Home > WoRD LiFe > Istilah makanan yang berkaitan dengan Babi

Istilah makanan yang berkaitan dengan Babi

Istilah makanan?? Kenapa kita TIDAK TAHU???

Istilah makanan yang berkaitan dengan Babi..

Mungkin ramai umat Islam tidak tahu bahawa label bertulis ‘This product contain substance from porcine. Sebenarnya bermaksud ‘Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah ‘The source of gelatin capsule is porcine’ yang bermaksud ‘Kapsul dari gelatin babi.

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork: Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine: Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog: Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar: Babi liar.

5. Lard: Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon: Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham: Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow: Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk: Susu babi.

10. Pig: Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11. Porcine: Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

Sebarkan dan maklumkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati. Moga Allah SWT akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.

Categories: WoRD LiFe
  1. Huzaifah ibnu Yaman
    March 5, 2012 at 3:34 PM

    Hamburger adalah burger paha babi la nie…

    Hati-hati, jangan gunakan Hamburger……

    • March 5, 2012 at 3:46 PM

      Ramai yg tak tau, atau saje tk amek tau…

      Jadi ada info ni rajen2 la survey supaya dpt mengelakkan diri kita dari terjebak ngan sifat kebabian sesetengah manusia yg tk henti2 nk sogok makanan haram ni kat umat kita.

  2. March 6, 2012 at 12:07 PM

    entry yg sggh bermaklumat..klu tak main beli je brg tanpa tgk ingredient..

  3. Huzaifah ibnu Yaman
    March 6, 2012 at 4:12 PM

    ermmm, kena bawak maklumat nie kalau pi beli barang kat supermarket nanti nie. amien dah dapat pahala lagi, sebab dia dah sedekah ilmu kat kawan-kawan sekeliling…

    • March 7, 2012 at 9:59 AM

      Sekadar berkongsi maklumat dgn rerakan. tu je yg termampu….

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s