Home > WoRD LiFe > Loveville

Loveville

loveville

Sinopsis: Kisahnya menceritakan tentang kehidupan 2 orang teruna yang bersahabat baik dan seringkali menempuh hidup dengan semangat persahabatan yang amat tinggi. Ady dan Babat, begitulah nama mereka. Kisah bermula dimana Ady mula-mula mengenali kisah cinta bersama teman wanita baru, Sue dan mengharungi pahit-manis bercinta. Kebetulan pula teman wanita Ady adalah merupakan rakan baik kepada bekas teman wanita Babat. Jadi bermulalah semula kisah-kisah nostalgia antara mereka. Dipendekkan cerita, mereka berdua bersetuju untuk mendirikan rumahtangga bersama-sama dah akhirnya mereka hidup bahagia bersama. Tammat.

Ulasan:

Komik berjudul Loveville ni aku beli pada 7hb Julai 2006. Komik-komik dan hasil karya kartunis Aie merupakan antara seni-lukis yang aku paling minati. Karya beliau merupakan satu karya yang bagi aku cukup menarik dan mengujakan. Tiada seorang pun kartunis di Malaysia ini yang menggunakan pendekatan dan konsep seperti mana beliau gunakan bagi karyanya. Setiap helaian karya beliau adalah berbeza dan tiada unsur-unsur ulangan antara satu sama lain.

Seni yang beliau tunjukan ini amatlah menarik beserta lukisan yang cukup sentimental. Tidak lupa juga ianya diselitkan dengan unsur-unsur nasihat dan ketuhanan agar dapat menambahkan pengisian dalam pembacaan. Jadi kepada mereka yang terjumpa karya-karya belia, aku menyeru agar anda cuba membaca dan menghayatinya. Nescaya anda akan berpuas hati. Sekian.

=======================================================

D’AMieN Copyright © 2008

Categories: WoRD LiFe
 1. babart
  November 5, 2008 at 10:05 AM

  BETUL apa yang abg amin katakan..menarik bila membacanya rasa nak minta pelukis Aie menyambung dan merancakkan lg karyanya dengan LOVEville+ge 2..kisah cinta kartun yang berjaya dan slumber..pepun ada lagi ke komik2 lain..leh main borrow2..

 2. November 6, 2008 at 7:40 AM

  ye, memang betul tu encik babart…
  bertambah menarik lagilah kerana komik itu dibaca secara percuma tanpa perlu membelinya di kedai buku kan? hahahhahahaa…

 3. November 13, 2008 at 8:49 AM

  Karya Aie yang bertajuk Loveville ini menceritakan seorang perempuan yang baik dan cantek bernama Sue. (ya betol!!) nama sebenar Sue adalah Suzila… kan…kan…kan… kalau ko menidakkan ini bermaksud ko tergolong dalam golongan orang-orang yang JELES…

 4. November 17, 2008 at 5:15 AM

  wah kayaknya bagus tuh…ulasan yang bagus ^_^

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s