Home > WoRD LiFe > XTM 200

XTM 200

Assalamualaikum.

MLE XTM200cc. Satu lagi muka baru dalam arena permotoran negara yang bakal menjadi satu fenomena sikit masa lagi. Sebenarnya model XTM200 masih dalam peringkat mendapat kelulusan JPJ, dan dengar cerita sudah ada kedai motosikal yang mempunyai dokumen sah bagi membolehkannya digunakan di jalanraya. Jadi itu masih dalam teka-teki, yang pasti model ini sekiranya berjaya didaftarkan bakal menjadi model yang sangat diminati oleh peminat dunia scrambler motard.

Pada aku, secara peribadi aku berpendapat model ini sangat mengancam jiwa raga. Dengan rekaan chasis menarik, enjin daripada model Suzuki DR200, sport-rim yang smart, dan grafik yang garang sudah pasti ianya akan menjadi sanjungan ramai peminat motosikal. Desa-desus yang berlegar dalam Facebook dan forum-forum juga sangat kuat memuji design menarik yang terdapat pada XTM200 ni.

jadi disini aku sertakan serba sedikit spesifikasi yang aku perolehi dari laman FB group XTM200.

MLE XTM 200

Dimensions(mm): 2200(L) /780(W) /1120(H)
WheelBase(mm): 1400
Dry Weight(Kg): 115
Max Load(Kg): 150
Ground Clearance(mm): 270
Displacement(cc): 200cc
Engine Type: Single cylinder, air cooling, 4-stroke
Compression Ratio: 9.4:1
Max.Power(kw/rpm): 11.5/7500
Ignition: CDI
Starting Method: Electric+kick start
Front Tire: 110/70-17
Rear Tire: 130/70-17
Brake: Disk(F) / Disk(R)
Battery(Volts): 12v
Fuel Tank Capacity(L): 10L

P/S: Updates terkini: XTM200 telah diluluskan oleh JPJ untuk digunakan secara sah di atas jalanraya Malaysia. Semoga dengan kehadiran model baru ini akan memeriahkan industri permotoran negara!!

Sedikit gambar-gambar XTM200 yang telah dimodifikasi oleh pemiliknya. Juga beberapa hasil rekaan imaginasi bakal pemilik XTM untuk tatapan bersama. Kredit buat semua tuan punya motor.

Categories: WoRD LiFe
  1. matt86
    February 14, 2012 at 9:25 PM

    tp kualiti ok ker bro??

    • shah
      March 20, 2014 at 12:55 AM

      kualiti ok bro tip top cume motor ni kurang kuat jer ….

  2. aTan
    February 14, 2012 at 10:13 PM

    rim dia mcm rim satria aku je…

    • February 15, 2012 at 8:59 AM

      Semua macam satria ko bro. beli la sebijik, bleh aku pinjam. hahaha…

  3. aTan
    February 15, 2012 at 9:35 PM

    kau hello je pakcik jidin,gerenti lulus punya…

    • February 16, 2012 at 11:41 AM

      Hahaha.. nak mintak kat pakcik jidin kena wat proposal dulu la. huhu

      Wei, adek ko yg sorang tu nk cilok nombo plat CS151 wat letak kat kete baru dia.. siott betol..

    • January 3, 2013 at 11:24 PM

      danjk

  4. aTan
    February 17, 2012 at 6:38 PM

    haa…tengok berapa tinggi dia nak buat bidaan..

    • February 20, 2012 at 11:52 AM

      Hahaha.. main bida plak ek. aku rasa tk lepas kot sbb moto tu takde geran. nk tukar nombo camne kan? huhu

  5. February 18, 2012 at 11:25 PM

    sematnyer moto,lesen moto berapa sekang?lalalaa

  6. ayie
    February 19, 2012 at 3:23 PM

    sekarang da jual da..kt kl harga dalam rm7300..

    • February 19, 2012 at 6:41 PM

      Yup bro, dh dpt info dari budak2 group fb XTM200.
      dh boleh register skrg, jom reramai beli.. haha

      • shameem
        January 28, 2013 at 3:41 AM

        harga xtm bpa bro????

  7. ayie
    February 19, 2012 at 3:24 PM

    sekarang da jual kt kl rm7300

  8. ayie
    February 19, 2012 at 3:25 PM

    try tengok kt mudah.my area kl ada jual..

  9. citra
    February 21, 2012 at 8:22 PM

    nape kt kl mahal?k area luar kl murah skit

  10. syuk
    February 22, 2012 at 10:58 AM

    salam.
    KL kat area mane otr rm7300 ?? ak pegi tanye kat area jln pahang rm8430.00..

    • February 29, 2012 at 3:32 PM

      johor otr rm7000

      • wan
        March 13, 2012 at 2:08 AM

        salam,,,johor kt kdai mane ye yg dh ad stock xtm ni???

  11. aqi
    February 22, 2012 at 5:41 PM

    salam..

    nk tanya…boleh bagi x nama full group fb xtm 200..sbb cari x jumpela..hehe

  12. sitam
    February 23, 2012 at 12:20 PM

    xtm ni mana lagi baik dari KTN200?

    • February 23, 2012 at 12:52 PM

      So far belom boleh buat perbandingan sbb KTN dh on road, tp XTM blom lagi.

      Kena tunggu ada org guna n wat review baru boleh tau mana satu lagi bagus prestasinya. skrg ni masih belum boleh register JPJ. tungguuuu….

      • alex_kajang
        January 25, 2013 at 12:03 AM

        bro tumpang tanye la kan.. klau rider besar dan tinggi sesuai ke utk moto nie? :p

  13. Anuar Azizan
    February 23, 2012 at 1:28 PM

    kt penang dh ada. Cantik je

    • PKJ 1774
      April 25, 2012 at 4:27 AM

      penang kat kedai mana tu bro…
      gua ingat mau pi ushar..

      • ayie
        June 25, 2012 at 10:29 AM

        kat HOT BIKE, jalan jelutong, peneng.. berdekatan balai polis jelutong.. d/p rm 4k, bln2 rm 210×24 bln..cash rm8800.. mahal siot..

        • rul
          June 25, 2012 at 3:45 PM

          XTM mmg kurang stock. permintaan byk. kedai byk yg da naikan rega. kat pekan kapar depan skolah ada lg 1 ready stock rm7800-OTR. kat meru sblh klang sentral rm8100-OTR. nnt aku nak survey kat sg buloh lak.

          • faiz
            November 20, 2012 at 1:46 PM

            korANG G KAT SEK 7 SHAH alam seblah yamaha tu ada shop KTM DUKE kat c 2 ada aku nmpk xtm slmt mencuba

  14. angah
    February 26, 2012 at 5:44 AM

    ada yang mengatakan ktn lagi baik

    • angah
      February 26, 2012 at 5:50 AM

      pendapat orang lain la.
      pada aku lebih baik yang nie

    • February 27, 2012 at 11:26 AM

      Belom buleh compare lagi bro sbb KTN dh on road, XTM ni blom lagi.

      Nnati dh ada org guna baru boleh tgk camne performancenya berbanding KTN.

      • Wilson
        June 21, 2012 at 12:35 AM

        Aku bawa ok je…setakat ni…tiada masalah, enjin ok, pick up pun ok…masuk hutan tahan lasak, meter enjin baru 250 km..sebelum jalan panaskan enjin dahulu..

  15. azhar
    February 28, 2012 at 5:48 PM

    design lebih kurang dgn Orion 250..

    • February 29, 2012 at 10:21 AM

      Standard la bro, moto scram ni kan jenis rojak2. semua parts boleh masuk.

      Sport-rim tu mmg sah amik dari orion. huhu…

  16. February 29, 2012 at 3:31 PM

    moto ni leh naik 2 org ke

  17. Amril Nizam
    March 2, 2012 at 9:51 AM

    dah bole register da.. stock je habis skg nie. kena tunggu sebulan..

  18. March 7, 2012 at 9:45 AM

    member dah beli motor ni, tggu plet WWM je, dah boleh register OTR (ins+roadtax) RM8430

    • March 7, 2012 at 10:28 AM

      Yes bro, skrg dh byk kuar moto ni. tunggu geng2 buat ujikaji n review dulu, pastu sambar la.. hehe

    • September 21, 2012 at 7:40 AM

      mahal nie..aku dapat kat ipoh rm 7800 jer..otr..

      • faiz
        November 20, 2012 at 1:49 PM

        brooo 7800 tu ok ler . kat KL , KLANG N SHAH Alam ni 8000 kot ape lg smbr ler

        • xCAster.|Pro×
          November 20, 2012 at 1:51 PM

          ipoh : ODR rm8400,dpt elmet free :P

    • January 3, 2013 at 11:35 PM

      rm8430 sama ngan harga kat kuantan

      • apiq
        February 11, 2013 at 2:37 AM

        kuantan kedai mn?

        • guez72
          April 16, 2013 at 11:57 AM

          jln beserah, samson motors cash rm7800

      • guez72
        April 15, 2013 at 10:37 AM

        kuantan rm7800 je cash

  19. March 22, 2012 at 9:19 AM

    member dah pakai seminggu dan br buat 1st service, 1st impression not bad. masa balik dari amik motor last week kat Sendayan Motor Nilai follow dari belakang mmg mantap… ada silent campaign sekarang (seminggu ni) kat MLE service centre batu caves … deretan zulkawa, KTM Motor, Onn Tatt… campaign nya overhaul carb, retighten bolt n nut dan ada lg la lain2. engine mmg mantap… top end 130km/h … boleh gi lagi klu tukar ejos ,,, FMF ngam,,, tp ada brand Turbo murah sket ,,,, motor member dah tukar ekor guna monster order dari thailand… ada dua kedai yg boleh rujuk untuk motard pd yg baru berjinak la dgn scram/motard … akina motor n satu lg kedai belakang public bank rawang. nak tgk gmbr motor member masuk dlm FB group GCMBikers

    • March 22, 2012 at 9:53 AM

      Terima kaseh bro. review yang cukup bagus buat para peminat dan pengguna baru XTM.

      Aku pun dah join geng2 1st batch yang beli moto ni. so far takde kritikal sangat la problem yang diaorang alami, cuma minor je. maybe untuk production yang berikutnya MLE dapat perbaiki dari sudut kualitinya.

      Jadi tak mustahil beberapa bulan lagi jentera XTM ni akan jadi model yang diminati kat Malaysia. pastu confirm byk spare part dan aksesori yang pengeluar after-market berebut2 nk buat.

      Let’s pray for it! =)

    • micheal
      April 24, 2013 at 12:06 AM

      Mr. Rozaini… top betul keh 130km/h?
      u cuba tengaok engine u series berapa 1xxxxx / 2xxxxx / 3xxxxx ?

  20. March 22, 2012 at 9:23 AM

    owh yea ,,,, seat cover xtm ni serap air … ari tu member complaint sekali dgn technician dr singapore and johor yg attend motor dia, tp mcm buat tak dengar je ,,, so member tukar seat cover lain … lebih ngam

  21. March 22, 2012 at 10:02 AM

    hari ahad ari tu kami gi layan GAP fraser’s hill,,, member puas hati dgn motor dia ….

  22. munjep
    March 22, 2012 at 2:11 PM

    top speed 130? mcmana penggunaan minyak lak?

  23. March 22, 2012 at 3:27 PM

    Penggunaan minyak belum dpt ditentukan… sbb masa amik tu carb dia problem kan,,,, lps technician overhaul dia blom test run lagi sbb tgh study exhaust skrg ni … exhaust dah bukak ,,, 130 km/h ms carb problem … tp dia ada tgk youtube exhaust dah upgrade 160km/h tp rpm x max lg …

  24. hairi
    March 22, 2012 at 4:06 PM

    XTM <3 im loving it…x sabaq dah ni

    • March 22, 2012 at 4:33 PM

      Sabar bro, tunggu stok masuk bulan 4 ni… pastu yabedabeduuu laaa….

  25. OoHara
    March 26, 2012 at 1:19 PM

    Eseimen. cam byk mslh je motor ni.. Bru je plan nk amik ..

  26. April 3, 2012 at 10:26 PM

    salam 1 malaysia,tumpang tanya..natang XTM ni mane tempat dia lahir???..tau2 muncul je…terima kasih..design lawa/cun meletup..sampaikan boboi boy pun kata “TERBAIK”!!

    • April 4, 2012 at 10:33 AM

      Hi bro.

      Kalo diikutkan dalam sijil lahir XTM ni ada tertulis JIANSHE. iaitu merupakan satu jenama moto dari negara china.

      Jadi syarikat MLE amek moto ni utk dipasangkan kat malaysia. apa yg bagusnya, enjin XTM ni betul2 copy enjin suzuki DR200. so secara logik, ketahanan enjin ini masih meyakinkan la sebab guna blueprint enjin suzuki.

      tapi macam biasa, barang baru mesti banyak defect. mungkin utk next production benda2 ni akan diperbaiki..

  27. shahrul penang
    April 4, 2012 at 6:49 PM

    saya masih dlm dilema samaada xtm 200 atau dtm 200….kalo ikutkan komen2 yg ada not bad model xtm ni…..sy masih belum lg tengok real visual xtm ni…tolong bg pendapat patutkah sy ambik xtm 200 ni….

    • April 5, 2012 at 10:47 AM

      Bro, DTM200 belum kuar lagi. maybe dalam bulan 5 ni.
      Kalo ada member2 yg dah pakai XTM try tanya diaorang camne ngan performance n problem2 yg dihadapi. then bila DTM200 kuar nanti buat comparison. baru leh decide mana satu yg lagi baik.

      just my 10cent opinion! :)

    • ayie
      April 9, 2012 at 6:37 AM

      DTM 200 da nk kua bln 5??bunyi nya cm menarik..
      shahrul peneng :
      try la bwk XTM, byk dah jual kt kawasan peneng..
      top speed 140 km/j klau ori kedai la..klu tkr ekzos n kaberator mgkin jg top kot..
      enjin ok x gegar sgt wlopn da cecah 140km/j.. berbanding dgn DTM150 pakai eksoz perang tapi cuma blh capai 115km/j je, itu pn da gegar da tangan nk pegang handle..
      (tp jentera KTM cuma perlu bwa 95km/j utk seiring sejalan dgn DTM150 yg bawa 115km/j, maknanya meter DTM ni terlalu ringan dan menipu kot?)
      tapi ape2 pn kte nnti kan kmunculan DTM200.. mgkin lebih baik designnya dri XTM200?
      atau enjin yg lbih menarik?tp kedua-duanya tetap enjin copy dari suzuki..
      sebulan je lg..

  28. ayie
    April 9, 2012 at 6:44 AM

    saya dpt berita DTM200 cuma dijual dgn harga RM5-6K sahaja… berbanding dengan XTM200 yg di jual sekitar hrga RM7-8k..
    so pikir2 kan lah..hehehe..

    • April 9, 2012 at 9:35 AM

      Berita ni cuma dengar khabar2 angin je bro. blum pasti tarikh sebenar DTM200 ni akan dilancarkan. hopefully betul la bulan 5, meriah lagi duni moto2 malaysia ni.

      Bab harga tu kalao dijual dalam range 6ribu agak berbaloi la tu. kalau betul bakal menjadi scram 200 yg termurah dalam pasaran scram malaysia. tapi murah2 pon yg penting kualiti nk kena jaga gak, kalo tak hancusss…. huhu

  29. daus
    April 13, 2012 at 1:18 PM

    salam aku mula2 nak amik ktn200 pastu aku g tengok ktm200 mahal gile…. aku pun ronda2 kedai lain2 harga… jadi aku pun internetkan diri ,godek2 buat perbandingan …. aku tgk xtm200 lagi mantap so aku pun angkat trus warna oren… ganas …. mula pakai bawah 90km/j je dah seminggu guna try skali g keje pehhhhhhh!!!! 150km/j senang2 je … sedap drop pun ….. tapi aku pakai minyak ron97 la baru mantap … pastu pakai exhaust leo vince pehhh…. 160km/j xde hal la…. sedap memotong cilok2 … tambah2 pakai helnet scramble…. jgn tunggu lama angkat je baru tau …. skang dah banyak budak pakai n club pun dah banyak…. k tq

    • April 13, 2012 at 6:26 PM

      Yes bro, setuju. design XTM ni mmg nampak mahal, dan berbaloi utk dimiliki sesuai ngan harganya. meter digital tu mmg cantek, warna biru yg menambahkan lg kecantikannya.. hehe…

      Perghh siap pakai leo vince. amek dari model mana bro? LC ke?

      • daus
        April 15, 2012 at 3:53 PM

        ekzos tu lc pun banyak pakai … tu untuk big bike sebab die boleh bukak selincer… tak bukak pun sedap dah bukak lagi garang tuk konvoi kih3 ….. pas aku amik moto tu skali ramai yg angkat gak la hu3 hari2 ade org datang nak beli

  30. daus
    April 13, 2012 at 1:21 PM

    xtm200 ni pakai meter digital…. so jgn pelik dia drop cepat tu yg kita nak sebab big bike memang brek die macam tu drop guna ekzos… dan meter xtm200 ni macam cb750…. cayalah ……

  31. asuat
    April 13, 2012 at 5:00 PM

    terbaik… kwn smua, nnti 23-27 May 2012 1jutaan belia mengadakan progrm FMX FREESTYLE MOTORCROSS XTREME di putrajaya. jom ramai2 kita ke sana. kalu nak tau lebih lanjut klik ni. https://www.facebook.com/pages/Malaysia-Freestyle-Motorcross-Xtreme/164217557027426

  32. fazly
    April 13, 2012 at 10:22 PM

    spare part mcm mna rakan2?….
    mudah ke nk dpat

    • daus
      April 15, 2012 at 4:00 PM

      spare part die jgn risau pemasangan di johor … sebenarnya moto ni tak lepas jpj … sebab ape tak pasti mungkin kalau die lepas dulu moto demark dan sebagainya yg cc kecik skit akan down tapi harga lebih kurang …. rugi la company demark hi3 so skang dah lulus … jadi macam cendawan lepas hujan la …. so alat ganti kompom banyak keluar lepas ni macam lc la…. tapi aku nasihatkan jgn ikut cakap orang sangat cakap tunggu dulu nanti ade model baru la ape la … kita pakai yg ni dulu kalau ade baru kan boleh trade in so tak la banyak sangat nak kuar modal …. macam aku dulu pakai ninja 250 je pastu da lame ade duit skit aku uprade ke cb750…. dah puas hati… skang ade duit lagi aku angkat xtm200 lak … da ade 2 biji moto… skit lagi ade modal angkat la xtm200 ni upgrade ke verys…. kan mudah jgn gelojoh rakan2 ku …. bukan senang nak dapat motor idaman lain la kalau bapak kita tokey balak hu2… betul tak…. slow2 aku cuma cerita pengalaman aku je berkecimpung dalam big bike ni …. da banayak kelab aku join … mudah nak tukar2 barang member ade ramai kan… kkk

      • April 16, 2012 at 11:10 AM

        Aku pon dh beli XTM ni, yg 2nd batch punya. So far baru jalan 200km. performance memang best, pickup mencanak-canak.

        Tapi nasihat aku kpd owner baru XTM, bila dpt moto seeloknya tukar minyak enjin masa lingkungan 100km. sbb masa ni enjin baru akan start bergerak n byk habuk2 besi akan jatuh ke dlm perut enjin. bila tukar eo ngan filter, confirm akan nampak byk habuk2 besi dlm eo. so better tukar minyak baru utk jaga enjin.

        pepehalpon, terbaaeekk!!

  33. daus
    April 15, 2012 at 4:04 PM

    aku paham setiap mat motor ni mesti ade dalam hati die bila la nak pakai moto besar ni…. kalau mat rempit tu yg banyak moto macam kuda liar bila da dapat big bike masuk kelab die akan serta merta tukar disiplin die yg macam kuda liar tu kepada penunggang yg berdisiplin dan berkhemah…. kebanyakan aku tgk cam tu la…….

