Home > WoRD LiFe > Profil: Encik Rokok

Profil: Encik Rokok

Nama Keluarga: Marlboro, Dunhill, Suria, Winston, dan Lain2

Pekerjaan: Membunuh, menghabiskan wang dan merosakkan kesihatan dan masa depan orang lain

Gaji: 200 juta setahun

Kadar bunuh: 10 ribu setahun

Peminat: 46 juta setahun

Buruan utama: Remaja & kanak2

Hasil: 50 Penyertaan baru setiap hari

Target: Semua orang tak kira umur, bangsa & pangkat

Isi kandungan: 4000 bahan kimia bahaya 200 paling bahaya

Saat dibenci: Apabila kempen `TAK NAK MEROKOK` berjalan lancar

Pernah ditangkap: 0 kali

Sebab: Terlalu banyak di dunia. Mungkinkah di dalam kocek anda!

Sebab ketagih: Kerana sejenis bahan iaitu `NIKOTIN`

Tempat tinggal: Kedai runcit, kilang dan gudang

Jangka hayat: 10 batang 100 minit

Musuh: Pejuang2 `Tak Nak Merokok`

Kebaikan peminat: Tak usah tua sebab mati awal

Keburukan peminat: Tertipu… ditipu

Rakan karib: Mancis dan pemetik api

Categories: WoRD LiFe
  1. Huzaifah ibnu Yaman
    February 14, 2012 at 8:57 AM

    enche rokok,

    adalah satu chandu yang telah lama wujud kat dunia nie semenjak zaman sebelum british lagi. masa tu ramai cina yang hisap madat dan candu. org-org cina ni hisap madat sebab depa kerja kat lombong, perlukan tenaga yang kuat. di bawa ke tanah Melayu pada zaman pembukaan lombong bijih.

    org puteh plak memang telah lama bawak budaya isap rokok ke dunia nusantara nie. ada satu company rokok eropah telah wujud pada sekitar tahun 1780an… dan dibawa ke Tanah melayu pada tahun 1900…

    kemungkinan besaq jugak telah wujud semenjak zaman Melaka kerana aktiviti perdagangan dan dibawa masuk ke Tanah melayu dan seterusnya menjadikan rokok benda biasa dalam kehidupan manusia tak kira agama bangsa dan budaya. kebanyakan rokok datangnya daripada England. Contohnya: Carreras..

    Tak kurang jugak rokok datangnya dari Amerika, cthnya: Peter stuyvesant, Marlboro lucky strike..

    sekarang nie, ramai jugak org pompuan dah hisap rokok… dulu pon ada, tengok cherita P ramlee pon cukup, org Melayu yang isap rokok… sapa yang nak disalahkan????

    • February 14, 2012 at 12:14 PM

      Cerita pasai pempuan hisap rokok ni baru pagi tadi ja aku nampak masa ngah lepak kedai makan time nk breakfast tadi.

      Aku tk amek pusing sgt kalo yg hisap rokok tu jenis pempuan free-hair, pakai skirt seksi ke sbb tu memang dh nampak sinonim. Tapi yg aku nampak tadi pempuan bertudung siap isap rokok bagai. cam hareemm…

      Aku dok usya panas je pempuan tu, langsung takde muka bersalah. cam bagos sgt la akhlak camtu.. phuiii…. buat malu bangsa je…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s