Home > WoRD LiFe > Memperkenalkan: Benelli Keeway

Memperkenalkan: Benelli Keeway

Assalamualaikum.

Sehari dua ni tengah kecoh dengan perasmian model motosikal terbaru. Menurut informasi, model ini telah lama menjengah pasaran luar negara, tetapi ianya baru sahaja memasuki pasaran Malaysia pada tahun ini.

Model tersebut merupakan satu jenama yang agak gah di pasaran antarabangsa, iaitu motosikal keluaran Benelli. Syarikat Benelli ini mungkin bekerjasama dengan sebuah lagi syarikat motosikal yang membawa masuk jenama Keeway dan mungkin sebab itulah ianya dikenali dengan nama Benelli Keeway Industries Sdn Bhd.

Kilang motosikal keluaran Benelli-Keeway ini bertempat di Rawang, Selangor. Daripada sumber yang diperolehi, sebanyak 5 buah model motosikal akan dipasang oleh syarikat ini sebagai permulaan. Antara model yang akan dipasarkan ialah Benelli TNT899, Benelli TRE1130K, Keeway TX200G, Keeway RVK200 dan Keeway Dorado 250. Jadi ini merupakan satu perkhabaran yang gembira buat industry permotoran Malaysia. Tahun 2012 menyaksikan pelbagai jenama motosikal telah dan akan menjengah pasaran dua roda Malaysia.

Semoga dengan kehadiran model-model baru ini akan memeriahkan lagi industri permotoran negara sekaligus memberikan kepelbagaian dari sudut pilihan buat penggemar motosikal di Malaysia. Sekian.

Categories: WoRD LiFe
  1. zain
    July 6, 2012 at 4:35 PM

    a ah
    aku br nampak dlm metro ari ni iklan dia. model TX 200G tu sebijik mcm XTM 200.
    benelli & MLE. mcm sama je
    keeway to comp dr china lau x silap
    benelli tu dr italy

  2. July 7, 2012 at 12:17 AM

    According to some sources, KEEWAY 1st registered kt hungary..and keeway da lame masuk Europe..juz 1 big company dari Qianjiang Group dah beli keeway..n Benelli mmg 100% dari italy..n kilang nie xsilap da assemble sume moto yg da launch nie..juz nak jual je dahh..tp yg Benelli 900 nmpk stylo..hahaha

    • July 7, 2012 at 10:14 PM

      Good info bro, Benelli mmg well-establish punya brand. kalo kat Itali mmg terbukti antara produk yg berkualiti, so tak hairan la dgn harga jualannya kat malaysia camtu. huhu

      Keeway tu pon smart gak, cuma rupa scrambler kureng sket la…

  3. eim
    July 12, 2012 at 4:32 PM

    saya sudah compius..xtm ke yg nie haha

    • July 12, 2012 at 5:49 PM

      Bukan bro, ni motor jenama lain. baru masuk ke malaysia.

      XTM ngan Keeway TX ni 2 produk yg berbeza. sekian.

  4. July 22, 2012 at 2:52 PM

    tx200 lg comey dr xtm tu
    tx200 ni dual purpose bajet macam gs1200 haha

  5. fazli
    July 24, 2012 at 4:02 PM

    berape hg moto tx200 ni?

    • July 25, 2012 at 1:51 PM

      Dengar cerita lebih kurang 7K bro..

  6. adlan
    July 29, 2012 at 6:09 PM

    spare part senang tak kekawan

  7. fariz
    July 29, 2012 at 10:01 PM

    kilang kt malaysia nih….. kt bukit beruntong….. so spaqre part bakal murah…. tp xyah risau… stahun servis percuma seh…. nak pakai dorado lah….. lalala………

  8. August 19, 2012 at 2:31 AM

    mana nak check price dia ye.tnt tu bikin panas laa….

  9. firdaus
    September 23, 2012 at 3:13 PM

    saya berminat pada jenis darado…xp masih tertanya2 bagaimanakah penggunaan minyak dia..samaada kuat atau tidak…boleh sesapa bitau….

  10. adlan
    September 30, 2012 at 11:55 AM

    Bila agak nya model rkv200 akan keluar

  11. haidir
    October 2, 2012 at 4:55 PM

    harga atas jalan berapa ek?

  12. Din Selempong
    October 22, 2012 at 4:20 PM

    Ada ke sesape yang dah pakai TX200 Keeway. Adakah motor ni ada byk problem macam XTM200

    • October 23, 2012 at 9:15 AM

      Aritu aku ada jumpa sorang brader pakai Keeway ni. Dia beli brg motor ngan aku. So far tanya2 dia ckp memang takde masalah. Sesuai la utk mereka yg duduk sekitar lembang klang sebab kilang dia pun kat rawang je.