  34. faizal JB
    April 15, 2012 at 9:16 PM

    kawan dh pkai moto xtm ni… kualiti baik pya.. xde hal… top speed pn bleh thn.. xde mslh moto ni.. puas hati lah.. enjin dia xcpt lembik…

  35. asuat
    April 16, 2012 at 1:11 PM

    salam kawan2, enjin xtm ni ok ke? betul ke enjin xtm ni copy dr suzuki?

    • 431652
      April 16, 2012 at 2:00 PM

      kalau tgk betul luaran skalipandang memang serupa dr200 … cuma kepastian yg tepat kene tgk doc die la buatannya…. insyaallah moto mane2 pun kalau tak jaga elok2 akan hancuss … macam skuter ego dll kan dulu macam2 cakap tak tahan la enjin.. xboleh jalan jauh la… aku beli pakai ulang alik keje 20km hari2 ok je dah 3 tahun pakai xde masaalah laju lagi janji jga minyak injin …..

    • April 16, 2012 at 3:25 PM

      Yup, just blueprint sahaja dari model suzuki DR200. tp dibuat oleh company JIANSHE China kalo tak salah aku la.. =)

  36. oney
    April 23, 2012 at 1:53 AM

    baca komen2 korg…rase dah time aku trade in scram MZ hampeh aku ni ngan XTM…

    • April 23, 2012 at 11:08 AM

      Beli je bro, so far 2nd batch memang tak mengecewakan… :)

  37. oney
    April 23, 2012 at 3:25 PM

    perghh..aku tgk kat youtube…cecah 164 tuu speed..cukup bln nanti bro..insyaAllah

  38. daus
    April 24, 2012 at 9:22 PM

    ni tgk la kalau nak tau top speednye >>> http://www.youtube.com/watch?v=8EdM4kxFnw4

  39. midie5905
    April 24, 2012 at 11:58 PM

    aku pon br je angkat xtm nie,pg tadi blk keje dia wat hal minyak kat tank msk air,mungkin air ujan kot sebab motor park kat luar.aku call terus kilang XTM kat taman gembira JB.Antar terus motor tue utk check ape masalah nyer.rupa2 nya oil seal dia rosak.kat sana pomen dia servis semua sekali.Ape yg aku nak kongsi kat sini motor nyer pada aku OK sangat dh 3 minggu pakai performance terbaik.Mungkin ada yg risau pasal sparepartkan,aku dh jumpa dgn Enggineer dia utk sparepart takde masalah stock kat sana byk,mungkin kat kedai lom ada lg.Utk aku terus je beli dr kilang dia.Tempat aku pon tak jauh dr kilang Xtm nie.Yg best kat JB nie br je 2 org yg pakai XTM nie,seorang lg aku pon tak tahu siapa cuma yg aku tahu org tue keje kat S’pore ulang alik.Aku dlm plan nak tukar exzos gan buang mguard belakang.So far motor aku standard lg kat highway le cecah 135KM tu epun lom pulas abis.

    • May 7, 2012 at 12:21 PM

      bro.. ko jd dealer sparepart untk kl area la.. cheras area da jd central kl da ne.. n damansara.. kat damansara tu ramai sgt yg poyo ngan demak nek lemak tu.. so.. maybe diorang akan beralih arah ke xtm200 kte ne..hahaha.. joke..

  40. adi
    April 25, 2012 at 11:47 PM

    bro kat KL tak da ke motor nie? nk angkat sastu ni.. hari tu aku p dekat N9 , sendayan , depa kat habs , kene order .. ada tak sapa2 tau kat mana boleh usha motor ni area KL ? :)

  41. syam
    April 26, 2012 at 1:09 AM

    kat kl mmg dah abis..semua kene order 2mggu lgi akan sampai..ni kedai kat cheras yang bagi tahu..

  42. midie5905
    April 26, 2012 at 2:53 AM

    aku rasa 2 minggu pon takleh sampai gak sebab yg aku tahu kilang tue pon tgh tunggu compenent dr China sampai.Yg ada sekarang diaorang standbykan utk sparepart je.Harap bersabar,kat JB pun kena tunggu gak,yg latest info hujung bulan 5 br leh assamble.Member aku pon ada yg kerja kat kilang tue.

  43. April 26, 2012 at 9:14 AM

    Ya, dengar2 info pun maybe tengah bulan 5 akan ada stok baru.

    Harap bersabar la ek semua peminat2 XTM…. 8)

  44. adi
    April 26, 2012 at 5:22 PM

    adoii.. xpa2 nnt dh keluar boleh konvoi ramai2 :)

  45. aPai
    April 26, 2012 at 11:22 PM

    …. moto ni sebiji dengan qingqi 200… klu xtm ni moto yg sama…. so memang dah terbukti moto ni lasak mengikut review qingqi owner… anyway nice review…

    • April 27, 2012 at 9:09 AM

      Qingqi 200 tu serupa dengan KTN200 bro. yg ni lain sket. cuma yang sama ialah enjinnya datang dari blueprint suzuki DR200…

  46. tu7
    May 4, 2012 at 5:21 PM

    . xtm prmtran yang terbaik dan harganya…org kate boleh degar juga lah..
    aku skong ssagt lah kepada korang komen2 2…

    • May 4, 2012 at 10:44 PM

      So far XTM ni amat berbaloi utk dimiliki.. bentuk yg menarik dan harga yg berpatutan… syok2..

  47. dauskhai
    May 7, 2012 at 4:30 PM

    aku ad oderrrrrrr

  48. dauskhai
    May 7, 2012 at 4:31 PM

    knape perlukan sebulan lebih untuk moto,,,da mengigil nak pakai nie,,

    • May 8, 2012 at 2:08 PM

      So far XTM ni memang takde stok. stok setiap kali pemasangan hanya lebih kurang 200 unit. tujuannya adalah untuk menjaga kualiti, lagipon MLE hanyalah satu brand yg baru bertapak dalam bidang permotoran ni.

      Harap sabar ye kawan2.. huhu

  49. LeeGat
    May 9, 2012 at 12:55 PM

    Salam,semua..Gua nk berkongsi pengalaman sahaja.Gau dh test kelajuan motor XTM 200 di highway Selatan.Max kelajuan hanya boleh mencecah 145kmh.Pada meter digital.Tetapi masalah nye,dlm kelajuan 145kmh,Gua rs mcm br 120kmh sahaja.Adakah Meter Digital bacaan tidak tepat,berbanding dgn motorsikal yg lain..

    • ayie
      June 30, 2012 at 11:17 PM

      aku da test da meter motor ni dgn lc135 aku mse atas hightway.. meter LC135 aku 130km/j, meter XTM lak 126km/j.. aku test mse bawa balik motor dari ipoh ke peneng.. adik aku bwk xtm, aku lak bwk lc135.. so xlari jauh meter digital dia.. aku cari signal belakang jenis lekat, saiz sebesar duit syling 50sen,jenis LED nipis je, sape2 yg prnah nampak tlg gtau aku, tgl kn no hp pn xpe..kt peneng mahal, rm100..

  50. LeeGat
    May 9, 2012 at 12:56 PM

    LeeGat :
    Salam,semua..Gua nk berkongsi pengalaman sahaja.Gua dh test kelajuan motor XTM 200 di highway Selatan.Max kelajuan hanya boleh mencecah 145kmh.Pada meter digital.Tetapi masalah nye,dlm kelajuan 145kmh,Gua rs mcm br 120kmh sahaja.Adakah Meter Digital bacaan tidak tepat,berbanding dgn motorsikal yg lain..

  51. Mazhar
    May 15, 2012 at 4:50 PM

    brader2 yang otai sekalian.. gua ni baru terfikir nak membeli scram.. dgn ketinggian 165 cm.. sesuai ke gua nak pakai moto nih? kang terpukang kat lampu isyarat.. malu jugek.

    • May 15, 2012 at 5:00 PM

      No problem bro, aku punya member tu tinggi lebih kurang ko la. selamba je bwk xtm ni.

      pastu ada sorang budak pempuan owner xtm gak, dok area PJ. bukan tinggi sgt. lg la selamba bawak xtm ni. kool beb!! haha…

  52. lan
    May 17, 2012 at 10:41 AM

    salam bro. gua nk tanya lu mana nk tukar tayar motart.

    • May 17, 2012 at 1:34 PM

      W’slm. biasanya area klang valley ni budak2 motard carik tayar kat sentul. shah alam pon ada, area seksyen 7 tu. storm biker.

  53. rul
    May 17, 2012 at 11:37 PM

    Apa pendapat korang ttg nimota renger x & x1?

  54. rul
    May 19, 2012 at 11:20 PM

    rul :
    Apa pendapat korang ttg nimota renger x & x1?

    wey! X nak komen ke?

  55. zulazli
    May 21, 2012 at 12:29 PM

    order..jgn x order :)

  56. Ben_clunk
    May 22, 2012 at 1:16 PM

    minggu depan gaji terus nak angkat satu…mula2 ingat nak angkat nimota tapi bila tengok XTM ni sulam pula ngan ekjos Leovince…mengancam!!! tapi still ade stok ke? risau stok abis,then tak sabau sangat den terambik nimota kang..cano ni kawan2??

    • rul
      May 22, 2012 at 3:07 PM

      bro aku rasa baik tunggu DTM200 pastu compare.
      mana tau DTM200 lg gempak ker
      sabar sikit hr je lg
      aku dngr DTM200 dlm jun ni je
      aku pun tgh stnd by je ni
      org kata sabar tu membawa berkat
      hehe

  57. Ben_clunk
    May 24, 2012 at 1:23 PM

    tu la bro..takut juga kalau DTM200 ni dia buat memang unsur2 motard…haduiihh..makin ponin den ni hah…member2 dah bakar2 bunyi ekjos tiap kali lalu depan umah den…panas2!!!

    • May 24, 2012 at 2:51 PM

      DTM200 dh keluar dh dia punya design. tk byk berubah compare dgn DTM150. still pakai kerangka yg sama, cuma enjin jadik 200cc + bodyset dh ganti design lain.

      XTM masih menang sbb pakai sport-rim. hehe… Kalo amek DTM nk upgrade masuk sport-rim mau makan seribu setengah gak tu. huhu

      • rul
        May 24, 2012 at 3:11 PM

        iye ke
        dimana?
        kat mana?
        dah ada d kedai ke?
        nak tgk gak

  58. May 24, 2012 at 4:55 PM

    Belum lauch lagi bro, aritu dia buat promiso kat JB tak silap aku.
    dah tua bentuk dia camne. offical kuar maybe bulan 6 gak kot.

  59. May 27, 2012 at 3:02 PM

    spare part moto xtn200 murah x ?
    senang dapat x ?

  60. May 27, 2012 at 11:16 PM

    salam amien7, aku macam interest dengan XTM ni. maybe dalam lingkungan terdekat ni cuba tok dapatkan motor ni. boleh bagi link group kat FB yg bincangkan pasal XTM ni x? mungkin aku boleh read pasal pro anf cons pasal moto ni lagi mendalam.

    • May 28, 2012 at 9:14 AM

      W’slm.

      Bro, untuk pengetahuan ko XTM ni payah nk dpt ready stock kat kedai. biasanya org akan que utk booking moto ni. kena menunggu sket la.

      btw, utk diskus dlm group fb ni aku kasi linknya:
      XTM-Group-FB

      • rul
        May 28, 2012 at 9:43 AM

        tp bro, kat klang valley ni byk aku rasa.
        mungkin kita leh share harga2 yg ditawarkan di kedai2
        aku tgk kat meru ada stock dlm rm7500 cash OTR

        • May 28, 2012 at 10:01 AM

          kat meru ada lagi? kedai apa bro? kalau ramai yang pakai xtm ni ddk area shah alam or klang bagus la, nanti lagi senang nak kongsi2 pasal moto ni bila buat TT. aku pon kerja kat area sek7 ni je. haritu tgk kat sendayan motor pon dah x de stock moto ni.

  61. May 28, 2012 at 10:21 AM

    Kalo malam minggu konpem geng2 XTM ada lepak minum kat dataran shah alam. dataran atas. kalo ada masa join2 la, ramai geng2 XTM area shah alam ni,

    • May 28, 2012 at 11:15 AM

      bukannya x nak join. masalahnya belum ada pon lagi moto ni. baru mengidam. insyallah dalam hujung bulan depan kalau ada rezeki. sbb sekarang ni mmg tengah betul2 serious nak angkut moto ni sebijik.

  62. rul
    May 29, 2012 at 1:38 PM

    bro!
    skrng aku ada nak tanya pasal MLE ni
    fork dpn x leh rendahkan lg ke?
    coz aku tgk handle betul2 atas fork
    x mcm nimota & DTM

    • May 30, 2012 at 9:46 AM

      Kalo stended boleh redahkan sikit je dlm 1 inci aku rasa.

      tapi kalo nk rendahkan fork lagi, boleh tambah handle riser, pastu kasi turun fork.

  63. daus
    May 30, 2012 at 9:14 AM

    Yes MOTO xtm aku kuar hari ni tokey kedai dah call baru tadi dan tengah register… Setelah sebulan lebih menunggu yahoo

    • May 30, 2012 at 9:50 AM

      Tahniah bro! Slmt pengantin baru. hehehe

      • LeeGat
        June 1, 2012 at 12:37 AM

        amien7;Tqvm bro…

  64. daus
    May 30, 2012 at 9:16 AM

    Aku tempah no wilayah tapi MOTO Ada dah kalau mahu wilayah kene tunggu lagi 2 Minggu Baik aku amik plat kelantan je ri ni boleh amik

  65. May 31, 2012 at 9:10 PM

    dhol…aku survey kt you tobe…xtm dah cecah 180km…..entah budak mana test…

  66. daus
    June 6, 2012 at 11:47 PM

    Memang puas hati mencanak-canak la moto ni. Stakat nak 130km/h mudah dan cepat takyah tukar gear memotong . Tapi asal kedai spoket die 12-36 la . Aku tgk ktn200 besau gile ha3

  67. daus
    June 9, 2012 at 9:13 PM

    spoket aku tgk 12-36 la kecik je ….. tadi baru buang ekor belakang … buat sendiri je … gempak lak tgk ganas dari yg asal skang dah 200km sok nak tukar minyak enjin hu2

  68. daus
    June 9, 2012 at 9:16 PM

    enjin walau dah lenjan tadi 130km ,asih smooth lagi ok la enjin die …. cuma berasap skit maklumlah enjin baru lagi ha3 tapi setakat ni ok la…. hari ni saja banyak serempak ngan bebudak pakai xtm kat jalan dan trafic light aku hon je diorang angkat tangan ha2

  69. Frank666
    June 10, 2012 at 4:34 AM

    bro amien… nk tnye sket la… moto ni der problem x… klau mula2 agkt nk kne buat per ek… gua bru nk agkt la moto nih… lg 2, 3 mggu kuar la… hehe…

  70. Frank666
    June 10, 2012 at 4:37 AM

    bro daus stay kt ner… dak2 XTM ni lpak ner… gua bru nk berjinak la dlm bidang motard ni… hehe… xde geng la kt damansara…

    • daus
      June 10, 2012 at 9:55 PM

      Kat dataran shah alam ramai budak2 xtm ni try la ronda hujung Minggu tgk ade tak

  71. June 10, 2012 at 9:27 AM

    Assalammualaikum, Saya ni pon baru nk berjinak dalam bidang motard ni, search da 1 google, da jumpa fb dak2 XTM ni, tpi kt fb x macam banyak pertanyaan sbb mcam ruang chit chat berbanding sini. Saya da amek moto ni, tggal tggu jpj je lagi, so boleh x bro amien atau sape kt sini gtau ape major problem yang mungkin ade kt motor ni?

  72. daus
    June 10, 2012 at 1:46 PM

    Keluaran ke dua ni ok la dari yg pertama.. satu pesanan aku jgn basuh moto siram air kat tangki lama2 bab lagi tadi aku basuh tgk ade skit air kat penutup tangki pastu Da lap2 air aku pun bawak takat 110kmh je sempot… Selama ni selamber je setakat 135kmh … Hari ni tension aku kat highway nak memotong takut.. tapi tak tau la sebab air atau benda lain.. ade sesape tau…

    • June 10, 2012 at 1:57 PM

      ade x pape problem yg agak major? atau langkah yang oerlu saya wat bila dapat moto?

  73. daus
    June 10, 2012 at 2:24 PM

    Tadi aku Da check sendiri dan aku Da jumpa sebab apa sampai 110kmh je nak pulas minyak lagi sempot….. Upenye hos angin die lembik kene panas dan telah bengkok skit so angin tak cukup masuk tu jadi sempot.. masaalah lain ade bunyi benda gesel kat sensor speed kene bukak taruk griss skit

  74. daus
    June 10, 2012 at 2:28 PM

    Bila ko dapat je ko bawak sampai 100 ke 250 km tukar trus minyak enbun filter…. Guna minyak rock oil…. Pastu minyak jgn taruk 1 liter … Taruk 1.4 liter…. MOTO ni kene lebih skit minyak…. Sebab pomen cakap tadi kebanyakan yg rosak MOTO minyak skit.itu aja setakat ni

  75. acik
    June 10, 2012 at 4:05 PM

    aku baru je nak beli xtm ni…so bleh join korang sume..harap byk dapat tunjuj ajar dari korang nnt…mane ade club 2 bleh dapat org varu..hahahha…

  76. June 10, 2012 at 8:47 PM

    mcam mana nak tau moto yang saya akan dapat ni dari batch 1st or 2nd?

    • June 11, 2012 at 9:15 AM

      Nak tua moto tu batch 1 atau 2, boleh tengok dekat cover enjin belah kiri. atas tu ada nombor siri enjin.

      Kalo tk silap aku, first batch nombor dia 11xxxxx, kalo 2nd batch 12xxxxx. kalo salah, sesapa tlg betulkan ek. tq.

  77. daus
    June 10, 2012 at 9:50 PM

    Aku keje kelantan… Club kelantan la aku masuk Hu2 ..pastu yg sempot tadi tu upenye lagi aku Da letak kain bawah seat so kat bawah seat ade hos tuk angin … Jadi kain tu Da tutup lubang angin tu yg sempot kih3.. pas aku buang kain aku pun trus g test kat Japan baru leh 130km semula… Rxz nak follow aku takat 120kmh aku dah mula tinggal die jauh tgk meter rupenye 140kmh Da tu pun tak full trotel lg…

    • October 11, 2012 at 4:37 PM

      ..semua motor boleh lari punya..berani atau tarak berani saja..hahahaha..
      kawe baru ja angkat XTM ni..club kat klate mana?..ada link?..fb ker..

  78. daus
    June 10, 2012 at 9:52 PM

    Yg terbaru keluaran memang 2 batch la… Try tanye amin… Kalau leh masuk gambar aku masuk Da dalam ni

    • Frank666
      June 11, 2012 at 12:12 AM

      nk tnye sket la bro… so kiranye moto nih takde major problem la stkat nih… hehe…

    • June 11, 2012 at 9:19 AM

      Sorry bro, setahu aku yg terbaru keluaran dh jadik 3rd batch.

      dh berbeza daripada 1st ngan 2nd batch dari segi ekzos, ketinggian belakang dan juga saluran outflow minyak kat carb dah dijarakkan drpd chasis. CDI pon dh ditukar kpd yg ada cut-off.

      • June 11, 2012 at 11:46 AM

        kira 3rd batch ni da improve la?

      • rul
        June 12, 2012 at 9:14 AM

        betul3… aku pun br je tgk moto tu miggu lepas. try naik, lebih separuh tapak kaki cecah lantai. tak mcm dulu hujung kaki je.(tp pomen ckp mmg leh adjust absober tu). exzos pun ok bunyi dia. stakat ni XTM ni terbaek la dr scram yg lain..

