @ lebih. nak kena lajukan timing sket ke camner? sy x pnah kacau setting sejak beli thn 2010. susah gak gtu, dh la starter susah nk hidup, pakai kick sudahnya.

  399. Maxwell hao
    April 22, 2012 at 11:28 PM

    apa model carburator boleh modifie di 115zr?sedap&bagus…

  400. shogun rider
    April 23, 2012 at 10:04 AM

    Hareyz :salam saya guna lagenda 115zr ,selalu guna untuk long distance .nk mintak formula untuk kasi laju n sedap,skrg moto saya semua stnd lg .atas highway boleh 100km/j je .berat saya 85kg.kalau boleh tolong list kan barang yg perlu tuka dan harga sekali ,takut kena tipu dengan kedai .thanks bro .

    kalau nak long distand, jgn tukar part racing.. part racing hanya pada kelajuan jangkamasa pendek..
    kalau nk long distand, tukar saiz spoket belakang… kalau berani, tukar 34 atau 33..
    kalau nk lagi best, tukar cdi jenis BRT.. dalam RM180 ..

  401. shogun rider
    April 23, 2012 at 10:08 AM

    bassman :Ada sesape bleh tlg bg solution ttg problem sy nih.. enjin moto 115zr sy sering mati di traffic light. sblm tu timing akan tetiba jadi slow, bila nk pulas throttle mati plak. sy perasan jd gitu bila dh bwk laju2 @ jln jauh dlm sejam @ lebih. nak kena lajukan timing sket ke camner? sy x pnah kacau setting sejak beli thn 2010. susah gak gtu, dh la starter susah nk hidup, pakai kick sudahnya.

    kalau tak pernah usik carb, cuba servis carb dgn air filter..
    rasanya ada benda tersembat dlm tu.. kalau tersumbat, ejas timming camne pun masalah takkan settle..
    pasal starter tu, dh check bateri?

    • bassman
      April 23, 2012 at 12:11 PM

      shogun rider :

      bassman :Ada sesape bleh tlg bg solution ttg problem sy nih.. enjin moto 115zr sy sering mati di traffic light. sblm tu timing akan tetiba jadi slow, bila nk pulas throttle mati plak. sy perasan jd gitu bila dh bwk laju2 @ jln jauh dlm sejam @ lebih. nak kena lajukan timing sket ke camner? sy x pnah kacau setting sejak beli thn 2010. susah gak gtu, dh la starter susah nk hidup, pakai kick sudahnya.

      kalau tak pernah usik carb, cuba servis carb dgn air filter..
      rasanya ada benda tersembat dlm tu.. kalau tersumbat, ejas timming camne pun masalah takkan settle..
      pasal starter tu, dh check bateri?

      ooo..sebab carb & air filter aku x pnah usik. lupe nak servis part tu, yg lain dh servis dh. Bateri dh tukar baru pon. bateri lagenda nih kalo rosak, mmg kena tukar baru ke? @ memadai cas saje? ade org suggest tukar bateri gel. camner tuh..? habaq sket. :)

  402. hareyz
    April 24, 2012 at 9:51 AM

    ok gaji nti saya try ,spoket blkg 34 ngn cdi BRT .lg ape eh?

  403. shogun rider
    April 24, 2012 at 2:15 PM

    hareyz :ok gaji nti saya try ,spoket blkg 34 ngn cdi BRT .lg ape eh?

    kalau ikutkan rider lain, mereka mesti sarankan tukar2 part2 dalam enjin… tapi saya tak berani dan tak gemar dalam hal ni.. tukar part dalam enjin bermakna kita mencipta barah dalam enjin.. bila tiba masanya, barah tu akan merebak ke komponen lain..

    kalau setakat biasa-biasa, sedap utk jalan jauh, tu je laa, spocket dgn cdi..
    kalau rasa enjin masih keras, mengerang semacam, bermaksud saudara boleh kecikkan lagi saiz spocket belakang tu… semakin kecik saiz tu, semakin laju dan syok utk jalan jauh.. kalau besar, pikap lebih… sedap utk jalan biasa dan naik bukit…
    kalau saudara mahukan lagi best, saya syorkan besarkan sikit saiz spocket depan… tukar saiz 16, mmg best.. bila dh tukar spocket depan, cuba maintain saiz belakang kepada 36..

  404. hareyz
    April 25, 2012 at 12:37 AM

    ok tq bro .

  405. kaknina
    April 25, 2012 at 1:05 PM

    assalam..adik2 diatas semua..akak nak beli motor dlm masa terdekat ni,nak buat ulang alik kerja…motor apa yg ok ye?akak bekenan moto yamaha ni,tp bila baca komen2 ada elok ada xelok rasa kompius plak..tp akk xnak moto jens skuter…tolong bantu

  406. shogun rider
    April 26, 2012 at 9:56 AM

    hareyz :ok tq bro .

    aku minta maaf, bro.. dulu aku pernah pakai lagenda ni… memang aku modified kasi laju… tapi benda2 ni tak sampai setahun… sbb tu aku tak rekemen benda2 camni.. lbh2 lagi utk long distand…

  407. shogun rider
    April 26, 2012 at 10:06 AM

    kaknina :assalam..adik2 diatas semua..akak nak beli motor dlm masa terdekat ni,nak buat ulang alik kerja…motor apa yg ok ye?akak bekenan moto yamaha ni,tp bila baca komen2 ada elok ada xelok rasa kompius plak..tp akk xnak moto jens skuter…tolong bantu

    w’salam, Nina… segan nk panggil ‘kak’ di usia saya ni.. hehehe

    Kalau berkenan motor yamaha, beli je… motor yamaha xde problem kalau kita jaganya elok-elok..
    saya kasi tips sikit jagaan motor.. kalau follow, insya-Allah xde apa.. kecuali pemasangan dari kilang xbetul… =)
    1) Jangan bawa laju secara berterusan… bawak slow, pastu laju, pastu slow.. kalau kita bawak terlalu slow pun tak boleh jgk, nanti air cooler tak berfungsi… melainkan ada liquid cooler cam lc tu..
    2) rajin tukar myk itam… kalau boleh sebulan sekali… tukar myk itam mengikut kod pawaian yg diberikan pada buku manual…
    3) part enjin seperti oil filter, guna yg ori… sbb kalau yg murah, risau kertas filter tu tak berfungsi dgn baik..
    4) panaskan enjin sblm memulakan perjalanan.. supaya myk enjin dapat tersebar sepenuhnya pada komponen enjin..
    5) elakkan tukar komponen seperti carburator dan part2 dlm enjin… semua ni akan jadikan barah dalam enjin..

    tu je utk hari ni.. hehehe .. beli je yamaha, ok je…

    • kaknina
      May 9, 2012 at 12:14 PM

      hai dik shogun,hehe akak umo 28thun ni… akk dah selamt beli moto yamaha legenda ni minggu lepas….tq atas tip2 adik 2…akk xpandai nak bawak laju@ akk bawah pun paling laju 80 jer rasanya…pas2 main 60 cam2lah…akk nak tanya lah dik,motor ni kan akk rasa cam bergetar skit time akk bawak dlm 80km 2… satu lg dik solek atau kunci tambahan tuk motot ni yg mcmmana terbaik ye?maklumlah akk ni tinggal umah tinggi motor park bawah jer… tq dik..:-)

  408. epul si lesen p
    April 29, 2012 at 10:33 PM

    salam bro…aku nk tanye….motor aku baru milleage 900km so kire masih dalam pantang…. hr tu aku penah 2 kali bawak motor lebih 100km/j…..tp kejab je sbb still igt org yg tersayang….so ade efek2 pe2 x kat motor aku yg still dalam pantang ni?

    • hadui
      May 3, 2012 at 6:02 PM

      bahaye 2 bro..bleh meletup..(dengan muke srius)

      • epul si lesen p
        May 3, 2012 at 7:53 PM

        yeke? mati r aku…..(dengan muke serius gampang)…hahaha

  409. shogun rider
    May 4, 2012 at 8:34 AM

    kalau rasa nak laju, tukar 4t dulu… sbb ada serdak besi dalam myk itam tu…
    nanti kalau piston calar, compressor kurang, timbul masalah enjin mati dan kurang pikap..

  410. shogun rider
    May 10, 2012 at 9:33 AM

    kaknina :hai dik shogun,hehe akak umo 28thun ni… akk dah selamt beli moto yamaha legenda ni minggu lepas….tq atas tip2 adik 2…akk xpandai nak bawak laju@ akk bawah pun paling laju 80 jer rasanya…pas2 main 60 cam2lah…akk nak tanya lah dik,motor ni kan akk rasa cam bergetar skit time akk bawak dlm 80km 2… satu lg dik solek atau kunci tambahan tuk motot ni yg mcmmana terbaik ye?maklumlah akk ni tinggal umah tinggi motor park bawah jer… tq dik..:-)

    tahun ni umur saya dah 25.. ehh, 35… hehehe.. dulu saya mmg guna lagenda … mmg power…
    tapi skrg guna motor shogun.. umur dah camni, dh malas nk bawak laju… so far lagenda mmg ok.. cuma kena buat sesuatu utk tambah top speed.. kalau bawa 60-80, biarkan semua mantain yg standard… jgn tukar apa2.. saya gerenti, ia akan bertahan lebih 8 thn… kalau rajin tukar myk itam, lagi lama..

    pasal kunci utk motor ni, beli kunci jenis kunci break disk… susah sikit nak bukak.. still boleh ketuk tapi payah sikit sebab celah mata rod tu agak sempit utk di ketuk..
    kalau guna kunci jenis solex tu, pakai elen-key panjang pun boleh bukak..
    kecuali jenis solex yang harganya rm60 ke atas.. beli kat kedai kunci.. jgn beli kat kedai hardware tau… kat kedai hardware tu mutunya rendah..
    keluar modal byk tu berbaloi utk mengelakkan motor ilang.. motor lagenda mmg panas.. lbh2 lagi kalau masih baru…
    kalau nk singgah kedai atau rumah kawan, jgn hanya lock tengkuk motor je.. kunci macam biasa guna kunci tambahan.. sbb lock tengkuk tu senang je di patah kan..

    • kaknina
      May 10, 2012 at 12:30 PM

      hehe 35muda lg….takut nak bawak laju2…sbb sini selalu jem.nina guna moto ni ulang alik kerja jer,jadi time 2 selalu time jem.. alahai takut plak rasa … hahaha yg xtahannya kunci break disk 2pun nina xtahu mcm mana rupanya… hr 2 masa beli motor tokey kedai moto 2 ada promote suh beli kunci yg ada alarm tp nina xnak sbb tkut bising jer… kunci break disk 2 kat kedai moto mesti ada jualkan?selalunya harga dia brape ye? :-) sorylah pompuan kan bayk betanya maklumlah tau naik jer..hehe

      • shogun rider
        May 10, 2012 at 4:39 PM

        kaknina :hehe 35muda lg….takut nak bawak laju2…sbb sini selalu jem.nina guna moto ni ulang alik kerja jer,jadi time 2 selalu time jem.. alahai takut plak rasa … hahaha yg xtahannya kunci break disk 2pun nina xtahu mcm mana rupanya… hr 2 masa beli motor tokey kedai moto 2 ada promote suh beli kunci yg ada alarm tp nina xnak sbb tkut bising jer… kunci break disk 2 kat kedai moto mesti ada jualkan?selalunya harga dia brape ye? sorylah pompuan kan bayk betanya maklumlah tau naik jer..hehe

        xde la muda sgt… dh xlaku dh… hehehe
        saya pun bawak slow je kalau jem… pecut kat highway lurus je.. =P
        mmg betul, xperlu kunci alarm.. nanti kalau ada org terlanggar sikit, dh berbunyi..
        lepas tu, penggunaan kuasa bateri ketika enjin tak idop, boleh memendekkan jangka hayat bateri tu…
        kunci break disk murah je, dalam rm10 pun ada.. lagi mahal, lagi bagus… yang mahal, pencuri susah nak potong..
        contoh kunci break disk… http://www.designspotter.com/media/2/I0807281C/003709,11449.jpg

        sebenarnya zaman skrg ada jgk perempuan terer pasal motor… janji rajin nak belajar … =)

        • kaknina
          May 14, 2012 at 3:32 PM

          huhuhu 35 org kata tgh usia tgh matang,,hehe mengarutlah xlaku…laris lg 2…terima kasih byk2 info yg amat berguna ni…ooo cam ni ye…tp kat kedai mana boleh beli ye? motor lc kwn nina kena curi,siap angkut ngan lori lg…motor dah letak dlm pagar umah..mintak jauhla,,huhu,adoila takut rasa….terperasan shogun kata ada kunci kat tongkat??? mcm mana 2?nina xpernah tgok…kita kena guna kunci mcm mana nak kunci kat tongkat 2?

