Home > WoRD LiFe > Cara mudah buat perangkap nyamuk

Cara mudah buat perangkap nyamuk

nyamuk

Apa yang kita perlukan ialah:

200 ml air 50 gram gula perang, 1 gram yis (yis ibu roti, boleh dibeli di pasar raya) dan 1 botol plastik 2-liter.

Bagaimana caranya:

1. Potong botol plastik (jenis PET) pada separuh. Simpan bahagian leher

2. Campurkan gula perang dengan air panas. Biarkan sejuk. Apabila sejuk, tuangkan di separuh bahagian bawah botol.

3. Tambah yis. Tidak perlu untuk bergaul. Ia akan menghasilkan karbon dioksida.(Nyamuk tertarik dengan karbon dioksida)

4. Letakkan bahagian corong, terbalik, ke dalam separuh botol tadi.

5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam, dan letakkan di beberapa sudut rumah anda.

Dalam masa dua minggu, anda akan melihat jumlah nyamuk dan nyamuk yang mati di dalam botol. Di samping membersihkan rumah , tapak pembiakan nyamuk dan nyamuk, kita boleh menggunakan kaedah ini dalam: Sekolah, taska, Hospital,kedai, ladang, dan lain-lain .

Selamat mencuba! (Aku pon tak cuba lagi, share je. wakakaka)

Categories: WoRD LiFe
  1. August 27, 2013 at 2:07 PM

    menarik jugak nie, ianya mengikut style bubu perangkap ikan dalam sungai tu, chuma had ni tak tajam la, had bubu tu tajam…….

    hang try la dulu kat rumah hang… kalau menjadi, hang pos lagi sekali, sebagai bukti kesahihan kaedah nie.

    • August 28, 2013 at 11:59 AM

      Nanti aku terai dulu, skrg tak berkesempatan lagi. takdak masa beb.. huhu

  2. August 28, 2013 at 4:30 PM

    la ni pi beraya dulu, nanti bila dah abeh musim raya, bulehlah hang try hari minggu ka? masa tu dah free dah tu…

    • August 29, 2013 at 10:36 AM

      Nanti aku terai buat.. huhu

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s