  79. June 12, 2012 at 12:10 PM

    Mudah-mudahan XTM batch ke-3 ni byk improvement drpd model terdahulu. baru la pembeli lebih yakin nak pilih.

    konpem XTM ni akan jadik hot-selling model. huhu

    • Frank666
      June 13, 2012 at 2:02 AM

      bro… nk tnye sket la… ner dpt tail light ngan signal blakang 2… style la… hehe…

  80. June 13, 2012 at 9:35 AM

    Carik je kat kedai aksesori moto bro, skrg ni macam2 jenis ada.

    Hulur je duit, konpem ada style. haha.. :)

  81. rul
    June 13, 2012 at 10:32 AM

    akhirnya… helmets yg aku idam2kan telah pun diorder. tunggu sampai je nnt aku tunjuk kat korang. I thing it will be the one & only helmet in Malaysia. hehe… order from UK (jenama aku rahsiakan dulu)

  82. June 13, 2012 at 10:47 AM

    maaf, cerita psl helmet ni mmg menggiurkan … aku pun order Bell EVO flip up/modular kat revzilla dulu,,,, tp sbb aku amik yg less than USD300 … harga ms tu USD179.00 dia x ship international, so aku kensel. Nak jadikan cerita plak mmber aku selalu travel, mintak kirim dgn dia,,, dia x berani nak bwk masuk even shipment / pos sbb helmet ni kena ada AP baru lps kastam… klu hang dpt mmg hang kena buat sujud syukur le hehehe….

    • rul
      June 13, 2012 at 11:25 AM

      thanks coz bg tau
      org ckp lau oder online, mark the goods “as a gift” atau sample.
      inshaallah..
      doakan la lepas…

      • June 13, 2012 at 4:11 PM

        insyaallah, pray for you as well… benda baik, insyaallah lepas ….

  83. Paan59
    June 13, 2012 at 4:03 PM

    Bro.. Moto betul ke dah dpt kelulusan dari JPJ.. Ni pasal AP kan.. Td gwa gi kedai moto kat Kapar diorg ckp moto ni still xde AP lg… Ape cerita? Berminat dah ni…

    • peo
      June 22, 2012 at 7:35 AM

      Kt kapar ade lg ke??aku call kata ramai sgt nk amik..silap2 da xde da kot skang ni

  84. June 13, 2012 at 4:10 PM

    dah byk motor ni atas jln bro … AP boleh guna utk setiap unit ja motor je, bukan 1 AP utk satu brand… x silap value AP utk motor ni 2K ++ kot,,, amien, tlg verify… aku lupa plak…

  85. June 13, 2012 at 8:51 PM

    maaf bertanya, saya ni bengap skit sal proses moto sume ni, 1st moto la katekan, AP 2 ape erk?

    • June 14, 2012 at 4:20 PM

      AP = Approved Permit (Permit Import) yg dikeluarkan oleh MITI kpd penerima2 AP, Kastam DIRaja Malaysia sebagai pihak berkuasa nya. setiap apa je yg masuk m’sia kecuali yg telah di umumkan oleh k’jaan sbg tidak perlu cukai (spt brg elektrik, elektronik, kereta untuk tujuan motorsport dsb) perlu membayar cukai import. sekiranya sesuatu brg tu dtg dr negara ASEAN, cukai import yg dikenakan sepatutnya tidak melebihi 5% shj, tp xtau la dah implement ke belum AFTA tu… sekiranya tiada AP, pengimport perlu mbyr cukai tersebut, dan cukai tersebut di “push” kepada pembeli pula. tu sbb harga barangan tersebut sedikit mahal. jd bila ada AP, harga barangan dpt la murah sedikit … klu utk motor, ada AP atau takde AP beza tak berapa byk sgt berdasarkan pada harga motor yg di declare…. tp klu CBU (luar dr ASEAN) bapak mahal… lebih dr 100% rs nya (maaf klu tersilap) klu ada kwn kastam sila betulkan….so klu ada AP dpt la pengurangan cukai yg melebihi 100% td … cukai utk kawasaki versys yg mempunyai AP x silap RM8888 dimasukkan dlm harga motor… klu xde AP, mau RM50K kot motor tu… xtm mau 10-15 ribu harga nya klu xde AP. Itu belum masuk lg Cukai Jualan yg dikenakan ke atas barangan, Cukai Perkhidmatan (Service Tax) dan sbg nya.

      Aksesori kereta tiada AP, sbb aku penah beli dari Siam … rega set bodykit RM400++ kena cukai jd RM600++

      • June 14, 2012 at 5:50 PM

        Terima kasih bro untuk info psl AP ni, mmg sangat2 berguna untuk panduan semua.

        Setahu aku untuk XTM pon mmg ada AP. penah dengar cerita harga moto XTM ni sebenarnya hanyalah setengah harga berbanding harga jualan skrg. Jadi harga yg selebihnya adalah kos untuk AP dan beberapa caj sampingan. 8)

  86. daus
    June 13, 2012 at 10:18 PM

    Puas Da bawak moto ni…. Aku lenjan betul2 130kmh sokmo aku bawak…. So enjin bila panas ade bunyi skit tapi kalau start pagi bunyi slow…. Stakat ni ok la xde masalah cuma nak tukar hose kat kaburator punye angin sebab ade lembut skit ade terkapit skit……… Lagi erm ….. Rantai kene spare minyak die baru ok…. Lancar….. Aku spoket 12-36 pickup Ada lajak bila Da laju baru sedap tapi sekejap leh dapat 120kmh….

    • June 15, 2012 at 8:51 PM

      waa….smua dh brminat nk pkai motor ni..
      sy mmang dh lama mngidam mtor ni tapi ”125z” yg trbaru plak dpt..
      sbb umur bru 17 kan…adoii rugi plak beli tupai nnti ader peluang nk jual la 125 tuu..
      nak beli motor ni jugak..heheh…yea XTM the best”’.!!!!………………..

    • ghost duke200
      December 28, 2013 at 7:19 PM

      bro rantai kene spare minyak jenis ape?

  87. izwan ahmad
    June 17, 2012 at 9:34 AM

    ssah la nk cri mto ni…sy pgy mne2 kdai kne tempah dulu skunk2 nye 2 blAN bru bleh dpat…model ni mmang ssh nk dpat ke??

    • June 18, 2012 at 9:21 AM

      XTM mmg payah sket stok dia. biasa la, permintaan melebihi pengeluaran.

      Kalau takat 2 bulan tu kira normal la, ada member yang tunggu 3-4 bulan baru dpt moto. kesian. tapi so far ramai yang puas hati. kira berbaloi la motor ni dgn harganya…

  88. taking
    June 17, 2012 at 10:22 PM

    ade sape2 thu kt mane ade ready stok moto ni..kt terengganu xmsk lg la bro

    • nlyda
      June 19, 2012 at 9:49 AM

      kt trg ada la… kuala ibai.kebetulan isnin saya cr,ada budak kemaman book 1.kdai motor tu order 2.rezeki saya la,dapt yg 1 lg.cuma x tau lg warna ape. tgok khamis ni la.hajat nk colour oren,tp merah pn xpe.asal dapat je

  89. nlyda
    June 18, 2012 at 1:09 PM

    salam.. nk tanye. ada brapa colour motor ni??

    • June 18, 2012 at 1:53 PM

      So far hanya keluar 2 color:

      body putih stiker oren/hitam. lagi satu body hitam stiker merah/putih.

  90. nlyda
    June 19, 2012 at 9:45 AM

    ok tq. saya dh beli d K.Trg.. hari khamis ni dpt,cuma x tau lg warna apa yg akan sampi. rm7750. murah skit dr kl.dh pusing 1 kl,smua harga dlm rm8200 – rm8700

  91. daus
    June 19, 2012 at 6:47 PM

    Ok skang nak cite pasal set spoket….. Min aku asal 12-36 top speed 133kmh… Ko rasa 15-36 boleh dapat 160kmh @ 8000rpm tak?

    • June 20, 2012 at 12:07 PM

      Budak2 dlm group fb XTM ckp limit utk masuk spoket dpn takat 14 je.

      lebih dari tu mmg dh tak muat, ko try la adjust masuk 15, kalo berjaya email kat aku gambo tu. haha…

      • daus
        June 21, 2012 at 7:53 PM

        Ye ke tak muat aku tak tukar lagi ni… Ngah mencari kat mana jual bab besar spoketnye…. byak kdai xdo

  92. daus
    June 19, 2012 at 6:50 PM

    12-36 memang Da ade pickup…. Memotong tak yah tukar gear….cuma nak tambah top

  93. rul
    June 21, 2012 at 3:32 PM

    Helmet aku da sampai.
    direct sampai alamat aku.
    alhamdulillah, x kena tahan kastam & x kena tax pun.
    sebabnya helmet ni adalah ski helmet.
    Team Lotus/Caterham F1 ada pakai helmet ini utk PIT diaorg
    rasa2 korang leh x aku pakai utk bwk moto? hehe…
    mahal aku beli ni.
    lau korang nak tau check this: http://www.ruroc.com/store/2/rg-1/core/white/

  94. June 21, 2012 at 4:51 PM

    kat mana saya nak beli motor ni..

    • June 21, 2012 at 5:22 PM

      Phuiiii… menyibok je ko megat.

      pegi bawak XTR kuning ko tu main jauh2….

      • daus
        June 21, 2012 at 7:56 PM

        Biar la xtr kan sepupu xtm kih2

  95. midie5905
    June 21, 2012 at 7:57 PM

    Salam semua,saya dh pakai xtm nie masuk 4 bulan.Ada satu problem iaitu masa nak tukar gear time nak belok enjin mati.kaberator dah service tapi same je.Ada sesiapa boleh bantu tak?

    • June 22, 2012 at 9:19 AM

      W’slm.

      Problem ni ada 2,3 org dah kena. pegi hantar kat SC utk betulkan. sebenarnya tak byk masalah pon, ada 2 sbb budak2 ni penah kena. satu wiring touch ngan body dan satu lagi sbb wayar choke terlekat.

      cuba bwk ke SC utk diaorang check, budak2 yg penha kena dulu dh settle dh semua masalah ni.

    • December 23, 2012 at 1:24 PM

      Cuba tgk cok,sblh kiri handel kot2 tetarik

  96. juu
    June 21, 2012 at 9:53 PM

    salam semua geng xtm, dkt 2 bln tggu mtor ni xsmpai2.
    agak2 brape lama erk mtor ni smpai?????

  97. peo
    June 22, 2012 at 7:23 AM

    Perggghhhh!!jatuh cinta aku ngn motor2 belalang tempur azura camni..aku nk beli la..

  98. syafiq
    June 23, 2012 at 1:52 AM

    salam.. tumpang tanye.. mane nk dapat spare part moto nie ek??

  99. midie5905
    June 24, 2012 at 10:41 PM

    OK Amien TQ.Saya akan cuba tip yg awak bg tue.Untuk Syafiq spare part utk masa sekarang memang susah nak dpt kecuali order kat Kilang MLE kat JB (Tmn Gembira)
    Aku pernah gi sana dan jumpa gan Engginer dia,leh order kat sana je.

    • rul
      June 25, 2012 at 9:56 AM

      Assalam,
      kenapa sume scram rata2 dibuat di Johor?
      kenapa nak cr spare part? moto da rosak ke?
      moto ni warranty bape thn?
      kat klang valley ni Service Center kat mana?
      lau ada problem(warranty period) nak refer kat sapa?

      coz kat Klang Valley ni rata2nya distributor je(a.k.a bengkel moto)

      sapa2 leh terangkan

  100. Kky
    June 25, 2012 at 2:38 AM

    dh sebulan menunggu,xsampai lg moto aku..huhuhuhu

  101. nlyda
    June 25, 2012 at 8:17 PM

    motor saya dh sampi.. 2 mggu je order. beli mtor ni nk bagi en.suami.harap dia suka.org2 ganu,ada 4 biji lg xtm smpi 23/7 ni.cpat2.. harga pn murah.

    • Kky
      June 26, 2012 at 10:36 AM

      kat mana kak.tganu ker?

      • nlyda
        June 26, 2012 at 1:13 PM

        trg.kuala ibai.
        ada 4 otw 23/7 ni

        • Kky
          June 26, 2012 at 11:28 PM

          hmmmmm….jauhnye…teman kat kl…untung la ore ganu,lg2 bini yg belikan

          • nlyda
            June 27, 2012 at 3:18 PM

            ganu murah je 7750. tp helmet biasa and safety lock je free gift. kt KL ada kedai kt jln pahang. balik keja hari2 tgok. hadiah wedding anniversary ni.. bg XTM kt suami.he.he. 2 mggu cari mtor ni,sbb kt kl mahal.. tpaksa beli kt trg la.

            • Kky
              June 27, 2012 at 10:53 PM

              ok..thanx 4 da info…

              • rul
                June 28, 2012 at 9:39 AM

                nasib la korang kat trng
                moto ni da la moto br.
                spare parts ada kat johor je
                service centre tah kat mana tah(aku tanya benda ni lama x dijawb2 pun)
                ada problem korang repair sendiri ler
                biasa la brng dr taiwan kan
                nnt jd mmc scooter
                & mcm naza nye scooter gak
                harap motor je la lawa
                x pasal2 sik kuar duit duk repair moto je
                information kurang pasal benda ni
                tu pasal persoalan x berjwb2 sampai skrng…
                aku nak cr DUKE lak
                adios MLE…

              • June 28, 2012 at 9:55 AM

                rul :
                nasib la korang kat trng
                moto ni da la moto br.
                spare parts ada kat johor je
                service centre tah kat mana tah(aku tanya benda ni lama x dijawb2 pun)
                ada problem korang repair sendiri ler
                biasa la brng dr taiwan kan
                nnt jd mmc scooter
                & mcm naza nye scooter gak
                harap motor je la lawa
                x pasal2 sik kuar duit duk repair moto je
                information kurang pasal benda ni
                tu pasal persoalan x berjwb2 sampai skrng…
                aku nak cr DUKE lak
                adios MLE…

                Bro, cuba tengok website MLE. kat situ ada tulis semua dealer2 MLE ni. SC dia kalo kat klang valley nun kat batu caves…

                Motorlegend.com.my

  102. juu
    June 25, 2012 at 9:14 PM

    salam amien, tnya ckit harga ekzos LV biasanya brape erk???

    • June 26, 2012 at 8:56 AM

      LV paling murah budak2 XTM penah pasang RM550. kedai dengar cerita area petaling jaya.

    • Kky
      June 26, 2012 at 10:35 AM

      sendayan motor RM540

      • LawnMerong
        July 19, 2012 at 4:07 PM

        kt repco,ipoh dpt RM500.bule deal lg kn~

        • xCaster.|pro×
          October 31, 2012 at 11:10 AM

          repco pon ada jual aksesori xtm ke?

  103. Zain
    June 28, 2012 at 10:11 AM

    cantek gak moto ni

  104. pizzan
    June 28, 2012 at 4:39 PM

    min..lu pya blog ni mmg tbaik lah.gua dh byk selak2 lu pya info,gua pcaya lu pya ilmu baik bro.tahla samaada lu dtg dari it or mmg bjr sndiri[mcm syed al bukhary dari spm je].gua pcaya lu pya info bg byk manfaat pada semua org…gua tabik lu..mau tya sikit.gua nk pkai xtm200.ada yg bg komen mcm2.gua nk make simple je.nk tya pasal EKZOS BAIK,MYK ENJIN,BENDA NK BG RGN MOTO SIKIT…tu je..wasalam…

    • pizzan
      June 28, 2012 at 4:41 PM

      pizzan :min..lu pya blog ni mmg tbaik lah.gua dh byk selak2 lu pya info,gua pcaya lu pya ilmu baik bro.tahla samaada lu dtg dari it or mmg bjr sndiri[mcm syed al bukhary dari spm je].gua pcaya lu pya info bg byk manfaat pada semua org…gua tabik lu..mau tya sikit.gua nk pkai xtm200.ada yg bg komen mcm2.gua nk make simple je.nk tya pasal EKZOS BAIK,MYK ENJIN,BENDA NK BG RGN MOTO SIKIT…tu je..wasalam…

      model bape baik..yg psl no siri tu 11xxxx 12xxxx 13xxxx

    • June 28, 2012 at 5:40 PM

      Tq bro, takyah nk puji2 sgt la. yg baik datang dari maha ESA, aku just share apa yang aku tau je. manusia ni sampai ke mati pon proses pembelajaran tetap berlaku. hehe

      Bab ko nak beli XTM tu terpulang pada keyakinan diri sendiri. macam aku, moto aku 2nd batch, siri number start 12XXXXX. member aku yg pakai 2rd batch pon siri number dia 12XXXXX gak. sama je.

      Aku punya XTM biasa2 je, takde buat byk pon. tukar ekzos jenama KOZI utk lebih pickup, masuk minyak enjin petro canada duron XL, pastu sarung 9power utk kasi arus api dari koil ke plug stabil. lain2 tak sentuh pon. so far mmg sedap bwk. 8)

  105. midie5905
    June 28, 2012 at 10:44 PM

    Amien ape benda (9power)

  106. daus
    July 1, 2012 at 8:47 PM

    spoket die same ngan moto ape erk jenuh cari semua nak tgk contoh dulu katanya kene bukak la spoket depan die hu3

  107. nasa
    July 5, 2012 at 11:04 AM

    Salam Amien

    1. Nak tanya cam na nak budget minyak…XTM ni takde meter minyak. Stop cock lever ada reserve ke?
    2. Sape2 boleh bagi address service center kat Bt. Cave dan contact no..

    • July 5, 2012 at 2:35 PM

      W’slm. ni bro jawapan aku yg tk berapa expert sgt nih:

      1) Cock lever mmg ada reserve, tp jgn terlalu percaya kpd reserve tu. aku dh kena, tarik utk reserve, tp minyak jln cam biasa je. last2 menolak moto. sebaiknya mengikut pengalaman rakan2 lain full-tank boleh gerak dlm 200km. so kena pandai2 bajet la bila nk re-fuel semula.

      2) Ni alamat SC:
      MLE Motor Legend Enterprise Sdn Bhd (735964-A)
      KL Service Centre:No. A-3-G, Block A,
      Jalan Medan Selayang,Medan Selayang,
      68100 Batu Caves, Selangor.
      No: 03-6186 9816 Fax: 03-6186 9816

      • nasa
        July 6, 2012 at 11:08 AM

        Terima kasih bro…

    • Zain
      July 17, 2012 at 9:31 AM

      moto aku br je berusia semiggu lebih dan masih standard lg(dara lg beb).
      minyak setakat ini lebih dr 200km. masa amek moto aku isi full tank ron95 dlm RM15. pastu aku try nak isi dlm 160km, muat 4liter aje. skrng ni milage da 365km(coz moto x slalu guna pon). aku buka tank tgk masih ada lg. moto stakat ni x de problem. cuma yg aku x berkenan bab gear. kekadang bila da free gear & meter lampu “N” da nyala, so aku lepas la clutch. tibe2 engine mati tersengguk. pastu bwk moto ni mcm rasa x cukup gear je. aku rasa MLE ni kena tambah 1 gear lg la. hahaha….

      • July 17, 2012 at 12:46 PM

        Bab minyak tu mmg lebih kurang je bacaannya. so kita tau la satu tank boleh lepas pegi dlm 200km.

        Bab lampu gear N tu mmg camtu bro. jgn pecaya sangat. bila dh tunjuk N tu kena lepas klac slow2 jugak utk pastikan mmg gear dh betul2 neutral. aku pon selalu kena. huhu

        Bab tak cukup gear biasa la, motor scram bro. tengok la spoket dia 12-36, mmg rasa mengaum je la tiap masa. hehe

        • Warn
          July 17, 2012 at 12:55 PM

          amein jom join kitorg lepak santai kat taman tun dr ismail esok malam 18 hd julai jam 9 malam kat rasta…kalau berkesempatan lah…hihihi

          • Xtm putrajaya
            March 7, 2013 at 11:26 PM

            Kalau Ada lepak ke convoy ke ….boleh pelawa bro xtm putrajaya

  108. juu
    July 5, 2012 at 8:55 PM

    salam, seme yg gna xtm. msalah mtor ni bru je 3 hari pakai

    1] stem brek blkang xblh ajas cz aku cba ajas tiba2 jaln dlm 100m je breknya rosak n kuar myak brek. kalau nk jgk tpaksa jupe makanik………

    2] satu lg kwn aku yg kantoi, mtor dia xtm jgk mdel 12xxxxx myak engin trpancut keluar dri getah yg tdapat di block engin sbelah kiri. getah hitam bentuk bulat, nsib blh baiki. so jga2 erk…….