  411. mdmerah
    May 10, 2012 at 2:53 PM

    keselamatan daripada dicuri macamna…….

  412. shogun rider
    May 10, 2012 at 5:03 PM

    mdmerah :keselamatan daripada dicuri macamna…….

    ada macam-macam nak elak kena curi…
    1) kunci paling selamat adalah kunci tayar kita pada palang kunci kat parking motor…
    kalau kat kl, kita boleh lihat kat area zon kecurian.. seperti depan KWSG dan depan Hentian Putra… Ada jugak penyamun motor ni pakai lori atau van.. kalau kita kunci kat situ, mereka susah nak angkut motor kita..

    2) Elakkan parking tempat org tak ramai… kalau area sunyi, ibarat campak ikan goreng kat kucing..

    3) Guna 2 kunci break disk.. Kunci setiap kali kita nak tinggalkan motor kita walaupun sekejap… kunci cara ni… http://www.abload.de/img/suzuki-shogun-125sp-piijix.jpg

    4) Rasanya LC dan lagenda dah ada kunci pada tongkat… siap ada remote..

    5) Jangan lupa kunci tengkuk motor walaupun kita singgah sekejap… walaupun senang dipatahkan tapi bukan semua penyamun tau teknik patah.. Rekod kecurian paling pantas adalah tak sampai 5minit.. cuba bayangkan betapa cekap nye perbuatan keji mereka..

    6) Elakkan beli kunci mangga atau solex kat kedai biasa atau hardware… kunci xde kualiti… cuba cari kedai pembuat kunci… beli yang mahal sikit… mmg berbaloi..

    7) Jangan fikir kunci guna jenis chain tu boleh selamat… camne besar sekali pun, ia ttp boleh potong guna cutter..

    8) Jangan hias motor terlalu cantik.. ia menambahkan minat pada penyamun..

    9) Cipta suis tambahan pada bawah seat motor… kalau kita masuk forum motor, mereka ada ajar cara nak buat… nak buat alarm sendiri pun boleh..

    ini je setakat ni… =)

  413. epul si lesen p
    May 11, 2012 at 3:32 PM

    hr ni genaplah sudah tempoh berpantang bagi kuda biru 115ZR….yehhhaaaaaaa!!!

  414. shogun rider
    May 11, 2012 at 5:36 PM

    epul si lesen p :hr ni genaplah sudah tempoh berpantang bagi kuda biru 115ZR….yehhhaaaaaaa!!!

    tahniah… =)

  415. May 11, 2012 at 7:24 PM

    hye semua….sunyi je page nie…

  416. epul si lesen p
    May 12, 2012 at 4:48 AM

    btw, nk tanye…minyak pe sesuai untuk minyak enjin lagenda 11zr ni? esok nk gie tukar minyak baru ni….

  417. M.diq
    May 12, 2012 at 7:18 AM

    Tumpang tanya…
    1) Saiz spocket apa yang sesuai untuk 115Z??

  418. lagen merah
    May 14, 2012 at 11:54 AM

    Lagen aq blh naik 160……

    • kih3
      May 15, 2012 at 12:56 PM

      moto ak leh naik 260..tp pkai superbike laaaaa…la la la

  419. fitrihenry
    May 18, 2012 at 12:20 AM

    Assalamualaikum saudara-saudara seperjuangan ku sekalian…. rasanya banyak dah pertanyaan tentang kelajuan dan top speed motor 115Z ni….. so kesimpulan yang boleh kita simpulkan ialah….. memang motor ini tak boleh nak capai kelajuan yang kita mahukan,, buatlah apa pun modifikasi KECUALI Tukar Enjin SUPERBIKE ajer lah yer!!….. jangan amik hati tau (gurau ajer),, aku pon guna gak motor ni untuk gi keje, balik keje dan pusing2 town dan bersiar-siar dengan my SuperWoman dan kengkawan…. Tepuk Dada tanya Poket masing-masing la…. bagi aku, aku lebih suka kasi MAKE UP lawa-lawa ajer (Bling-Bling dengan lampu LED di waktu malam)…. Kalau aku rasa nak bawak laju-laju, aku start ajer NINJA 250 aku… hahahaha… Selamat Maju Jaya Untuk Kengkawan Sekalian…. anda lah yang TERBAEKKKKKKKKKKK!!!!

  420. afza
    May 19, 2012 at 2:00 PM

    salam,gua pkai lagenda standerd 110 first model,main long kt highway lepas 150km ja,berat gua 90kg ada cara x nk bgi naik 160km ke 170km ka?? pliss help,..apa2 email sya malok95@yahoo.com

  421. ore
    May 20, 2012 at 7:13 PM

    As-salam .. ak paka lagenda 115z ..
    top speed cme 110km/h je..
    mcm mane nak naikkan lagi topspeed tanpa krangkan pickup motor ni ?
    harap dibantu trime kasih .

  422. TryhuntMeLAGENDA 115ZR
    May 21, 2012 at 3:03 AM

    u all noh xtau eh set sporket la n kene beli CDI racing ngn block racing lau nk cbe rasa aku dah try cocok 135Lc noh

  423. TryhuntMeLAGENDA 115ZR
    May 21, 2012 at 3:06 AM

    pikap mme nyak tpi long xda lu all kene tukr block racing n try,sbb brg kedai diorg set api meta mme smua nek 110 jer tpi aku set spoket btl skrg 4xxxkm dh skrg mto me nek 120

  424. shogun rider
    May 21, 2012 at 9:47 AM

    kalau tukar part racing, tak boleh bawak jauh… nanti jem motor tu…
    utk jalan jauh, lagi bagus tukar saiz spocket je (ikut berat badan)… bawak pun sedap… =)

  425. shogun rider
    May 21, 2012 at 9:49 AM

    afza :salam,gua pkai lagenda standerd 110 first model,main long kt highway lepas 150km ja,berat gua 90kg ada cara x nk bgi naik 160km ke 170km ka?? pliss help,..apa2 email sya malok95@yahoo.com

    kalau berat 90kg, susah bro nak kasi up top speed..
    kena beli cc besar sikit… atau kena tukar carb dan block+piston…

  426. atikering
    May 23, 2012 at 3:19 PM

    utk top speed 160km/j jer, jgn laju-laju sgt nanti ilang satu kaki. lagenda 115z owner boleh tukaq cdi racing, block uma racing, tukar caburator mikuni, utk budget ciput tukar cam racing rm120 jek. setting spoket. and dont try this at home,, please try at higway.. g.luck

    • hawau
      May 29, 2012 at 10:01 PM

      x jd la bro..mmg legend ni x leh naik bnyk..
      ak dh try smua..siap tukar block,hicam,carb,coil plug,cdi,spoket..mmg x naik..
      lau nk laju beli superbike..kompem brdesup..

  427. June 7, 2012 at 9:46 PM

    SALAM SUME BRO2 SEKALIAN…. AKU NK CKAP CMNI JELAH K… LW KORG SUME XPUAS ATI SGT NGN 115Z KORG TUH, AD BAIK NYERR KORG G TKAR DGN 125ZR JE….. 2 STROKE JE YG BG KEPUASAN KT KITA ANAK2 MUDA NIY…. AKU PN PAKAI SS TWO JE, TP MODEL SPIRIT PUNYA THN 1997…. SPEED STNDRT 160KM…, BKN XNK TKAR MTO BARU.. PK MTO SKG NIH BNYK YG LMBAP… SPEED LINGKUNGANN 100-120KM JER….. HAMPEH GILE…… BAIK PKAI MTO SS LME AKU NIY.. NK TAPAU 125Z PN BLH… RENUNG2 LH K…, NK LAJU CRI 2 STROKE….

  428. shah
    June 11, 2012 at 11:49 AM

    hahaha sape ckp mtor lagenda 115z tak laju.. mtor ak lawan dgn lc 135 ak senyum jew tinggal kn siap bersila agy tau tapi ak dah tkar sume r.. blog ts, cab ts, psg toyol n ad r cikit2 tmbah.. huhu.. lau nak tgk mtor ak add r fb ak (cayook@yahoo.com).. nnty ak upld pic mtor ak.. skang xde masa.. hehehe

  429. shogun rider
    June 12, 2012 at 10:20 AM

    laju mmg boleh laju, shah… ada yang taruk enjin atau block lebih 150cc..
    tapi semua tu tak akan tahan lama.. kita nak pakai motor mesti la nak lama… =)

  430. June 12, 2012 at 3:38 PM

    sape kate xlaju 115z….aku nye try anggin 125 mmber aku bleh je g 140km….tp pkai nobi r…klw 125 maen pkup mmng ttnggal aku

  431. shah
    June 14, 2012 at 1:49 PM

    hehehe mtor msti kena pandai jaga.. lau standart pun tak jaga rosak gak kn.. motor ni kena wat cam bini.. tgk jew pun da mengancam.. huhuhu :)

  432. June 16, 2012 at 1:29 PM

    Aq pn pakai 115z ni tp aq dh uat abis sampai aq punya top naik 210 laju x laju sgt lh….abis tiap2 ary aq kne titik dgn moto lagenda SRL115 singapor sape ati x panas…last2 aq anta kdai makeover abis2 aq sendiri pn puas aty hahahahahahaha aq titik moto singapor yg selalu bwk laju….huhuhuhu

  433. June 19, 2012 at 10:00 PM

    Wah , mcam2 motor yamaha aq tgok , yg nyh aq pling brminat … agx2 brpe ea overall hrga moto ni ?

  434. shah
    June 20, 2012 at 3:17 PM

    astrin: ko biar betol sampai top 210 ??? ko pakai enjin superbike kew ?? hahahaha
    safry: dlm rm400 lau hantar kedai la.. ko ade member poment agy murah..

  435. epul si lesen p
    June 25, 2012 at 9:07 AM

    kelajuan motor aku cume sampai 100km/j full throttle….. so far agak puas hati dgn kelajuan…so aku ni jenis yang long distance…berat aku 61kg….so spoket brape yang paling sesuai? minx tolong ngn otai2 semua….

  436. shah
    June 25, 2012 at 9:21 AM

    berat 61 ringan la bro.. ak cadang kn ko pakai depan 38 n belakang 15.. long ade n pick up.. huhu.. nanty mtor ko blh gi 120 full trotal..

  437. shogun rider
    June 25, 2012 at 11:21 AM

    kalau nak dapatkan saiz sprocket cun, kena banyak cuba-mencuba…
    sebab ngam tak ngam bergantung pada cara rider tu bawak, setting carb, kompressor enjin dan berat badan rider tu…
    tapi buat permulaan, tukar sprocket depan 15 dan belakang 38… tapi dulu aku pernah try belakang 35, boleh dapat 130 (enjin std)… nak tukar saiz belakang kecik, kena rajin main gear.. baru best…

    • shah
      June 25, 2012 at 1:10 PM

      wahhh abg kite pandai r.. agy satu lau nk pakai sport rim fz 150i blh tak ??

  438. epul si lesen p
    June 26, 2012 at 12:49 PM

    thank you bro…. sememangnya banyak membantu.. so kalau 15 depan n 38 belakang, kire sesuai r utk long n pick up ye?

    • shah
      June 26, 2012 at 1:42 PM

      aah sesuai sgt.. orang tua kate ngam2 jew.. huhu

  439. jie
    June 28, 2012 at 4:09 PM

    salam,full tank 115z brpa ringgit? & brpa Km blh prgi?

    • epul si lesen p
      June 28, 2012 at 4:34 PM

      aku pernah isi sampai 7.80 sen…bleh gie dlm 70km kalau bawak laju full throttle straight…

  440. Obeng
    June 29, 2012 at 11:16 AM

    kedai motor kat mana nak dptkan CDI racing yg murah utk lagenda115 ni? apa brand yg terbaik?? kalu ade sesape yg da beli n tau tolong la share…so far motor sy standard dpt la 110km jalan biasa…bukan la nak laju sgt pun…skdr nk upgrade skit2 je…tolong share ye..TQ

  441. shah
    June 29, 2012 at 1:19 PM

    tak yah pakai cdi racing,, wat rugi jew.. ko pakai bkn terasa sgt pun.. lau nak sedap ko pakai cab ts.. pas tu lau nak elektrik ctk ko pakai jew 9power.. 9power fungsi dia tok lancar kn ko ny elektrik..

  442. Obeng
    July 2, 2012 at 9:05 AM

    thanx shah..cab ts tu jenis apa? owh…9power…pernah dgr jg…9power pakai 1 cukup ke? ke bleh pakai lebih? bape kos sume tu?

