Home > WoRD LiFe > Masjid Kobe, Jepun bertahan dari bom atom

Masjid Kobe, Jepun bertahan dari bom atom

kobe

Masjid Kobe merupakan masjid pertama di Jepun.

Ia dibina pada 1928 di sebuah kawasan yang bernama Nakayamate Dori, Chuo-Ko.

Untuk pengetahuan Kobe di dalam bahasa Jepun bermaksud gerbang Tuhan (Gate of God).

Pada tahun 1945, Kobe telah terlibat dengan perang dunia kedua yang menyaksikan peperangan di antara Amerika dan Jepun di mana pihak Amerika telah mumutuskan untuk menjatuhkan bom atom.

Peperangan itu menyebabkan Jepun kalah teruk di mana dua kotanya, Nagasaki dan Hiroshima menjadi tanah rata.

Bandar Kobe juga tidak ketinggalan menerima akibatnya.

Ketika bangunan sekitarnya menjadi hampir rata, Masjid Kobe tetap berdiri tegak!
Masjid ini hanya mengalami keretakan dan cerminya pecah.

Kekukuhan Masjid Kobe diuji sekali lagi apabila gempa bumi paling dasyat berlaku ada 1995 tepat pada pukul 5.46 pagi Selasa.

Ia masih lagi berdiri utuh! Begitu besarnya kuasa Allah SWT.

Sehingga kini Masjid Kobe tetap berdiri kukuh dan tegak, seakan tidak bergoyah walaupun dilanda pelbagai bencana.

Categories: WoRD LiFe
  1. March 19, 2013 at 1:56 PM

    itulah kekuatan masjid dan syiar Islam, itu pon manusia tak nampak lagi akan kekuasaan Tuhan. Rumah Allah takkan diusik.

    Dan aku baru tau, di Jepun, syiar Islam sudah bertapak semenjak hujung 1800an dulu….

    • March 19, 2013 at 2:02 PM

      Tu la pasal, kalau tengok keadaan Jepun zaman skrg ni mungkin takkan percaya ada masjid kat sana. Tapi itulah kebenarannya.

  2. March 19, 2013 at 1:59 PM

    Sedikit maklumat atas talian:

    [Address]
    2-25-14, Nakayamate-dori,
    Chuo-ku, Kobe, Japan.
    [Phone]
    078-231-6060
    [Fax]
    078-231-6061
    [E-mail]
    kobemasjid@gmail.com

  3. March 19, 2013 at 2:00 PM

    sori bang, itu masjid kat Acheh….tolong edit sat

    • March 19, 2013 at 2:03 PM

      Buleh baca bang tang title kat link youtube tu. hehe..

  4. March 19, 2013 at 2:05 PM

    Ini yang betui:

    • March 19, 2013 at 2:30 PM

      Rajen google bang, tak kuar makan ka? duk bahan roti dalam bilek ek? hehe

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s