  109. DAUS
    July 5, 2012 at 9:27 PM

    tadi pagi aku dah g lepak kat kedai dealer xtm so kebetulan ade skali die punye manager mle dari johor la datang kedai … so aku pun wat perbincangan tentang motor ni … ade la aku wat penanbahan pada moto ni untuk kebaikan… aku cadang kat die spoket aku dan tokey kedai tu try tempah di siam nak tgk bape yg sesuai dan hose angin…. setting meter koso tu… lampu depan…. minyak dalam enjin dan macam2 lagi hu3 so die pun cakap akan di kaji lagi dan stock baru sampai hujung bulan 7

    • July 6, 2012 at 2:36 PM

      Bagus gak bro ko dpt jumpa bos MLE tu, boleh share byk benda dgn dia. at least dia nk ambik tau perkembangan dan permasalah XTM ni.

      Tapi kalo betul2 niat dia nk jadikan XTM ni sbg model yg tip-top dalam pasaran, kita sebagai pengguna mungkin kena sedia la dari segi penambahan kos utk harga sebuah XTM tu.

      Ni pendapat aku la…

  110. daus
    July 7, 2012 at 2:13 PM

    Hari ni join konvoi international kelantan bike week ….

  111. susu
    July 9, 2012 at 9:07 AM

    bro spe2 tau kdai smart nk bkin scram area2 kl ? aku baru angkt xtm niii..hehehe

  112. zain
    July 9, 2012 at 2:04 PM

    ada sapa2 tau kat mana ada course utk main moto ni. exm: mcm ne nak wat “skid” & yg lainnye (br nak belaja bwk moto, huhu….)

  113. SASD
    July 10, 2012 at 8:14 PM

    BRO..antara xtm ngn dtm mane pling baguih

    • July 11, 2012 at 9:34 AM

      Dua2 ada kelebihan dan kekurangan masing2. Perspektif orang lain2, tak mungkin yg kita ckp baik, baik jugak bagi org lain….

      Rajinkan diri carik info psl dua2 model ni baru tau mana satu lg best.

  114. July 11, 2012 at 11:47 PM

    aku dlm delima nii…mula2 ingt nk angkt dtm..kuar pulak xtm lg menarexx body dia.. tu yg try tnya cndition tuu…kalu xtm susah dpt sparepart ke??

    • July 12, 2012 at 9:13 AM

      Kalau diikutkan, memang skrg budak2 tengah gilakan XTM.

      Body bagi penilaian aku memang antara yg tercantik berbanding scram lain, pastu dh siap2 ada sport-rim sekali. senang, takyah nk fikir tukar2 tiub kalau bocor. lagipun tiub scram mahal.

      Bab spare-part so far kalau duduk kat klang valley takde masalah. boleh order kat SC je. tapi kalau nak cari kat kedai2 biasa memang tak dapat la brader. huhu

  115. July 13, 2012 at 10:23 PM

    Bro……..

  116. July 13, 2012 at 10:28 PM

    asal la ssh sgt nk taip nii

  117. Warn
    July 17, 2012 at 9:35 AM

    Salam bro nak tanya sket kenapa motor ko laju…moto aku slow…hmmm kene tuko ekjoz kozi gak aku nie wahahahhaha…

    • July 17, 2012 at 12:40 PM

      W’slm.

      Teorinya senang je, meh aku tolong jawabkan.
      kalo nak laju pastikan throttle pulas ke belakang, konpem akan laju. sekian.

      • Warn
        July 17, 2012 at 12:47 PM

        hahaha terbaekkkk

  118. Zain
    July 18, 2012 at 9:23 AM

    aku nak service moto. mileage nak sampai 500km ni. so se elok2nye sebis kat kedai moto ke sebis kat SC batu cave?
    korang sebis kek mano?

    • July 18, 2012 at 10:43 AM

      Ikut ko la bro, yg penting moto diservis.

      Kalo nk hantar SC pon lagi baik, tp sekarang SC mmg busy. nk dtg sana pon kena buat appointment. ramai sgt yg dtg claim kot. haha..

      • Zain
        July 23, 2012 at 10:35 AM

        erm… aku da sebis moto jumaat lepas kat kdai moto je. apa yg aku perasan minyak engine lepas sebis jd kurang. coz dulu bila tonggat moto, window indicator minyak tu still “FULL”. tp pas sebis dia duk kat “LOW”. yg aku perasan pomen tu isi 1liter je minyak engine. nak ikutkan pun mmg (950mL)1 liter je kan engine tu?. tp bila aku call SC batu cave. ada ke dia ckp kat ctu sebis isi 2 botol. aku lupa lak nak tanya 2 botol tu 500mlx2 or 1000mlx2. tp lau nak dikutkan minyak yg di drain kuar dr engine mmg lebih dr 1L.
        ada sapa2 leh comment x pasal ni?

        • July 23, 2012 at 1:57 PM

          Bro, enjin moto ni besar. kalau ikutkan 950ml memang tak cukup. dulu kat manual book yg 1st batch tulis kena boh minyak 950ml je, tapi yg latest ni diaorg dh update suruh boh minyak sampai 1.4L.

          So aku nasihatkan ko top-up semula minyak tu, nanti kalo enjin tak cukup minyak boleh jadi cepat panas, lagi teruk takut enjin jammed.

          Aku tiap kali servis mmg konpem masuk 1.4L punya. :)

          • Zain
            July 23, 2012 at 2:52 PM

            patut la awek kat SC tu ckp pakai 2btl. da la lepas aku sebis aku terus besit moto tu. nasib x de pe. anyway thanks bro.
            terbaek!!

            • July 23, 2012 at 3:25 PM

              No problem bro. sharing is caring.

              satu benda lagi, enjin XTM ni jenis enjin makan minyak itam gak macam moto modenas. so ko kena rajin check la level minyak itam kat indicator tu. kalo nampak ada kurang baik topup.

              sekian.

  119. faizal
    July 20, 2012 at 3:09 PM

    Salam bro , kat kuantan ade tak jual moto nii ?

    • July 20, 2012 at 3:44 PM

      W’slm. ada bro, aritu budak2 ni cerita ada jual kat Titanium Bikes. ko try la google2, aku tak pasti lokasinya katne… huhu

  120. Zain
    July 20, 2012 at 4:31 PM

    ni lau kumpul bdak2 XTM/XTR 1 Malaysia, gempak ni

    • July 20, 2012 at 5:13 PM

      Takde gempak mana la bro, skrg ni XTM/XTR ada lebih kurang 600-700 bijik je atas jalan.

      Masih kategori moto rare… huhu

  121. keon
    July 21, 2012 at 12:18 PM

    salam..
    cover set area n9 @ slangor mna blh dapat utk xtm bro?
    xtm aku bru je xcden pg smalam,abeh sume pecah2 patah2..
    so,nk cari set baru la utk spare,wlaupun dah anta xtm aku utk repair/claim kt kdai…

  122. nalzaron
    July 22, 2012 at 2:35 AM

    salam geng. teman nk tanya pasal manoshock moto nie? blh bg info nk maintain ngan service shock xtm?

  123. mie_roll
    July 27, 2012 at 12:50 AM

    asalamualaikum…tumpang tanye…awat model xtm200 dlm geran tulis STM-200

  124. mie_roll
    July 27, 2012 at 12:53 AM

    asalamualaikum…tumpang tanye…awat model xtm200 dlm geran tulis STM-200…..
    aadakah ade perbezaan antara xtm 200 ngan stm 200….tq

    • July 27, 2012 at 1:11 PM

      W’slm.

      Dah terjawab kan dalam page facebook XTM tu? hehehe….

      • Zain
        July 29, 2012 at 11:51 PM

        aiseh… aku x dak fb ler…

  125. July 30, 2012 at 8:34 AM

    Kalo takde FB ko tepek kat sini pon ok bro. kalo aku tau, insyaallah aku boleh bantu apa2 persoalan.. hehe

  126. X Moto
    July 31, 2012 at 1:16 AM

    lawa la moto ni abam. mana nk buat decal2 hebat tu abam? saya nak saya nak. bhahahaha.

    • July 31, 2012 at 8:36 AM

      Ni ko ke Farouk. ada jugak yg kena lempang laju2 ngan aku ni kang…. hahaha

  127. ejat266
    August 1, 2012 at 8:39 PM

    terima kasih bro selepas baca comment2 disini saya berpuas hati dengan pendapat dan infonye dan masalah bike ini taklah teruk sangat diikotkn harap esok saya bayar deposit untuk motor ini dan kalau boleh bagi sedikit info mana saya perlu cari group XTM dilembah klang ??

    • August 2, 2012 at 10:26 AM

      Wah, dah betul2 decide nak beli XTM ye? congratzzz…

      Bab nak ber-grouping tu langsung takde masalah. Dah ramai yang pakai XTM di sekitar lembah klang. KL ada, shah alam ada, meru ada. apa2 hal pon cuba masuk dalam group XTM kat facebook, boleh cari kenalan yg sama2 pakai XTM. ntah2 jiran sebelah rumah. hahhaha.

      XTM facebook group

  128. August 2, 2012 at 12:13 AM

    Hello mien nk tanya skt xtm aku ni baru 2 bulan tp xde pick up la. Cam na nak upgrade

    • August 4, 2012 at 11:48 AM

      Semput ke? kalo semput mmg ramai dh yg kena.

      Hantar ke SC semula suruh diaorg setting carb…

    • DAUS
      August 5, 2012 at 10:09 PM

      kalau semput contoh time ko bawah 50 ke pastu nak pulas lagi jadi semput ko check pada hose udara die sebab die ade belok skit try pakai penapis direct ke caburator atau jgn letak kain di bawah tempat duduk nanti tertutup lubang udara … tq kalau tak jadi gak memang kaburator la masalahnya

  129. August 2, 2012 at 12:42 AM

    salam…nk tny ckit la…ak ade xtm jgk…skrang ak pny meter ade prob la…ak t’set pe ntah…jalan gear 3 meter da naik 200…mcmane ek nk setting orignal blik

    • DAUS
      August 5, 2012 at 10:05 PM

      OK mula2 bukak suis tgk die ade kuar 1840… kalau lebih dari tu kene ejas semula… caranya pada display km/h tu tekan butang merah 5 second sampai jumpa yg kat 1840 mula2 pastu kalau lebih ko ejas la jadikan 1840 semula dan pulse die 1 dan 4 … itu saja untuk selesaikan masaalah tq

      • December 16, 2012 at 11:57 AM

        Tq to info….aku pon dah tkena,skrg mslh dah satel

  130. kky
    August 4, 2012 at 12:33 AM

    alhamdulillah..moto aku next week kuar selepas 2 bulan menunggu.. ni no engine dia MLXE200STM1200XXX….moto batch brapa ni bro amiennn…??

    • DAUS
      August 5, 2012 at 10:11 PM

      batch ke tiga rasanya

      • Kky
        August 8, 2012 at 9:47 PM

        tq abam daus..

    • August 9, 2012 at 1:59 PM

      Setahu aku starting daripada 2nd batch guna nombo enjin tu. Dan sampai la skrg batch ke-4 pon menggunakan angka permulaan 1200XXX yg sama. cuma bezanya nombor belakang2 tu je.

      kalo salah tolong betulkan ek. aku pon newbie.

    • daus
      August 13, 2012 at 10:42 AM

      YE KOT TGK KO BELI BILA JE KALAU BARU MAKNENYE BARU LA TU HU3

  131. soo lee hin
    August 5, 2012 at 10:02 PM

    bro gua bru pkai xtm bulan nie msok 2bulan…gua nk tnye asl bat3 gua cpat low
    or mybe de short kt wiring ke
    gua nk tawu sbb dh tukar bat3 bru still mcm 2 gak

    • DAUS
      August 5, 2012 at 10:07 PM

      ok bab bateri tu try check fius dan wayar dari enjin ke bateri sebab die slalu bergesel pada body di cover set tepi sebelah bukan ekzos… tgk ade terkeluar tak wayarnya itu saja

  132. DAUS
    August 5, 2012 at 10:14 PM

    *** ok kepada yg ingin menambah kelajuan tu try cari hose angin trus sambung kepada filter kereta yg besar tu tapi pastikan di dalam filter besar tu letak lagi satu filter kecik …. masa nak tarik memang ade semput skit je tapi tok speed kompom 140km/h tanpa cucuk angin lori atau kereta kalau cucuk angin kereta leh cecah 150km/h …. pesanan**** jgn terlampau besar sangat angin die nanti terlebih semput hu3

  133. DAUS
    August 5, 2012 at 10:15 PM

    ok kepada semua owner xtm spoket depan saiz 13 dah ade so leh order dah hu3

    • zain
      August 7, 2012 at 12:32 AM

      bro!
      nak order kat mana? SC batu cave ke?
      spoket blkng sesuai guna saiz apa?

  134. zaff
    August 6, 2012 at 7:28 AM

    assalam..
    aku nak tanya skrg xtm200 3rd batch nie sng dpt stok ker??
    aku ada pegi tanya kedai area Cheras dia kata klu confirm nk dlm seminggu dh bole dpt..

  135. daus
    August 6, 2012 at 10:03 PM

    ri tu bulan 7 bnyak kuar dah adu rasa skang mungkin cepat sebab da ramai permintaan tapi semua bergantung pada tongkang penghantar la ikut laut

  136. daus
    August 6, 2012 at 10:04 PM

    yg terbaru ni aku rasa yg rantai warna emas penutup rantai crom ngan guide rantai crom

  137. daus
    August 6, 2012 at 10:11 PM

    cilaka amien mane g ni ………………. owner tanye tu jawabbbbbbbbbbbbbbb

    • zain
      August 7, 2012 at 12:34 AM

      terawih tu…
      moreh byk sapa nak habiskan…
      hehe..

    • August 7, 2012 at 1:56 AM

      Ko tolong la jawabkan. bukannya ko tak tau jawapannya. nak harapkan aku sorang masakkk la weiii… hahaha….

      Tak pasal2 aku jadi duta MLE tanpa gaji. wakakaka….

  138. daus
    August 6, 2012 at 10:17 PM

    xpo la amien ko lepak dataran ke tu nasib baik aku keje kelate jauhhhhhhhhhhh hu3

    • August 7, 2012 at 1:57 AM

      Aku baru balik lepak dataran ni… lalalala

    • August 13, 2012 at 1:05 PM

      Ala, join la budak2 XTM klate. dengar cerita dah ramai kat sana… huhu

      Malam ni ada TTS dataran lagi.. lalalala….

  139. August 7, 2012 at 12:13 AM

    Daus xtm aku x semput tp gear 1 memang xde pickup

    • August 7, 2012 at 1:58 AM

      Pelik kalo moto tk semput sepatutnya mmg ada pickup. original spoket pon mmg khas utk pickup je. cuba bawak moto pergi service carburator. maybe problem kat situ kot…

    • daus
      August 13, 2012 at 10:47 AM

      KE KO TEKAN BREK……

  140. ann
    August 8, 2012 at 12:15 PM

    akhirnye….aku dh dpt mmilki xtm slps 2mgu tgu ordr…yahoo…memg puas ati ngn
    desgnnye,perfrmncenye….

  141. ejat266
    August 8, 2012 at 7:15 PM

    bro motor memang keluaranye tak ikot jadual ke ?saya dah order tapi ambil masa lepas raya :’( nak pakai masa raya .kenapa jadi macam ini !!

    • daus
      August 13, 2012 at 10:51 AM

      SABAR JE LA AKU DULU NAK DKAT 3 BULAN…. XPE LAMBAT PUN ADE HIKMAH TU….MANE TAU KO DAPAT SEBELUM RAYA MOTO KO KENE CURI KE PE KE …. ADE HIKMAH TU SABAR JE

  142. zul
    August 13, 2012 at 2:05 AM

    salam semua..saya nak tanye skit kat sini..saya newbie dlm bab2 moto motard nie tapi saya dh ambek dhxtm dlm 2 bulan lepas dn masalah lampu depan saya nampak cam cair je..lampu trus malap dh order dh tapi xsampai2 agy..mmg motor nie lampu dye mudah cair ke?? dan 1 lg nak tanye kat abng2 otai nie..moto saya top speed dye 130 km je..cam mane nak kasi power lagi moto saya nie..

    • daus
      August 13, 2012 at 10:49 AM

      LAMPUNYA ADE YG TERTANGGAL PUN ADE…. HA2 ATAS NASIB2 LA….. TOP SPEED TUKAR SPOKET JE

  143. August 17, 2012 at 5:02 PM

    stock XTM lambat ker? saye pun newbie dlm bab2 motor nie :D

  144. August 17, 2012 at 5:19 PM

    Nak Tayer , Area Selangor or KL mne boleh dpt XTM , berape harga XTM? XTM ade berape jenis? Yg mne sedap pakai? sorry byk tayer , sbb minat XTM so nk beli

    • Zain
      August 18, 2012 at 12:27 AM

      try cari kat how seng moto kat meru area klang sentrall
      2 bln dulu aku beli x yah q pun. ada ready stock.
      tp skrng ni x tau la
      coz bln 7 dulu dia ckp ada new stock dtg

  145. Zain
    August 18, 2012 at 12:31 AM

    selamat hari raya, maaf zahir & batin kepada semua pemilik2 XTM/XTR
    hati2 dijalan raya
    ingat org yg tersayang
    merah tanda berhenti! hehe…
    jgn raya sakan sgt nnt pokai kemudian hari, huhu
    anda mampu mengubahnya…

  146. haris
    August 18, 2012 at 6:12 AM

    abg2 sekalian, sya dah tertarik dgan XTM 200 nie, npak mcho abiih hehhe cuma nk tahu so far dia pya kekurangan kt mna erk compare dgn DTM or brand lain.??

  147. mat_xtm
    August 22, 2012 at 5:11 AM

    ble dh 100km,kna tkr minyak hitam,byk habuk besi..

  148. haris
    August 22, 2012 at 11:46 PM

    ooh ya….tq “)

  149. mat_xtm
    August 23, 2012 at 6:04 AM

    sy dh pakai mto ni seminggu,so far bagus..cuma gear je mcm nk satu lg..

  150. Kky
    August 23, 2012 at 11:33 PM

    nape cepat sgt nk tukar myk htm?apa beza bila kita tukar 1ookm,500km n 1000km?newbie lg.nk tau dalil2 yg kukuh..hehe

  151. mat_xtm
    August 24, 2012 at 1:29 AM

    100 km nk buang habuk2 besi..500 km x tkr pn x pe..1000km utk hbis pantang..haha

  152. daus
    August 24, 2012 at 6:59 PM

    Ha2 salam selamat hari raya semua jom konvoi ke genting 28;29&30 jumpa Di sana

  153. daus
    August 24, 2012 at 7:00 PM

    Tapi BULAN 9 la

  154. mat_xtm
    August 24, 2012 at 9:19 PM

    konvoi dari mane bro?

  155. nazmi
    August 25, 2012 at 3:07 AM

    salam..aku terpikir utk ambk xtm nie tp dgn ktinggian 165cm,boleh ke ketinggian motor nie diubah menjadi rendah bersesuaian dgn ketinggian aku nie..mintak pendapat dri otai2 semua…..