    • shah
      July 10, 2012 at 1:10 PM

      orang panggil cab ts.. lau nama betol cab mikuni japan ny.. yg 9 power tu tok mtor standart pakai 2 jew.. yg modifd ny ko pakai la 3.. satu biji 9pwer kat kedai rm25-rm30.. kos tok cab n 9power ak wasa rm300.. bergantung pada kedai yg ko gi r.. hehehe

      • Obeng
        July 10, 2012 at 4:38 PM

        tq shah…coz berkongsi disini…aku cuba 9 power dulu..then ada budget skit baru tukar carb…asal power skit utk ulang alik g keje jadi le kan…. :)

        • shah
          July 11, 2012 at 12:11 PM

          hahaha oke2.. lau dah tkr cab ae duit lbh tkr blog lak.. :)

  443. mia ameera
    July 4, 2012 at 3:18 AM

    yeay,,moto mia dah nk hbs pantang..115zr… dh nk dkt 1000km…kulim-sp-kulim..
    mggu ni blik g servis timing bagai.. mia da bc semua komen kt atas..balik ni nk gi tkr spoket blakang ja laa.. :)

  444. epul si lesen p
    July 8, 2012 at 1:05 PM

    motor aku buat perangai…kick starter xnk hidup, pakai suis starter pun xnk hidup…merajuk ke ape motor aku ni? minx otai2 bagi pandangan nak selesaikan masalah motor merajuk ni…

  445. shogun rider
    July 9, 2012 at 4:51 PM

    shah :wahhh abg kite pandai r.. agy satu lau nk pakai sport rim fz 150i blh tak ??

    takde la pandai.. sekadar berkongsi pendapat… =P
    pasal sport rim ni, aku kurang tau… selalunya aku terus pegi kedai dan pilih yang mana berkenan.. motor yamaha takde masalah sangat nak pilih..

    • shah
      July 10, 2012 at 1:12 PM

      ak da try pakai sprot rim fz 150i.. lawa gler sbb nmpak besar tapi mtor ak jadi berat.. da r berat badan makin bertambah memang slow jadi ny.. hahaha

  446. shogun rider
    July 9, 2012 at 4:53 PM

    Obeng :kedai motor kat mana nak dptkan CDI racing yg murah utk lagenda115 ni? apa brand yg terbaik?? kalu ade sesape yg da beli n tau tolong la share…so far motor sy standard dpt la 110km jalan biasa…bukan la nak laju sgt pun…skdr nk upgrade skit2 je…tolong share ye..TQ

    pakai brand brt.. dah cuba tukar saiz sproket?

    • Obeng
      July 10, 2012 at 4:43 PM

      sproket x tukar lagi….ingat nak bg habis dulu….ada effect ke utk top speed….sy nak top speed je kalu highway n memotong….takut berat lak sbb kwsn laluan bnyk main bukit…sy berat lak tu;;;huhuuu

  447. shogun rider
    July 9, 2012 at 4:55 PM

    epul si lesen p :thank you bro…. sememangnya banyak membantu.. so kalau 15 depan n 38 belakang, kire sesuai r utk long n pick up ye?

    saiz ni utk tambah top dan jalan jauh…
    sebenarnya saiz sprocket ni bergandung pada citarasa rider tu… ada yang kata sedap, ada yang kata tak sedap..
    kalau bawah 70, boleh tukar saiz belakang kecik sikit… kalau atas dari tu, baik pakai 38 je… hehehe

    • epul si lesen p
      July 11, 2012 at 2:15 PM

      ok2….decision aku…15 depan, 37 belakang…

  448. shogun rider
    July 9, 2012 at 4:57 PM

    epul si lesen p :motor aku buat perangai…kick starter xnk hidup, pakai suis starter pun xnk hidup…merajuk ke ape motor aku ni? minx otai2 bagi pandangan nak selesaikan masalah motor merajuk ni…

    dah try tukar plug? kalau sekarang ni guna plug g-power, cuba guna plug biasa…

    • epul si lesen p
      July 11, 2012 at 2:22 PM

      tukar plug ye bro? wokey2…aku try..thanks sbb sudi bg pandangan lu bro…

  449. shah
    July 10, 2012 at 1:13 PM

    ak da masok kn pic mtor ak kat fb.. kawan2 tlg r bg pendapat kat mtor ak tok tmbah pape agy k.. email fb ak (cayook@yahoo.com)

  450. legend
    July 21, 2012 at 9:45 AM

    lagenda aku turun bukit full throttle 120km/h.tapi kalo nek bukit slow giler

  451. July 24, 2012 at 2:00 PM

    cdi tu brape hargenye pastu klau tukar cam skali brape meterdia bole naik

  452. ada sesape nak tolak coverset lagenda 115z warna putih x?area selangor/KL..coverset da jahanam sbb eksiden.sesape ada kol aku 0136780320.nak pkai motor utk beraya..TQ
    July 31, 2012 at 1:43 PM

    ada sesape nak tolak coverset lagenda 115z warna putih x?area selangor/KL..coverset da jahanam sbb eksiden.sesape ada kol aku 0136780320.nak pkai motor utk beraya..TQ

  453. August 15, 2012 at 1:14 AM

    Salam semua, aku juga merupakan pengguna lagenda, model tahun 2003/04.. yang ni memang seronok, boleh lenjan sampai 140km/j.. jadik laa, bukan nak layan laju sangat kat kl ni.. sesekali balik ke pahang je baru layan laju.. ku pulak bukan kaki lari.. skang dah jual dah si kuda tua aku tu.. nak berjinak2 dengan 115z pulak.. macam best je bila try bawak 115z milik sahabat, tapi yang tak besnya, motor kuar pas raya.. waaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. patah kaki!

  454. August 17, 2012 at 7:31 PM

    Pretty part of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing on your feeds and even I fulfillment you get right of entry to consistently quickly.

  455. kenny
    August 21, 2012 at 7:31 PM

    saya pakai setahun moto ni..mula2 mmang terasa slow tp bila kita dah tukar skit barang, puas hati..lagi pun moto ni memang cantik kalau di banding dgn moto lain…mete dia cam kete..kalau di banding dgn GPS hanya beza 5khj sahaja,sedap…cuba tukar sporket dia depan 15 dan belakang 35 lepas tu ezos juga CDI memang boleh pergi 140kmj..kalau nak pergi 165kmj kena tukar block racing juga clash dia..

  456. bojeng
    August 23, 2012 at 10:33 PM

    hahahaha… bro mula2 sy beli dulu abis pantang je sy terus lenjan kl-muar.. top speed 130km/j.. pernah jgk jejak 140km/j.. motor melayang.. tu dah abis tunduk.. tu sume 1tahun lepas.. skrg nie 100km/j pun mengigil nak sampai..

    • red
      August 27, 2012 at 9:49 PM

      hahahahah bro….sy dh guna moto lagenda 115z…memang best…..pikap kuat….long pun ok gak…klu bab gegar tu….kne la oter cikit…..tp skung moto sy standat dh leh g 120km….sy cuma bubuh biji bering kt valve….pikap lg gler…minyak pun sep….penang – terangganu….3 kalu full tang jer….selamat la smpai kuala terangganu…..moto mmber sy lak…hnya tkat kaperater 125…..meter dh leh tido 160 dh……memang best…

  457. dryskull
    September 1, 2012 at 4:19 PM

    tanye ckit..”cuma bubuh biji bering kt valve…” leh citer detail ckit x? sbb aku dh mcm2 taruk kat moto ni…cuma tggl x letak ekzos buluh je lg…huhuhu… samer je lah..smpai 100 jer trus lekat… x naik2..turun ada ar…heheheh

  458. arif
    September 5, 2012 at 1:31 PM

    salam…sy org bru,,sy gne lagenda 110z..tp slow la. klau sy tukat block racing kuat mkn myk x????

  459. ries223
    September 9, 2012 at 1:10 AM

    hi,bro shogun rider…..kenapa tukar shogun dari 115z?shogun lebih jimat minyak?….sbb skarang guna 115zr ulang alik KL-SHAH ALAM dalam 90km.minyak rm5.kalau dulu guna 110cw n 110zr minyak RM5 bleh ulang alik 2kali dalam 180km.minta pendapat.

  460. paan
    September 12, 2012 at 5:31 AM

    semalam 11sept aku excdent,,batang folk patah. post yg kate penah gegar moto (bkan sbb body set) semacam tu minta check skru pengikat enjin moto tu..aku penah ada pengalaman tentang gegar ni.. huhu.. lagenda ni ok la dari segi minyak,,, aku dari tapah-gerik rm20 je,. search la google map jauh mana.. satu lagi motor ni suke sangat mati enjin n payah nak hidup.. itu paling aku tension.. skrng motor kat bengkel.. xtaw nak korek mana duit,,

  461. legendbro
    September 12, 2012 at 10:31 PM

    tau tak legend baru ni guna 2 clutch sja n spring clutch bulat n lembut mcm yg kereta pkai.(saya tahu sebab sya da pasang clutch tangan).so setakat ni saya x puas ati jugakala dgn lagenda baru 115 zr ni.yamaha selalu buat yg bagus 1st,lepas tu keluar model lain yang hampeh…ramai yang tertipu..temasuk sya

  462. shogun rider
    September 13, 2012 at 12:04 PM

    ries223 :hi,bro shogun rider…..kenapa tukar shogun dari 115z?shogun lebih jimat minyak?….sbb skarang guna 115zr ulang alik KL-SHAH ALAM dalam 90km.minyak rm5.kalau dulu guna 110cw n 110zr minyak RM5 bleh ulang alik 2kali dalam 180km.minta pendapat.

    Sebenarnya soalan ni agak sensitif sebab ramai penyokong tegar Yamaha dalam ni.. hehehe..
    tapi aku jawab jgk laa.. aku harap kekawan yang lelain tak kecik hati, ini hanya pendapat dan pengalaman aku selama aku pakai lagenda dan shogun ni… Antara sebab aku tukar ialah :

    1) Shogun dan lagenda sama harga tapi cc shogun lebih besar iaitu 125cc berbanding dengan Lagenda, 115z… Kalau kita bawak laju, risiko kerosakkan enjin lebih rendah… Lagipun shogun lebih laju, enjin standard boleh capai 120km/j… Kalau diukur menggunakan speedometer lagenda, 140km/j… Kalau modified, boleh capai kelajuan 140-150km/j… cuba bayangkan kalau speedometer lagenda…

    2) Shogun ada break disk depan belakang… bermakna sistem brek lebih selamat…

    3) Enjin shogun dilengkapi teknologi balancer… rasa gegar amat minima… aku pernah ulang alik kl seremban tanpa rasa letih…

    4) Risiko kecurian motor ni terlalu rendah.. boleh dikatakan pencuri tak sudi motor ni… sebab motor ni tak ramai pakai…

    Cuma masalah motor suzuki ni ialah spare part susah nak dapat dan agak mahal (sebab ori).. Dulu aku susah jgk nak cari spare part tapi bila dah tau port nak cari, dah xde problem… Member aku buat part time jual spare part ni.. jadi dah xde masalah dah…
    Masalah mahal tu, aku rasa berbaloi laa… barang ori memang mahal.. aku rasa kalau yamaha pun sama… yang murah sebab ia clone atau cap ayam…

    lagenda pun ada kelebihannya… paling best, designnya dan spare part racing berlambak..

  463. shogun rider
    September 13, 2012 at 12:13 PM

    legendbro :tau tak legend baru ni guna 2 clutch sja n spring clutch bulat n lembut mcm yg kereta pkai.(saya tahu sebab sya da pasang clutch tangan).so setakat ni saya x puas ati jugakala dgn lagenda baru 115 zr ni.yamaha selalu buat yg bagus 1st,lepas tu keluar model lain yang hampeh…ramai yang tertipu..temasuk sya

    sebenarnya motor yamaha ok… cuma sekarang ni kerajaan malaysia menyuruh pengeluar motorsikal di malaysia ni (yang cc rendah) supaya letak limit pada enjin dan cdi… Makin kecik cc maka makin tinggi cut-off.. Bukan motor yamaha je, brand lain pun sama mempunyai masalah ini…

    bermula dari Honda Wave 125, semua ada cut-off… sebab tu lagenda model lama takde masalah kelajuan… kalau nak buang, kena banyak modified…

  464. shogun rider
    September 13, 2012 at 12:16 PM

    arif :salam…sy org bru,,sy gne lagenda 110z..tp slow la. klau sy tukat block racing kuat mkn myk x????

