Home > WoRD LiFe > Pahang Darul Makmur

Pahang Darul Makmur

benderanw7.jpg

Assalamualaikum.

Sedang aku bekerja sambil-sambil melayari pelbagai laman web, tetiba aku teringatkan kampung halaman aku. Dah lama rasanya aku tak pulang menjeguk kampung disebabkan kesibukan bekerja dan membina kehidupan aku ini. Untuk pengetahuan semua, aku adalah anak jati Pahang. Walaupun kebolehan bertutur loghat Pahangku agak kurang kerana tinggal di kawasan yg bukan pedalaman Pahang, aku tetap orang Pahang. Jadi disini aku nak berkongsi sedikit informasi bersama kalian tentang negeri Pahang Darul Makmur yang aku cintai ini.

ASAL USUL NAMA PAHANG

Pada zaman dahulu Negeri Pahang Darul Makmur mempunyai berbagai nama. Pengarang China menyebutnya sebagai Pang-Hang, Peng-Heng, Pang-Heng, Pong -Fong, Phe-Hang, Pang-Kang dan lain-lain. Pada tahun 1225 Chao Ju-Kua telah mengarang sebuah buku bernama Chu-Fan-Chi, beliau menyatakan di antara beberapa buah negeri yang ditakluki di bawah kuasa San-fo-chi ialah negeri yang bernama Peng-keng. Peng-keng itu ialah Negeri Pahang Darul Makmur.

Orang Arab dan orang Eropah zaman dahulu menyebut Pam, Pan, Phang, Paam, Pao, Paon, Phaan, Paham, Fanhan, Phang dan Pahagh. G.R. Tibbetts, seorang ahli sejarah yang mengulas kisah yang ditulis dengan huruf Arab dalam buku karangan Mas’udi itu pada pendapat Tibbetts ialah Pahang. Dia lebih setuju menyebut perkataan Fanjab itu sebagai Fanhan, Panghang atau Panhang. Semuanya itu dimaksudkan Pahang. Ada setengah pendapat menyatakan Pahang berasal dari bahasa Siam asli ertinya timah. Orang Siam asli yang dulunya mendiami negeri ini dengan membuka lombong bijih timah terutama di Sungai Lembing.

Mengikut cerita orang tua-tua Melayu pula, pada zaman dahulu di Sungai Pahang iaitu bertentangan dengan Kampung Kembahang, ada sebatang pokok kayu mahang yang besar rebah melintang menyeberangi sungai itu. Dari pokok mahang itu kononnya berasal nama Negeri Pahang Darul Makmur itu. Gelaran tua bagi Negeri Pahang Darul Makmur itu ialah Inderapura, disebut Pahang Inderapura. Bandar Dirajanya terkenal hingga sekarang iaitu Pekan dan ibu negeri pada zaman dahulu iaitu Kuala Lipis. Sebelum ditakluk oleh kerajaan Melayu Melaka ia dikenali sebagai Pura.

PAHANG ZAMAN PRA-SEJARAH

Penyelidikan telah dibuat oleh ahli kaji purba secara ilmiah di beberapa tempat di Negeri Pahang Darul Makmur iaitu di gua-gua batu, di gunung-gunung, di tempat berhampiran dengan sungai, di tanah perlombongan lama dan juga di tempat lapang. Jumpaan benda purba terdiri daripada batu, tembikar, gangsa dan besi kuno buatan orang zaman purbakala.

Tempat tersebut ialah di gua batu kapur seperti Kota Tongkat, Kota Gelanggi dekat Jerantut; Gua Kecil, Raub; Gunung Senyum; Bukit Chintamanis, Karak; Sungai Lembing, Tersang, Kuala Lipis Sungai Selinsing, Sungai Tui, Nyong, Teluk Lubuk Puai, Batu Pasir Garam, Bukit Jong dan Kg. Padi di persimpangan Sungai Tembeling dan beberapa tempat lagi di sepanjang Sungai Pahang. Antara benda purba yang dijumpai tertanam dalam tanah di negeri ini ialah barang dan perkakas yang dibuat daripada batu oleh orang zaman batu pertengahan (mesolithic). Barang-barang tersebut ialah kapak genggam, beliung dan pahat.