    • Kky
      August 26, 2012 at 11:09 AM

      di mana ada kemahuan, di situ ada highway..hahaha..tgi aku 167.5cm berat 65kg..kira BMI aku 22..eh,mcm laen je jwpn aku…hahahahah

    • August 27, 2012 at 9:52 AM

      W’slm.

      Aku rasa takde masalah bro nak beli XTM ni. untuk yg 4th batch dah memang kurang tinggi sket berbanding yg 1st batch dulu. diaorg dah ubah sket frame tu supaya carb dapat jarak sket dari frame.

  156. mat_xtm
    August 26, 2012 at 1:04 AM

    ambil D traker 150 la bro..

  157. Zain
    August 28, 2012 at 5:08 PM

    haha.. D traker 150? mcm basikal anak aku jer..
    moto xtm ni brake blkng problem x mencengkam.
    meter ringan aku bwk dlm 100km tgk meter keta dlm 80km je
    aku ingat nak jual la moto aku.
    br 2bln lebih, meter br 1100km, plate BLT 1xxx
    jarang pakai
    sapa nak?
    aku nak try pakai KTM200 plak la

  158. mat
    August 29, 2012 at 9:03 PM

    padan la dgn harga brother zain,aku pn pkai seminggu bateri sdh naik low..ape sb,sape ad pnah kna?stakat nk ulg alik keje blh la pkai xtm ni dl,murah2 rezeki blh la smbar aprilia dorsoduro..haha

  159. mat_xtm
    August 29, 2012 at 9:06 PM

    sape duk area kuantan yg nk bli xtm,stok dh byk skrg..

    • epul bahari
      August 29, 2012 at 10:05 PM

      hambe dok area kuantan…ingt nk angkt jugak sbijik xtm nie…
      tp nk tau lbh lanjut mot nie ag…
      brape harge ea kt kuantan..????

  160. mat_xtm
    August 29, 2012 at 11:02 PM

    rm 8000 otr..

  161. ewanies
    August 31, 2012 at 5:45 PM

    salam malaysia…
    cmne nk tahu xtm1st batch ngn 2nd batch

  162. mat_xtm
    September 1, 2012 at 7:58 AM

    skrg dh 3rd batch dh..

  163. ady
    September 3, 2012 at 2:00 PM

    beg tepi 2 bleh beli kt mane?

    • September 3, 2012 at 3:24 PM

      Bro boleh cari kat facebook ada sorang budak XTM jual saddle beg tu. Nama dia Sushil M. Nair (Tony Stark)

  164. acik
    September 3, 2012 at 9:54 PM

    tumpang tanya.. tangki minyak dgn seat xtr brape ye..ade sape2 bleh tlg. tq

  165. Zain
    September 4, 2012 at 2:36 PM


    cuba tgk pada awal video, mcm rangka XTM aje
    haha…

  166. September 5, 2012 at 8:23 PM

    kt dlam fb rasmi xtm mle da rmai complain mtor nieh bnyak mslah…
    tkot pow dew nk bli…..

    • September 6, 2012 at 12:19 PM

      Yes bro, XTM ni mmg byk problem. faktor nasib pon salah satu benda yg boleh diperkatakan. kalo nasib baik dpt la yg ok, kalo tak pandai2 la fikir nak settlekan problem cam mana.

      Aku pon tanak galakkan org beli XTM ni sbb nanti kalo kena yang bermasalah mmg naya korang. Kalo bro2 duduk area Johor maybe boleh consider lagi beli sebab kilang kat sana customer service dia bagus. Yg dekat Batu Caves tu service dia macam hampeh.. baik repair kat bengkel yg korang dh biasa pegi.

    • September 6, 2012 at 3:53 PM

      lucky me.alhmdulilah.
      dpt mutot yg xde lg bg masalah,gne g blik kje je.

  167. kudin
    September 6, 2012 at 8:18 PM

    aku baru angkat 1 ptg td…harap2 ok ler…hehe area ipoh…da mana group ipoh?? roger la…he

    • September 6, 2012 at 10:19 PM

      grup xtm ipoh tade ag kudin,org Ipoh ade.trmasuk le ak ini.ad fb x?add grup mle xtm.
      ape2 terima kasih yg xtrhingga kpd encik Amien yg pnye blog nih.
      mse sblm ad xtm,blog ini la yg kuar dlu mse trcari2 info motard.sememangnya blog amien popular di malaysia la.semakin ramai yg menunggang xtm ini.cayala Amien. ;)

      • October 9, 2012 at 12:07 PM

        Jgn nk puji2 sangat Lawn, blog cikai je. geng2 ni la yg buatnya jadik meriah… huhu

    • BLACK
      October 8, 2012 at 9:20 PM

      bro ipoh amek kat mne??ke beli kat kl??

  168. September 7, 2012 at 9:53 AM

    Ko jgn nak puji lebih2 la LaWn, blog biasa2 je. kebetulan je time aku post pasal tajuk XTM ni orang lain takde tulis lagi lagi artikel psl moto ni. sebab tu la bila google semua jumpa blog aku.. hahaha

    • September 13, 2012 at 12:10 AM

      haha~info brguna sgt.tQ cikgu.

      • September 13, 2012 at 11:13 AM

        Ok, dah. skrg murid2 sila duduk tempat masing2 ye sblm cikgu piattt telinga. huhu

  169. jalil AJA 5934
    September 7, 2012 at 9:09 PM

    motor ni bagus,kat ipoh baru rm 7200 campur insuran dan rodtex lebih kurang rm 7600.rodtex rm 30 hinggit aja yoep.memang power

    • kudin
      September 8, 2012 at 2:55 AM

      en jalil dok area mana…..

    • BLACK
      October 8, 2012 at 9:21 PM

      Ipoh nk cari XTM kat mne bro??tengkiu

    • hasbullah
      October 18, 2012 at 6:47 PM

      kalau ada motor xtm yg jual di ipoh tolong bagitahu boleh???Ramai rakan yg nak ambil

      • soufi@LaWn Merong
        May 16, 2013 at 1:22 PM

        ap cite?da mempunyai xtm?kehkehh

  170. ejat266
    September 10, 2012 at 11:23 AM

    alhamdulilah motor yang aku pakai skng okay :) cuma kadang2 macam takcukup gear :p hee. .nak tanye ea kenapa motor xtm kadang2 dia msuk natural mati masalah timeing or bende lain sbb dah betulkn timeing dia dh tapi masih sama juga? nak cari spoket kat mana area klang ??

    • September 10, 2012 at 3:24 PM

      Spoket tu bro boleh order online. Kat facebook group XTMR ada 2,3 orang yang jual spoket untuk motor ni. Boleh tanya2 diaorg.

  171. zul
    September 13, 2012 at 12:51 PM

    mna leh dpt sicker xtm??ada ssiapa tahu x??

    • September 14, 2012 at 4:53 PM

      Sticker original XTM ke? Try order kat service center la bro.

      • zul
        September 16, 2012 at 4:22 PM

        Sticker y jnis repsol…castrol..xnk y ori….xlawa…so jika ada kwn y pkai xtm y dh tkr sticker..nk tau jgk…

  172. POK CET
    September 20, 2012 at 12:49 PM

    MANTAP BRO.KAWE BRU AJE PAKAI,

  173. September 21, 2012 at 7:57 AM

    bro…gua bru angkat xtm semalam..nk tau full tank minyak leh g berapa km??

    • September 21, 2012 at 10:38 AM

      Full tank XTM menurut pengalaman rakan2 boleh sampai 200km. Tapi utk langkah keselamatan better top-up semula minyak lepas 150KM perjalanan. At least ada la baki minyak sket dlm tank supaya bro tak kena menolak nanti sbb minyak abes. huhu

  174. matbelalang
    September 25, 2012 at 1:29 PM

    kat klate keda mana jual muto ni? smart jugok…

  175. gru
    October 1, 2012 at 1:45 PM

    aku bru bli 2 ari..meter da problem…ape cer bro???

  176. October 1, 2012 at 4:22 PM

    sape2 taw ner leh dpt headlamp trail tech x….

  177. October 4, 2012 at 10:39 PM

    bro kat pahag nie area temerloh kt ner ader jual moto nie ha???tngk tdi brknn plk rsnye ati nie>>>hihhihi

  178. October 5, 2012 at 3:10 PM

    bro respond la !!!!kt phng blah temerloh nie ky ner ade jual moto nieehaaa????????

    • October 8, 2012 at 12:09 AM

      Apesal tk tanya je aku area zimbabwe kedai mana yg ada jual xtm ni der? aku bukak topik ni tk bermakna aku tau semua benda bro, jgn ikut kepala ko sorang je…

  179. October 5, 2012 at 3:16 PM

    lepak la bro,,, bro amien pun bukan lah org sana nak tau kat mana location jual motor tu … infact ramai yg beli motor ni cari sendiri…. rsnya klu ko org sana ko round la satu termeloh tu, bukan besar sgt pun temerloh tu…. rilek, rilek …

  180. mukhtar
    October 5, 2012 at 11:27 PM

    Assalamuailum semua…,pakcik baru beli mle xtr pada 4.10.12 kaler kuning.kedai di kangar jual RM7600 otr. Masaalah moto-skru no 12 antara casis dan enjin skru rosak trip ,,,tak betul betul masuk,,.skru kat tanki lucut,,,skru kunci helmet di pasang sebiji.lain lain masih ok.
    pak cik nak tanya oil filter moto apa boleh ngam dgn mle dan juga sprocket.
    Moto untuk buat masuk kebun….

  181. October 6, 2012 at 1:47 PM

    1 lg nk tnyer ye klo nk convet mcm gmbr kt atas 2 mahal ker (yg mcm super bike 2)???

  182. Mohd Najib
    October 7, 2012 at 7:52 PM

    dekat kuantan , are mne XTM200 ade jual??? sbb tgh cari sebuah nie

    • October 8, 2012 at 12:12 AM

      Kat kuantan bro boleh tgk area jln wong ah jang, ada 2 kedai area tu yg jual xtm ni..

    • guez72
      April 15, 2013 at 6:03 AM

      jln beserah ada, sam son motors cash rm7800

  183. October 8, 2012 at 4:33 PM

    tahniah amien..terbaik la blog ko ni..satu ruangan yg penuh ngan info & maklumat..menyampah kat fb kena scroll berjam2 nk carik info2..yg bnyk hanya chit chat je..aku lbh minat kat porum tp kebnyakkan porum dh lesu..sibbaik terjumpa blog ko ni..tahniah skali lg..

    • October 9, 2012 at 9:52 AM

      Terima kasih bro.

      aku jawab berdasarkan kepada pengalaman aku selama pakai XTM ni je bro. kira limited gak la info yg boleh aku sampaikan. bukan semua benda aku tau. so harap2 semua faham la ek, bukan semua benda aku boleh jawabkan.

      Peace yo!

  184. Din Selempong
    October 9, 2012 at 12:41 AM

    Rasa nak beli XTM 200. Tapi kalu terkena yang problem jadi masalah pulak. Bila agaknya modenas nak kuarkan motor motard nih.

  185. October 9, 2012 at 12:54 PM

    amien..dlm bnyak2 gmba moto kat atas tu, yg mana 1 moto ko..
    aku br amik mggu lps..ingat nk sunatkan, tuka mudguard dpn yg rendah mcm duke, tuka ejos LV(yg ori gedabak sgt laa), tuka decal…hmm agak2 brapa modal niihh..

    • October 9, 2012 at 1:34 PM

      Haha, ada gak yg tanya mana satu moto aku. hehe, moto biasa2 je bro. yg nombo 4 dari bawah tu.

      Kalo nk modi, mudguard rendah tu boleh pakai yg model GTR180 punya, rege dlm RM60, LV RM550, decal biasanya dalam RM250-350 bro ikut design. so boleh kira2 bajet la berapa kena spend utk bikin moto cantek. huhu

  186. October 9, 2012 at 4:10 PM

    cantik la moto ko..nk tiru laa..

    mudguard gtr180 tu kedai kat sek.7 ada juai ke
    selain LV, ejos apa yg cun2 tp murah skit
    ejos gmba no.3@5 dr bwh tu brand apa ye…brapa duit

    • October 10, 2012 at 9:56 AM

      Tu ekzos KOZI bro. aku pun pakai ekzos yg sama camtu.

      Kat seksyen 7 harga RM200 siap welding + setting.

  187. October 10, 2012 at 12:41 PM

    ooo murah je..ingatkan sama mcm lv pnye rege..bleh try niihh

  188. October 10, 2012 at 4:25 PM

    hi.nk singgah je tnye kabar abam Amien. :D
    keep it up bro.ternyata blog abam jd rujukan kn.jd jgn bran nk tggal dunia blog..
    PEACE!

  189. Ayie
    October 11, 2012 at 1:03 PM

    amien.. aku bru je angkat moto ni dlm 3 mggu..
    nk tnya skit.. kt area kl kedai kt mne yg ok n murah nk upgrade moto ni ye.. tlg kgsi pngalaman skit.. ingt nk tuko ekzos la..

    • October 11, 2012 at 4:50 PM

      Ko nk upgrade apa bro kat XTM tu? biasanya budak2 ni just pasang aksesori, buat decal, sunat ekor, n masuk brg2 aftermarket yg ada jenama scrambler je. Area KL aku tk pasti sgt katne, shah alam ok la. Aku tau la jugak sikit2..

      • XTM RIDER
        November 3, 2012 at 6:30 PM

        DECAL TU APE BRO??

  190. Lang putih
    October 11, 2012 at 2:37 PM

    Kt tempat kita Ada sorng budak Pakai moto ni tp Xdan Tanya bli kt mana adoi

  191. October 11, 2012 at 4:27 PM

    Salam all XTMerss..hahaha
    gwa baru je angkat XTM 200 ni..baru bawak balik dari kedai..anak aku panjat..terbalik handle bengkok..alhamdulillah anak aku takdak pape..aku sempat nampak menjerit soh anak aku lari..sekarang ni aku dah betulkan balik handle dia..aku tarik guna paip besi..tapi memang tak cun la seperti sediakala..
    aku nak tukar handle tu..mana nak cari ?..agak agak berapa RM?…
    ..problem..fius kat bateri putus..tak bleh start..bila kick start..moto hidup..pulas minyak mampos..
    ..semput nya hal dah settle..selalu aku boh minya RON97 sikit + RON 95 kasi penuh..nak tibai ron97..tak dpat ler boss…hahahaaha..

    • October 12, 2012 at 2:49 PM

      W’slm bro.

      Nasib baik la anak ko selamat, kalo kena hempap ngan XTM ni parah gak. Boleh tahan berat gak moto ni. Pepehal pun safety first bro, park moto kalo boleh hampir2 ngan dinding umah, so kebarangkalian nk tumbang atas budak payah gak la. just berkongsi pengalaman. huhu

      Handle tu takde masalah bro, merata kedai ada jual. Cuma kena pandai carik la supaya dapat yang murah2, huhu…. Aku pun ada buat bisnes kecik2 jual barang scrambler, kalau rajin selak-selak la laman Facebook Warung Motard. Rege antara yang ter-cun dipasaran, Insyaallah.

      • October 15, 2012 at 3:37 PM

        ..thanks..aku dah usha fb warung motard hang..tapi sayang takder jual kopi o beng kurang manis…hahahaha..
        skang park moto kat tempat selamat..
        kat Kelantan aku tengok banyak jugak yg ride XTM ni..cuma kau jerk tak dapat ‘menjoinkan’ diri lagi..belum jumpa ‘gu’ lagi….

  192. Lang putih
    October 11, 2012 at 5:23 PM

    Salam any info blah Penang @kedah da d jual lum xtn ni. Klu Ada Tlingit update KEDAI mana k. Berbangat nak bli ni

  193. October 12, 2012 at 4:36 PM

    lang putih..cuba la scroll blah atas thread ni..dh ada org post kedai juai moto ni area penang

  194. pokos ams
    October 13, 2012 at 3:03 AM

    bru sblan pakai Xtm…klu area Bukit mertajam @ Permatang Pauh …leh dptkn d kdai Koh Motor…Tmn kerjasama….Bukit mertajam….

  195. royghanu
    October 14, 2012 at 1:45 PM

    berape harga xtm tu….berminat nak beli….nie…..

  196. October 15, 2012 at 3:50 PM

    …setakat ni moto no hal..aku dah belasah offroad(yang kering-kering jerk-tayar motard beb)..sebab aku memang kaki MTB(mountainbike)…

    • October 16, 2012 at 9:25 AM

      Pasni boleh tukar tayar offroad la bro, layan trail plak… baru azroy! hehe….

  197. Din Selempong
    October 16, 2012 at 4:48 PM

    amien7 (@amien7) :
    Pasni boleh tukar tayar offroad la bro, layan trail plak… baru azroy! hehe….

    XTM ni leh taruk bakul tak Amien7 kat belakang

  198. October 17, 2012 at 11:05 AM

    Bro try la buat dulu, kira macam satu inovasi la tu kalo boh bakul kat belakang sebab takde lagi orang lain buat. Hahahaha

  199. Din Selempong
    October 17, 2012 at 3:48 PM

    Taruk beg kiri kanan tu okey tak. Mau simpan baju hujan. Atau ada pilihan lain selain taruk kotak belakang.

    • October 17, 2012 at 3:58 PM

      Yes bro, better letak beg kiri kanan (saddle-bag diaorang panggil) kat XTM, nampak lagi kemas daripada pasang kotak belakang.

      Lagipun nk buat bracket untuk kotak tu pon kena tempat khas, rasanya takde lagi keluar yang ready bracket khas utk XTM.

  200. Din Selempong
    October 18, 2012 at 3:36 PM

    amien7 (@amien7) :
    Yes bro, better letak beg kiri kanan (saddle-bag diaorang panggil) kat XTM, nampak lagi kemas daripada pasang kotak belakang.
    Lagipun nk buat bracket untuk kotak tu pon kena tempat khas, rasanya takde lagi keluar yang ready bracket khas utk XTM.

    Kedai mana ada jual saddle-bag tu amien7. Ada safety tak beg tu. Hujan dalam saddle-bag basah tak?. Maklumlah nak simpan baju hujan dan brg-brg penting.

  201. Din Selempong
    October 18, 2012 at 3:42 PM

    Penutup di bahagian enjin motor apa yang sesuai untuk tutup dibawah enjin xtm nih. Motor fz150 sesuai tak penutup nyer diletakkan. Cth motor no 3 dari bawah.

    • October 18, 2012 at 4:45 PM

      Sampan FZ sesuai bro, tapi jgn guna yg macam dlm gambo tu. Besar sgt, sampan FZ ni ada 2,3 pattern. carik yg kecik sket tu. kasi potong n masukkan kat XTM. memang smart. Kat KL ada dah sorang budak buat…

  202. hasbullah
    October 18, 2012 at 6:33 PM

    sapa budak penang yg pakai xtm ni???Ramai geng2 saya nak angkat…Tapi area penang susah nak dapat,then kalau ada pun mahal nak mampus…

  203. Din Selempong
    October 18, 2012 at 11:29 PM

    amien7 ada tak gambar xtm yang pakai box di belakang. Sebelum nak beli nak usha usha supaya boleh taruk box. Penting box nih….

  204. Din Selempong
    October 19, 2012 at 3:39 PM

    Piliihan yang ada hanyalah taruk saddle-bag yang pakai plastik untuk menggantikan box di belakang.

    • October 19, 2012 at 4:36 PM

      Pakai saddle-bag alpinestar la bro. dalam ada cover plastik. harga dalam RM160-200. Design lebih kurang camni:

      Alpinestars saddle-bag

  205. October 19, 2012 at 6:35 PM

    risau gak nk psg beg camni..takut kena sapu dek kaum

  206. Din Selempong
    October 19, 2012 at 11:30 PM

    amien7 (@amien7) :
    Pakai saddle-bag alpinestar la bro. dalam ada cover plastik. harga dalam RM160-200. Design lebih kurang camni:

    Tak risau dirembat ker. Silap ari bulan tengok-tengok motor habis semua brg termasuk baju hujan kena rembat. Amien7 ricki-ricki kot ader xtm yang pakai box.