    Risiko part racing ni :
    1) Tak boleh long distand… part racing mudah rosak..
    2) Kuat minyak.. kalau salah setting, lagi parah…

    saudara boleh cuba tukar saiz sprocket belakang.. turun 1-2 mata… lepas tu, kalau ada duit lebih, tukar cdi racing… top boleh naik…

    • arif
      September 14, 2012 at 12:47 PM

      0o…trma ksh atas mklumat tu..tp sy xpandai sgt bab2 ni..
      duit tu ada..mmg sy da sdiakn utk blanja servis ni…
      cdi racing tu apa??? brapa agak2 kos ni??

  465. white Raider
    September 13, 2012 at 11:16 PM

    sy guna jg yamaha 115z..btul ar bro xleh bla..sy dh tkar spocket dpn 14,blkang 37 mula2 j ok tp lm2 xtau le nape cm xsdap plak.gegar ttap ada kt bhgian enjin.cdi dan coil xtukar lg bajet lum ada..hahaa..tp kerap senggut2 nape y bro..mtor dh cntik syg nk tkar tp wt g keje j.ada 1 pagi t mtor lagenda lama leh potong sy nk kejar pn sangap trotte dh pulas habis pn mengah lg..p cite le yamaha skg bro..ada suggestion x nk bg sdap2 gune mtor lagenda baru n spaya lagenda lama pn xleh ptong..hahahaa…

  466. gendut
    September 14, 2012 at 1:05 AM

    test

    • prince19
      September 14, 2012 at 2:07 AM

      salam kawan2. kalu betul nak psg blok racing , pastikan :
      1-piston racing dipasang pada arah yg betul(ada anak panah)
      2-masa da pasang sume , try rem . kalu ada bunyi piston time tgh rem, mmg setting x btul.
      aq pong x byk tahu sal part2 racing ni, ak just share je, dari pengalaman akulah. sekarang da stenderd da

  467. zulfahasan
    September 17, 2012 at 9:18 AM

    Salam 2 all. 2 minggu lepas sy baru je bli motor Lagenda 115ZR kat Kuala Terengganu. Motor ni sy wat ulang-alik gi keja 10Km tiap-tiap hari. Cuma yang saya tau enjin Lagenda 115z ni sangat panas ke lepas bawak motor dalam 15 minit? Memang giler la, silap-silap boleh melecur kaki kiri dan kanan kalu pakai selipar je. .

  468. zulfahasan
    September 17, 2012 at 9:19 AM

    Salam 2 all. 2 minggu lepas sy baru je bli motor Lagenda 115ZR kat Kuala Terengganu. Motor ni sy wat ulang-alik gi keja 10Km tiap-tiap hari. Cuma yang saya tau enjin Lagenda 115z ni sangat panas ke lepas bawak motor dalam 15 minit? Memang panas giler la, silap-silap boleh melecur kaki kiri dan kanan kalu pakai selipar je. .

  469. shogun rider
    September 18, 2012 at 10:28 AM

    arif :0o…trma ksh atas mklumat tu..tp sy xpandai sgt bab2 ni..duit tu ada..mmg sy da sdiakn utk blanja servis ni…cdi racing tu apa??? brapa agak2 kos ni??

    kalau cdi murah, ada yang bawah 200… yang murah tak tahan lama..

    tukar cdi ni tak naik banyak, ia cuma lebih pada pikap… sebab sekarang ni kerajaan dah letak cut off kat gear 4…

  470. shogun rider
    September 18, 2012 at 10:32 AM

    white Raider :sy guna jg yamaha 115z..btul ar bro xleh bla..sy dh tkar spocket dpn 14,blkang 37 mula2 j ok tp lm2 xtau le nape cm xsdap plak.gegar ttap ada kt bhgian enjin.cdi dan coil xtukar lg bajet lum ada..hahaa..tp kerap senggut2 nape y bro..mtor dh cntik syg nk tkar tp wt g keje j.ada 1 pagi t mtor lagenda lama leh potong sy nk kejar pn sangap trotte dh pulas habis pn mengah lg..p cite le yamaha skg bro..ada suggestion x nk bg sdap2 gune mtor lagenda baru n spaya lagenda lama pn xleh ptong..hahahaa…

    lagenda lama takde cut off pada gear 4, sebab tu motor tu boleh pergi jauh kalau tukar cdi..
    kalau nak power, kena tukar gearbox racing, konfem cecah full meter…
    cuma gearbox ni tak bole rembat lama sangat… time jumpa lagenda lama je boleh rembat… hahaha..
    *part racing memang tak tahan panas,.. sebab tu tak tahan lama kalau selalu rembat..

  471. shogun rider
    September 18, 2012 at 10:39 AM

    zulfahasan :Salam 2 all. 2 minggu lepas sy baru je bli motor Lagenda 115ZR kat Kuala Terengganu. Motor ni sy wat ulang-alik gi keja 10Km tiap-tiap hari. Cuma yang saya tau enjin Lagenda 115z ni sangat panas ke lepas bawak motor dalam 15 minit? Memang panas giler la, silap-silap boleh melecur kaki kiri dan kanan kalu pakai selipar je. .

    setting carburator tak betul tu… cuba pegi kat kedai yang jual motor tu… minta tolong diaorang setkan balik setting tu..
    kekadang pomen kilang ni main pasang je… janji enjin idop…

    • zulfahasan
      September 18, 2012 at 12:04 PM

      Setting carburator camne tu yek? Bole citer skit, saya ni blur pasal bab2 motor nie..

    • zulfahasan
      September 18, 2012 at 12:20 PM

      Lepas setting karburator, enjin blh kurang panas ke? Sy dah rasa tak sedap hati sebab hari-hari motor ni bau hangit lepas pergi balik kerja. Check minyak 4T nampak kurang sikit bila tengok kat dipstick. Pastu plak enjin moto ni amik masa 4-5 jam nak sejuk semula.. tension betul la.

  472. shogun rider
    September 18, 2012 at 10:43 AM

    prince19 :salam kawan2. kalu betul nak psg blok racing , pastikan :1-piston racing dipasang pada arah yg betul(ada anak panah)2-masa da pasang sume , try rem . kalu ada bunyi piston time tgh rem, mmg setting x btul.aq pong x byk tahu sal part2 racing ni, ak just share je, dari pengalaman akulah. sekarang da stenderd da

    hehehe… betul tu cara ni…
    cuma tak ramai rider yang tahu bab ni.. kena pulak pomen pun tak tau, main pasang je…
    bila pegi komplen, cakap kita yang salah bawa.. itu yang payah.. =P

  473. shogun rider
    September 18, 2012 at 2:46 PM

    zulfahasan :Lepas setting karburator, enjin blh kurang panas ke? Sy dah rasa tak sedap hati sebab hari-hari motor ni bau hangit lepas pergi balik kerja. Check minyak 4T nampak kurang sikit bila tengok kat dipstick. Pastu plak enjin moto ni amik masa 4-5 jam nak sejuk semula.. tension betul la.

    fungsi carb ialah mengawal campuran udara dengan minyak masuk ke enjin…
    kalau kurang balance akan mengakibatkan terlebih atau terkurang… kalau terkurang akan menyebabkan enjin semput dan kurang performen… kalau terlebih pulak akan menyebabkan pembakaran berlebihan dalam enjin… bila dah jadi camni, enjin akan jadi lebih panas.. ibarat kita guna dapur gas, api kecik dengan api besar.. api besar akan menghasilkan haba panas yang kuat…

    cuba hantar bengkel, minta tolong pomen tu set carb…

    • zulfahasan
      September 18, 2012 at 8:03 PM

      OK tenkiu bro atas penerangan fungsi carburator yang jelas dan padat. Esk sy gi antar Lagenda 115zr ke kedai motor tu. Setting carb ni lambat tak bro? Kena bukak cover set gak ke? Sy tak berapa suka sesetengah pomen yang kasar bukak coverset smpai ada yang patah riuk plastik sbb terlebih pulas skrewdriver bila pasang semula.

  474. shogun rider
    September 19, 2012 at 1:25 PM

    zulfahasan :OK tenkiu bro atas penerangan fungsi carburator yang jelas dan padat. Esk sy gi antar Lagenda 115zr ke kedai motor tu. Setting carb ni lambat tak bro? Kena bukak cover set gak ke? Sy tak berapa suka sesetengah pomen yang kasar bukak coverset smpai ada yang patah riuk plastik sbb terlebih pulas skrewdriver bila pasang semula.

    kalau nak ejas carb, tak perlu bukak coverset, pomen tu hanya cucuk guna skru driver je.. kalau pomen tu rajin, xsampai 2 minit pun nak buat… =)
    kalau boleh, jangan cerita pasal enjin panas sebab risau dia akan cuba suggest benda2 lain..
    cakap je, minta tolong ejas kasi sedap sikit… rasa macam timming tinggi je… =)

  475. bassman
    September 20, 2012 at 12:41 PM

    salam…tumpang tanya….apa punca starter susah nk idup..? kalu aku g kedai jer pomen sruh tukar bateri….masalahnya x settle problem pun…kalo sruh tukar starter, kebanyakan kedai xnak buat…masalah betul kalo motor mati kat traffic light…leceh pkai kick nie.

  476. lagenda johor
    September 22, 2012 at 9:29 PM

    adoiiiii…susa la moto lagenda 115z baru aq ni…lembab nak mampos…ade x cara lain nak kasi laju selain pakai brg racing????tolong komen cikt..

  477. shogun rider
    September 24, 2012 at 9:37 AM

    bassman :salam…tumpang tanya….apa punca starter susah nk idup..? kalu aku g kedai jer pomen sruh tukar bateri….masalahnya x settle problem pun…kalo sruh tukar starter, kebanyakan kedai xnak buat…masalah betul kalo motor mati kat traffic light…leceh pkai kick nie.

    kalau nak diikutkan susah nak detect masalah motor ni.. kena cuba satu-persatu yang melibatkan punca kerosakkan tu… Apa yang saya boleh buat, saya suggest-kan beberapa perkara.. kalau masih tak boleh bermakna mungkin ia melibatkan dalam enjin.. Saya rasa ia bukan masalah bateri sebab enjin senang mati ketika selepas motor berjalan..

    1) Servis carburator.. kekadang punca tersumbat pun boleh mengakibatkan enjin sukar hidup… kalau masih macam tu, cuba setting balik carburator tu..

    2) Tukar plug lebih baik.. contohnya NGK G-Power…

    3) Biasakan diri tukar selang seli Petrol 95 dengan 97.. Petrol 97 mempunyai sifat mencuci lebih balik daripada 95… Kalau ada duit, amalkan bulan ni guna petrol 97…

    4) Kalau sebelum ni pernah tukar cdi/coil racing, tukar semula kepada yang ori… part racing tu senang rosak, kemungkinan berpunca dari itu…

    5) Check dan servis Air-Filter (kasi tembak angin) atau tukar je yang baru…

    • bassman
      September 24, 2012 at 11:21 AM

      shogun rider :

      bassman :salam…tumpang tanya….apa punca starter susah nk idup..? kalu aku g kedai jer pomen sruh tukar bateri….masalahnya x settle problem pun…kalo sruh tukar starter, kebanyakan kedai xnak buat…masalah betul kalo motor mati kat traffic light…leceh pkai kick nie.

      kalau nak diikutkan susah nak detect masalah motor ni.. kena cuba satu-persatu yang melibatkan punca kerosakkan tu… Apa yang saya boleh buat, saya suggest-kan beberapa perkara.. kalau masih tak boleh bermakna mungkin ia melibatkan dalam enjin.. Saya rasa ia bukan masalah bateri sebab enjin senang mati ketika selepas motor berjalan..
      1) Servis carburator.. kekadang punca tersumbat pun boleh mengakibatkan enjin sukar hidup… kalau masih macam tu, cuba setting balik carburator tu..
      2) Tukar plug lebih baik.. contohnya NGK G-Power…
      3) Biasakan diri tukar selang seli Petrol 95 dengan 97.. Petrol 97 mempunyai sifat mencuci lebih balik daripada 95… Kalau ada duit, amalkan bulan ni guna petrol 97…
      4) Kalau sebelum ni pernah tukar cdi/coil racing, tukar semula kepada yang ori… part racing tu senang rosak, kemungkinan berpunca dari itu…
      5) Check dan servis Air-Filter (kasi tembak angin) atau tukar je yang baru…

      ooo..thanx bro. actually aku dh tukar air filter & servis carb bulan 3 ari tu….ok jer…pastu skang ni jer problem sket…sebenarnya brape km kena servis 2-2 tu..? aku wat every 10,000. kalo minyak itam tu dlm 2000km. (motul 5100)

  478. shogun rider
    September 25, 2012 at 5:17 PM

    bassman :

    shogun rider :

    bassman :salam…tumpang tanya….apa punca starter susah nk idup..? kalu aku g kedai jer pomen sruh tukar bateri….masalahnya x settle problem pun…kalo sruh tukar starter, kebanyakan kedai xnak buat…masalah betul kalo motor mati kat traffic light…leceh pkai kick nie.

