Home > WoRD LiFe > Kisah Google Terjemahan…

Kisah Google Terjemahan…

Assalamualaikum.

Kadang-kala aku rasa macam nak berguling-guling je dalam library ni. Kalo hari-hari aku buat macam ni, maunya putus urat kentut aku dek kerana menanggung beban ketawa yang tak berkesudahan.

Al-kisahnya untuk pengetahuan semua cerita ini mengenai Google Translate. Kepada yang tak mengetahui, Google Translate ni fungsinya adalah sebagai kamus dwi-bahasa online. Korang boleh google makna-makna perkataan yang korang nak dalam bahasa lain. Amat berguna kepada mereka yang poyo nak menulis blog dalam bahasa Inggeris. Hahaha.

Tadi ada la satu idea bodoh berlegar dalam kepala hotak aku. Aku rasa nak buat sket terjemahan email yang aku dapat daripada one of my colleagues. Emailnya berbunyi begini:

Dear all,

Please take note that tomorrow we will have a corporate video shoot starting 7am to 6pm. The first venue will be at the gallery. Vicky is calling all the students to be at the gallery at 7.30am. Some Student Ambassadors will be on stand by to assist.

Between 10am to 10.45am – we need an admin staff (Alice) to be on stand by for the shoot at Student Centre. At 11.45am – we need the sculpture room to be ready (Queenie please prepare enough sculpture for the shoot, assisted by the librarians)

At 2.30pm to 3.15pm, we will need to shoot one of the classrooms (lecturers, please take note that we will disturb your lectures for a short while). At 4.15pm to 6.15pm – we need to shoot the broadcasting studio. Mr. Loong please prepare/ set up all the Photography and Broadcast Equipments for the shoot.

Jadi korang summer tau tak apakah balasan Encik Google Translate Bin Google Dot Com ni kat aku. Sila ikuti respons beliau:

Sayang semua

Sila perhatikan bahawa besok kita akan memiliki sebuah video syarikat mula menembak 07:00-06:00. Tempat pertama akan di media. Vicky memanggil semua pelajar berada di galeri di 07:30. Beberapa Duta Mahasiswa akan stand by untuk membantu.

Antara 10:00-10:45 – kami memerlukan kakitangan admin (Alice) harus stand by untuk menembak di Pusat Pelajar. Pada 11:45 – kita perlu ruangan patung untuk siap (Queenie sila menyiapkan patung cukup untuk menembak, dibantu oleh pustakawan)

Pada 14:30-3:15, kita perlu menembak salah satu ruangan kelas (pensyarah, berharap perhatikan bahawa kami akan mengganggu kuliah anda untuk sementara waktu). Pada 16:15-6:15 – kita perlu menembak studio penyiaran. Mr Loong sila menyiapkan / mengatur semua Fotografi dan Peralatan Broadcast untuk menembak.

PS: Macam bangang!!! LOL

Categories: WoRD LiFe
  1. an9949
    June 11, 2010 at 3:44 PM

    itulah mesin beb, dia akan taipkan segala apa yang telah diprogramkan ke dalam sistem logicnya. berbeda dengan manusia yang diberikan aqal oleh Pencipta, maka hendaklah kita memikiorkan apa bendanya yang harus dilakukan demi memperbaiki diri serta kawasan sekeliling kita.

    tanamlah pokok-pokok yang buleh memberi ruzki dan pulangan kepada kita.

  2. June 11, 2010 at 7:42 PM

    aku tak sangka ko dah join kelab tembak-menembak ni amien..ngerinyer..heh heh heh..
    pasni cuba ko translate ke bahasa jawa lak..en an9949 musti sgt berminat..
    en an9949,sila komen..

  3. June 12, 2010 at 8:13 PM

    hahaha.. nandre, hang tau ka address web utk google jawa-translator?
    bak mai kat aku.. hahahaa…

  4. Joe
    June 16, 2010 at 10:55 AM

    wow, terbayek, aku da le ngah sakit perut ni, cam nak terceret pon ade, tingat mase study dulu, soklan exam dwibahase, setiap kali jawab aku akan sengih2 dulu baca yg BM pastu baru baca yg BI, member tgk pelik je, “senang sgt ke hape?” ha ha ha

  5. June 16, 2010 at 11:11 AM

    ceretkan aje…
    google translate ni mmg diorg design utk kasi kita semua ceret bila membaca terjemahannya.. haha

  6. June 20, 2010 at 10:05 PM

    bagi yang buth translate software yang anti online untuk kerjaan anda bisa klik link saya nih….

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s