Home > WoRD LiFe > Coming soon ~ Nimota Ranger X1

Coming soon ~ Nimota Ranger X1

NIMOTA RANGER X1

Pada minggu lepas aku berkesempatan untuk menguji-pandu jentera 2 roda baru ni. Motosikal yang bakal dikeluarkan oleh pengeluar berjenama Nimota ni adalah merupakan kategori scrambler yang semakin mendapat tempat dikalangan pengguna motosikal tanahair masakini.

Aku singgah di service centre Nimota nun bertempat di Petaling Jaya (sebelah Federal Highway) untuk mencuba jentera ni. Memang sedap, terutama sekali pick-upnya. Dan yang menarik ialah design motosikal ini ala-ala motor yang digunakan dalam siri animasi Kamen Rider. Hahaha.. Tarikh pengeluarannya masih belum ditentukan lagi, jadi kena tunguuu….

Categories: WoRD LiFe
  1. brahym
    February 12, 2012 at 12:00 AM

    Apa spec moto ni?

    • February 13, 2012 at 10:15 AM

      Spec belom officially kuar lagi bro.

      Tapi takat yg tahu enjin pakai timing-chain, bukan OHC 150cc. air-cooled, dan scram ni ada meter indicator minyak. huhu

  2. Huzaifah ibnu Yaman
    February 13, 2012 at 10:30 AM

    minggu lepaih aku pi storm biker kat seksyen 7 tu, memang rambang mata aku tengok barang kat situ… budak-budak motor pon lepak kat depan kedai tu ja, sambel sembang sembang dan isap tembakau…

    aku nak sambaq jaket hitam la…

    • February 13, 2012 at 10:40 AM

      Hahaha, baru hang tau penangan kedai aksesori motor. memang gila..

      Aku cadangkan hang beli jaket moto tu, siap ada pelapik siku. safety wooo kalo jatuh selamat sikit siku hang. rege dia aku rasa dalam area 150 ja kan? terbaaekkk….

  3. Huzaifah ibnu Yaman
    February 13, 2012 at 12:08 PM

    ya tepat sekali… RM 155.00 sahaja.. aku tengok memang jaket tu ada pelapik siku, bahu dan belakang….kain dia pon jenis tebai punya….

    • February 13, 2012 at 1:51 PM

      Beli bro, jgn tak beli…. pastu baru syok layan korner kat lim kok wing tu, syiookkk woooo….

  4. Huzaifah ibnu Yaman
    February 13, 2012 at 5:14 PM

    ya, korner lim kok wing memang layan, abeh besi pengadang jalan bengkok dan putus akibat hentakan kuat sang kereta yang layan lap…

    • February 13, 2012 at 5:28 PM

      Hahaha.. aku kalo pegi visit PLF time balek mesti tk sabar nk tunggu corner tu..

      Seret footrest beb, tapi tu dulu la.. skrg dah insaf.. hehe…

  5. Kimiyo
    July 18, 2012 at 10:06 PM

    Assalamualaikum ….., pada sume scram raiders , disini aku nak kongsi pengalaman aku setelah memiliki sebuah nimota ranger x-1. Aku harap ini akan jadi panduan pada korang semua ok, n
    mana lah tau nak cari info tentang Ranger X-1 tapi tak ramai lagi guna model ni. Pertama sekali rupa dia memang cun, cuma kalau korang tengok dan belek betul2 ada banyak bahagian yang aku rasa harus diperbaiki lagi. Pemegang ekzosnya pernah 3 kali patah dek gegaran motor ni. Tapi dah ok sebab dah modified pomen. Motor ni tak laju beb. Lagi sikit nak cecah 100 km/h korang dah tak boleh nak genggam hendal sebab dia tetap nak jadi off road bike. Maknanya boleh lari sekitar maksimum 90 km/h. Sedih ke? Aku ok je, kalau boleh nak motor ni boleh pecut sampai 140 km/h tapi sekali lagi aku nak ingatkan korang motor ni takkan benarkan. Enjin memang pikap , cuma berat motor ni agak mengganggu aku la. Cuma itu lah , kalau boleh pihak Nimota melakukan banyak kekemasan pada fizikal model ini. Kalau boleh aku nak tukar je motor ni amik KTN tapi dah takleh apa2 pun untuk korang semua dari skor 10 aku bagi 5 je untuk model ni ……, go go scram peace

    • July 19, 2012 at 9:31 AM

      TQ bro, review yg cukup baik untuk para peminat Ranger X1…🙂

    • kucingarung
      December 17, 2012 at 7:16 PM

      Setahu sya yamaha lc135 tak prnah terkejar nimota ranger sya ni. Mter sya 140kmj lc 160kmj. Mby nimota bro ada msalh.

      • kklc
        December 17, 2012 at 7:34 PM

        Nimota 150 vs demak dtm 150 pernah lumba ke bro? Sya prnah kejar dtm150 menggunakan lc sya jnis keluaran prtma memang sya x bleh potong. Hnya mampu follow blakang ja dlm kelajuan 150kmj pd mter lc sya. Tpi u x ptut bndingkn dgn lc sbb lc cc cuma 135. Nimota 150cc. Klu nak test cari fz/suzuki belang 150. Bru ngam.

  6. wan
    March 30, 2013 at 4:40 PM

    bro smua..aku dlm dilema…sbb insyakallah dlm bulan depan aku nk angkat motor…tp tak taw nak angkat nimota ranger x1 or xtm 200…sbb rate2 aku bce yagn byak problem xtm…tp aku cri nimota tkde pun…plz tolong k…

  7. john
    June 15, 2013 at 1:09 PM

    nice looking and highest achivement quality,

    get it withot compromize,i have one already,

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s