    kalau nak diikutkan susah nak detect masalah motor ni.. kena cuba satu-persatu yang melibatkan punca kerosakkan tu… Apa yang saya boleh buat, saya suggest-kan beberapa perkara.. kalau masih tak boleh bermakna mungkin ia melibatkan dalam enjin.. Saya rasa ia bukan masalah bateri sebab enjin senang mati ketika selepas motor berjalan..1) Servis carburator.. kekadang punca tersumbat pun boleh mengakibatkan enjin sukar hidup… kalau masih macam tu, cuba setting balik carburator tu..2) Tukar plug lebih baik.. contohnya NGK G-Power…3) Biasakan diri tukar selang seli Petrol 95 dengan 97.. Petrol 97 mempunyai sifat mencuci lebih balik daripada 95… Kalau ada duit, amalkan bulan ni guna petrol 97…4) Kalau sebelum ni pernah tukar cdi/coil racing, tukar semula kepada yang ori… part racing tu senang rosak, kemungkinan berpunca dari itu…5) Check dan servis Air-Filter (kasi tembak angin) atau tukar je yang baru…

    ooo..thanx bro. actually aku dh tukar air filter & servis carb bulan 3 ari tu….ok jer…pastu skang ni jer problem sket…sebenarnya brape km kena servis 2-2 tu..? aku wat every 10,000. kalo minyak itam tu dlm 2000km. (motul 5100)

    Biasanya rider akan servis 6 bulan sekali atau tunggu performen down atau servis 2 bulan sekali (kalau ada fulus lebih)… Kalau boleh, semasa pomen tu servis, perhatikan betul-betul cara dia buka, servis dan cara dia pasang… tapi kena ada konfiden buat sendiri la… hehehe.. bukan apa, kalau dah boleh servis sendiri, kita senang sikit… jimat pun jimat…

    Saya lupa satu perkara, saya syak carb saudara dah masuk air… dah cuba flush petrol yang ada dalam carb? kalau tak tau cara nak flush, minta tolong member yang tau buat…

    Biasanya saya tukar minyak itam selagi rasa enjin motor sedap bawak (masih ada kelikatan)..
    tapi selalunya setiap bulan saya tukar.. tak perlu tunggu 1000-2000km… =)

  479. Ahmad irfan sulaiman
    September 29, 2012 at 6:23 AM

    Salam , sya pnya lagenda 115 zr warna biru 1st model pnya, sya nk bg tips2 kelajuan skit.. Spoket depan pkai 16 (rm3), spoket blakang pkai 37 (rm6), tukar coil plug skali cap pkai made in thailand warna orange ori (rm45) , pakai CDI B.R.T (rm270) dan tukar plug V-power (rm10) , minyak hitam kena jaga ckup 1,000 tukar , meter rapat, stakat 125z standard comfirm bleh cucuk duk tepi senyum :)

    • prince19
      September 29, 2012 at 10:39 PM

      tapi bro..sprocket ni setting xsemestinya sedap utk sume org…kene test sume gak baru taw mana yang sesuai ngn rider. ambik kira keadaan muto + berat rider.

  480. bassman
    October 1, 2012 at 9:28 AM

    shogun rider :

    bassman :

    shogun rider :

    bassman :salam…tumpang tanya….apa punca starter susah nk idup..? kalu aku g kedai jer pomen sruh tukar bateri….masalahnya x settle problem pun…kalo sruh tukar starter, kebanyakan kedai xnak buat…masalah betul kalo motor mati kat traffic light…leceh pkai kick nie.

    kalau nak diikutkan susah nak detect masalah motor ni.. kena cuba satu-persatu yang melibatkan punca kerosakkan tu… Apa yang saya boleh buat, saya suggest-kan beberapa perkara.. kalau masih tak boleh bermakna mungkin ia melibatkan dalam enjin.. Saya rasa ia bukan masalah bateri sebab enjin senang mati ketika selepas motor berjalan..1) Servis carburator.. kekadang punca tersumbat pun boleh mengakibatkan enjin sukar hidup… kalau masih macam tu, cuba setting balik carburator tu..2) Tukar plug lebih baik.. contohnya NGK G-Power…3) Biasakan diri tukar selang seli Petrol 95 dengan 97.. Petrol 97 mempunyai sifat mencuci lebih balik daripada 95… Kalau ada duit, amalkan bulan ni guna petrol 97…4) Kalau sebelum ni pernah tukar cdi/coil racing, tukar semula kepada yang ori… part racing tu senang rosak, kemungkinan berpunca dari itu…5) Check dan servis Air-Filter (kasi tembak angin) atau tukar je yang baru…

    ooo..thanx bro. actually aku dh tukar air filter & servis carb bulan 3 ari tu….ok jer…pastu skang ni jer problem sket…sebenarnya brape km kena servis 2-2 tu..? aku wat every 10,000. kalo minyak itam tu dlm 2000km. (motul 5100)

    Biasanya rider akan servis 6 bulan sekali atau tunggu performen down atau servis 2 bulan sekali (kalau ada fulus lebih)… Kalau boleh, semasa pomen tu servis, perhatikan betul-betul cara dia buka, servis dan cara dia pasang… tapi kena ada konfiden buat sendiri la… hehehe.. bukan apa, kalau dah boleh servis sendiri, kita senang sikit… jimat pun jimat…
    Saya lupa satu perkara, saya syak carb saudara dah masuk air… dah cuba flush petrol yang ada dalam carb? kalau tak tau cara nak flush, minta tolong member yang tau buat…
    Biasanya saya tukar minyak itam selagi rasa enjin motor sedap bawak (masih ada kelikatan)..
    tapi selalunya setiap bulan saya tukar.. tak perlu tunggu 1000-2000km… =)

    oo..ye ke..sy servis ikut jadual slagi x cecah km tu, x wat la..skema…hehe. skang moto ok jer..tp tang starter tu je la…nk kena 3x tekan br idup.
    dulu penah ride dari shah alam >> batu pahat, sampai2 je sana asal stop jer enjin mati. masa tu dh servis sumer tp lupa nak servis carb & air filter. so mungkin kata2 bro tu benar.
    sy pakai sproket dpn 14 & blkg 38 skang, rase cam ok sket dr setting standard dulu, pasnih nak drop spoket blkg 36 plak. spoket depan tu camner eh..nak maintain ke…? sy nak tmbah speed jer. (berat 56kg)

  481. shogun rider
    October 1, 2012 at 9:55 AM

    prince19 :tapi bro..sprocket ni setting xsemestinya sedap utk sume org…kene test sume gak baru taw mana yang sesuai ngn rider. ambik kira keadaan muto + berat rider.

    yep.. betul tu… bukan sahaja keadaan motor + berat rider, ia jgak melihat cara rider tu bawak..
    kalau motor laju pun, tapi rider tu xde teknik yang betul, slow jgk…

    * Selalu tengok lc rider bawak slow…

  482. Ai
    October 3, 2012 at 4:50 AM

    as-salam semua…
    sy da pkai lagenda 115z niew da setahun…mmg sgt puas hati…14-37 sepoket top 120km…oky la tu….nk ulang alik damnsara stgh jam jer dari klang…
    aritu sy tukar tyr kpda saiz besar…dpn 80/90 blkng 90/80…+ dgn cecair dlm tyr tu…
    trus drop kpda 100km xleh nk naik2 lgi…minyak jdi mcm air…
    so nk tnya pda semua…sepoket apa yg sesuai utk long distance…n jimatkn minyak..

  483. shogun rider
    October 3, 2012 at 11:34 AM

    Ai :as-salam semua…sy da pkai lagenda 115z niew da setahun…mmg sgt puas hati…14-37 sepoket top 120km…oky la tu….nk ulang alik damnsara stgh jam jer dari klang…aritu sy tukar tyr kpda saiz besar…dpn 80/90 blkng 90/80…+ dgn cecair dlm tyr tu…trus drop kpda 100km xleh nk naik2 lgi…minyak jdi mcm air…so nk tnya pda semua…sepoket apa yg sesuai utk long distance…n jimatkn minyak..

    Sebenarnya ada 2, sama ada nak tambah top speed atau nak pikap… Kalau pilih top speed, pikap akan menjadi kurang dan kalau pilih pikap, top speed akan kurang… Biasanya design standard adalah balance dan mungkin lebih pada pikap..

    kalau pilih Pikap, biasanya rider akan up saiz sprocket belakang… tapi pikap ni sesuai untuk short distand.. kalau long distand rasa tak best sebab enjin akan menjadi lebih gegar dan mengerang…

    Bagi yang mahukan perjalanan jauh, pilih la lebih pada top speed, baru best.. tapi pikap kurang… kurangkan kan saiz sprocket belakang 1-2 mata dari saiz asal…
    Kalau nak jimat minyak, kena pilih pikap.. mana boleh tambah speed tapi jimat minyak.. =P
    penambahan berat pun boleh efek pada penambahan minyak..

    Masalah top speed kurang selepas tukar tayar + cecair tu, memang akan terjadi… ia disebabkan penambahan berat pada tayar (penambahan berat tayar+cecair)… mana mungkin speed boleh mantain kalau ada penambahan loading (berat) pada motorsikal… =)

  484. budak baru belajar
    October 3, 2012 at 1:25 PM

    salam bro2 sekalian..
    lagenda 115z ni bole ke guna CDI LC135?
    satu lagi,ada efect x kalau pakai exzos focus racing manifold besar tapi enjin sume standard lagi..mohon pencerahan.tq. :)

  485. shogun rider
    October 3, 2012 at 3:14 PM

    budak baru belajar :salam bro2 sekalian..lagenda 115z ni bole ke guna CDI LC135?satu lagi,ada efect x kalau pakai exzos focus racing manifold besar tapi enjin sume standard lagi..mohon pencerahan.tq.

    wsalam…
    kalau soket dan wiring cdi tu sama dengan lc, boleh je.. takde masalah… pastikan sama, tau..

    Biasanya rider tukar ekzos ni untuk tambah performen… Jika enjin dah upgrade, output akan bertambah, maka ia memerlukan ekzos besar (nak kasi lawas)…
    Kalau enjin std, lebih baik pakai ekzos std je… melainkan ia untuk kasi motor lawa je… kalau silap gaya, nanti motor jadi lemau..

    • budak baru belajar
      October 10, 2012 at 7:09 PM

      ok tq..
      aku nak tnya jugak ni.
      klu berat 62kg,spoket ape sesuai pakai?
      lgi 1 throtle motor ni xleh nak adjust lagi ke?
      baru skali pulas da abes throtle,klu bole adjust bgtau la cmna caranya..hehe

  486. Ai
    October 3, 2012 at 10:31 PM

    shogun rider :

    Ai :as-salam semua…sy da pkai lagenda 115z niew da setahun…mmg sgt puas hati…14-37 sepoket top 120km…oky la tu….nk ulang alik damnsara stgh jam jer dari klang…aritu sy tukar tyr kpda saiz besar…dpn 80/90 blkng 90/80…+ dgn cecair dlm tyr tu…trus drop kpda 100km xleh nk naik2 lgi…minyak jdi mcm air…so nk tnya pda semua…sepoket apa yg sesuai utk long distance…n jimatkn minyak..