      Skrg ni tengah set masa nak ajak dia n keeway group lepak sama2 budak XTM. nak korek2 info moto ni ok ke tak, nanti kalo dh dpt jawapan dari owner aku share kat sini bro.

  13. khir
    November 28, 2012 at 5:21 PM

    nk tnya skit keeway tx200g ngn yamaha fz150i mna lg brbaloi?nk pkai gi keja ja hehe thnks

  14. Din Selempong
    December 14, 2012 at 12:25 PM

    amien7 (@amien7) :
    Aritu aku ada jumpa sorang brader pakai Keeway ni. Dia beli brg motor ngan aku. So far tanya2 dia ckp memang takde masalah. Sesuai la utk mereka yg duduk sekitar lembang klang sebab kilang dia pun kat rawang je.
    Skrg ni tengah set masa nak ajak dia n keeway group lepak sama2 budak XTM. nak korek2 info moto ni ok ke tak, nanti kalo dh dpt jawapan dari owner aku share kat sini bro.

    cam ner amien7 dapat ke korek info pasal keeway tx200 nih.

    • M.U.D
      December 29, 2012 at 12:59 AM

      ye lah camner da dpt tau ke. mcm brmint je.

  15. December 29, 2012 at 2:32 PM

    Dah ramai yang pakai motor ni skrg bro. kalau rajin cuba tengok dekat facebook dah ada group utk TX200 ni. boleh tanya feedback diaorng camner.

  16. February 27, 2013 at 2:40 AM

    enjin dia tahan lasak x berbanding mle atr 200

  17. reza
    March 12, 2013 at 12:12 AM

    Sy baru beli keeway tx200 baru je smggu,tapi bunyi di engine dah bunyi piston ring kuat,mcm mana sy nak buat,masih ade jaminan,tanya kedai moto yang sy beli,dia lepas tangan,mula2 beli cakap punya manis,bila ade masalah ckp mcm nak tak nak pulak layan

  18. reza
    March 12, 2013 at 12:18 AM

    Bila bawak moto tx200 memang sedap,tapi nak kongsi dgn kawan ke sape2 je la yang pakai tx200,nak tanya moto tu pisston memang bunyi ke

    • Shahrul Hisham
      November 5, 2013 at 11:59 AM

      Yap….memang bunyi dia kuat

  19. March 23, 2013 at 1:39 AM

    nk tanya meter minyak tx200 letak kt ner psl sy bru bli n minyak petrol di isi penuh oleh kdai puas sy cri kt meter x de lar plak maaf org bru pkai motor ni nk thu serba sedikit

  20. AIN ARISSA
    April 2, 2013 at 8:57 AM

    I RIDER GURL YG BWK MOTO NI… MOTO NI ENJIN DR BENELLI….SEMUA PART BOLE EJAS TRY BWK KAT AMPANG POMEN DIE TAU CM NA NK HANDLE… COZ POMEN NI MAT SALLEH…AMPANG POINT AREA OLDTOWN…..

    • April 2, 2013 at 9:49 AM

      Cik Ain bawak model Benelli yg mana satu ek?

  21. Maswandi Othman
    April 9, 2013 at 9:57 PM

    Saya baru beli TX200g ni baru 2 minggu……tapi exzos memeang x berapa menarik & saya dah tukar dgn NOB1 baru bunyi garang skit…..pasal meter minyak memang x ada …..tapi ada member cakap kalau minyak dah habis nanti ada indicator akan kuar …….but saya x pernah hadapi lg la……bagi saya TX ni ok…..stable

  22. AIN ARISSA
    May 27, 2013 at 12:36 PM

    I BWK TX200G.. I TUKAR EXZOS.. INGT NK PASANG 2 EXZOS CM APRILIA DOSODURO.. BUT PIKIR ALIK nk try yoshimura punya exzos.. pasl minyak lak kita ad save minyak la bila minyak abis.. dun woory… hahahha

  23. ariffin bin ahamd
    July 15, 2014 at 1:23 PM

    macam manakah cara untuk meningkat kelajuaan keeway..cuba bagi pendapat

  24. sam
    August 14, 2014 at 11:49 AM

    saya pakai TNT600, tak ade problem cuba kualiti tidak sebaik yang disangka. Lepas 4 bulan pakai, karat mula timbul pada rantai,gear lever dan sebahagian dari enjin. bila rujuk semula dengan Benelli, after sales service sangat teruk, customer sendiri yang kena marah dan dipersalahkan. Kalau ada budget jangan beli motor ni, beli la motor lain.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 51 other followers