Ahli kaji purba menyatakan manusia zaman batu pertengahan yang mendiami Negeri Pahang Darul Makmur tinggal di gua batu dan gua-gua di gunung-ganang negeri ini dan mereka adalah kumpulan yang mula-mula datang ke Semenanjung Tanah Melayu dan Tanah Besar Benua Asia. Rombongan Melayu Proto mendiami Semenanjung termasuk Pahang dan pulau-pulau Nusantara ialah dalam lingkungan 3,000 atau 2,000 sebelum Masehi.

Dari aspek pertanian, barang dan perkakas buatan orang zaman batu akhir yang telah dijumpai dalam tanah ialah benda yang berupa mata lembing, pisau, sabit, cangkul, tenggala dan lain-lain perkakas ganjil yang dibuat daripada besi zaman dahulu. Tempat yang dijumpai terutamanya di tepi Sungai Lembing, Teluk Lubuk Puai Jong tepi Sungai Lipis. Di Kampung Batu Pasir Garam di tepi Sungai Tembeling, dijumpai pecahan muka gendang zaman dahulu yang diperbuat daripada gangsa. Gendang gangsa ini digunakan oleh orang yang memakai kebudayaan gangsa. Dr. Linehan berpendapat gendang gangsa ini ditukangi di Indo-China dan dibawa dari negeri Funan ke Ulu Tembeling antara kurun Masihi ketiga iaitu dibawa bersama-sama dengan perkakas dari besi kuno (tulang mawas).

Mengikut ahli kaji manusia dan ahli sejarah, orang Melayu pesisir (DeutroMalays) ialah nenek moyang orang Melayu yang tinggal di daerah pantai Semenanjung Tanah Melayu. Pendek kata pada zaman dahulu kala selain daripada orang asli iaitu orang Semang dan puaknya di Negeri Pahang Darul Makmur telah didiami oleh manusia yang disebut dalam ilmu sejarah sebagai manusia zaman batu pertengahan, zaman batu akhir atau permulaan zaman gangsa lagi.

montajpelanconganhj6.jpg

PEMERINTAHAN NEGERI

Menurut riwayat tua pemerintahan negeri ini dijalankan dengan cara pemerintahan beraja dari semenjak zaman dahulu kala membawa ke masa sekarang. Keturunan raja Melaka itulah yang lama sekali berkuasa di Negeri Pahang Darul Makmur dan pemerintahan daripada waktu itu memakai gelaran Sultan dan keturunan ini memerintah lebih dari 200 tahun semenjak daripada raja bernama Sultan Mahmud Shah yang masyhur di dalam Sejarah Marhum Mangkat Dijulang dalam tahun 1699.

Setelah itu pemerintah Pahang pindah kepada keturunan Bendahara Tuan Habib Abdul Majid, Bendahara Padang Saujana Johor. Dari titisan keluarga dan zuriat ini juga telah menjadikan Negeri Pahang Darul Makmur terputus dari takluk Riau dan telah menubuhkan satu pemerintahan merdeka, berkuasa penuh sebelum ini, menjalinkan persahabatan dengan Sultan hinggalah sekarang ini.

* KDYMM Sultan Pahang
* Y A B Menteri Besar
* Y B Setiausaha Kerajaan Pahang

KDYMM SULTAN PAHANG

Pertama: KDYMM Al Marhum Sultan Ahmad Al Muadzam Shah Ibni Al Marhum Bendahara Ali (1882 ~ 1914)

Kedua: KDYMM Al Marhum Sultan Mahmud Ibni Al Marhum Sultan Ahmad Al Muadzam Shah
(9 Mei 1914 ~ 19 Jun 1917)

Ketiga: KDYMM Al Marhum Sultan Abdullah Al Mu’tassim Billah Ibni Al Marhum Sultan Ahmad Al Muadzam Shah
(19 Jun 1917 ~ 22 Jun 1932)

Keempat: KDYMM Sultan Sir Abu Bakar Ri’ayatuddin Al Muadzam Shah Ibni Al Marhum Sultan Abdullah Al Mu’tassim Billah (22 Jun 1932 ~ 7 Mei 1974)

Kelima: KDYMM Sultan Haji Ahmad Shah Al Musta’in Billah Ibni Al Marhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al Muadzam Shah (7 Mei 1974 ~ Sekarang)

PENGERTIAN SEBENAR MENGENAI BENDERA NEGERI PAHANG

Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintah di Negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara.

