Home > WoRD LiFe > Mata oh Mata

Mata oh Mata

Assalamualaikum.

Wow, ni la dia hasil ujian tahap penglihatan aku setelah 5 tahun berlalu. Sebagaimana yang diketahui, aku memang seorang yang rabun jauh. Telah mengenakan cermin mata sejak berusia 11 tahun lagi. Dan kini sehari-hari kerja mengadap computer yang telah menjadi rutin harian aku.

Ujian yang dilakukan baru-baru ni telah meng-indikasikan bahawa penglihatan aku sedikit baik. Tahap power cermin aku ni telah turun sekitar 25 berbanding yang lama. Aku ambik contoh bacaan sebelah kanan; kalau dahulu ianya 850, kini dah turun sedikit kepada 825. Begitu juga sebelah kiri, turun menjadi 775. Alhamdulillah. Ada yang menyatakan bahawa semakin tahap usia kita meningkat, power ni akan menunjukkan penurunan. Entah la, tak tau sejauh mana kebenarannya. Just wait and see je la.

Tapi bagi aku sendiri, indikasi yang ditunjukkan ini amat melegakan. Ye la, dengan tahap power sebanyak 850, apa benda yang boleh dilihat tanpa bantuan cermin mata? Objek sejauh 10 meter di depan mata pon sudah tak kelihatan. So far maybe aku akan bertahan dengan cermin mata. Jikalau dimasa depan power ni semakin meningkat, mungkin pembedahan lasik akan menjadi alternative terakhir untuk aku mengembalikan semula penglihatan ni kepada normal.

Mudah-mudahan semuanya baik-baik belaka. Jom layan video ni.

Categories: WoRD LiFe
  1. aTan
    June 18, 2012 at 3:32 PM

    bro..lu tukar mata iguana lagi baik..boleh pandang 360darjah ;;haaa

    • June 18, 2012 at 3:38 PM

      Hahahaha.. aku tengah terbayang-bayang camne muka ko kalo masuk mata iguana. wakakkaka….

  2. aTan
    June 20, 2012 at 10:29 AM

    muka aku dengan kau sama jee…anak mj.haaa .. Ahad ni aku ada kt HUKM sampai isnin bolehlah jumpa kau..

    • June 20, 2012 at 12:06 PM

      Ooo ye ke? ok ok, nanti roger2 aku.. aku dtg kasi ko test ride scrambler ni. haha

  3. June 22, 2012 at 3:10 PM

    biasa la amien, macam aku jugak la…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s