Home > WoRD LiFe > Hukum wanita letak nama suami di belakang namanya

Hukum wanita letak nama suami di belakang namanya

Assalamualaikum.

Setelah menikah, terkadang seorang wanita mengganti namanya belakangnya atau nama keluarganya dengan nama suaminya. Hal ini juga banyak dilakukan di negara-negara barat seperti isterinya Bill Clinton: Hillary Clinton yang nama aslinya Hillary Diane Rodham. Isteri kepada Barrack Obama: Michelle Obama yang nama aslinya Michelle LaVaughn Robinson dan lain-lain.

Lalu bagaimanakah pendapat para ulama tentang masalah ini?

Fatawa al-Lajnah ad-Da’imah lil Buhutsil Ilmiyyah wal Ifta’ juz 20 halaman 379.

Pertanyaan :

Telah umum di sebagian negara, seorang wanita muslimah setelah menikah menisbatkan namanya dengan nama suaminya atau laqobnya.

Misalnya: Zainab menikah dengan Zaid, Apakah boleh baginya menuliskan namanya : Zainab Zaid? Ataukah hal tersebut merupakan budaya barat yang harus dijauhi dan berhati-hati dengannya?

Jawapan:

Hal itu tidak diperbolehkan, bernasab kepada selain ayahnya tidak boleh, haram dalam islam. Haram dalam Islam seorang muslim bernasab kepada selain ayahnya baik laki-laki atau wanita. Dan baginya ancaman yang keras dan laknat bagi yang melakukannya yaitu yang bernasab kepada selain ayahnya hal itu tidak boleh selamanya.

الحمد لله ربِّ العالمين، والصلاة والسلام على من أرسله الله رحمة للعالمين، وعلى آله وصحبه وإخوانه إلى يوم الدين، أمَّا بعد

“Tidak boleh dari segi nasab seseorang bernasab kepada selain nasabnya yang asli atau mengaku keturunan dari yang bukan ayahnya sendiri.”

Sungguh Islam telah mengharamkan seorang ayah mengingkari nasab anaknya tanpa sebab yang benar secara ijma’. Maka sesungguhnya apa-apa yang berlaku dalam adat, itulah yang dipertimbangkan dalam syari’at.

Allahualam…

Categories: WoRD LiFe
  1. legend
    April 14, 2011 at 5:17 PM

    deme nie ade yang tak tau, itu le deme rase campor name deme dengan suami deme tu, deme lebeh glamer gamaknye.

    macam bini rais yatim = Maznah rais… kan glamer namenye tu…
    dia pon memang glamer pon, bekaih ratu cantek le katekan.

    naseb baik rosmah tak boh Rosmah najib, kalo tak, ntah le.

    • April 14, 2011 at 5:27 PM

      Kah kah kah… tak beh langsung nama rosmah najib.
      just sharing la buat tatapan teman2 yg ada / penah / masih gunakan nama camni.

      tp aku pon macam konfius gak, hukum ni diguna-pakai bagi nama kekal ataupun termasuk dengan penggunaan nama samaran.

      apa2 pon kalo dh tau, baik hindarkan… huhu

      • sue
        April 15, 2011 at 11:11 AM

        owhh aku baru tahu.. aku ada gak guna suhanahasanif utk email…tp utk suka2 je..xde niat apa pun..camne nih?

  2. April 15, 2011 at 11:43 AM

    Persoalan tu kena cari jawapan lanjut la.
    tapi bila dah combine camtu bunyinya seakan menasabkan ngan nama suami.
    kalo was-was hukumnya, sebaik-baiknya elakkan.
    peace yo! =)

  3. legend
    April 15, 2011 at 12:00 PM

    Suhana,

    Teman rase mike kene tukor name kat email mike tu. oleh kerane yeob amien ni dah kabor, elok bebnor le mike tukor skrg jugak.

  4. April 15, 2011 at 1:08 PM

    betul gak kan..? hmm taleh la mariahafiz lagik.. hehe.. actually nama gabungan.. tp dari segi islam leh mengelirukan.. bahaya..

    • April 15, 2011 at 2:19 PM

      ya puan maria.
      dulu2 memang di luar kesedaran kita, dan saya rase ramai orang especially kaum hawa yg buat benda2 camni, gabungkan nama suami isteri. bukan salah sapa2 la sebab kita tak mengetahui.

      jadi skrg bila dah tumbuh pokok kesedaran dalam diri kita sebaik dan sebolehnya elakkan.

      past is past. noktah.

  5. legend
    April 15, 2011 at 2:56 PM

    kak Qibby,

    teman dah terbace perkare nie lame dah, memang tak buleh gune name istri dan di gabungkan dengan nama suamie die…

    elok le tukor skrg juge

  6. March 17, 2012 at 11:12 AM

    ??

  7. zenat
    November 13, 2013 at 11:59 PM

    Kalu nama samaran? Nama samaran sy & nama samaran suami?

  8. Missa
    November 19, 2014 at 1:00 PM

    Ye.. macam mana dengan sekadar nama samaran? Nama asal dlm semua urusan masih gunakan nama asal cuma seperti nama pena atau di gunakan di dalm media sosial.. contohnya FB saya guna nama saya & suami kerana kami berkongsi FB … dan nama pena, sekadar untuk melindungi identiti asal. Kalau cam tu cam mana ye? Ada sesiapa boleh bagi pendapat?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s