Home > WoRD LiFe > Polis dan hak-hak asas anda

Polis dan hak-hak asas anda


Assalamualaikum.

Sebut je Polis dan tentu macam-macam perasaan yang akan timbul. Ada yang jadi takut, segan, hormat dan tak kurang jugak yang mengutuk dan mengeji. Kenapa boleh jadi camtu? Ada la sebab-musababnya yang berlaku sampai kadang-kadang apa sahaja yang dilakukan menjadi serba tak kena dimata pihak Polis kepada kita sebagai rakyat biasa.

Aku pun penah mengalami pengalaman yang serupa. Disaman tanpa ada sebab yang kukuh menguatkan lagi perasaan kurang senang aku terhadap Polis. Ada orang cakap adat la time hujung tahun Polis akan buat kerja saman menyaman untuk penuhkan kuota. What the Fakri?? Kekadang benda-benda camni yang buat orang hangin.

Walaubagaimanapun masih ada ramai Polis yang berwibawa dan memperjuangkan prinsip keadilan yang terhormat. Jadi post aku harini sekadar nak memperkatakan tentang beberapa perkara berkenaan hak-hak asasi kita sebagai rakyat marhean bila melibatkan perkara berkenaan dengan pihak berkuasa ni. Antara point-point utama yang aku dapat melalui file berformat PDF ni dapat disimpulkan beberapa perkara utama bila berhadapan dengan situasi yang mana meilbatkan Polis. Antaranya:

1. Apabila diberhentikan Polis
2. Apabila disoal oleh Polis
3. Soaljawap oleh Polis tanpa penahanan
4. Penahanan oleh Polis
5. Hak-hak anda ketika dalan tahanan
6. Perintah reman oleh Majistret
7. Pemeriksaan badan tanpa tahanan
8. Pemeriksaan badan apabila ditahan
9. Soal-siasat oleh Polis selepas ditahan

Jadi mari kita sama-sama baca artikel PDF ini untuk rujukan bersama. Semoga ianya memberikan panduan dan pendedahan berguna buat kita.

Polis dan hak-hak asas anda [PDF]

Categories: WoRD LiFe
  1. Huzaifah ibnu Yaman
    December 8, 2011 at 2:22 PM

    pagi tadi ada road block kat tol puchong selatan menghala ke seri kembangan dan putrajaya area jalan motor.. nak chari duit kopi la tu… dok tahan Indon dan lain-lain…

    • December 8, 2011 at 2:38 PM

      Yes bro, mentaliti rakyat malaysia mmg dah terlekat ngan perkara2 camtu. carik duit kopi, saman ekoq, penuhkan kuota saman etc.

      So sendiri mau ingat la camne etika2 polis malaysia ni. tu yg buat ramai jadik menyampah tu. pandai2 la carik jalan supaya tak terkena ngan ‘jerat’ polis ni..

  2. Huzaifah ibnu Yaman
    December 8, 2011 at 2:24 PM

    yang PDF tu telah dikeluarkan semasa Bersih 2.0 pada Julai 2011 yang lalu….

  3. Huzaifah ibnu Yaman
    December 9, 2011 at 8:36 AM

    Hujung-hujung tahun nie depa nak penuhkan buku… so, depa buat-buat la operasi itu, operasi ini la… macam-macam la…..

    • December 9, 2011 at 5:38 PM

      Betul betul betul.. bak kata upin ipin… huhu

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s