Home > WoRD LiFe > 9 terkaya di Malaysia awal 2011

9 terkaya di Malaysia awal 2011

1. Robert Kuok ($14.5 billion)

2. Ananda Krishnan ($7.6 billion)

3. Lee Shin Cheng ($4.4 billion)

4. Quek Leng Chan ($3.4 billion)

5. Teh Hong Piow Malaysia ($3.4 billion)

6. Yeoh Tiong Lay ($2.3 billion)

7. Syed Mokhtar Al-Bukhary ($1.5 billion)

8. Vincent Tan ($1.2 billion)

9. Tiong Hiew King ($1.0 billion)

Seperti tahun-tahun sebelum ni, tiada perubahan ketara dalam senarai orang terkaya di Malaysia. Tan Sri Robert Kuok yang kini menetap di Hong Kong masih mempertahankan kedudukan sebagai rakyat Malaysia yang terkaya. Beliau juga menyandang tempat ke 33 dalam senarai orang terkaya di dunia (Forbes).

Tempat kedua diikuti oleh jutawan telekomunikasi, Tan Sri T. Ananda Krishnan dengan jumlah kekayaan $7.6 billion. Beliau merupakan orang ketiga terkaya di Asia Tenggara iaitu dibelakang Tan Sri Robert Kuok dan Ng Teng Fong (jutawan negara China), wikipedia. Itu pon masih lagi tak cukup, nak tibai pulak duit rakyat buat caj telco 6 persen.

Tempat ketiga disandang oleh Tan Sri Lee Shin Cheng dari IOI Group dengan kekayaan dianggarkan $4.4 billion. Satu-satunya orang Melayu yang berada di kelompok 10 terkaya di Malaysia ialah Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Sumber : Majalah Forbes

P/S: Semua orang nak kaya, tapi bila dah kaya nanti mungkin akan timbul pula banyak keburukan diri. Kekayaan tak menjamin kebahagiaan.

Categories: WoRD LiFe
  1. musafir
    September 28, 2011 at 9:44 AM

    orang-orang kaya nie ada projek depa buat dan ada projek lain yang akan depa sumbangkan kembali, macam syed mokhtar, ada kompleks albukhary.

    macam tan sri jefrrey cheah, dia buat sunway university.

    teh hong piow ada bagi scholarship kepada researcher, dia suka kepada research.

    vincent tan bagi sikit harta dia kat org yang memerlukan.

    robert kuok ada sumbangkan hartanya kepada NGO tertentu sebagai sumbangan tahunan.

    • September 28, 2011 at 11:22 AM

      Ananda Krishnan bro??

  2. musafir
    September 28, 2011 at 1:34 PM

    ananda krishnan memberi kemudahan komunikasi sambil mengenakan caj kepada pengguna Maxis dan astro

    • September 28, 2011 at 2:24 PM

      Kah kah kah…. menyelam sambil minom air… terbaeeekkk bang ulasan anda!!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s