Home > WoRD LiFe > Kawasaki Z250 diperkenalkan…

Kawasaki Z250 diperkenalkan…

Assalamualaikum.

Semalam, 24 September 2013 secara rasminya Kawasaki Malaysia telah melancarkan model Z250 untuk pasaran Malaysia. Model ini adalah adalah kesinambungan daripada model terdahulu iaitu Ninja 250R yang merupakan model full-fairing. Manakala Z250 direka sebagai model naked, tetapi mewarisi sifat dan spesifikasi yang sama dengan 250R.

Hadir dengan pakej yang cukup menarik, ianya diletakkan dengan harga jualan RM21,589. Pastinya ia merupakan pilihan terbaik peminat motosikal kategori naked yang ingikan motosikal hebat dengan harga berpatutan.

z250

z2501

Spesifikasi Kawasaki Z250
Front Suspension : 37 mm telescopic fork
Rear Suspension : Bottom-Link Uni-Trak with gas-charged shock and 5-way adjustable preload
Front Brakes : Single 290 mm petal disc with dual-piston caliper
Rear Brake : Single 220 ​​mm petal disc with dual-piston caliper
Front Tire : 110/70-17 M / C (54s)
Rear tire : 140/70-17 M / C (66S)
Length x Width x Height : 2.010 x 750 x 1.025 mm
Wheelbase : 1.400 mm Distance Axis Wheels
Ground Clearance: 145
Weight : 168 kg
Fuel Capacity 17 liters

ENGINE
Type 4-stroke, liquid-cooled Parallel Twin
Maximum Power 23.5 kW {32 PS} / 11.000 rpm
Maximum torque of 21.0 Nm {2.1} kgf.m / 10.000 rpm
Bore x Stroke 62.0 x 41.2 mm
Cylinder volume 249 cm
Valve System DOHC, 8 valves
Fuel System Fuel Injection (ѳ28 mm x 2) with dual throttle valves
Digital Ignition System
Liquid-cooled cooling system
Compression Ratio 11.3: 1
Total Transmission 6-speed, return
Primary Reduction Ratio 3,087 (71/23)
Gear Ratio-1 2.600 (39/15)
Gear Ratio 2nd 1.789 (34/19)
Gear Ratio 3rd 1.409 (31/22)
Gear Ratio-4 1.160 (29/25)
Gear Ratio 5th 1.000 (27/27)
Gear Ratio-6th 0.893 (25/28)
Final Reduction Ratio 3.286 (46/14)
Type System Final Drive : Drive chain
Overall Drive Ratio : 9.056
Coolant Capacity 1.5
Clutch Wet, multi – disc

z2502

z2503

z2504

z20

Categories: WoRD LiFe
  1. johari
    September 30, 2013 at 9:41 PM

    dah tengok dah naik …huhhh!!! jatuh cinta….minggu depan confirm book..warna hitam

    • October 2, 2013 at 3:53 PM

      Terbaaekkk bro! Kasi review nanti ye.

    • undertakeroo
      October 3, 2013 at 10:21 PM

      ok bro..mesti share!!

  2. zahar
    November 18, 2013 at 4:59 PM

    dah booking (lambat sebab busy dengan kerja) tadi di era motor. tapi motor keluar bulan depan sebab no plet 3 digit dah habis. kena maintain family no. warna pun setakat hari ni masih cuma ada hitam yang lain belum keluar lagi. malah box dan assesori pun tak keluar lagi..anyway sementara bulan depan tu katanya mungkin dah keluar. itu pun dah 4 kali pi ziarah era motor tiap kali bawak member sekali..semua pakat nak beli…nak breakfast di cameron!!!

    • November 19, 2013 at 10:06 AM

      Thumbs up bro!

      • zahar
        November 21, 2013 at 8:27 PM

        tadi dah pergi sain dokumen… tunggu plat AJP keluar awal bulan depan….tidurpun dah mimpi mimpi ni …:)

  3. zahar
    January 5, 2014 at 6:22 PM

    dah keluar minggu lepas.. tapi sibuk dengan kerja tak sempat nak ronda ronda jauh lagi. ada tak dak pun pergi penang .. bawak tak laju sebab masih dalam running in lagi! tapi tengok minyak macam boleh tahan jugak … bubuh full tnk dalam 26 ringgit tapi kejap saja dah turun….mungkin sebab saya tak biasa bawak lagi agaknya .. mintak bro bagi tunjuk ajar sikit tips terbaik nak kendalikan mesin ni. lagi satu fairing pun tak ada lagi kata kedai yang ada bukan model dia boleh bubuh tapi tak berapa cantik… kena tunggu sikit masa lagi.. di kl mungkin dah ada ni …. ipoh lambat sikit kut!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s