Home > WoRD LiFe > Iklan arak zaman 60-an

Iklan arak zaman 60-an

Assalamualaikum.

Iklan minuman keras ni dijumpai di perpustakaan Ohio University. Ia merupakan iklan yang didapati daripada buku program untuk KGMMB (Kesatuan Guru-Guru Melayu Malaysia Barat) AGM tahon 1968.

Apa yang menjadi kemusykilan aku ialah iklan arak ini ditulis dalam bahasa melayu kuno. Yang buat aku bertambah confius para model yang menggayakan iklan ni seakan-akan orang melayu yang pastinya orang Islam. Sangat-sangat rare iklan sebegini.

Jadi dapat aku simpulkan tahap pendidikan agama zaman-zaman dahulu boleh dikategorikan sebagai jahiliah. Masakan tidak, secara terang-terang ada iklan sebegini. Mungkin waktu ini ramai yang masih tidak mengerti hukum meminum arak. Alhamdulillah sekarang semua sudah celik agama.

P/S: Arak itu hareemm….

Categories: WoRD LiFe
  1. September 23, 2011 at 11:31 AM

    It more better today..dulu iklan takde kawalan.tapi yang menyakitkan hati sekarang iklan pampers wanita yang berleluasa dan iklan ketiak yang meloyakan…apa nak jadi

    • September 23, 2011 at 12:08 PM

      Ya bro, dulu mmg takde akta2 yg boleh ban iklan camni. lagipon dulukala soal agama pun tak menyeluruh cam skrg.

      Bab pampers, iklan ketiak etc sumer tu biasa. pemanipulasian kaum wanita.

  2. musafir
    September 23, 2011 at 2:46 PM

    Itulah yang terjadi pada zaman-zaman tu, tahun 1920an, 30an, 40an, 50an, 60an, 70an, 80an, 90an, dan sekarang…

    tapi pada masa dulu, kesedaran akan benda nie semacam tadak kat org org melayu nie, tengoklah budaya kat askar, pada majlis makan malam, akan ada arak dihidangkan dalam Mess. cuma akher-akher ni ja, budaya nie telah dihapuskan.

    • September 23, 2011 at 3:51 PM

      Tahon 1920an, 30an, 40an, 50an, 60an, 70an, 80an, 90an, dan yg lagi satu hang tertinggal…. AN9949. hahahhaa…

      Lagipon dulu2 mana ada skrg sumber2 media cam skrg, internet, paper, fb, twitter bagai, sebab tu org2 dulu tk penah amek tau. huhu

  3. musafir
    September 23, 2011 at 2:47 PM

    ikaln pompuan camtu adalah serangan secara halus oleh org-org barat terhadap org Islam terutama kat Malaysia. depa dah kaji semua tu, org Islam memang suka benda-benda camtu.

    jaga-jaga.

  4. September 23, 2011 at 9:15 PM

    owh,baru aku tau arak tu membekalkan tenaga..haha..

    • September 26, 2011 at 9:23 AM

      Pembekal tenaga serta dosa… huhu

  5. musafir
    September 26, 2011 at 2:50 PM

    ayaq macam tu kalau minum sikit ianya sebagai pemanas saja, kalau minum banyak ianya menjadi mudarat. Itu pasai org puteh minum ini benda supaya depa rasa panas, sebab negara org puteh itu sejok.

    Tapi janganlah kita ikut sebab ianya memang tak buleh diamalkan. Minum ayaq lain, coca cola pon lagi OK.. kopi radix ka?

    • September 26, 2011 at 3:45 PM

      Yaaaa ejen kopi radix dah bersuara. hang jgn lupa sertakan skali hang punya nombor keahlian radix utk komen yg seterosnya ye bro? ahaksss… =)

  6. musafir
    September 26, 2011 at 4:21 PM

    Ya, kopi radix ada yang biasa, ada yang Radix Diet, Radix Goat…

    layan beb. 562070.MY01…

    • September 26, 2011 at 4:39 PM

      Keh keh keh.. dia boh betui2. hampeh. hehe

      Ya, sapa mau order kopi radix mai sini order ngan tuan nandre. hahaha.. lama betui aku tk singgah PLF, windu la pulak.. huhu

  7. September 26, 2011 at 10:06 PM

    Mai layan radix coco..best gak..
    tu la hang amien,aku yg dok jauh ni pon sll singgah PLF..
    (selalu ke? hehe)

    • September 27, 2011 at 9:01 AM

      Aku dulu selalu gak singgah sana puan huda ooooii…
      Dalam 2,3 bulan ada la skali aku singgah sana.

      tp skrg ni dh jarang pi, maklom la bizi tahap cipan kuasa dua, nanti la nk kena kawtim gak pi sana. nk harap si nandre dtg library aku ntah zaman bila la dia bleh dtg.. huhuhu

  8. musafir
    September 27, 2011 at 9:14 AM

    nanti bila ada open day ka? aku pi la library hang nanti. aku suka library hang sebab banyak bahan seni… dan grafik…. itu memang kesukaan aku.

    radix coco tu jangan minum selalu sangat, badan cepat naik.. aku dah stop minum benda tu..
    aku layan Milo ja tadak susu.. Milo O

    sekarang aku tgh layan Daun Stevia… ini memang ideal dengan aku. layan..
    Teh Stevia, daun manis tanpa gula.. elok untuk kesehatan dan kecergasan serta peredaran darah…

    • September 27, 2011 at 11:32 AM

      Dah 3 tahon dah aku keje sini, skali pon hang tk penah dtg.. hahahhaa

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s