  207. Din Selempong
    October 19, 2012 at 11:39 PM

    rasanya motor ni pakai box http://www.youtube.com/watch?v=3uox0SGb7RQ

  208. October 21, 2012 at 3:25 PM

    daus mana mung…?

    • gaban
      October 22, 2012 at 11:27 AM

      salam bro motor ni ok ke

      • October 31, 2012 at 10:58 AM

        setakat ni motor kawe takder hal..kawe dah belasah kaw kaw(bukan belasah speed)..motor baru baru kena running relax relax jer dulu …asah block….kawe masuk off road..ader sikit lompat lompat….cuma ada satu problem…gear speed 6 takder..hahahaha…

  209. gaban
    October 22, 2012 at 11:29 AM

    tengah pening ni antara Nimota CK9 atau xtm ni dua2 cun

  210. October 22, 2012 at 12:00 PM

    angkat dua2 laa..ilang pening

  211. October 22, 2012 at 2:15 PM

    XTM ni org2 yg berhati kental je boleh beli. kalo nasib tak baik memang fed-up dapat motor yg banyak problem.

  212. Din Selempong
    October 22, 2012 at 2:45 PM

    Rasionalnya xtm 200 ni mmg byk problem ker… cer citer sikit…

    • guez72
      April 16, 2013 at 12:04 PM

      aku dh pakai sebulan so far ok…tiada problem langsung…pick up , speed semua best

  213. October 22, 2012 at 3:18 PM

    Rasionalnya ramai yg komplen byk problem walaupun dh keluar sampai batch ke-4. Masalah biasa yg selalu owner hadapi: Motor semput, wiring problem, bateri cepat kong, meter out, tank masuk air.

    Dan yg paling teruk penah dengar chasis crack n minyak hitam tk naik dlm enjin.

    Kalo nak beli kira nasib gak la, sbb ada kawan yang beli 1st batch tak pernah pun hadapi sebarang masalah sampai skrg. 8)

    • xCaster.|pro×
      November 13, 2012 at 10:48 AM

      just now meter saya out! n now timing lak tetiba tinggi -.- apasai ha? tahu x knp timing tetiba tinggi .. or itu pekara normal ?? konfius

      • November 14, 2012 at 11:12 AM

        Kalau timing tetiba jadik tinggi ada something tk normal tu bro. patutnya time idle xtm ni just sekitar 1200-1300rpm.

        Try check carb tgk ada problem tak. biasanya kat situ je yg buat hal.

  214. Din Selempong
    October 22, 2012 at 3:33 PM

    amien… agak kalu xtm 200 byk problem adakah pilihan TX200 keeway boleh diambil kira (sikit ubah topik) maaf. Kalu boleh nak beli motor motard yang kurang problem.

  215. i 69poz
    October 23, 2012 at 1:26 PM

    Akum bro amri ada ke bro @ folower yg tahu cara nsk buang cut off xtm? Atau tukar computer box standard?

  216. eiz
    October 24, 2012 at 3:39 AM

    salam..moto xtm ni ad bpe gear ek??cri spec xjupe r..

    • October 24, 2012 at 11:23 AM

      W’slm. Gear XTM ada 1 je bro, hahaha… sorry gurau. 5 speed bro.

  217. October 24, 2012 at 1:38 PM

    ramai yg kata enjin ni asik mintak gear je..agak2 bleh mod jadikkan 6 speed tak..

    adehh moto aku dh nk masuk sebulan..tp mileage br 40km je..hmmm bila la nk abis pantang niihh

  218. nazrin_55
    October 25, 2012 at 11:36 PM

    bang amin nak tanye sikit la…. lau isi minyak tangki penuh boleh g berape km? risau pulak takot x sampai petrol pump dah abih minyak…. meter minyak xde….hahahaha…. agak2 lau dari cheras balik ke kampong kat sungkai, perak lepas x dgn tangki penuh beserta full trootle?

    • October 29, 2012 at 10:50 AM

      Biasanya full tank XTM boleh dpt lebih 200km. tapi kalo nak selamat, biasakan diri diri refill semula petrol tiap 150km perjalanan. kira-kira RM10.

      Kalau takut kena tolak moto sebab habis minyak, tiap kali bubuh minyak full-tank, set trip meter ke angka ’0′. Bila cukup perjalanan sampai 150km, refill minyak n set semula trip meter tu. tu tips budak2 ni la, just berkongsi.

  219. khairul nizam
    October 28, 2012 at 5:45 AM

    ehh bajet buat xtm berapa ? magat depan mcm motor nouvo berapa ? lepas tu bawah dia yang tertutup tu berapa ? yang mcm jerung tu . tlg bagi thu please ? nak buat ni

    • October 29, 2012 at 12:35 PM

      Mudguard nouvo tu rege dlm 60-70 je bro. sampan bawah tu kalo fz punya dlm 70. so boleh bajet2 la nk guna berapa ringgit utk modi.

  220. October 29, 2012 at 11:54 AM

    agak2 bleh mod tarok meter minyak tak..

    • October 31, 2012 at 10:54 AM

      ..aku dah modified tank minyak guna paip getah transparent(macam tangki minyak / tangki air lama)..so bleh nampak dari luar minyak ader ker takder..hahahahaha…lawak jer…
      .isi full tank 200km lebih..ingat selalu isi minyak RON97+RON95…baru motor tak semput..biasanya kawe isi RON97=RM5..lepas tu RON95 sampai penuh…

  221. midie5905
    October 31, 2012 at 9:01 PM

    nak tanya.motor XTM kawan beteri kong.Wat masa nie guna kick je tapi masalah besar bila nak idupkan lampu bila malam motor nak mati bila off lampu ok pulak.nape ek

    • November 2, 2012 at 12:17 PM

      Bateri XTM ni mmg takde kualiti. kalo dah kong bro try tanya SC boleh claim ke kat. aku dulu terus tukar pakai YUASA je, kalo dpt claim bateri yg sama pon tak guna. nanti dia kong cepat gak.

  222. ucop
    November 1, 2012 at 11:25 AM

    nk tye ckit,br pakai moto nie,ade macam semput ckitlh,knp ye

    • XTM RIDER
      November 3, 2012 at 6:41 PM

      Mungkin masa ko basuh moto tu air ada msk…mybe.

  223. dolcoke
    November 6, 2012 at 3:59 AM

    Salam…..sy nk tanya lah bro.sy nk beli moto ni tp spare part senang nk dapat x?harga spare part plak mcm mne?murah x?

  224. amir sam
    November 9, 2012 at 10:28 AM

    top speed xtm 200 ni berapa eh?

  225. xCaster.|pro×
    November 9, 2012 at 8:19 PM

    ak da angkat moto nie! nak masuk paip ape yg sedap yer??? (ekor pon da tanggal) so nak masuk lampu jenis ape ?? tlg bg tahu Costing,takut kena kencing tolong yer abam2x skalian .. trutama en.amien peace

    • November 12, 2012 at 11:18 AM

      Aku cadang ko pakai pain ejos jenama DBS bro, sedap ejos tu. bajet dalam rm280-300 la. boleh up sket top speed.

      Kalau lampu ikut citarasa ko la, nk suggest pon tak boleh sbb minat org lain2. kalau aku cakap cantik, belum tentu di mata ko cantik gak bro. haha

      • xCaster.|pro×
        November 12, 2012 at 11:42 AM

        thx for d info bro!

  226. aeboy
    November 10, 2012 at 11:21 PM

    bro2 skalian..sye tgh confuse..nk angkt ke x XTM nie..drpd hsil stelah usha2 komen lam post ni, XTM ni bleh than gak prob ek…bleh consult?

    • November 14, 2012 at 11:25 AM

      Kalau rasa diri ada tahap sabar yang tinggi, boleh pertimbangkan la utk beli XTM ni. Tp aku sarankan baik bro amek DTM200. not bad gak.

  227. Wan
    November 12, 2012 at 3:06 PM

    Aku dah booking motor ni.Harap2 tiada masalah

  228. November 14, 2012 at 12:46 PM

    amien7 (@amien7) :
    Aku cadang ko pakai pain ejos jenama DBS bro, sedap ejos tu. bajet dalam rm280-300 la. boleh up sket top speed.

    amien..kat sek.7 ada juai ka..tu rege siap pasang kaa..

    • November 14, 2012 at 1:34 PM

      Dulu ada budak pakai XTR pasang kat wee biker seksyen 7 tu. harga rm280. try la tanya2, rasanya masih ada lagi kot..

  229. Kemal
    November 14, 2012 at 2:41 PM

    Untuk team xtm200 ni kt kl mne tempat untuk bertukar2 pendapat?? Kadang2 nmpk kt jln byk gak..

  230. November 15, 2012 at 9:29 AM

    aku ada tukar ejos moto xtm nie..rasanya da silap pkai ejos..kne klentong kat taike kedai..katanya motol lg pickup..bila dah pasang p try kat..lg lembab n speed lg kureng..aku da tkr ejos NOBI..apa nchat bro amien..

  231. midie5905
    November 15, 2012 at 11:13 PM

    Salam semua nak tanya klu ada member yg leh settle problem xtm saya.Bateri tue ari kong pas tue dah beli bateri yg baru pakai 2 ari je kong jugak nape ek.Macam bateri nya tak cas je.Lagi satu kalau takde bateri motor nie tak leh start walaupun guna kick starter.

    • xCAster.|Pro×
      November 16, 2012 at 8:49 AM

      betul ke kick start xleh pakai lau bateri kong ?? erm ak nyer lak enjin suka mampus bila ak nak vromm vroom .. zzz!

    • November 16, 2012 at 11:23 AM

      Ada problem dgn rectifier tu. kalo rectifier rosak mmg takleh nk simpan caj bateri, sbb tu bateri kong terus. try pegi SC suruh diorg check rectifier tu sbb setahu aku dh ada 3,4 orang yg kena problem camni.

  232. mat_xtm
    November 15, 2012 at 11:23 PM

    try check relay..ad bunyi lpas stop?

  233. aebiy
    November 16, 2012 at 12:14 PM

    alamak..byk sgt dh problem xtm nih..hmmm…klau slalu sgt moto ni msok klinik…bleh than gak hrge obat die nih..lgi mhal dri klx..bru nk agkat moto nih..dilema lgi…

    • November 16, 2012 at 3:25 PM

      Bro kalau nk amek scrambler better go for KLX la. takde masalah macam XTM ni. kalo nk pakai XTM jugak hati kena keras la roy… byk benda ko akan temui nanti. hehe

  234. markjerry
    November 18, 2012 at 12:00 AM

    salam..bro2 xtm..aku bru nk bjinak2 ngn moto ni..da dkat 2 bln da aku usha moto ni..tp x brani nk beli cz lau beli aku sorg jer yg naik,xde mmber2 ag…x rok r naik sorg2……lagi 1,dlm smggu ni aku g usha kt kdai,hrga skrg da rm 8400 otr,ad betul ke hrga ni skrg??skrg tgk kt kdai da wrna itam n ijau…lawa gak color ni…..

  235. markjerry
    November 18, 2012 at 12:16 AM

    1 ag nk tnye…mto ni bleh buna lesen B2 x ke kena guna B?

    • November 19, 2012 at 10:30 AM

      Nk bawak XTM takyah pakai B full bro. B2 dh cukup. XTM baru 200cc.

  236. November 20, 2012 at 5:25 PM

    hmm moto dh nk masuk 2 bln..mileage br 65km..adooiii bila la nk abis pantang niihh

  237. markjerry
    November 20, 2012 at 8:03 PM

    tq bro..just kliru…insyAllah..lam 2 mggu ag dpt laa mrasa tunggangan xtm200 ni….mdah2an murah rzki..amiinnn……

  238. midie5905
    November 26, 2012 at 11:38 PM

    Alhamdudilah dah settle bateri punya issue.Ari tue call, diaorang dtg umah ambik motor petang siap antar.Test dh ok.Harap2 takde issue lain pulak.

  239. xCAster.|Pro×
    November 27, 2012 at 8:24 AM

    Bro amien! sMlm ak jadi azroy .. duk mencari cungkil gear yg tercabut d tgh jalan yg jem :P haha .. hati yang keras je mampu untuk bawak XTM200cc nieh..

    • November 27, 2012 at 10:03 AM

      Hahahaha… hati kau mmg keras roy….

      • xChronosphere
        November 29, 2012 at 2:58 AM

        assalamualaikum amin.. aku nk tumpang tanya. aku ada masalah besar rasanya… aku baru hari kedua kua motor pastu xleh hidup enjinnya(jenuh jgk). tgk kt meter ada gambar batery. so aku pun angkat batery letak menegak senang je start tapi semput. pastu bila letak balik dlm box dia xleh hidup balik.. membe aku tolak aku agak lama jgk pastu aku tekan starter hidup balik xtm aku. pastu aku pun terpaksa jalan tanpa henti sbb perjalanan jauh waktu malam pulaktu(baru ingat nak runner enjin). yan anginnya bunyi besi bertukang kat enjin ni dah sama ngn bunyik ekxos la… aku rasa bunyik rantai kecik,tepek atau bunyi piston? salah aku ke ni atau salah MLE? boleh ke hantar servis?? aduhai moto baru beb, sayang laa (sedeh)

        • November 29, 2012 at 10:29 AM

          W’slm. Bro bawak semula moto tu ke service centre. mesti ada kesilapan time pemasangan kat kilang tu. story la kat SC situasi tu. rasanya boleh claim semula. mana mungkin motor baru keluar 2 hari dh ada bunyi knocking dlm enjin.

        • xCAster.|Pro×
          November 29, 2012 at 1:50 PM

          nasib ak tolak baca bismilah! terangkat gak la bontot nie menolak supermoto ko tuh.. haha

  240. ShafieWazir
    November 27, 2012 at 3:13 PM

    Salam, bro amien, dah tengok ke MLE-R ? warna hijau ..

  241. xChronosphere
    November 29, 2012 at 2:37 PM

    oke tq bro amin… baru ingat nak daki cameron mggu depan.. huu :-)

    • xChronosphere
      November 29, 2012 at 3:05 PM

      aku rasa nyesal lah pulak, byk mslah ini brand… tapi moto dah baik punya. daha ipoh-jb jauh nak repair… baru ingat nak make-up lawa2…. harap2 lepas service moto aku sihat semula, boleh jalan jauh..

  242. amad
    November 29, 2012 at 6:43 PM

    salam,den bru nk bli yg wrne itam/ijau nie..tp mcm byk jew masalah moto nie..tkot gk den…den tgk promosi skrang rm7300 otr…mcm ne klau angkt model skrang..?agk 2 same jeke mslah yg bakal den hadap pasnie..?g stu kn,kot nk antr servis kt jhor jke..?tmpat lain xde kew bang..??mekasih yoo…tlong ye bang kotfree reply la msj den nie..

  243. amad
    November 29, 2012 at 6:59 PM

    try tgk demak dgn nimota mcm xberminat da…last tgk xtm wrne itam/hijau…tp dgr sekrng byk pulak mslh…mcm ne nie..??den btul2 minat dh kt mle nie bang..jd mmang model baru nie byk masalah kew..??

    • November 30, 2012 at 10:20 AM

      W’slm. tak juga bro, bukan semua XTMR ni bermasalah. ada jugak member yg pakai 1st n 2nd batch sampai skrg tk penah ada masalah pon. kadang2 kira macam nasib jugak la, ada dpt yg ok ada tak.

      tapi bila dh decide nk beli XTMR ni kena siap sedia dari awal la. byk kan pembacaan mengenai masalah2 yg selalu berlaku kat moto ni. at least kita bersedia dari awal utk segala kemungkinan. aku dulu pon macam ni jugak. siap print semua2 masalah2 yg ada utk rujukan. so far alhamdulillah takde byk ragam sgt.

  244. Khalisha
    November 29, 2012 at 10:53 PM

    Salam semua. Kalo ikutkan komen dalam ni memang ngeri dengonyer, tapi siang td aku kental kan Jgk hati ini pg kedai motor then sign semua dokumen dan bayar deposit. Insyaallah besok keluar la motor xtm aku.. Cuma nak tanya skit di sini, Ipoh ada tak group xtm ni.

  245. amad
    November 30, 2012 at 9:21 AM

    style r bro…nie den jeles nie…ko nye dh kuar gk arinie..den nye blm g…agk2 oke moto tu try r info den kt sni….cos dh minat sgt dh nie…cme riso2 jew…cos dgar yg ver baru nie mcm kurang ket..mekasih yooo…

  246. xChronosphere
    November 30, 2012 at 9:59 AM

    xtm mmg oke pad aku, terbaik… cuma kalau nasib kurang baik ada sikit masalah la, boleh hantar repair balik, tu je mslaahnye. tp kalau tiada msalah langsung, memang paling terbaik la aku rasa :-)

  247. khalisha
    November 30, 2012 at 12:01 PM

    Kedai moto dah call suh ambik moto dalam pukul 3 ni.. Kalo sempat benda pertama nak buat sunat ekor belakang ngan tukar lampu belakang LED. Hehehe..

    • November 30, 2012 at 2:05 PM

      Good luck bro. mudah-mudahan dpt motor yg ok.

      Sebelum kuar nanti check minyak itam, skru2 pastikan semua ketat, semua alatan asas macam signal, lampu bla bla semua berfungsi, check wayar2 yg ada, tgk samada wayar hos oil coolent tu ada touch ngan blok tak.

      semoga dipermudahkan urusan!

      • xCAster.|Pro×
        December 3, 2012 at 8:31 AM

        bro amien! ko cam sebut masalah ak je :P hahaha

  248. aus scram
    November 30, 2012 at 3:36 PM

    sunat je

  249. November 30, 2012 at 4:00 PM

    kalo moto amat jarang bergerak..tapi enjin selalu running (start enjin pastu biarkan idling dlm 1/2jam)..tu bleh dikira sbg running-in jgak ke..musim ujan sayang mau bwk moto..setakat ni moto dh 2 bln lbh tp mileage br 75km..perlu ke tggu 500km br anta pi servis pertama..

    • xCAster.|Pro×
      December 3, 2012 at 8:30 AM

      yup tu la cara yg terbaek runer-in! :)

  250. Khalisha
    November 30, 2012 at 9:17 PM

    Dah ambik moto Ptg td, ada jumpa dua sahabat yg dah pakai moto ni kt kedai moto tu. Salah seorang nyer xtm beliau baru 2 hari pakai dah terpaksa hantar ke Johor balik sbb piston berbunyi kuat. Yg seorang lg ok katenyer xda problem dah 2 bulan pakai. Anyway, bwk moto ni memang best. Berhenti kt trafik light jadi tumpuan. Pickup ok cuma top jer tak try lg sbb masih dalam pantang.

    • xCAster.|Pro×
      December 3, 2012 at 8:29 AM

      top standing LC .. lau timing cantek,LC mmg duk blkg la .. yg pastinya conering XTM pegang! huhuhu..

  251. amad
    December 1, 2012 at 8:17 AM

    peh mcm tu plak…sian pulak dgr…hrp membe tu bwk bersbr jela….amien den nk tnye,kot nk buang jew ekor dye tu…nk pkai mcm ne yg sesuai..??mksud den nmpk smart r kn…kot sape2 bole bg pendapt x kat den.???tlong yo…

    • December 3, 2012 at 10:57 AM

      Kat market skrg byk tail light aftermarket yg cantek2, ikut suka bro la mana satu yg berkenan kat hati. kalo aku nk suggest kang ko pulak tak minat, cuba survey2 motor2 budak2 yg dh modi tu, carik la mana satu yg berkenan.

