Home > WoRD LiFe > Butterscotch

Butterscotch

Salam.

Butterscotch. Sedap dimakan begitu saja. Hahhaha.

Hari ni aku nak cerita mengenai tahap addict aku terhadap roti Butterscotch keluaran Gardenia Seksyen 23 Shah Alam. Amboi, complete ngan tempat produksinya lagi. Aku sebenarnya dalam tempoh 2 bulan ni hanya menyantap roti Butterscotch sebagai makanan tengahariku.

Kenapa kau begitu miskin? Ujar seorang makcik cleaner kepadaku pabila aku kantoi tengah makan makanan tersebut di hadapan beliau. Lalu aku dengan selambanya menerangkan kepada beliau bahawa itu adalah makanan kegemaranku. Sama seperti seorang sahabatku yang mana makanan kegemarannya ialah seketui Bergedil. Namanya terpaksa aku rahsiakan demi keselamatan awam.

Sebenarnya sejak bulan 12 lagi aku tidak mempunyai waktu makan tengahari di tempat aku bekerja ni. Ini adalah disebabkan assistant aku sedang dalam percutian. Percutian kerana mengeluarkan anak dari perutnya atau dalam bahasa omputehnya Maternity Leave. Jadi atas sifat dedikasi aku, aku terpaksa berkorban waktu lunch aku. Kalau aku tutup je Library waktu lunch hour ni macam tak professional la pulak. So terpaksa la bekorban sket demi menchari sesuap nasik.

Jadi si Butterscotch la peneman setia aku waktu tengahari. Balik umah malam la baru pekena nasik pulak. Hahahha. Jadi itu saja cerita butterscotch aku. Walaupun orang bertanya; “Tak muak ke hari-hari makan roti?”. Aku dengan tenang menjawab:

“Aku anak mat saleh, so makan roti la” ~ Sambil membuat tarian shuffle…

Categories: WoRD LiFe
  1. puan suli...
    March 10, 2010 at 1:53 PM

    bukan bergedil tp berdegil

  2. March 10, 2010 at 1:57 PM

    hang tanak try makan berdegil cicah kuah rojak mak bee ke sulie? hehehe

  3. puan suli...
    March 10, 2010 at 2:51 PM

    ape kate kasi itu org yg suke mkn bedegil try dulu….hehehehe

  4. sue
    March 10, 2010 at 2:55 PM

    hahaha mcm ku kenal saje sapa yg suka makan berdegil tu..

  5. March 10, 2010 at 3:08 PM

    saya selaku duta produk gardenia menyarankan agar jangan diperkenalkan butterscotch ni kepada mereka yg suka mkn berdegil.

    nanti beliau order semua stock butterscotch, mana saya nk cari makanan saya??? =(

  6. sue
    March 10, 2010 at 3:14 PM

    hahaha beliau suka roti yg kenit2 tu la..apatah namanya….

    roti tu mmg cpt abeh la…

  7. myasara
    March 11, 2010 at 11:57 AM

    haha..ayat yag last tu wat aku gelak sorg2 dpn pc.anak murid aku ty,knp chegu gelak sorg2? aku jwp; cikgu gelak ngan kwn cikgu dlam pc ni..hihihi

  8. March 11, 2010 at 12:38 PM

    chekgu myasara, jangan buat perkara tak senonoh dalam kelas. lagi2 menipu budak2 kecik.

    walaupun chekgu ni kecik, tp jangan tipu budak dgn menyatakan kwn chekgu dlm pc. badan saya besar, mana muat nk masuk pc chekgu tu… huhu

  9. March 11, 2010 at 12:39 PM

    suhana ~ tu namanya roti cekenit

  10. org lama
    March 12, 2010 at 9:04 AM

    aku suka makan pegedil…
    itu makanan asasi aku, kalau aku jumpa pegedil, aku akan beli dan makan, dan kalau benda tu free, aku akan ambek dan makan..

    butterscotch adalah satu roti yang bapak aku cukup minat, mesti ada kalau aku balek tepen.

    dan aku pon suka jugak, cicah dengan milo o… anak aku pon layan jugak roti nie…

    org yang makan roti tak semestinya miskin, mahathir yang jadi PM Malaysia dulu pon suka makan roti…