    Sebenarnya ada 2, sama ada nak tambah top speed atau nak pikap… Kalau pilih top speed, pikap akan menjadi kurang dan kalau pilih pikap, top speed akan kurang… Biasanya design standard adalah balance dan mungkin lebih pada pikap..
    kalau pilih Pikap, biasanya rider akan up saiz sprocket belakang… tapi pikap ni sesuai untuk short distand.. kalau long distand rasa tak best sebab enjin akan menjadi lebih gegar dan mengerang…
    Bagi yang mahukan perjalanan jauh, pilih la lebih pada top speed, baru best.. tapi pikap kurang… kurangkan kan saiz sprocket belakang 1-2 mata dari saiz asal…
    Kalau nak jimat minyak, kena pilih pikap.. mana boleh tambah speed tapi jimat minyak.. =P
    penambahan berat pun boleh efek pada penambahan minyak..
    Masalah top speed kurang selepas tukar tayar + cecair tu, memang akan terjadi… ia disebabkan penambahan berat pada tayar (penambahan berat tayar+cecair)… mana mungkin speed boleh mantain kalau ada penambahan loading (berat) pada motorsikal… =)

    owhhh begitu…bgi sy…sy suka pada top speed dari pick up….
    leh bgi pdapat utk tkar sepoket barapa yg sesuai…ada mber ckp suh tukar 15-38…

    • shogun rider
      October 9, 2012 at 4:23 PM

      ncq lagenda merah :Salam bro..sy msh mentah lg dlm bab2 moto ni…sy nk tnye skit cmne nk bg lagenda115z sy laju ye….berat sy 110kg…sprocket apa yg sesuai dan utk diguna long distance je…sy belaja kat seremban, moto bwk g keje….2 minggu sekali blk perak…klu boley sy nk top speed je….

      kalau nak kasi laju, nanti pikap kurang… try turunkan 1 mata saiz sprocket belakang.. tapi kalau lemau, jangan marah aku pulak… hehehe

  487. amri
    October 5, 2012 at 4:46 PM

    assalam…ada sapa2 yang buh clutch tangan lagenda 115z ni ka??nak tau camna nak pasang…

  488. cipubass
    October 6, 2012 at 5:54 PM

    zul115z :
    15/36 tu aku rasa berat sgt nak tarik top sebab kita punya moto stended.. cuba cm aku dulu pakai 15/37.. mungkin dia larat turun 120km/j. tapi satu yg aku nak ingatkan kena pandai main gear.. bila kompress dah kuat baru masok gear.. jangan kompress sikit atau dah over rev baru nak masuk gear mmg moto lambat tarik.. kat sini aku tak syorkan tukar plug platinum sebab plug tu api dya kuat.. moto kita standard dan kompress tak kuat cm moto modi.. takot berlubang ja piston kalau lama2 pakai. aku pakai plug std pon boleh dapat 130 gak.. just jaga minyak enjin dan pastikan rantai selalu dalam keadaan baik.. TQ

    “kompress dah kuat baru msk gear” tu camner? x paham

  489. ncq lagenda merah
    October 9, 2012 at 3:21 PM

    Salam bro..sy msh mentah lg dlm bab2 moto ni…sy nk tnye skit cmne nk bg lagenda115z sy laju ye….berat sy 110kg…sprocket apa yg sesuai dan utk diguna long distance je…sy belaja kat seremban, moto bwk g keje….2 minggu sekali blk perak…klu boley sy nk top speed je….

    • kerol
      October 19, 2012 at 12:06 PM

      brat aku 90kg, ape yg aku dh buat, sprocket, cam, block, carb, cdi, coil, snang dpt 120kmh dlm keadaan normal riding dduk biase :)

  490. shogun rider
    October 9, 2012 at 4:18 PM

    bassman :

    shogun rider :

    bassman :

    shogun rider :

    bassman :salam…tumpang tanya….apa punca starter susah nk idup..? kalu aku g kedai jer pomen sruh tukar bateri….masalahnya x settle problem pun…kalo sruh tukar starter, kebanyakan kedai xnak buat…masalah betul kalo motor mati kat traffic light…leceh pkai kick nie.

    kalau nak diikutkan susah nak detect masalah motor ni.. kena cuba satu-persatu yang melibatkan punca kerosakkan tu… Apa yang saya boleh buat, saya suggest-kan beberapa perkara.. kalau masih tak boleh bermakna mungkin ia melibatkan dalam enjin.. Saya rasa ia bukan masalah bateri sebab enjin senang mati ketika selepas motor berjalan..1) Servis carburator.. kekadang punca tersumbat pun boleh mengakibatkan enjin sukar hidup… kalau masih macam tu, cuba setting balik carburator tu..2) Tukar plug lebih baik.. contohnya NGK G-Power…3) Biasakan diri tukar selang seli Petrol 95 dengan 97.. Petrol 97 mempunyai sifat mencuci lebih balik daripada 95… Kalau ada duit, amalkan bulan ni guna petrol 97…4) Kalau sebelum ni pernah tukar cdi/coil racing, tukar semula kepada yang ori… part racing tu senang rosak, kemungkinan berpunca dari itu…5) Check dan servis Air-Filter (kasi tembak angin) atau tukar je yang baru…

    ooo..thanx bro. actually aku dh tukar air filter & servis carb bulan 3 ari tu….ok jer…pastu skang ni jer problem sket…sebenarnya brape km kena servis 2-2 tu..? aku wat every 10,000. kalo minyak itam tu dlm 2000km. (motul 5100)

    Biasanya rider akan servis 6 bulan sekali atau tunggu performen down atau servis 2 bulan sekali (kalau ada fulus lebih)… Kalau boleh, semasa pomen tu servis, perhatikan betul-betul cara dia buka, servis dan cara dia pasang… tapi kena ada konfiden buat sendiri la… hehehe.. bukan apa, kalau dah boleh servis sendiri, kita senang sikit… jimat pun jimat…Saya lupa satu perkara, saya syak carb saudara dah masuk air… dah cuba flush petrol yang ada dalam carb? kalau tak tau cara nak flush, minta tolong member yang tau buat…Biasanya saya tukar minyak itam selagi rasa enjin motor sedap bawak (masih ada kelikatan)..tapi selalunya setiap bulan saya tukar.. tak perlu tunggu 1000-2000km… =)

    oo..ye ke..sy servis ikut jadual slagi x cecah km tu, x wat la..skema…hehe. skang moto ok jer..tp tang starter tu je la…nk kena 3x tekan br idup.dulu penah ride dari shah alam >> batu pahat, sampai2 je sana asal stop jer enjin mati. masa tu dh servis sumer tp lupa nak servis carb & air filter. so mungkin kata2 bro tu benar.sy pakai sproket dpn 14 & blkg 38 skang, rase cam ok sket dr setting standard dulu, pasnih nak drop spoket blkg 36 plak. spoket depan tu camner eh..nak maintain ke…? sy nak tmbah speed jer. (berat 56kg)

    kalau nak set sprocket, kena tau kira ratio.. nak dapatkan ratio, saiz sprocket belakang bahagi dengan saiz sprocket depan… kalau nak tambah top speed, kecilkan saiz belakang untuk dapatkan ratio kecil.. semakin ratio kecil, top speed makin bertambah.. tapi saiz tu kena sesuai dengan berat rider, nanti motor menjadi semakin lemau/terasa berat semacam…

    Kesimpulannya, kalau tukar saiz belakang, tak perlu tukar saiz depan melainkan jumlah ratio berbeza…

    pasal masalah starter tu, mmg selalu terjadi kat motor sekarang ni… hehehe.. mungkin kualiti barang enjin skrg kurang jika dibandingkan dengan enjin motor dulu… kalau ada duit lebih, cuba cari plug yang bagus sikit, macam G-Power…

  491. budak baru belajar
    October 11, 2012 at 1:25 AM

    budak baru belajar :
    ok tq..
    aku nak tnya jugak ni.
    klu berat 62kg,spoket ape sesuai pakai?
    lgi 1 throtle motor ni xleh nak adjust lagi ke?
    baru skali pulas da abes throtle,klu bole adjust bgtau la cmna caranya..hehe

    ok tq..
    aku nak tnya jugak ni.
    klu berat 62kg,spoket ape sesuai pakai?
    lgi 1 throtle motor ni xleh nak adjust lagi ke?
    baru skali pulas da abes throtle,klu bole adjust bgtau la cmna caranya..hehe

  492. Nak tau
    October 11, 2012 at 4:12 PM

    na tny..
    yamaha 125ZR ok x?

    • shogun rider
      October 12, 2012 at 10:20 AM

      Nak tau :na tny..yamaha 125ZR ok x?

      125Z memang ok… lagi laju dari lc..
      tapi yang tak tahan bab minyak petrol dan 2T… sedut menyedut…

  493. Ai
    October 14, 2012 at 9:24 PM

    nk tnya lgi bleh…hihih
    pnh dgr x minyak hitam bell ray….
    sy selalu pkai minyak hitam shell full sintetik…tpi d sbbkn emergency..kedai pulak xjual….tnya pndapt kedai tu…oky x minyak hitam tu…dia ckp oky…sbb bnyk superbike pkai minyak hitam tu…leh bgi pndapat x….

  494. zulfahasan
    October 16, 2012 at 8:11 PM

    Tayar tubeless brand apa yang terbaik untuk cengkaman kuat di atas jalan? Tayar yang saya gunakan sekarang jenis Vee Rubber yang saya rasakan tidak bagus kerana kurang cengkaman dan agak licin jika menunggang waktu hujan.

    • kerol
      October 19, 2012 at 12:04 PM

      Maxxis diamond :)

  495. 115
    October 24, 2012 at 11:37 AM

    salam bro2 sume.
    klu berat 62kg,spoket ape sesuai pakai?
    lgi 1 throtle motor ni xleh nak adjust lagi ke?
    baru skali pulas da abes throtle,klu bole adjust bgtau la cmna caranya..hehe

  496. shogun rider
    October 31, 2012 at 2:35 PM

    115 :salam bro2 sume.klu berat 62kg,spoket ape sesuai pakai?lgi 1 throtle motor ni xleh nak adjust lagi ke?baru skali pulas da abes throtle,klu bole adjust bgtau la cmna caranya..hehe

    boleh turun 2-3 mata sprocket belakang..

    tu nak kasi cepat naik top… kalau nak kasi irama slow rock pun boleh.. ejas nut cable kat throttle sebelah kanan.. kalau ketatkan bermakna longgarkan kabel… longgarkan kabel bermakna kena pulas panjang sikit…

  497. sein
    October 31, 2012 at 6:44 PM

    visor meter mne mau dpt?

  498. 115
    November 2, 2012 at 5:20 PM

    salam.
    sy nak tnya.
    clucth plate lagenda 115z ni mmg ade 2 je ke?
    klu tuka 4 keping clutch plate atau 6 spring clutch tapi yg laen sume standard.ada pape perubahan ke?
    stakat ni semua standard lagi.
    top dpt 105km/h je..tlg bro.

  499. YIn
    November 5, 2012 at 3:36 PM

    nak tukar matgat lc kena tkar fox lc? aku tak brapa thu sangat pasal motor nihh

  500. shogun rider
    November 6, 2012 at 2:39 PM

    115 :salam.sy nak tnya.clucth plate lagenda 115z ni mmg ade 2 je ke?klu tuka 4 keping clutch plate atau 6 spring clutch tapi yg laen sume standard.ada pape perubahan ke?stakat ni semua standard lagi.top dpt 105km/h je..tlg bro.

    tukar clutch plate xde tambah top…
    ia cuma nak tambah grip je.. top tetap macam dulu…

    • 115
      November 6, 2012 at 3:28 PM

      oo..mcm tu.
      kalau tuka cdi oren thailand tu,ngam dgn spoket apa ye?
      skang pkai 15-33.top 110km/h.
      tunduk 120km/h.
      ataupun ada resepi laen utk dpt speed lbh 120km/h?

  501. shogun rider
    November 6, 2012 at 2:40 PM

    YIn :nak tukar matgat lc kena tkar fox lc? aku tak brapa thu sangat pasal motor nihh

    tak perlu tukar folk..
    cuma kena beli bracket untuk ikat mudguard lc tu pada folk..

  502. shogun rider
    November 6, 2012 at 5:17 PM

    115 :oo..mcm tu.kalau tuka cdi oren thailand tu,ngam dgn spoket apa ye?skang pkai 15-33.top 110km/h.tunduk 120km/h.ataupun ada resepi laen utk dpt speed lbh 120km/h?

    cdi ni untuk buang cut-off je, boleh kasi api besar sikit..

    1) kalau pakai saiz std, brape boleh pegi?
    2) Saiz 15-33, macam mana dgn pikap? enjin masih mengerang?
    kalau masih mengerang, boleh try saiz belakang kecik sikit..
    kalau nak best, cuba cari sprocket saiz 16-34.. aku guna saiz ni, memang boleh dapat lebih.. cuma kalau berdua, lemau sikit.. kena rajin tukar-tukar gear..

  503. 115
    November 7, 2012 at 1:14 AM

    shogun rider :

    115 :oo..mcm tu.kalau tuka cdi oren thailand tu,ngam dgn spoket apa ye?skang pkai 15-33.top 110km/h.tunduk 120km/h.ataupun ada resepi laen utk dpt speed lbh 120km/h?

    cdi ni untuk buang cut-off je, boleh kasi api besar sikit..
    1) kalau pakai saiz std, brape boleh pegi?
    2) Saiz 15-33, macam mana dgn pikap? enjin masih mengerang?
    kalau masih mengerang, boleh try saiz belakang kecik sikit..
    kalau nak best, cuba cari sprocket saiz 16-34.. aku guna saiz ni, memang boleh dapat lebih.. cuma kalau berdua, lemau sikit.. kena rajin tukar-tukar gear..

    saiz standard dlu.dapat 100km/h je klu xsilap.da lupe plak..
    so far pkai 15-33 ok la.xda mengerang,cuma sakit tapi bile tgk meter x naek,pdhal motor boleh pegi lagi..
    spoket asal dlu brapa ye?lupe plak.
    bro pakai 16-34 ok ke?top dpt brapa?
    satu lagi,kalau tuka cdi,tukar coil api dgn tukar plug platinum,agak2 motor leh pegi x?
    ada efek?ada sorg kwn kata takot piston bocor je sbb api kuat.