  252. amad
    December 1, 2012 at 8:49 AM

    emmm…member den nk tolak ekzos yoshimura kt den..tp l.c135 punya…agk2 oke x msuk kt moto den…???sory r kot den byk tnye sgt kt snie…cos den btul2 xtau psl moto nie…bru jeha nk blajr bwak moto…slame nie bwk kter jooo….tgk bdk2 pg ride mcm best jew…tu yg jd brminat nie….mekasih yooo…

  253. xCAster.|Pro×
    December 3, 2012 at 8:45 AM

    Bro amien, minyak itam guna 1 liter je cukup ke ?? ke 1 .5 ??

    • December 3, 2012 at 9:45 AM

      Kalau servis tukar oil filter sekali, kena masuk minyak enjin 1.4 liter. baru sedap sikit.

      Kalau still pakai oil filter yg sama, 1 liter dh cukup.

    • xCAster.|Pro×
      December 3, 2012 at 1:43 PM

      oh camtu! k noted ..

      • December 3, 2012 at 2:01 PM

        No problem bro. mana yg aku tau aku jawab je la. huhu

        • xCAster.|Pro×
          December 3, 2012 at 2:13 PM

          hihi good2, beso pahala mu dapat t… amin :)

  254. fariz razi
    December 5, 2012 at 12:18 PM

    aku pon nk angkat..xde prob kan moto nh? yg bru nh yg kaler hijau tuh..cantek sngt..enjen ape sume ok kan? klaw bli kt kl..pastu trus bwk blk kuantan bleh x korunk rse?

    • nazrin_55
      December 6, 2012 at 10:17 PM

      angkat je bro… teman dah angkat 2 bulan dah…. stakat ni alhamdulillah xde ape2 problem…. teman ni jenih kaki lenjan…. baru kelua kdai teman dah full trootle balik kg…. hahahaa…. top speed jalan lurus 140km/h

      • fariz razi
        December 26, 2012 at 3:14 PM

        BRO mnyk itam ape eh nk tukar? and filter dye..nk ckp filter ape?

        • December 26, 2012 at 3:52 PM

          Minyak itam bro pakai la mana2 yg bro rasa ok, takleh nk cadang sbb minat org lain2… oil filter boleh pakai Suzuki VS punya.

        • nazrin_55
          December 29, 2012 at 8:18 PM

          minyak teman pake shell…. dari dulu lg pake shell…. oil filter belom pnah tukar lg….sebab mase servise dulu milage baru 500 je…

  255. nazrin_55
    December 6, 2012 at 10:19 PM

    bro amin nak tanye sikit…. lau nak tukar spoket kecik sikit saiz berape yg sesuai????

  256. khalisha
    December 7, 2012 at 11:06 AM

    Moto ni memang syok. Conering terbaik. Masuk pekan blh panjat bahu jalan. Parking blh naik kaki lima celah kedai.

  257. shahrul
    December 9, 2012 at 3:42 PM

    Bru guna xtm….nk mnta pandangan camna nk mkup moto ni lbih garang n kt mna bangkel yg tbaik utk sya g…..tq

  258. xCAster.|Pro×
    December 10, 2012 at 8:54 AM

    brp k.p.a/p.s.i utk isi angin tayar???

    • December 10, 2012 at 10:22 AM

      Tak pasti la bro, isian ikut berat badan rider dan cara penggunaan moto camne jugak.

      kalau aku pakai 27 dpn 29 psi belakang bro.

      • xCAster.|Pro×
        December 10, 2012 at 5:01 PM

        Front tire pressure: 1,6 bar – 24PSI – 160Kpa
        Rear tire pressure: 2.3 bar – 33-34 PSI – 230Kpa
        This pressure will give you lot of grip on front wheel helping you in strong brake and few grip on rear wheel, helping you in learn to drift.
        After you learn, go back to normal tire pressure gradually and try drift with different pressure, will be harder.
        Note: Racing suggested pressure for supermotard:
        Front 1,7 bar – 24-25 PSI – 170 Kpa / Rear 1.8 bar – 26 PSI
        Street ride, pushing soo much:
        Front 1.7 bar – 24-25 PSI – 170 Kpa / Rear 1.9 bar – 28 PSI
        Street ride, quite ride and low tires consumption but lower grip:
        Front 1.9 bar – 28 PSI – 190 Kpa / Rear 2.1 bar – 31 PSI – 210 Kpa

        amien ni info yg ak dapat cari :) ny way,thx for reply!

  259. arez
    December 11, 2012 at 12:15 PM

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
    Nk tnye la moto ni sesuai utk off road x.??
    Kalau sesuai xde la ambik lain..
    Biase lasak2 ni.

    • December 17, 2012 at 9:25 AM

      Kalau nak offroad aku rekomen better amek KLX150. body kukuh n ringan. kalau XTM, eeemmmm…. silap aribulan abes patah swingarm or monoshock. huhu

  260. December 12, 2012 at 10:02 PM

    Bkn nak riak tp bila bwk byk gak mata yg tebeliak…malu plak rase nak bwk,lantak le ejin problem ker x janji dah dpt ape yg gua nak,x caye try ler bwk….xtm200 terbaikkkk

  261. khalisha
    December 13, 2012 at 4:38 PM

    Motor aku skrg sedang di service karburator. Motor semput mcm minyak xnaik.. Bawak 80-90 kmh start semput.. Biler bwk slow ok je. Satu info yg aku dapat. Saiz carb yg xtm ni pakai adalah untuk moto bersasaran 150cc. Jd dia mcm xleh nk support block xtm ni yang piston nyer besor. Lg satu jarak carb dgn salur minyak petrol terlalu hampir (hos petrol). Ini menyebabkan tekanan minyak kurang..

  262. Khalisha
    December 13, 2012 at 10:20 PM

    Setelah carb di servis, setting balik carb bru sedap moto aku xsemput. Tarik pick up memang terangkat.

  263. Din Selempong
    December 14, 2012 at 3:06 AM

    Khalisha :
    Setelah carb di servis, setting balik carb bru sedap moto aku xsemput. Tarik pick up memang terangkat.

    Dah okey ker motor ko khalisha. Masih ada problem lagi ker atau asyik berproblem jer motor XTM nih

    • khalisha
      December 14, 2012 at 4:39 PM

      Dah ok xder masalah semput, lari sampai 120kmh lgsung xda masalah.. Lain2 problem setakat ni xde lg.. Enjin pun xder pon bunyi knocking kuat sangat, standard jer. Puas hati la dgn kelasakan motor ni. Sbb cara aku bwk moto memang mcm rossi,, skit la. Cume kekadang tu xsempat nak breek kat trafik light lampu merah. Hehe..

      • xCAster.|Pro×
        December 15, 2012 at 2:58 PM

        leklok,tayar xtm sng sliding :P

  264. Khalisha
    December 15, 2012 at 10:16 AM

    Kepada xtmers yg berada di sekitar ipoh. Aku bercadang nk Buat ride ke Cameron highland dalam masa terdekat ni. Tarikh akan diberitahu kelak. So kpd sesiapa yg berminat nak folow sama sila senaraikan nama anda di bawah.

    1) khalisha
    2)
    3)
    4)
    5)

    • xCAster.|Pro×
      December 15, 2012 at 2:58 PM

      bro kasi tau tarikh dulu,baru bole bg nama! haha :)

    • December 23, 2012 at 9:39 PM

      bg tarikh la bro..

  265. khalisha
    December 15, 2012 at 5:54 PM

    Tarikh asal 25hb ni.. Ok tak?

  266. Din Selempong
    December 18, 2012 at 12:26 AM

    Saper dah beli motor XTM kaler hijau tuh. Adakah motor okey dari yang terdahulu…

    • December 18, 2012 at 1:36 PM

      So far dengar2 XTMR hijau ni byk masalah. ramai dh ye kena. tp tak tau la, just dengar kabar2 dari mulut je…

  267. December 18, 2012 at 11:24 PM

    aslmkum dan salam sejahtera kpd Tuan Tanah encik Amien7 dan pemirsa sekalian. Aku dah baca keseluruhan thread ni. mmg bnyk masalah yg diutarakan dan bnyk jugak pujian2 yg diberi. Jadi, aku dah buat keputusan, akan beli ini motor! hahahaha!! Nekad! Tekad! Bismillah bnyk2 masa masuk kedai utk register. Tenkiu and gud day.

    • December 20, 2012 at 12:18 PM

      Tahniah bro. semoga berjaya mendapat XTM yg kurang bermasalah. bykkan la berdoa. hehe

  268. December 19, 2012 at 1:02 PM

    bli aje..kalo rosak repair laa..

    • nasrul
      December 20, 2012 at 2:03 PM

      Sy bkn peminat mtr sgt…tp tgk xtm ni..nmpk mcm sempoi..tp sy berbadan besar..sesuai ko….

  269. xtm power ramgers
    December 23, 2012 at 3:09 AM

    tumpang tanye.. mana ada jual sticker yg lawa2 utk xTm nieh…? :-)

  270. December 23, 2012 at 5:24 PM

    Salam to all members xtm, sy baru beli xtmr 200 limited masalah tetap yg sama masih semput2 ag lah…. aduhi.. mintak pandangan…tulunnnnn….

  271. December 23, 2012 at 5:27 PM

    Ada kt members xtm lepak kt kawasan kl?

  272. December 23, 2012 at 9:43 PM

    aku punya mtor ezos sudah bunyi..mcm nk pecah jek..dah tukar pakai ejos nobi tp tak pick up la plak..terpaksa la pkai ejos yg bunyi tu..pegi jmpa mekanik pun dia ckp kna tukr ejos gak..adoii..bru dua 3 bulan pkai ejos dah meragam..mana nk dapat ejos ori moto nie saudara amien..

    • December 24, 2012 at 1:57 PM

      Try tanya la budak2 xtm dalam group facebook tu kot2 ada yang nak jual ekzos. bro duk area mana?

    • xCaster.|Pro×
      December 27, 2012 at 11:09 AM

      confirm bro main lompat2 moto tu kan?!
      coz ejos saya sblan je da gugur sarang nyer :) haha

  273. am
    December 24, 2012 at 9:04 PM

    aku dok cari lower mudguard utk XTM baru aku…jenis apa yg sesuai bro?

    • December 27, 2012 at 11:44 AM

      Cuba cari mudguard GTR180 tu bro. mmg smart masuk ke XTM.

  274. December 25, 2012 at 2:04 AM

    Kat ipoh area mane ade jual motor ni

  275. zam77
    December 25, 2012 at 12:46 PM

    amien7..ada no fon x?

  276. xCaster.|Pro×
    December 27, 2012 at 1:56 PM
  277. emmet.burn
    December 27, 2012 at 3:46 PM

    http://www.mudah.my/Xtmr+200+limited+color-19042287.htm
    Salam.. Saya berminat nak ambik ni . Kalau yg ni version yg ke berapa ? ok ke version ni ? maaf byk ty sebab baru lagi…saya nak buat pegi balik keje je..sebelum ni g keje pkai kete brdedai minyak , pastu nampak XTM ni cun gak..

    • December 27, 2012 at 5:13 PM

      W’slm. Yg warna hijau ni latest model bro. so far feedback dari kawan2 ckp model ni ada gak beberapa masalah. better bro banyakkan pembacaan especially dlm fb group xtm sebelum buat keputusan.

      Lagi satu kalau dah nekad nak beli xtm ni hati kena kental. bersiap sedia utk berlaku sebarang kemungkinan masalah2 yg bakal melanda. ye la, motor china kan. huhu

  278. December 27, 2012 at 4:54 PM

    apa beza XTM ngan XTR…?

  279. emmet.burn
    December 28, 2012 at 12:10 PM

    tip2 untuk bro amin boleh bagi bagi kat saya uyk mengurangkan problem XTM ni bro , kalau boleh la ye..hehe . saya ada nampak post bro amin printkan masalah2nya , nak buat camtu ke..?

    • January 10, 2013 at 10:05 AM

      Tak payah bro. just bykkan membaca psl motor ini, rasanya masalah yg selalu dihadapi adalah sama. try tgk dekat dokumen dalam group fb XTMR. kat situ kami dah compiled segala permasalah mengenai XTMR ni.

  280. ayie
    December 28, 2012 at 3:55 PM

    XTM tebaek kna bli gak cmnih…….

  281. fikry
    December 31, 2012 at 3:13 PM

    xtr lagi cun giler babeng…aku dah tak sabo2 nih..geram tahap gaban dah nihhhhhhh

  282. January 9, 2013 at 8:29 PM

    Nak tanya kpd spa-spa yg ada pengalama XTM dg. masalah kunci kadang boleh kadang tak leh on ie tak leh hidupkan engin. Kawan punya baru daftar Bln 12 meternya, ada tunjuk kandungan petrol tapi tak berfungsi, Apa mslh agaknya ya?

    • January 14, 2013 at 11:25 AM

      Meter tu mmg utk display je, bukan ada function pun. kebanyakan scram mmg takde meter minyak, sama jugak ngan XTM ni.

  283. January 10, 2013 at 1:10 PM

    agak2 moto br 3 bln mileage blum smpai 100km..brapa bleh juai..teramat jarang digunakan

    • gigateh
      February 14, 2013 at 12:06 PM

      RM2000 boleh?

  284. adam dave
    January 10, 2013 at 9:15 PM

    Kawan baru nak beli xtm ni,kwn nk tya ape patut kwn buat ni?ketat2kn skru ke ape ke,tujuan utk elak keroskaan lain berlaku terima kasihh,,,

  285. January 12, 2013 at 9:22 PM

    Hi bro. plan nk beli XTM-R 200. any review pasal moto ni.?? minggu ni nk kluar moto. tak tau nk pilih mana keeway tx 200 or xtm-r 200. tolong sugest bro>>>

  286. January 13, 2013 at 2:38 AM

    saya dah pakai moto ni 3 bln dah,masalah semput memang ada masa saya nak speed moto.tp saya dah tukar pilot jet tzm 32.5.moto saya boleh cecah meter 155km jln lurus

    • micheal
      May 1, 2013 at 11:09 PM

      pilot jet tzm sesuai betul ke? tambah laju ya….syiok la
      tapi dr segi minyak comsumption, minyak lebih kuat x? harap maklum reply me ye^^

  287. not
    January 13, 2013 at 2:17 PM

    salam bro2,,,nk tny ckt,,,xtm ni spepart dya sblah pnang da x???

  288. (-_-) ytok din
    January 13, 2013 at 3:20 PM

    bg list untuk check moto nie sblum nk angkat..
    skru2 tang mne2 yg slalu longgar kew? apa2 jew..cz nk amik takut bawak2 cicir plak skru..

  289. mat_xtm
    January 14, 2013 at 1:09 PM

    ade sape nk bli helmet grayfosh hijau,jrg pkai,murah2..

  290. Din Selempong
    January 18, 2013 at 8:20 AM

    Minta maaf. Kawan-kawan tahu tak mudguad depan apa yang sesuai dgn tx200. Boleh ke mudguard GTR, KTM leh masuk ganti mudguard yang sedia ada pada tx200. TQ bebyk kepada kawan2 yang membantu.

  291. izzi.greencircle
    January 21, 2013 at 6:31 PM

    salam semua…2jam lebih kawe baca komen kawan² semua..memang niat ati nk p ambik xtm200 yg hijau itam tu…tp bila dh baca masaalah² yg ada..kawe nekad nk ambil klx150..tima kasih semu rakan² t’utamanya pada admin..

    • January 22, 2013 at 12:10 PM

      W’slm. tahniah bro, welcome to the scramrider brotherhood. tak kisah la brand apa pun janji scram. tp bagus KLX tu, mmg takde problem pun dengar2 feedback dari owner KLX.

  292. izzi.greencircle
    January 22, 2013 at 12:28 PM

    tenkiu bro..sb kawe ni keje buat highway baru..jd tiap² hari ler off road..naik bukit turun bukit..kalo klx tu agak² bro blh x kita salin cover set moto lain..??sb kawe rasa kecik ler klx150 ni..kawe ni blh tahan gak besau nyer..180cm berat 80kg..heheheheeee

  293. zam77
    January 23, 2013 at 10:29 PM

    salam bro amien… sy br pakai moto ni, tp sy nk tanya ckit sal moto ni…
    nape sy rasa ada gegar kuat bila top speed?

    • January 25, 2013 at 10:37 AM

      W’slm. moto scram mmg camtu sifatnya bro sbb bukan design utk speed. kalau nk kurang gegar tukar spoket depan besar sikit. budak2 shah alam ramai pakai spoket 13 depan. kurang la sikit gegar tu.

  294. farid9919
    January 24, 2013 at 2:27 PM

    nk tnye..?helmet brape dlm pasaran skrg..ke ad org nk jual..harge brape..?

  295. afirul yoo
    January 24, 2013 at 11:44 PM

    agak agak xtm tinggal kawasaki150 jauh mane… mahu thu je..

  296. alex_kajang
    January 25, 2013 at 12:39 AM

    salam bro. nk tnye skali lg.. hehehe klau rider besar dan tinggi. sesuai tak utk moto nie? hehehe hati sudah ade gile bayang dgn ini moto la.. :)

    • January 25, 2013 at 10:04 AM

      W’slm. boleh je bro, takde masalah. kat KL punya group pun ramai yg berbadan besar ride xtm ni. yg berat2 dekat 100kg pun ada. huhu

  297. andyz
    January 27, 2013 at 10:51 AM

    semput la naik 70kmxtmr tu…

  298. shameem
    January 28, 2013 at 3:42 AM

    harga XTM 200cc bpa bro?? mahal x???

  299. belelang
    January 28, 2013 at 5:37 AM

    salam der….nak tye sket la,,,spoket blakang xtm ni leh rojak ngan spoket moto pee eak?

  300. harith
    January 29, 2013 at 9:45 PM

    saya nak tanye sikit..full tank motor nie brpe..pstu nk tnye..knape time gear 5 nak chnge ke gear 4 terus mati..mohon jwb bro

  301. amad
    January 31, 2013 at 8:34 AM

    den ade nasihat ket block enjin tu kot boleh g kedai gren kn skit…sobab mmber den kne tank bocor sbb panas wei..cair bawah tank tu..maklumlah,tank buat dri plastik kn..baik jge2…kot x nanti nyesal kang…den pun dah buat dah..

  302. amad
    January 31, 2013 at 8:38 AM

    g stu kot adela yg leh tolong bg pendapat tempat nk buat decal dgn ekzos kt k.l nie….payah wei…den tnye uptown danau dalm rm 250….kot tmpat lain ade g x yg murah2…???pasal ekzos pun jgn lupe aeeee….mekasih yoo….

  303. ppeocian
    February 1, 2013 at 1:27 AM

    salam sahabat, saya dh jatuh cinta dgn mle ni la hehe.. nk tnya sahabat2 dlm ni yg gmbar moto warna merah putih yg (background keta avanza) nmpak mmg cun sgt. nmpak lowered . dia ada modified ke dia punya fox? dia tmbah firing mmg cun sgt.

    • xCaster.|Pro×
      February 7, 2013 at 8:50 AM

      proton persona elegance club ?

  304. Yusli Yusli
    February 1, 2013 at 8:05 AM

    Assalamualaikum sy nak tanya boleh ke swing arm & monoshock tukar model lain mcm klx ke?

  305. akuze rider
    February 4, 2013 at 12:37 AM

    RXZ tetap di hati

  306. zackuan
    February 6, 2013 at 11:45 AM

    salam,nk tnye laa..sy bru pkai xtm ni..cm mne n kt mne tmpt kalo nk wt makeup moto ni erk?
    tngok gmbar2 kt ats tu..mmg cun2 lak..rse nk buat,tp kurang pengetahuan laa psal moto ni..hehe..tlong komen2 skit..tq

  307. mat_xtm
    February 9, 2013 at 4:56 AM

    sejak beli,byk benda dh rosak,terbaru,starter x idup dlm perjalanan(x bersebab)..x mcm motard lain,manja…

  308. mat_xtm
    February 9, 2013 at 4:58 AM

    pikir 10x sebelum bli moto ni..

