Home > WoRD LiFe > Keindahan matematik

Keindahan matematik

Keindahan matematik. Percayakan anda dengan menggunakan teori-teori matematik membuatkan kita terjua dengan pelbagai jenis penemuan yang diyakini bukan secara sengaja. Tetapi ianya melambangkan kekuasaaan Allah yang maha Esa. Mari kita renungkan:

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Hebatkan? Dan cuba lihat simetri ini pula:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Sekarang ini pula. 101% dari sudut pandangan matematik :
Apakah ia sama dengan 100%?
Adakah ia bermaksud LEBIH dari 100%?
Kita selalu mendengar orang berkata dia beri lebih dari 100%?
Kita selalu dengar situasi di mana seseorang mahukan kita BERIKAN SEPENUHNYA 100%
Bagaimana nak MENCAPAI 101%?
Apakah nilai 100% dalam hidup?
Mungkin sedikit formula matematik di bawah boleh membantu mendapatkan jawapannya.

Jika:
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
Digambarkan sebagai:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

Jika:
KERJA KERAS
11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 19 + 1= 99%

HARDWORK
8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

Dan:
KNOWLEDGE
11 +14 +15 +23 + 12 5 +4 +7 + 5 = 96%

Serta
SIKAP
19 + 9 + 11 + 1 + 16 + 4 + 9 + 18 + 9= 96%

Dalam Bahasa Inggeris;
ATTITUDE
1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

Sikap diri atau attitude adalah yang utama untuk mencapai 100%. Jika kita bekerja keras sekalipun tetapi jika tiada attitude masih belum dapat 100% lagi.

Tapi

LOVE OF GOD
12 +15 +22 +5 +15 + 6 +7 +15 +4 = 101%

atau

SAYANG ALLAH
19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101%

Categories: WoRD LiFe
  1. May 30, 2011 at 8:45 AM
  2. legend
    May 30, 2011 at 2:11 PM

    aku suka matematik…

    • May 30, 2011 at 2:24 PM

      matematik aku memang fail… tak boley blaa beb…

  3. legend
    May 31, 2011 at 9:25 AM

    hahahahaha, matematik la best bro, tu yang aku buleh masuk DBS dulu ni masa diploma… hehehehehehehehe.

    • May 31, 2011 at 10:40 AM

      Hehehe.. gua tak suka subjek math bro.
      gua paling suka subjek pendidikan jasmani.
      manyak syok wooo main2.. kah kah kah..
      cikgu gua pon best, dia suruh pi main pastu dia pi minum kopi kat kantin. terbaeeekk!!

  4. legend
    May 31, 2011 at 5:10 PM

    matematik pon best, bawak buku dan kalkulator ja… tak payah baca banyak-banyak, ingat chara nak buat ja bro…

    lepas tu aku pon pi lepak kat bawah pokok sebelah kelas, makan angen… heheheheee

  5. June 1, 2011 at 4:14 AM

    luar biasa indah benar-benar informatif, sebuah posting yang berarti

    • June 1, 2011 at 8:50 AM

      Sharing is caring!! 8)

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s