  504. shogun rider
    November 14, 2012 at 2:57 PM

    115 :

    shogun rider :

    115 :oo..mcm tu.kalau tuka cdi oren thailand tu,ngam dgn spoket apa ye?skang pkai 15-33.top 110km/h.tunduk 120km/h.ataupun ada resepi laen utk dpt speed lbh 120km/h?

    cdi ni untuk buang cut-off je, boleh kasi api besar sikit..1) kalau pakai saiz std, brape boleh pegi?2) Saiz 15-33, macam mana dgn pikap? enjin masih mengerang?kalau masih mengerang, boleh try saiz belakang kecik sikit..kalau nak best, cuba cari sprocket saiz 16-34.. aku guna saiz ni, memang boleh dapat lebih.. cuma kalau berdua, lemau sikit.. kena rajin tukar-tukar gear..

    saiz standard dlu.dapat 100km/h je klu xsilap.da lupe plak..so far pkai 15-33 ok la.xda mengerang,cuma sakit tapi bile tgk meter x naek,pdhal motor boleh pegi lagi..spoket asal dlu brapa ye?lupe plak.bro pakai 16-34 ok ke?top dpt brapa?satu lagi,kalau tuka cdi,tukar coil api dgn tukar plug platinum,agak2 motor leh pegi x?ada efek?ada sorg kwn kata takot piston bocor je sbb api kuat.

    meter jadi camtu sbb enjin ada cut off.. memang itu la cut-off namanya.. kalau kita bawak turun bukit pun, jarum meter tu takkan melebihi top speed kita sebelum ni…
    kalau nak buang cut-off, kena tukar cdi jenis tanpa cut-off..
    lepas tu boleh try turunkan saiz sprocket belakang..

    aku pakai sprocket 16-34… aku pernah check guna gps, boleh capai 137km/j… cuba bayangkan kalau meter motor… hehehe..
    cuma kalau nak main sprocket jenis ni, kena biasakan main gear..
    tapi jangan main lama sangat gear kecik dan tarik panjang sangat gear kecik..
    kena pulak eo jenis 15W-40, memang smooth laaa…

    pasal coil api dan plug platinum tu, memang betul cakap kawan ko tu.. nanti piston berlubang..
    kalau nak tukar jgk, tukar jenis NGK G-Power.. yang ni pun best dan selamat…
    Tukar cdi, saiz sprocket dan plug jenis G-Power dh ok.. takde efek kat enjin.. yang penting rajin tukar minyak itam…

  505. November 19, 2012 at 1:52 PM

    Bro Shogun. Saya ada beberapa soalan.

    1) Minyak 4T brand apa yang bagus dgn harga dlm linkungan RM20-30?
    2) Setiap kali tukar minyak itam (1000Km) mesti tukar oil filter sekali ke?
    3) Ada bezakah guna plug NGK biasa dengan NGK G-Power?
    4) Bro ada guna tak plug booster iaitu ‘9POWER’ made in Indonesia? Ada orang bagitau saya bila guna 9power nih dapat jimat petrol dan tambah pickup disebabkan ‘pembakaran sempurna’ dalam enjin.
    5) Benarkah tayar Vee Rubber tidak selamat digunakan? Kadang2 motor hampir terbabas kerana tayar terkunci bila brek emergency walaupun bawak slow sekalipun.

    Terima kasih.

  506. shogun rider
    November 20, 2012 at 12:10 PM

    zulfahasan :Bro Shogun. Saya ada beberapa soalan.
    1) Minyak 4T brand apa yang bagus dgn harga dlm linkungan RM20-30?2) Setiap kali tukar minyak itam (1000Km) mesti tukar oil filter sekali ke?3) Ada bezakah guna plug NGK biasa dengan NGK G-Power?4) Bro ada guna tak plug booster iaitu ’9POWER’ made in Indonesia? Ada orang bagitau saya bila guna 9power nih dapat jimat petrol dan tambah pickup disebabkan ‘pembakaran sempurna’ dalam enjin.5) Benarkah tayar Vee Rubber tidak selamat digunakan? Kadang2 motor hampir terbabas kerana tayar terkunci bila brek emergency walaupun bawak slow sekalipun.
    Terima kasih.

    1) Dulu aku layan HDEO sebab eo motor ni cepat sangat nipis.. lepas tu aku tukar balik kepada eo motor… Aku try Castrol Active 15W-40, harganya rm22.50.. memang lazat walaupun bawak laju… dan ia tahan lama… *(bukan semua HDEO boleh guna utk motor)..
    2) Kalau ikutkan buku manual, setiap kali ke 2 tukar minyak hitam, tukar oil filter… Bagi meter motor masih bawah 2000km atau dalam pantang, WAJIB tukar oil filter setiap kali tukar minyak hitam… sebab masa ni banyak serdak besi dalam enjin… Kalau boleh, masa dalam pantang tu, tukar setiap 500km… baru la enjin boleh tahan lama… Dan seeloknya tukar minyak hitam dan oil filter setiap 1000km (tak perlu tunggu abis likat)… Enjin motor lama memang power, boleh tunggu sampai 20-50ribu km… tapi enjin baru ni, manja sikit… kena jaga elok-elok… ;-)
    3) Plug NGK biasa jenis api letrik biasa.. jadi pembakaran juga biasa… Manakala Plug G-Power, jenis api laser.. Api lasernya jenis lebih stabil… Kita ambil contoh api mancis dengan api lighter… 2-2 nya bersifat api… tapi kita tau api lighter lebih stabil dan bersih… begitu jgk dengan bezanya ke 2-2 jenis plug ni… Kalau boleh elakkan guna Plug jenis Racing (Platinum atau Irridium)… takde apa bezanya untuk enjin biasa…
    4) 9Power tu? Aku baru je nak cuba tapi kawan aku cakap jangan cuba… sebab ramai Otai motor kat Malaysia dan Indonesia dah buat research… memang takde beza yang ketara.. baik dari segi performen, mahupun dari segi penjimatan minyak… Pakai Plug G-Power dh cukup ok…
    5) Pasal tayar V-Rubber tu, memang tak lekat… cun memang cun corak bunganya tapi coraknya tak cun pada jalanraya… Kalau ada bajet lebih, boleh layan Bridgestone Battlax BT39 (RM280) .. No. 2 , Swallow Samurai (RM90), No. 3 Diamond 3D (RM120), No. 4 Duro Racing atau Hi-Speed… Cuma tayar duro ni cepat nipis… Layan Swallow pun ok… Tayar Corsa C33 pun ok… Ada jugak orang kutuk tayar Michelin Sport Sporty sebab kurang grip.. tapi aku layan, ok je… Cuma Michelin ni cepat nipis… Semua ni pendapat peribadi aku laa..sbb aku dh cuba… hehehe.. layannnn..

  507. ayen
    November 20, 2012 at 8:56 PM

    http://tube.7s-b.com/video/8BIndF4N5Rw/J-STYLE-MY-LAGENDA-115ZR-NEW-STYLE-SIGNAL.html korang bukak web yang aku bagi perrgg style gila lagenda dy==

  508. 115
    November 21, 2012 at 2:05 AM

    shogun rider :

    115 :

    shogun rider :

    115 :oo..mcm tu.kalau tuka cdi oren thailand tu,ngam dgn spoket apa ye?skang pkai 15-33.top 110km/h.tunduk 120km/h.ataupun ada resepi laen utk dpt speed lbh 120km/h?

    cdi ni untuk buang cut-off je, boleh kasi api besar sikit..1) kalau pakai saiz std, brape boleh pegi?2) Saiz 15-33, macam mana dgn pikap? enjin masih mengerang?kalau masih mengerang, boleh try saiz belakang kecik sikit..kalau nak best, cuba cari sprocket saiz 16-34.. aku guna saiz ni, memang boleh dapat lebih.. cuma kalau berdua, lemau sikit.. kena rajin tukar-tukar gear..

    saiz standard dlu.dapat 100km/h je klu xsilap.da lupe plak..so far pkai 15-33 ok la.xda mengerang,cuma sakit tapi bile tgk meter x naek,pdhal motor boleh pegi lagi..spoket asal dlu brapa ye?lupe plak.bro pakai 16-34 ok ke?top dpt brapa?satu lagi,kalau tuka cdi,tukar coil api dgn tukar plug platinum,agak2 motor leh pegi x?ada efek?ada sorg kwn kata takot piston bocor je sbb api kuat.

    meter jadi camtu sbb enjin ada cut off.. memang itu la cut-off namanya.. kalau kita bawak turun bukit pun, jarum meter tu takkan melebihi top speed kita sebelum ni…
    kalau nak buang cut-off, kena tukar cdi jenis tanpa cut-off..
    lepas tu boleh try turunkan saiz sprocket belakang..
    aku pakai sprocket 16-34… aku pernah check guna gps, boleh capai 137km/j… cuba bayangkan kalau meter motor… hehehe..
    cuma kalau nak main sprocket jenis ni, kena biasakan main gear..
    tapi jangan main lama sangat gear kecik dan tarik panjang sangat gear kecik..
    kena pulak eo jenis 15W-40, memang smooth laaa…
    pasal coil api dan plug platinum tu, memang betul cakap kawan ko tu.. nanti piston berlubang..
    kalau nak tukar jgk, tukar jenis NGK G-Power.. yang ni pun best dan selamat…
    Tukar cdi, saiz sprocket dan plug jenis G-Power dh ok.. takde efek kat enjin.. yang penting rajin tukar minyak itam…

    ok bro.tq atas nasihat berguna tu.
    em,sy igt nak tuka cdi yg warna oren tu.
    ok x cdi tu?ke bro shogun rider ada cadangan cdi yg lagi baik?

  509. shogun rider
    November 29, 2012 at 9:20 AM

    115 :

    shogun rider :

    115 :

    shogun rider :

    115 :oo..mcm tu.kalau tuka cdi oren thailand tu,ngam dgn spoket apa ye?skang pkai 15-33.top 110km/h.tunduk 120km/h.ataupun ada resepi laen utk dpt speed lbh 120km/h?

    cdi ni untuk buang cut-off je, boleh kasi api besar sikit..1) kalau pakai saiz std, brape boleh pegi?2) Saiz 15-33, macam mana dgn pikap? enjin masih mengerang?kalau masih mengerang, boleh try saiz belakang kecik sikit..kalau nak best, cuba cari sprocket saiz 16-34.. aku guna saiz ni, memang boleh dapat lebih.. cuma kalau berdua, lemau sikit.. kena rajin tukar-tukar gear..

    saiz standard dlu.dapat 100km/h je klu xsilap.da lupe plak..so far pkai 15-33 ok la.xda mengerang,cuma sakit tapi bile tgk meter x naek,pdhal motor boleh pegi lagi..spoket asal dlu brapa ye?lupe plak.bro pakai 16-34 ok ke?top dpt brapa?satu lagi,kalau tuka cdi,tukar coil api dgn tukar plug platinum,agak2 motor leh pegi x?ada efek?ada sorg kwn kata takot piston bocor je sbb api kuat.

    meter jadi camtu sbb enjin ada cut off.. memang itu la cut-off namanya.. kalau kita bawak turun bukit pun, jarum meter tu takkan melebihi top speed kita sebelum ni…kalau nak buang cut-off, kena tukar cdi jenis tanpa cut-off..lepas tu boleh try turunkan saiz sprocket belakang..aku pakai sprocket 16-34… aku pernah check guna gps, boleh capai 137km/j… cuba bayangkan kalau meter motor… hehehe..cuma kalau nak main sprocket jenis ni, kena biasakan main gear..tapi jangan main lama sangat gear kecik dan tarik panjang sangat gear kecik..kena pulak eo jenis 15W-40, memang smooth laaa…pasal coil api dan plug platinum tu, memang betul cakap kawan ko tu.. nanti piston berlubang..kalau nak tukar jgk, tukar jenis NGK G-Power.. yang ni pun best dan selamat…Tukar cdi, saiz sprocket dan plug jenis G-Power dh ok.. takde efek kat enjin.. yang penting rajin tukar minyak itam…

    ok bro.tq atas nasihat berguna tu.em,sy igt nak tuka cdi yg warna oren tu.ok x cdi tu?ke bro shogun rider ada cadangan cdi yg lagi baik?