  309. fandi
    February 9, 2013 at 11:39 PM

    salam amien,pic no.12 tu dh ade yg wt lom bro amien???kemah keming ambo tgok tu…ase cm nk wt cm tu jerkk.huhuhuu..

    • February 18, 2013 at 12:25 PM

      W’slm. tu semua design org dh buat n guna la bro.

  310. February 14, 2013 at 9:42 AM

    cuba tengok-tengok keeway tx200g ….memang lagi terbaikkkkkkkkkkkkkkk

  311. February 14, 2013 at 9:47 AM

    tak nyesal kalau tangkap keeway tx200g…..lagi gagah..

  312. amad
    February 15, 2013 at 8:29 AM

    zakuan ko dgn ak sme r….ak dh try tanye byk tmpat…nk make up kt damansara ade,ampang ade…tp ak try tgk exhaust lu skrang nie..tgk bro amien pun mcm bz jew..ko tau mne2 tmpat x bole tukr exhaust nie area k.l..??

    • February 15, 2013 at 9:14 AM

      Ekzos boleh beli kat kedia aksesori n pasang kat kedai ekzos kereta. just bayar upah welding je bro.

  313. February 17, 2013 at 1:59 AM

    sekiranya untuk buat ulang alik kerja yg jaraknya hampir 100km tiap ari, tahan x enjin dia agak2nya..

    • February 18, 2013 at 12:00 PM

      Kalau nak ulang alik dlm 100km sehari aku cadangkan bro beli FZ150 je. minyak save, seat lebar n tak byk masalah.

      XTM ni seat keras bro, nk jalan jauh2 sakit punggung. tu belum lagi kalau tetiba buat hal tengah jalan. better go for FZ je la. pastu modi kasi nampak macam motard sket, huhu..

      #just my personal opion

  314. aizad
    February 19, 2013 at 12:13 PM

    moto nie ade club x kat klantan???

  315. sharmiey
    February 19, 2013 at 3:38 PM

    yang motor tulis xtr tu xtr ke xtm?

    • micheal
      May 1, 2013 at 11:03 PM

      xtr = tanpa sport rim
      xtm = ada

  316. February 20, 2013 at 10:45 PM

    kawan paka tupai da 3taun da guna wat berulang hampir 100km setiap hari..
    ingat naak tukar angin pakai keeway tx200g. x seswai ek?

  317. shah botak
    February 24, 2013 at 9:26 PM

    Salam tuk sume bro..tman org perak dan bminat benor ngan motard xtm200 ni,jd bleh ke bg tau kdai motor mane ada stok menatang ni?!!cdg nye kalo xde spoil apa2 bln oktober ni tman nk sambor sjibik..tq cho skalian…

  318. along slumber
    February 27, 2013 at 3:01 PM

    salam pada semua…aku baru skang ngah tunggu xtm aku kluar…so aku x sabar nak gunakan dan rasa kelebihan..doakan semoga xtm aku nih x der masalah amin….

  319. D pahang
    March 7, 2013 at 3:46 PM

    salam..kt mane ade jual speapart xtm ni,,aku nk tuka mudguard la,nk rendahkan..sape2 otai yang bleh bantu

    • April 4, 2013 at 10:23 AM

      W’slm. sy ada jual brg2 aksesori motard sikit2 bro, kalau berminat boleh la survey2. ni page facebook sy:

      Warung Motard

  320. DK Micheal
    April 3, 2013 at 9:31 PM

    hallo everybody ….
    XTM 200 1st batch & 2nd batch tiada masalah
    xtm-r ada masalah

  321. DK Micheal
    April 3, 2013 at 9:33 PM

    baru2 ni ada 1 taiko nak beli XTM woo…….
    uiiiiiiiiiiii.yooooooooooooo

  322. Kapt. Eddy
    April 4, 2013 at 9:25 AM

    aku memang minat dengan superbike.. jenis R6 atau R1
    di sebabkan aku dah berkeluarga dan mempunyai 2 orang cahaya mata, so wife aku suruh lupakan impian aku selama ini…. terpaksa la aku beli XTM. ada kedai yg boleh modify jadi seakan-akan KTM Duke ke.. minta pencerahan…

  323. Yusli Yusli
    April 7, 2013 at 4:15 PM

    Aku dah tuka kaburator pakai 2 minggu kena lg ada sesiapa yg boleh tolong help help help

  324. Yusli Yusli
    April 7, 2013 at 4:20 PM

    Yusli Yusli :
    Aku dah tuka kaburator pakai 2 minggu kena lg semput ada sesiapa boleh beri cadangan help help help

  325. md rizal
    April 11, 2013 at 5:03 AM

    kat aloq staq kedah xtm neh rm7800, takesah lah berapa, aku ingat nk sambar 1 bulan depan tapi baca komen macam2 masalah aku dgar, aku memang betol2 minat dgan xtm neh, aku selalu gak ulang alik dari penang ke kedah sesuai x moto neh, tp bila dipikiaq balik moto apa xda masalah, suma da masalah….. macam mana huh, cuba habaq mai sket???

  326. bob
    April 12, 2013 at 9:16 PM

    macam mna nak solve problem semput ape lg problem2 xtm ni

  327. guez72
    April 14, 2013 at 5:45 AM

    salam…aku baru angkat xtm 200 lebih kurang 2 minggu, nak tanya kedudukan choke yg betul sebab confuse

    • guez72
      April 15, 2013 at 2:59 PM

      bro min tlglah aku ……..

    • micheal
      May 1, 2013 at 10:57 PM

      u tengok handle sebelah kiri, perhatikan ada sebatang tiang hitam y

  328. guez72
    April 16, 2013 at 12:03 PM

    dh settle masalah aku, pergi kedai balik pomen cakap ade satu benda kecik mcm jarum dlm karburetor lubang dia tak ada…….pomen tu dh bikin balik, skrg motor aku mmg sedap dan pick up…..best xtm

  329. mancik
    April 24, 2013 at 9:58 AM

    salam,nk tanye klu nk wat decal utk xtm kt area mane ade?aq duk kt putrajaya..

    • shak8384
      April 24, 2013 at 4:03 PM

      wslam.call sy 011-16747887 or fb iskandar tengku shah…

  330. shak8384
    April 24, 2013 at 4:08 PM

    0169630051 -iskandar tengku shah

  331. amer Aho
    April 27, 2013 at 3:36 PM

    salam. nak tnya otai2 semua
    sya kemunkinan besar awal bulan 6 ni mau sambar 1 dngan sepupu sya..
    yg mna satu cun ?? mksud nye hitam or yg hijau ??
    tq

    • micheal
      May 1, 2013 at 10:59 PM

      hitam lah brother….hitam berjalur merah baru chun.
      hijau tu xtr punya convertion, body dan kusyen pun tinggi sikit

  332. Stanly
    May 5, 2013 at 2:13 AM

    Motor MLE memang best…tapi masalahnya absorber banyak keras~~~sudah i claim yg baru pun macam itu juga~~~kalian ada perasaan x??siapa yg boleh tlg selesai masalah ini??

    • micheal
      June 1, 2013 at 9:31 PM

      absober dia memang keras
      tapi ada caranya
      u perhatikan abosober tu ada 1 lubang utk pam angin, tambah kan angin / kurangkan mengikut citarasa u seje

  333. deniel
    May 6, 2013 at 4:11 AM

    Macam mane nak carik sticker hair brush??

  334. ewan melaka
    May 9, 2013 at 2:20 PM

    salam sume otai2 xtm….betul ke xtm-r batch sekarang ney memang ada problem?
    ke same je sume jenis xtm?just minx pndpt….ingat nk smbr xtm-r sebijik….sala

  335. keluang man
    May 10, 2013 at 12:18 AM

    Salam aku br beli xtm_R , wt masa ni,alhamdulilah,semuanya ok dan berjalan lancar.

  336. May 12, 2013 at 9:05 PM

    salam bro @amien7.. sy sbnrny dah lme bminat dgn motard ne.. tapi prasaan malu tu mlbihi dri minat sy.. ktinggian sy just around 165… takut kne gelak je klaw nek motard ne… lame2 sy fkir blik lantak laa owg nak ckp ape.. y penting kite happy.. haha… nak minta pndpt ne.. plihan mne lag elok klaw sy bli motard.. body kecik ke body besar??? minat sy skrg lbih kpd xtm-r

    • May 13, 2013 at 10:26 AM

      W’slm. kalau rasa nak sesuaikan ngan tinggi better go for d-tracker 150 atau klx 150 bro. memang sesuai ngan tinggi. tapi kalau amek XTMR pon apa salahnya, kantoi time berenti je. tengah jalan memang kool. hahaha

      • May 13, 2013 at 5:59 PM

        hahaha… tpi ade kwn ckp bleh klaw nak angkat y tggi…. trun fork dpn ngn ptong mono blkg.. 1 gelung.. die ckp mcmtu laaa… xpena tgok lg org buat…. rse2 cane?? ok x klaw mcm tu???

  337. arahim
    May 16, 2013 at 11:31 AM

    salam ….. bru berhajat nk pkai xtm r 200 ni…bl bace block ni …mcm gerun plak nk bli….. ape pendapat ko org yg telaH lme menggunakan xtm r 200 ????

  338. soufi@LaWn Merong
    May 16, 2013 at 1:26 PM

    saya berminat lah..

    • May 16, 2013 at 2:45 PM

      Ko berminat nak kena lempang ke lawn merong?

      • soufi@LaWn Merong
        July 2, 2013 at 11:07 AM

        sy berminat tuk berkerjeseme ngn Warong Motard.

  339. exrider
    May 17, 2013 at 4:08 PM

    geng, aku dk area KL bru teringin nk angkat ni motard.. ade geng ke? blh join ke? tp blm bli lglh..

  340. xCaster.|Pro×
    May 19, 2013 at 4:53 PM

    http://www.motorsportsperak.com.my/index.php?page=default_templates

    motard race 31 ogos nie .. ape2 sila kol no kat website tu ..

  341. zullee
    May 20, 2013 at 3:04 PM

    bro tumpang lalu nak tanya skit….aku dh lama minat nak beli xtm nie tp nak tanya kat mana leh buat modified cam ktm duke…tlg bro

  342. hafiz
    May 20, 2013 at 3:51 PM

    yessss saya baru pakai 2 minggu XTMr200..dah first servis tadi 500km…walaupon tinggi tak cukup tetap sampaikan kaki.janji mcm machoo..huhuhu..terbaik lah.cuma geng je tak de….

    • May 20, 2013 at 4:17 PM

      Kalau bro duk area shah alam boleh dtg ke dataran shah alam tiap jumaat malam sabtu. ramai geng2 lepak kat sana.

  343. anak pakcik leong
    May 21, 2013 at 1:01 AM

    berbaloi x amik xtm or xtmr ni dari amik d tracker 150 ? hati memang kat xtm tapi takut plak nasib x baik dapat yang banyak prob.. nak pakai gi keje ari2 ni.. pergi balik dekat 80km sehari.. adui dilema nya hatiku yang gundah gulana ini… hahahaha

  344. May 23, 2013 at 11:34 PM

    pergh..x abis lg org berkomen kt sini..fofular la abam amien..

    • May 27, 2013 at 9:14 AM

      Rugi la sapa yg komen n beli xtm sbb follow blog ni. dpt moto yg byk problem kan abam Han Nuar. wakakaka..

      • soufi@LaWn Merong
        July 2, 2013 at 11:10 AM

        konvet la part2 ngn suzuki ori..dijamin kualiti baq hang.

      • September 4, 2013 at 8:49 AM

        Ni semua ko punya pasal..report blog nih…

  345. zamirul
    July 8, 2013 at 1:48 AM

    otai xtm mintak tanye sikit wiring baru siap pasang harge berape?

    motor kawan anta bengkel moto nak buang ekor. die potong wayar asal moto gulung sikit terus balut. akibatnye lampu brek short.hilang mood bile tau membe lain cakap takpayah potong pon wire asal tu siap boleh pakai balik signal asal . bile cas kat wire life, wire neutral kawan touch kat body moto idup lampu nye. masalah betul. jiwe kacau. nak puas hati terus tuka wiring baru. berape harge siap pasang?

  346. July 14, 2013 at 12:28 AM

    halo cho ..paip ape yg sedap nk tuka kt xtmr 200 ?nk modified ke kalo tuka paip ?dgr cte tak payah kan ?

  347. elyeen
    September 24, 2013 at 2:44 AM

    Like sgt

  348. Stereo69
    September 24, 2013 at 9:29 AM

    Apsal dah sunyi nih…aku x abih kaji komen korang2 semua ni lagi…
    Motor pon baru nak keluar..XTM-R 200…kaler biru ader handle aloy…;p

    • September 25, 2013 at 3:02 PM

      Malas dah bro aku nk updates psl motor ni. frustrated ngan kualiti yg ada, tk improve2 lagi smpai skrg.

  349. Stereo69
    September 27, 2013 at 3:35 PM

    Aper issue yg dorg x improve2 tu.
    Major issue ker?
    Tapi croops yg pakai motor ni cam melambak lak kat jalan…
    cer citer cket.

  350. Gooners0304
    September 28, 2013 at 1:29 AM

    Gua skg ni pkai kapchai jerk…tgh usha nk beli keta mula2, tpi minyak nek…so nk agkt moto, nmpk xtm200 ni…nk tnye, kt kl mane tmpt utk kgsi2 ap2 mslh mcm spare part or skadar nk kgsi2 ilmu xtm200 ni?hehehehe

  351. arahim
    October 8, 2013 at 4:07 PM

    masaalah penutup tangki minyak ni…..blh di ubah suai ke ? asyik masuk air jer…. keadaan penutup plastik tu mmg nmpk mcm x kukuh …. otai2 tlg bg pencerahan ckit ….

  352. October 12, 2013 at 4:55 PM

    I like xtm,xtmr fly2…motor santai jew,dont play race

  353. Stereo69
    October 14, 2013 at 8:08 AM

    Motor dah kluar..xtmR
    aku tgk bab tangki masuk air tue..klau D.I.Y senang jer kot. sebab dia seal antara rubber dgn tank edge skit sgt..lapik Oring ok kot..

  354. Stereo69
    October 23, 2013 at 8:21 AM

    Klau RM0.07 / 1km @ 1ltr -> 29km tu kire kategori jimat minyak ke tak klau motor?
    Berbanding motor lain laa…aku x tau motor2 lain punyer fuel consumption.

  355. dyna
    October 23, 2013 at 5:10 PM

    berminat ..huhu.. motor bnde yg sesuai utk girl ?

    • October 29, 2013 at 11:26 AM

      Kawasaki KSR atau KLX. :)

  356. Stereo69
    October 30, 2013 at 10:43 AM

    DZM 200 by DEMAK ape macam?

  357. khafi
    November 15, 2013 at 3:19 AM

    nak tanya kenapa kick star xtmr 200 mcm xde function

  358. evanna
    January 5, 2014 at 1:08 PM

    kat kuantan ada jual tak macam ni??

  359. gunner
    January 8, 2014 at 10:42 PM

    peh 2 taun citer sal xtm

    • January 9, 2014 at 12:00 PM

      Hahaha.. Tu la pasal bro. Pasni stop la cerita. huhu

  360. iman
    January 25, 2014 at 12:56 AM

    salam bro, aku bru kuar xtm, nk tanya meter myk mmg xde ke ?

  361. wafie
    January 28, 2014 at 12:08 PM

    kat area johor xtm cash rm6600 gitu .ad yg second rm4000 lbeh .otw nk bli.bulan ni angkt r.huhu

  362. Stereo69
    February 7, 2014 at 8:31 AM

    memang meter minyak x der…yg indicator kat meter tu wayang jer…
    Tapi mmg kebanyakan motard x der kot fuel indicator.

  363. haji ash18
    February 14, 2014 at 4:51 AM

    guys , aku ingat nak angkat xtmr 200 ni . tapi tengok ramai yang cakap banyak problem je . haha maklumlah ketinggalan zaman skit . apa pandangan ?

  364. Stereo69
    March 19, 2014 at 1:25 PM

    tepuk dada tanyer selera bro…
    motor lain pon problem gak…so far aku pakai dah kene leak kat gear oil seal.
    tukar settle…yg lain ok x der masalah..
    nak jadi cerita masa aku pi tukar tu ada si tomboy ni dtg bwk Dtracker 150cc komplen leak dkt gear box jugak…so aku senyum jer laaa…

    • nixon
      March 20, 2014 at 1:03 AM

      Stereo69 sorry bro tanye sikit … saya baru kuar kan xtm r ni last week … lepas seminggu pakai problem bunyi blok macam nak pecah hantar balik kilang dorang tukar blok baru.. da ok da tapi masih ade bunyi kuat pat blok tu….xtm ni memang gitu ke??

  365. nixon
    March 20, 2014 at 1:10 AM

    stereo69, how fast so far your bike can go, max??

  366. Stereo69
    March 21, 2014 at 4:01 PM

    Sebenarnye klau jenis motard mmg enjin macam tu bro..
    Dah tanya geng2 DTM?
    So far top speed aku try sampai 145km/j jer..no modification.
    tapi aku rasa cam yer tak yer jer 145km/j…x tau kot meter ringan ker. x penah test dgn motor lain.

    • nixon
      March 25, 2014 at 3:09 AM

      Hi stereo69, thanks for the reply. sorry aku tak kenal sape sape yg bawak DTM?
      Btw laju jugak motor stock kau, aku cume tukar “spotcat” size 39 pick up fuh tapi top speed 138km/j jer max. Oh yes ni satu lagi soalan pat johor mane ade kedai motor specialise on motard, do you know any?? (etc: whole bike decal, spray, exhaust pipe full system for xtm, cdi …….. let me know if you have any contact.)
      Anyway thanks again for your reply, good to know that all motard engine is that way.

      TC.

  367. Stereo69
    April 4, 2014 at 3:48 PM

    Hi Nixon,

    Aku stay area Klang Selangor…So aku x tau area2 johor.
    Aku tgk sekarang makin berlambak plak orang pkai XTM nih.

    anyhow, I will not regret if any of dis motor break-off sebab berbanding dgn harga dia…
    what can you expected from 7k supermotor?

  368. naszarie
    April 14, 2014 at 12:47 AM

    salam 1 mlaysia,,, gua bru bli xtm,,, tp ad x spe2 buleh gitaw kt mna nk cri LED rear lamp without tail,,, mksudnya xmau pkai ekor ori,,,

  369. Stereo69
    April 15, 2014 at 8:48 AM

    H1 motor teluk gadung Klang ada…

  370. juu xtm
    April 20, 2014 at 9:59 PM

    Salam semua
    Jentera xtm keluar minyak fork
    So dh baiki sendiri, cuma nk tau kuantiti oil fork brape ml harus di guna
    Harap blh kongsi

  371. Pencinta Scramber
    May 20, 2014 at 2:20 AM

    sekarang dah 2014..rasa2 xtm ni mase ade banyak masalah x? ke dah banyak improve?

  372. juu xtm
    May 23, 2014 at 11:28 PM

    Rasenyo xde mslah bro

  373. aliff
    June 17, 2014 at 3:43 PM

    nak tanya, kawan cadang nk beli xtm ni.. boleh ke lau bawa long distance mcm perak ke johor.?

  374. penghensem
    June 30, 2014 at 1:14 AM

    salam bro,,,sy br pakai xtr200 convert tayar motard…tgk review kat forum mmg byk complain pasal mle ni tp dgn harga rm7k bolehla…wat g keje je…model xtm ni same cam AJS JSM 125 Motard dr UK…sebijik same,,,hargenye dlm pound 2k…review org sana pn lebih kurang kite gak…kene cek skru smuanye

  375. July 7, 2014 at 11:01 AM

    Nak jual motor XTM-R .tahun 2013.rm 5300.00..kalau sape2 berminat blh col dkat no ni 01129363873….atau add wechat misumiza….

  376. Jep
    July 17, 2014 at 1:24 PM

    Motor nie kalo mod swing arm jadi single lagi menarik.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 50 other followers