  11. org lama
    March 12, 2010 at 9:06 AM

    aku suka beli roti gardenia, atau pon roti yang mamak juai naik motor ada kat seksyen 8 tu, kalau aku terserempak dgn dia, aku akan tahan dia tengah jalan untuk beli roti…

    roti brand lain pon aku layan ja.. asal sedap dan lembut macam span, tapi aku tak maula makan span, nanti aku jadi tasmania devil plak, semua dia nak makan…

  12. March 12, 2010 at 10:30 AM

    yaa.. terima kaseh encik org lama atau dlm bahasa internasionalnya oldskool kerna telah memberikan buah fikiran yg cukup ber-nenas..

    sebenaqnya maken roti ni juga merupakan diet buat aku kerna aku suda gumuk skrg. jadi dgn mengurangkan pengambilan nasik at least tkde la masalah obesiti melanda perutku… ini semua berkhat petua daripada org lama. huhu

  13. org lama
    March 15, 2010 at 8:29 AM

    ya, alhamdulillah..

    sebenarnya org yang dah menikah nie buleh maintain badan dia dari naik mendadak macam nasik impit, apa yang penting kerjasama, apa yang penting kerjasama antara nafsu makan dan mulut…

    kita kena banyakkan exercise untuk bagi bakaq sikit makanan berlebihan bila lepaih makan

    amalkan masa makan tu, kita minum ayaq dulu sebelum kita masukkan makanan, nasik ka, apa ka…serupa jugak, makan buah-buah dulu sebelum makan nasik…. lepaih tu ayaq tu kita minum sejam kemudian ka…

    jangan makan benda2 berbentuk mee, spageti etc.. banyak minyak dan lilin yang tersimpan.

    banyak minum ayaq H2O…..

  14. March 15, 2010 at 11:48 AM

    yaa.. kita mesti exercise utk bakaq lemak makanan yg berlebihan tu.. dan menunggang motosikal adalah salah satu exercise utk bakaq lemak tu..

    bila bwk moto kan panes, so berpeluh. jadi kira cam exercise la tu. pastu bila amek lap kena gerak2 badan. pon kira cam 1 exercise..

    amacam nandre, ok tk teori aku? hahahaha

  15. chieyda
    March 20, 2010 at 9:58 AM

    hahahaha..sian die kene mkn roti je ari2..mulai skrg xyah lah lg mkn roti..mkn la nasik plak..time lunch kan dah ade assistnat blik..

  16. March 20, 2010 at 6:35 PM

    malas ah… makan roti lg sedap. huhu

  17. Joe
    June 16, 2010 at 9:19 AM

    brader amien,

    seriously makan roti memang sedap, aku buleh kate dlm seminggu wajib pegi baker’s cottage ( da tu je yg ade)

    bawak balik makan sambil tgk tv byk syiok wo, member aku dok tanye, “ko tak cukup duit nak makan nasik ke?” aku pon jawab dengan selambernye “roti yg aku makan ni lagi mahal dari nasik tau”😀

    • June 16, 2010 at 10:04 AM

      hahahaha…

      aku sokong bro. roti yg ko beli tu for sure la mmg lagi mahal dari nasik.. tp bagus makan roti ni. takde la nutrisi dia cam nasik yg last2 nanti convert jadi gula dlm badan.. buleh kencing manis nanti. hahaha..

      • Joe
        June 16, 2010 at 10:50 AM

        betul2, karbohidrat dlm nasik sgt2 le tinggi, glukos yg terhasil kalau tak digunakan, akan jadik scrap dlm badan he he

        aku mmg slim je orgnye, aritu timbang turun lagi 2 kilo, tapaya jusmate5, tapi cam da kurus sgt lak rase, kena naikkan balik ni 60 pon tak sampai😉

  18. June 16, 2010 at 11:09 AM

    bagus ko ni. tau serba serbi.
    pasni bleh buat produk diet kalahkan dr rozmey jusmate5 tu.. wahahhaahaa

    • Joe
      June 16, 2010 at 2:59 PM

      wah, takdela sampai gitu, kesian lak pakcik tu nanti takleh carik makan, aku simpan tips utk diri aku je, say no to boroi, exercise adalah pelu utk membolehkan jeans mahal dipakai utk tempoh jangka mase yg panjang, tak baik membazir he he he

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s