Home > WoRD LiFe > Bahaya keystroke…

Bahaya keystroke…

Assalamualaikum.

Terjumpa artikel ini di Internet. Aku fikirkan artikel ni wajar untuk dikongsikan bersama kerana ianya boleh dikategorikan sebagai pesanan khidmat masyarakat. Ia menyentuh berkenaan dengan isu keselamatan dalam penggunaan internet. Mari kita baca dan kongsikan bersama demi untuk keselamatan dan kebaikan semua pihak.

Aku tau mesti rapat yang tak nak tengok entry aku kali ni..Yela kan,korang sibuk tengok bola..Aku sebenarnya malas nk tengok bila Malaysia dah bolos 2 gol..Sebab tu aku taip entry baik untuk berkongsi dengan korang semua..Aku harap ada orang yang bace entry aku ni sebab entry ni sangat penting terutama pada orang yang suka on9 di Cyber Cafe…Ok,sebelum korang guna PC..1st Check device ni sama ada disambungkan dekat CPU atau tak.

Alat ini dinamakan Keystroke. Ia dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu…

Kebanyakan ini dipakai di Internet kafe, pameran, hotel Dan lapangan terbang. Maka berhati2lah terutama anda yg menggunakan Internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau site penting lainnya.

Setelah anda masuk ke account bank, Dan setelah selesai, meninggalkan PC, itu akan dgn mudahnya untuk membuka account itu kembali dgn apa yg sebelumnya anda ketik, yg telah tersimpan di dlm Black Device.

Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika Ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat umum untuk mengakses site penting

Semoga informasi ini berguna untuk anda semua..

SUMBER: Prince91.com

Categories: WoRD LiFe
  1. harimau malaya
    July 21, 2011 at 5:20 PM

    ya memang bahaya menatang nie, buleh menggugat keselamatan dalam negeri dan negara.

    oleh itu, sila gunakan laptop sendiri jika mau bayaq online

  2. harimau malaya
    July 21, 2011 at 5:24 PM

    sapa yang lepak kat CC tu, janganlah gatai-gatai tangan nak tengok maybank2u ke irakyat ke… bahaya semua tu. layan FB mungkin takpa lah sebab tak guna duit.

    • July 22, 2011 at 8:45 AM

      Betui tu bang. Jgn gatai tangan la nk dok login benda2 camtu kat cc.

      kalo tak pakai keystroke ni pon ada caranya org bleh access ke akaun anda.
      sebab org bleh detect kat history rekod anda. nanti aku post plak entry camne orang bleh hack masuk ke akaun kita.

      Insyaallah…

  3. harimau malaya
    July 22, 2011 at 11:33 AM

    aku suka chara amien ni buat information sharing, memang patut pon dibuat hebahan supaya kaki internet ni tahu. sebab depa bukan tau pasai pasai benda nie, cuma tau layan INternet ja…

    • July 22, 2011 at 12:01 PM

      Sharing is caring bro… huhu

  4. harimau malaya
    July 22, 2011 at 4:46 PM

    maklumat ni memang bagus untuk dimanfaatkan oleh semua org

    • July 23, 2011 at 3:00 PM

      Betui betui betui… bak kata upin ipin…

  5. amy
    July 25, 2011 at 9:30 AM

    alamak…thn lepas I ada buat online transaction pakai internet CC la….camner nih??

    • July 25, 2011 at 9:53 AM

      Do stupid (buat bodo) sudah….
      Lain kali jangan buat lagi, saje carik nahas tu….

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s