Home > WoRD LiFe > Exora: 1st Proton MPV

Exora: 1st Proton MPV

exora

Assalamualaikum

Kali ini aku nak berbicara mengenai kereta pulak. As you all know, Proton officially has lauch their 1st ever Multi-Purpose Vehicle (MPV) pada hari Rabu yang lalu. Ini merupakan pertama kalinya Proton melancarkan kereta dalam ketegori berkenaan. Memang menarik.

Aku sebenarnya bukan taksub terhadap Exora ni, cuma ingin memberikan beberapa pendapat dan pandangan peribadi mengenai buah hati Proton yang baru itu. Jadi bacalah pandangan aku yang tak berapa nak best ni. Sebenarnya Proton Exora ni memang merupakan kenderaan yang menarik. Apa yang menariknya? Dari sudut peribadi aku katakan ia menarik sebab akhirnya Proton mengeluarkan kereta untuk keluarga. Dengan 7 tempat duduk, aku pasti ini merupakan kereta yang sesuai bagi mereka yang bekeluarga. Quite interesting for me.

Aku sebelum berkahwin dulu penah berkira-kira untuk membeli sebuah ‘kereta keluarga’ andainya aku mendapat cahaya mata kelak. Dalam kepala aku cuma nampak Toyota Avanza kerana dalam kategori MPV, hanya Avanza yang memberikan pakej yang quite okey in term of price and budget. Jadi aku bercita-cita untuk sambar Avanza.

Tapi bila Proton mengeluarkan Exora with the new technology fitted in the car, aku jadi tertarik hati untuk memendam cita-cita memiliki kereta ini. Kereta yang cantik, performance yg kira ok la, harga yang menarik, aksesori yang banyak dan canggih adaalh antara kelebihan yang Proton berikan dalam satu produk bernama Exora ini. Dan sekiranya Proton mengeluarkan Exora Prime Edition (lihat gamar di atas) sebagai salah satu produk dari kilangnya, aku percaya ramai pemilik Toyota Wish dan Honda Stream makan hati kerana rupanya memang masyuukkk. Insyaallah jika ada rezeki, mungkin kereta ini akan menjadi milik aku sekeluarga.

Berikut pula ialah senarai harga jualan untuk Exora:

Proton Exora 1.6L A/T M-Line Metallic – RM69,998.00
Proton Exora 1.6L A/T M-Line Solid – RM69,548.00
Proton Exora 1.6L A/T H-Line Metallic – RM75,998.00
Proton Exora 1.6L A/T H-Line Solid – RM75,548.00

Jadi sekian buat masa ini, bertemu lagi. Wassalam.

Categories: WoRD LiFe
  1. April 21, 2009 at 9:03 AM

    lagi stylo dari wish / stream ke??

  2. April 21, 2009 at 9:15 AM

    kalo standard version memang tak bleh challenge wish/ stream la mama…
    tapi yg diorg display as prime edition ni nampak cantik la.. kalo lalu kat highway tu akan ada la mata memandang…

    p/s: kalo awek cun yg seksi bwk, lagi banyak mata memandang tau? haaha

  3. yanty
    April 21, 2009 at 1:38 PM

    amboi…awek cun seksi????gatai noh…

  4. April 21, 2009 at 4:18 PM

    hehehe… ada orang marah nampak…

  5. joey
    April 23, 2009 at 11:26 AM

    aku bangga guna kereta buatan Malaysia..
    exora..the best model MPV

    thank

  6. prodas
    April 30, 2009 at 6:22 PM

    perodua mpv at,…
    http://prodas.wordpress.com/

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s