Putih adalah melambangkan raja. Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa Negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan beraja. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan, undang-undang, adat istiadat, adat resam, tatasusila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada raja sebagai sebuah negeri yang beraja dan berdaulat.

Lagu negeri Pahang

Ya Allah Yang Maha Kuasa
Lanjutkan usia Ke-bawah Duli Yang Maha Mulia
Dirgahayu Darul Makmur
Aman dan bahagia sentiasa
Ya Allah selamatkan Ke-bawah Duli Raja kami

Ok. Sekian saja buat kali ini. Semoga dengan informasi ini dapat memberikan sedikit maklumat kepada anda tentang negeri Pahang. Jemputlah datang ke negeri Pahang kerana terdapat pelbagai tempat menarik untuk dilawati lebih-lebih lagi dengan adanya kempen Tahun Melawat Malaysia 2007 ini. Bye.

Categories: WoRD LiFe
 1. February 9, 2007 at 9:17 AM

  amboi panjangnya, crita pahang nie.. nanti aku nak boh sejarah perak la pulak…

 2. February 12, 2007 at 12:03 AM

  sejarah taipen la bro…

 3. mama_sue
  March 19, 2007 at 5:41 AM

  hidup pahang!!!!

 4. cedric jack
  July 9, 2007 at 9:48 PM

  THIS IS COOL,BUT IT’S QUITE BORING TO FIND ALL LETTERS THERE.PUT SOME ANIMATION,AND THAT’S BETTER

 5. hadfina
  July 11, 2007 at 3:29 AM

  pahang duk daerah mana bro amien…hehehe..adus..kawan dok keratong one of the place in pahang ..pernah dengar tak..huhu…hidup orang pahang….yeah!!!!

 6. Sheedeana
  January 25, 2008 at 1:31 AM

  KENAPA SEJARAH NEGERI PAHANG NI BANYAK YANG SAMER JER PARAGRAPH DIA WORD BY WORD.. TAK ADE KE PENAMBAHAN AHLI SEJARAH YANG TULIN TOK CERITAKAN SEJARAH PAHANG NI?? DARI SEKOLAH RENDAH SAMPAI KE TUE ASIK MENIRU HAK ORANG LAIN JER HEHEHE…

 7. Jie
  November 11, 2008 at 11:25 AM

  Salam Amien..do you have more info on the third Sultan of Pahang?

 8. zam
  February 26, 2009 at 4:47 AM

  Salam Amin, wah..bangga aku..dalam aku terpk nak buat apa untuk isi kat blog library aku..terpk nak citer kat sume pasal pahang..aleh2 ko dh buat..so aku copy paste je…jangan marah…hidup amien!!! Hidup Pahang!!! Cayok!! Cayok!!

 9. February 26, 2009 at 5:59 AM

  w’slm abg zam…

  begitulah adanya…
  mudah-mudahan dengan info-info ini dapat membantu kepada sesiapa yang memerlukan…
  tapi info ni ada lagi yang tak lengkap, try cari lagi maklumat kat channel lain ok?

  adios!

 10. April 15, 2009 at 11:14 AM

  lagi on animasi..?
  jengok-jengok la sini. http://www.youtube.com/user/animationlogic

 11. September 27, 2010 at 10:32 PM

  asal usul nama pahang dah jumpa….smk muadzam shah punya asal-usul x jmpe2 agik…mende gok!…heishhh………guano nk wat nih…dr td naip x jmpe2…=(

  • September 28, 2010 at 10:54 AM

   hehe.. nampaknya ada guna gak blog saya ni.
   berbakti kepada mereka yg memerlukan maklumat. =)

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s