    bagi aku, xde masalah pun nak pakai cdi apa pun.. cuma bezanya dari segi tahan lama atau tidak… =)
    tapi kalau nak best dan selalu rider pakai, ambil cdi jenis BRT ataupun cp… mapping apinya agak cun…. =)

  510. 115
    November 30, 2012 at 10:47 PM

    shogun rider :

    115 :

    shogun rider :

    115 :

    shogun rider :

    115 :oo..mcm tu.kalau tuka cdi oren thailand tu,ngam dgn spoket apa ye?skang pkai 15-33.top 110km/h.tunduk 120km/h.ataupun ada resepi laen utk dpt speed lbh 120km/h?

    cdi ni untuk buang cut-off je, boleh kasi api besar sikit..1) kalau pakai saiz std, brape boleh pegi?2) Saiz 15-33, macam mana dgn pikap? enjin masih mengerang?kalau masih mengerang, boleh try saiz belakang kecik sikit..kalau nak best, cuba cari sprocket saiz 16-34.. aku guna saiz ni, memang boleh dapat lebih.. cuma kalau berdua, lemau sikit.. kena rajin tukar-tukar gear..

    saiz standard dlu.dapat 100km/h je klu xsilap.da lupe plak..so far pkai 15-33 ok la.xda mengerang,cuma sakit tapi bile tgk meter x naek,pdhal motor boleh pegi lagi..spoket asal dlu brapa ye?lupe plak.bro pakai 16-34 ok ke?top dpt brapa?satu lagi,kalau tuka cdi,tukar coil api dgn tukar plug platinum,agak2 motor leh pegi x?ada efek?ada sorg kwn kata takot piston bocor je sbb api kuat.

    meter jadi camtu sbb enjin ada cut off.. memang itu la cut-off namanya.. kalau kita bawak turun bukit pun, jarum meter tu takkan melebihi top speed kita sebelum ni…kalau nak buang cut-off, kena tukar cdi jenis tanpa cut-off..lepas tu boleh try turunkan saiz sprocket belakang..aku pakai sprocket 16-34… aku pernah check guna gps, boleh capai 137km/j… cuba bayangkan kalau meter motor… hehehe..cuma kalau nak main sprocket jenis ni, kena biasakan main gear..tapi jangan main lama sangat gear kecik dan tarik panjang sangat gear kecik..kena pulak eo jenis 15W-40, memang smooth laaa…pasal coil api dan plug platinum tu, memang betul cakap kawan ko tu.. nanti piston berlubang..kalau nak tukar jgk, tukar jenis NGK G-Power.. yang ni pun best dan selamat…Tukar cdi, saiz sprocket dan plug jenis G-Power dh ok.. takde efek kat enjin.. yang penting rajin tukar minyak itam…

    ok bro.tq atas nasihat berguna tu.em,sy igt nak tuka cdi yg warna oren tu.ok x cdi tu?ke bro shogun rider ada cadangan cdi yg lagi baik?

    bagi aku, xde masalah pun nak pakai cdi apa pun.. cuma bezanya dari segi tahan lama atau tidak… =)
    tapi kalau nak best dan selalu rider pakai, ambil cdi jenis BRT ataupun cp… mapping apinya agak cun…. =)

    oo..ok.klu BRT tu dlm rm200++ jgk kn?
    cp tu jenama apa plak?mcm xpna dgr je..

  511. December 1, 2012 at 11:01 PM

    Your way of telling the whole thing in this post is genuinely pleasant, all can easily understand it, Thanks a lot.

  512. December 3, 2012 at 9:54 PM

    saya bru nak pakai 115zr..ok kew??dengar cerita lagenda kuat dy punya gegar..sal laju..sya x kisah..tpi kalu bleh pegi 120km/h pn dah ok..

  513. December 4, 2012 at 12:30 PM

    Currently it appears like BlogEngine is the best blogging platform available right now.
    (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

  514. shogun rider
    December 5, 2012 at 9:25 AM

    Wan Khairul :saya bru nak pakai 115zr..ok kew??dengar cerita lagenda kuat dy punya gegar..sal laju..sya x kisah..tpi kalu bleh pegi 120km/h pn dah ok..

    cc (atas 100cc) pada enjin kecik, sememangnya enjin akan gegar… sbb keluasan enjin tak dapat menampung pergerakkan agresif dalam enjin… =)
    Ada jgk enjin kurang gegar akan tetapi ia tak boleh laju mana… cuma kalau gegar kuat ni boleh menyebabkan enjin cepat rosak kalau tak dijaga dgn betul..

  515. December 11, 2012 at 12:03 AM

    Wow, this post is fastidious, my sister is analyzing these things,
    therefore I am going to inform her.

  516. srl115
    December 11, 2012 at 1:06 PM

    bro shogun rider.
    srl115 ni bole pkai coil plug lc ke?
    ada pape eefect x klu pkai tu?

  517. shogun rider
    December 12, 2012 at 3:56 PM

    srl115 :bro shogun rider.srl115 ni bole pkai coil plug lc ke?ada pape eefect x klu pkai tu?

    kenapa tak ambil 125z punya, lagi ok…?

    dari segi performen utk enjin standard, takde tambah kelajuan pun..
    ia cuma akan kasi api stabil.. bila api stabil, kita akan kurang perah minyak, minyak save..
    tapi elok tukar cdi daripada plug coil ni..
    sebab semua kawalan adalah daripada cdi… selagi tak settle batasan (cut-off), selagi tu kelajuan motor ada limit..

    dari segi efek negatif (kalau pakai cdi dan plug coil), payah sikit nak cakap.. ada member cakap piston boleh berlubang sebab api besar.. tapi aku pakai ok je… tapi aku tak gerenti ok…
    nasihat aku, tukar cdi racing je… risau jgk kalau melibatkan piston…

  518. srl115
    December 13, 2012 at 1:21 AM

    shogun rider :

    srl115 :bro shogun rider.srl115 ni bole pkai coil plug lc ke?ada pape eefect x klu pkai tu?

    kenapa tak ambil 125z punya, lagi ok…?
    dari segi performen utk enjin standard, takde tambah kelajuan pun..
    ia cuma akan kasi api stabil.. bila api stabil, kita akan kurang perah minyak, minyak save..
    tapi elok tukar cdi daripada plug coil ni..
    sebab semua kawalan adalah daripada cdi… selagi tak settle batasan (cut-off), selagi tu kelajuan motor ada limit..
    dari segi efek negatif (kalau pakai cdi dan plug coil), payah sikit nak cakap.. ada member cakap piston boleh berlubang sebab api besar.. tapi aku pakai ok je… tapi aku tak gerenti ok…
    nasihat aku, tukar cdi racing je… risau jgk kalau melibatkan piston…

    yke?
    kwn da terbeli coil lc la plak..
    em,ok2.
    klu nak dptkan throtle lebih cmna ye bro?
    bile try bawak motor lc member,rilek je boleh pulas throtle smpai tangan nak pusing.
    bila bawak motor sendri (115z),baru pulas sket da abes..
    sory la soalan pelik2.
    sy baru lg bab2 motor ni. :)

  519. shogun rider
    December 17, 2012 at 12:40 PM

    srl115 :

    shogun rider :

    srl115 :bro shogun rider.srl115 ni bole pkai coil plug lc ke?ada pape eefect x klu pkai tu?

    kenapa tak ambil 125z punya, lagi ok…?dari segi performen utk enjin standard, takde tambah kelajuan pun..ia cuma akan kasi api stabil.. bila api stabil, kita akan kurang perah minyak, minyak save..tapi elok tukar cdi daripada plug coil ni..sebab semua kawalan adalah daripada cdi… selagi tak settle batasan (cut-off), selagi tu kelajuan motor ada limit..dari segi efek negatif (kalau pakai cdi dan plug coil), payah sikit nak cakap.. ada member cakap piston boleh berlubang sebab api besar.. tapi aku pakai ok je… tapi aku tak gerenti ok…nasihat aku, tukar cdi racing je… risau jgk kalau melibatkan piston…

    yke?kwn da terbeli coil lc la plak..em,ok2.klu nak dptkan throtle lebih cmna ye bro?bile try bawak motor lc member,rilek je boleh pulas throtle smpai tangan nak pusing.bila bawak motor sendri (115z),baru pulas sket da abes..sory la soalan pelik2.sy baru lg bab2 motor ni.

    coil lc tu, susah nak cakap sbb sblm ni aku pakai coil 125z je… dah ejas setting carb selepas pasang coil tu? kalau timming ok, ok laa… tak perlu ejas…

    pasal throttle lc lebih panjang dari 115z sebab lc lebih kepada top dan cc lebih tinggi.. motor pun laju..
    kalau 115z nak ejas throttle, risau motor lambat tangkap atau istilah lain, nanti pikap drop..

    nak ejas pun xpe.. takde masalah, mungkin ko lebih suka pulas lebih… =)
    kalau lagenda 115z ni, aku kurang pasti nak ejas kabel throttle tu kat mana.. sama ada kat carb, xpun kat bawah tepi throttle tu…

  520. 115zr biru
    December 25, 2012 at 1:31 AM

    halo sapa2.. aku bru bli 115zr secondhnd,, bru 3300KM,, kalau spoket tukar 15-36 cmna..top speed bleh pegi brapa,, pickup ok dak….

  521. 115zr biru
    December 25, 2012 at 1:49 AM

    kalau mnyak hitam tukar skarang ok x…. ada efek apa2 x..

  522. 115zr biru
    December 25, 2012 at 1:53 AM

    kalau bru 3300KM boleh lenjan x… ada apa2 efek x…

  523. shogun rider
    December 26, 2012 at 9:56 AM

    115zr biru :halo sapa2.. aku bru bli 115zr secondhnd,, bru 3300KM,, kalau spoket tukar 15-36 cmna..top speed bleh pegi brapa,, pickup ok dak….

    1. nak tukar saiz sprocket top, kena rajin main gear, baru boleh sampai maximum top…

    2. tukar awal lagi bagus… beli 2nd hand, digalakkan tukar minyak itam baru sebab minyak itam dalam tu konfem minyak lama…

    3. boleh je lenjan, janji bukan piston dan block baru…

  524. shogun rider
    December 26, 2012 at 10:03 AM

    tips nak kasi top naik tanpa sentuh enjin :
    1- biasakan main gear tinggi pada gear 2, 3 dan 4…
    2- tukar cdi racing (brt), plug G-Power dan plug coil 125z…
    3- guna sprocket sesuai dengan berat badang..
    4- gunakan minyak itam yang sesuai dengan enjin… makin tinggi kelikatan maka makin kurang la kelajuan..
    5- selalu check rantai, air bateri, tayar dan pusingan rim tayar,… pastikan ia dalam keadaan elok…
    6- selalu servis caburator dan air filter…
    7- pakai la RON97 pada seminggu sekali.. lagi kerap lagi bagus…
    8- setting carb mesti la cun…

  525. lagenda 115
    January 2, 2013 at 11:39 PM

    shogun rider :
    tips nak kasi top naik tanpa sentuh enjin :
    1- biasakan main gear tinggi pada gear 2, 3 dan 4…
    2- tukar cdi racing (brt), plug G-Power dan plug coil 125z…
    3- guna sprocket sesuai dengan berat badang..
    4- gunakan minyak itam yang sesuai dengan enjin… makin tinggi kelikatan maka makin kurang la kelajuan..
    5- selalu check rantai, air bateri, tayar dan pusingan rim tayar,… pastikan ia dalam keadaan elok…
    6- selalu servis caburator dan air filter…
    7- pakai la RON97 pada seminggu sekali.. lagi kerap lagi bagus…
    8- setting carb mesti la cun…

    kalau berat 61kg,brapa spoket yg sesuai ye bro?
    sy ada baca blog-blog lain yg spoket ni dipengaruhi dgn jenis rim dan saiz tayar.
    kalau pakai rim lidi tapi saiz tayar 80/90 depan blakang spoket brapa yg sesuai bro utk berat 61kg?
    mohon petua. :)

    • shogun rider
      January 7, 2013 at 11:09 AM

      Yep, sebenarnya saiz sprocket ni bergantung pada :
      1) berat rider dan motor (termasuk la rim, tayar, coverset dll) … lagi ringan loading, lagi bagus pakai spoket belakang kecik…
      2) kuasa enjin.. (kalau dah upgrade, boleh try guna spoket depan saiz 16, memang power)..
      3) cara rider tu bawak… pakai saiz spoket apa pun, kalau tak tarik pada gear 2-3, memang lemau…
      kesimpulannya seperti seorang budak kecik diberikan bebanan yang besar, sudah tentu dia akan kepayahan untuk menanggungnya.. sebab tu kena sesuai dengan kekuatan motor tersebut…

      kalau ikutkan saiz 15-34/35 dah ok untuk berat bawah